Blog 1: Exchange bestemming uitkiezen

Blog 1: Exchange bestemming uitkiezen

Exchange Universiteit Utrecht
 
In welk jaar?
De Universiteit Utrecht biedt aan zijn studenten de mogelijkheid om van een half studiejaar op exchange te gaan. Ik ben zelf een psychologiestudent en bij ons gaan de meeste mensen in hun 1e semester van hun 3e jaar op exchange. Ik zelf ga in het 2e semester van mijn 3e jaar. De reden hiervoor zal ik later even toelichten. 
Kan je niet wachten tot je 3e jaar? Erg begrijpelijk en gelukkig is dat ook niet perse nodig. Je zou je eventueel ook in het 2e semester van je 2e jaar kunnen gaan. Dit komt omdat je op exchange kan gaan op de momenten dat je geen verplichte vakken hoeft te volgen.  Als je van plan bent in je 2e jaar te gaan zal ik wel even langs de studie adviseurs gaan, want het kan dat je dan in de problemen kan komen met vakken die niet verplicht zijn maar je wel nodig hebt voor je latere master ;)
 
Geldzaken
Deze exchange wordt dus geregeld vanuit de Universiteit. Aan het begin van het jaar betaal je dus je collegegeld aan de Universiteit en hoef je dus niet extra te betalen aan de Universiteit waaraan je in het buitenland gaat studeren! 
 Als je kiest voor een Universiteit die binnen de EU ligt heb je recht op de Erasmusbeurs! Dit maandelijks bedrag ligt tussen de 200-300. Verder is er ook een Travel Green Grand. Dit houdt in dat je reis wordt vergoed als je milieubewust reist (bijvoorbeeld met de trein). Helaas heb je dus op beiden geen recht als je zoals mij besluit naar de andere kant van de wereld te vliegen. Wat je in dit geval wel kan doen is je aanmelden voor de Holland Scholarship. Dit een beurs van een eenmalig bedrag dat kan oplopen tot 1000 euro. Deze wordt uitgedeeld aan 11 studenten.
 
Inschrijven
Als je wilt opgegeven voor een exchangejaar wordt er van je gevraagd om een top 3 op te geven van je Universiteiten. Australië heeft een of andere magische aantrekkingskracht op mij. Ik wist dus al gelijk dat ik daar heen moest. Ik heb mijn top 3 samengesteld door te kijken welke Universiteiten er in Australië waren via de exchange bestemmingen pagina op de webpagina van de Universiteit Utrecht. Hierbij heb ik geselecteerd op welke steden/gebieden mij wat leken en vervolgens welke Universiteiten in die gebieden mij aantrokken. 
Wanneer je je top 3 hebt wordt er van je gevraagd een motivatiebrief te schrijven voor je top 1. Hierbij moet je ook al een algemeen plan maken over welke vakken je hier zou willen volgen. Geen zorgen dit is niet definitief! Ik moet zelf de vakken die ik daadwerkelijk in Sydney ga volgen pas in november doorgeven. Dat je dit nu al moet opstellen is meer om de Universiteit Utrecht een globaal beeld te geven van jouw plan. 
Let goed op de deadlines. Als je namelijk in je 3e jaar op exchange wil moet je dit al ruim een jaar van te voren aangeven. Dit speelt ook een rol in waarom de meeste mensen pas in hun 3e jaar gaan. Hou goed je mail in de gaten aangezien de Uni hier ook mails over stuurt. 
 
Motiviatiebrief
Wat  slim is om in je motivatiebrief te verwerken is waarom precies deze Universiteit. Hiervoor kun je kijken op de site van de Universiteit in kwestie. Waar staan zij voor? Wat hebben ze te bieden? Waar houden ze zich mee bezig? Voor de vakken die je opgeeft is het slim om inhoudelijke vakken te kiezen die ook een toevoeging geven aan je studieplan of persoonlijke ontwikkeling. 
 
Mijn reis
 
Mijn top 3 en Universiteit
Ik had al even kort benoemd dat Australië mij dus trekt. Sydney was de stad die mij specifiek trok om in de studeren. Om deze reden bestond mijn opgegeven top 3 dan ook aan 3 Universiteiten gelegen in Sydney. Om heel eerlijk te zijn heb ik deze 3 niet geordend en uitgekozen op basis van wat de Universiteit te bieden had. Dit komt doordat de Universiteiten in Australië eigenlijk allemaal wel heel goede kansen bieden en wereldwijd hoog worden beoordeeld. Daarnaast zag ik ook weinig verschil ik de hoeveelheid vakken die per Universiteit werden aangeboden. Om deze redenen heb ik de Universiteiten voornamelijk uitgekozen op bereikbaarheid tot het centrum en natuurgebieden en de overall feel. Hiervoor heb ik youtube videos gekeken (campustours, day in a live as a student at...) en google maps doorpluist. 
De uiteindelijke Universiteit waar ik ben ingeloot is Macquarie University :)
 
En de rest dan?
Als je dan toch naar de andere kant van de wereld vliegt en in de -15 000 gaat (hierover later meer) kan je het net goed meteen goed doen dacht ik. De buurman van Australië, Nieuw-Zeeland, leek mij ook leuk om een bezoekje te brengen aangezien ik dan toch ik de buurt ben. Om te bepalen hoe lang ik hierheen wou gaan heb ik youtube videos gekeken en met kennissen gepraat die dit land al hadden bezocht. Op deze wijze ben ik op mijn besluit voor 3-4 weken gekomen. Ik wist al dat ik minimaal 6 weken wou uittrekken voor Australië. Als we dan even rekenen kom je al uit op 9 weken, waarschijnlijk meer richting de 11 als we heel eerlijk gaan zijn... 11 weken achterelkaar vonden ik ook weer net iets te veel van het goede,  Vandaar dat ik het besluit heb genomen om voor de volgende volgorde te gaan: Nieuw-Zeeland backpacken --> Sydney studeren --> Australië backpacken
 
Hopelijk heeft deze eerste blog jou wat handvaten geboden over het uitkiezen van een bestemming voor je mogelijke exchange jaar en hoe je dit kan combineren met een reis. Volgende blog zou ik wat verder ingaan met hoe ik mijn reizen rondom het exchange jaar ga combineren met mijn studie in Nederland en ook waarom ik ervoor heb gekozen om in mijn 2e semester te gaan. 

 

 
 
This content is used in bundle:
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
621