Millennium Challenge - Doel 1

Doel: Halvering percentage extreme armoede
In 2015 met het aantal mensen dat in extreme armoede (minder dan $1.25 per dag) leeft ten minste voor de helft zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. In dat jaar leefden 2 miljard mensen in extreme armoede, gelijk aan 47% van de wereldbevolking.

Stand van zaken
Het behalen van dit doel werd al ruim voor de deadline gerealiseerd. In 2010 was het aantal mensen dat in extreme armoede leeft gedaald naar 1.2 miljard. Deze sterke daling werd voornamelijk veroorzaakt doordat de armoede in China in rap tempo afliep (van 60% in 1990 naar 12% in 2010). Eenzelfde daling werd helaas niet bewerkstelligd in alle regio’s van de wereld. Zo is het armoede cijfer in sub-Sahara Afrika niet veel lager dan in 2000, toen de Millenniumdoelen werden opgesteld.
Geconcludeerd moet dan ook worden dan wanneer China niet wordt meegeteld, het eerste millenniumdoel niet voor de deadline van 2015 is gehaald.

Millennium Challenge
Voor de eerste challenge koos ik één van de tips op World Supporter; vier dagen ‘below the line’ leven van €1.25 per dag. Mijn ouders vonden het ook een leuke challenge en besloten mee te doen, waardoor we totaal €15,- budget hadden. Eénmaal in de supermarkt werden me al twee dingen snel duidelijk. Ten eerste zouden het vier vegetarische dagen worden, want vlees zou gelijk een te groot deel van het totale budget kosten. Aangezien ook kaas veel te duur zou zijn, koos ik eieren als vlees/zuivelvervanger. Ten tweede leek het er niet op dat er veel variatie in de maaltijden zou zijn. Vooral wanneer je gezond wil blijven eten, zijn er maar een handvol groenten die in het budget passen. Na ruim drie kwartier prijskaartjes lezen ging ik naar huis met toch wel een volle tas.

2x brood €1.50
10 eieren €1.25
500g macaroni €0.55
2x tomatenpuree €0.20
2x gepelde tomaten €0.78
1 kg uien €0.89
2 kg aardappels €0.75
2 kg wortel €1.50
450gr doperwten €0.61
Margerine €0.39
2x Spinazie €0.90
500gr rijst €0.41
1.5L melk €0.90
Appelstroop €0.90
Ontbijtkoek € 0.51
6 appels €1.10
6 bananen €1.20

(Totaal €14.34)

Reflectie
De challenge startte op maandagochtend. Gelijk werd duidelijk dat ik was vergeten iets van broodbeleg mee te nemen. Het meest goedkope semi-gezonde broodbeleg bleek appelstroop te zijn. Ook besloten we ontbijtkoek mee te nemen, wat we zowel als broodbeleg en als snack konden eten. Als avondmaaltijden aten we pasta met tomatensaus (puree/wortel/doperwten/ui), gebakken aardappels met spinazie en ei, rijst met wortel/doperwten/ui en ei, en hutspot (aardappel/wortel/ui).

Wat me vooral opviel de afgelopen dagen is hoevaak je ‘nee’ moet zeggen wanneer je een krap budget hebt. De eerste dag ging nog prima, maar halverwege de tweede dag merkte ik dat ‘even snacken’ er niet inzat. Daarnaast was het opeens belangrijk maaltijden goed te plannen, vooral toen producten snel op begonnen te raken zoals fruit en groenten. Vreemd genoeg was het niet heel moeilijk taart af te slaan tijdens een verjaardag op woensdagmiddag. De andere visite begonnen wel vragen te stellen toen ik de hele avond enkel water dronk, maar toen ik het utilegde was iedereen positief. Er waren zelfs gasten bij die aangaven ook een week lang ‘below the line’ te gaan leven. Mission accomplished!

Image
Follow the author: Harm
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Harm
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]