Mijn ervaringen over studeren in het buitenland: geldzaken, fiscale zaken & belastingdienst:

Geldzaken, fiscale zaken & belastingdienst:

Geld was voor mij een van de grootste uitdagingen. Ik werkte niet, maar mijn kosten liepen wel door. Een van de grootste tips die ik heb is van te voren sparen. Ik had dat maar beperkt gedaan en moest hierdoor meer lenen bij Duo. Waar ik tegen aan liep is dat ik prima geld had voor de dagelijkse boodschappen, maar als je daar bent wil je ook wat leuke dingen doen die misschien veel meer geld kosten. Mijn allergrootste tip is dan ook spaar van te voren!!!

Daarnaast is het vrijwel altijd mogelijk om een beurs te krijgen. De meest bekende is de Erasmus beurs. Afhankelijk van welk land waar je heen gaat krijg je een bepaald bedrag. Iets wat ik van te voren wel waardevol vond om te weten is het feit dat je het bedrag niet maandelijks krijgt, maar de eerste 70% voor/aan het begin van het studeren in het buitenland en de andere 30% als je buiteland studie over is. Verder was het bedrag dat je krijgt voor mij net genoeg om mijn huur voor 4 maanden te betalen. Het is dan ook een fijn bedrag wat je krijgt, maar je kunt er niet van leven. Per unie verschilt het wat je moet aanleveren voor de Erasmus beurs, mijn tip is dan ook om dit ruim van te voren te bekijken en te doen zodat je je beurs op tijd ontvangt. Andere beurzen en hoe je daarvoor in aanmerking komt heb ik niet bekeken, maar Joho heeft hier een uitgebreide pagina voor en is te vinden via de onderstaande link:

Welke studiebeurzen & fondsen zijn er beschikbaar en hoe kom ik er voor in aanmerking als ik in het buitenland wil studeren? | JoHo

Hou er rekening mee dat als je in een land gaat studeren die niet de euro als munteenheid heeft, dat dit veel extra kosten met zich mee brengt. Als je geld pint, betaal je extra aan zowel de bank in het buitenland als de bank in Nederland. Pinnen is dan ook in veel gevallen voordeliger. Ik had zelf, als ik mijn exchange jaar over had mogen doen, van te voren wat euro’s meegenomen want ik heb gemerkt dat geld wisselen veel voordeliger is dan elke keer geld pinnen. Daarnaast is mijn pas ook een keer ingeslikt door een automaat. Ik kon mijn pas niet terug krijgen en voor de pas in Turkije aan zou komen, zou ik 2 maanden verder zijn. Ik zou dan ook altijd zorgen dat je zowel een debitcard als een creditcard hebt. Mocht je een van de twee kwijt raken of mocht je pas ingeslikt worden heb je altijd nog de andere. Daarnaast worden sommige kaarten niet overal geaccepteerd. Het hebben van twee passen zorgt er dan ook voor dat je je kansen vergroot dat je niet zonder geld zit als je iets wil afrekenen (is mij helaas wel een keer overkomen). Een creditcard kost per maand vaak rond de 2 euro om aan te schaffen en is daarom al met al zeker waard om mee te nemen.

Verder wil ik noemen dat het mogelijk is om je studenten-ov om te zetten in geld als je in het buitenland zit. Je kunt ongeveer 100 euro per maand extra krijgen als je in het buitenland zit. Iets wat ik niet had gedaan is dat ik het formulier dat je hiervoor moet aanleveren niet een maand voor dat ik weg ging had aangeleverd en dus een maand geld misliep. Daarnaast moet je ook voor de 10e van de maand (voor je weggaat), je studenten-ov stop zetten, anders krijg je het geld niet. Iets wat ik ook niet wist en wel graag van te voren had geweten.

Werken om wat extra inkomsten te generen heb ik niet gedaan. Dit omdat ik volledig wilde genieten van de 4 maanden die ik hier zat en het van te voren moeilijk is om een baan te zoeken. Ik liep aan tegen het feit dat ik geen idee had waar ik heen ging, hoeveel tijd ik aan studie kwijt zou zijn en wat een redelijk inkomen was. Daarnaast mag je ook geen Nederlandse zorgverzekering meer aanhouden en mag je niet in alle landen werken naast je studie omdat je dan een andere verblijfsvergunning nodig hebt. Mijn tip zou dan ook zijn om als je wil gaan werken dit van te voren goed te onderzoeken.

Korte tips om mee te nemen:

 • Spaar van te voren voor je reis
 • Doe goed onderzoek naar beurzen
 • Geld omwisselen is vaak voordeliger dan geld pinnen
 • Neem zowel een debitcard als een creditcard
 • Je kunt je studenten-ov omzetten in geld
 • Doe goed onderzoek naar de mogelijkheden als je naast je studie wil gaan werken.
Related content or attachment:
Mijn ervaringen over studeren in het buitenland: Woonlocatie, woonruimte en verhuizing

Mijn ervaringen over studeren in het buitenland: Woonlocatie, woonruimte en verhuizing

Woonlocatie, woonruimte en verhuizing:

Het zoeken van een woning was voor mij niet een super grote uitdaging. Vanuit de school was er voor iedere exchange student een plek op de campus. In mijn tijd op de campus heb ik zowel voor- als nadelen ervaren. Zo is een van de voordelen dat het heel makkelijk is om vrienden te maken en mensen te leren kennen. Een groot deel van de andere exchange studenten had bij mij ook een kamer op de campus, dus ik kwam heel snel in contact met mensen. Daarnaast waren mijn vrienden/medestudenten heel dichtbij. Zo kon ik makkelijk met vrienden afspreken, samen met mensen eten en andere leuke dingen doen met anderen. Ook is de campus vaak goedkoper dan een kamer/appartement in de stad. Aan de andere kant heb ik ook ervaren dat een campus helemaal niet leuk kan zijn. Zo deelde ik mijn kamer met twee andere studenten (die overigens geen Engels spraken) en had ik dus nooit privacy. Ik deelde de douche, wc’s en wasmachines met nog meer studenten en alles is dan ook eigenlijk altijd vies. Ik moet hierbij dan ook eerlijk bekennen dat ik voor een keer de campus wel leuk vond, maar als ik weer een  exchange zou doen zou ik zeker ook andere opties buiten een campus onderzoeken. Ik vond namelijk het feit dat ik zo weinig privacy wel zwaar.

Bij mijn universiteit was het zo dat zij informatie aanleverden voor wonen buiten de campus. Ik heb van andere studenten gehoord dat universiteiten vrijwel altijd bereid zijn om informatie met betrekking tot wonen in de stad te delen. Mocht je universiteit het dan ook niet uit zichzelf delen kun je altijd zelf de universiteit even een mailtje sturen. Het is ook handig om hun even naar de gemiddelde prijs te vragen, zo weet je dat je niet teveel betaald. Een voorbeeld van een site die studenten die ik ken hebben bezocht is Airbnb. Mocht je niet op de campus willen verblijven is het altijd goed om van te voren een lijstje te maken met dingen die je belangrijk vindt als het gaat om woonruimte. Dingen om bijvoorbeeld naar te kijken is locatie ten opzichte van de universiteit en de vraag of je met andere studenten wil samen wonen of niet. Als je binnen Europa blijft, heb je vaak al appgroepen voor dat je op exchange gaat vanuit het Erasmus netwerk. Hier worden ook onder andere kamers/appartementen in gedeeld. Zie onderstaande link voor de site van het Erasmus netwerk:

Erasmus Student Network (esn.org)

Dan het meenemen van spullen. Ik heb voor dat ik mijn koffer in pakte een lijstje gemaakt met alle spullen die ik nodig had. Zo wist ik zeker dat ik niks vergat (In de bijlage zal ik even delen hoe mijn lijstje eruit zag). Veel plekken (zeker op een campus) hebben van te voren geen keuken benodigdheden. Ik heb dan ook van te voren een mes, vork, lepel en bord meegenomen. Voor pannen etc. had ik geen ruimte dus die heb ik op locatie gekocht. Daarnaast heb ik om ruimte te besparen, van te voren vacuümzakken gekocht. Hierdoor kon ik veel meer meenemen. Verder hebben veel vliegtuig maatschappijen studentenkortingen. Zo kon ik bij Turkish airlines 40 kilo meenemen en kreeg ik 10% korting op de totaal prijs. Ik wist dit de heenreis niet, als ik dit wel had geweten had ik kosten kunnen besparen. Hou er wel rekening mee dat je dit moet regelen voor je je vliegticket boekt. Het kan namelijk een paar dagen duren voor de vliegtuig maatschappij jouw account als student aanstipt.

Korte tips om mee te nemen:

 • Wonen op de campus heeft voor- en nadelen, het is handig voor jezelf om te kijken of de voordelen opwegen tegen de nadelen
 • Vraag je universiteit informatie met betrekking tot wonen buiten de campus als zij dit zelf niet aanleveren
 • Maak een lijstje met dingen die belangrijk zijn voor jou als het gaat om woonruimte
 • Maak een lijstje met dingen die je mee moet nemen
 • Kijk voor je een vlucht boekt of je studentenkorting kan krijgen

   

Mijn ervaringen over studeren in het buitenland: oriëntatie en bestemming

Mijn ervaringen over studeren in het buitenland: oriëntatie en bestemming

Oriëntatie & bestemming:

Studeren in het buitenland vroeg voor mij een om een hoop voorbereiding, te beginnen met: waar ga ik heen? Ik had vanuit mijn eigen universiteit (en dit geldt vaak ook voor andere universiteiten) een beperkt aantal universiteiten in het buitenland waar ik heen kon. Iets wat ik waardevol vond was om van te voren goed te onderzoeken wat de verschillende eisen zijn om aan een bepaalde universiteit te studeren. Voor sommige universiteiten moet je gemiddeld een zeven staan en voor vrijwel alle universiteiten moet je van te voren een Engelse test doen, genaamd IELTS of TOEFL. Vanuit mijn ervaring is het goed om er rekening mee dat deze toetsen vaak een week duren om nagekeken te worden en dat je niet altijd direct terecht kunt. Zorg er dan ook voor dat je deze testen op tijd maakt. Op deze manier kan je eventueel de test nog een keer maken als het resultaat niet goed genoeg is Het resultaat van de toets is twee jaar geldig, dus je hoeft je niet druk te maken om het feit dat de uitslag niet meer geldig zijn als je je aanmeldt. Ik heb deze test zelf te laat gemaakt. Hierdoor kon ik met niet meer aanmelden voor een plekje buiten Europa. Wat me brengt bij het volgende, je hebt vaak twee aanmeldmomenten vanuit een universiteit, aanmelden voor een plek binnen- en buiten Europa. Het is dan ook goed om deze data goed voor ogen te hebben.

Dan de bestemming: vanuit mijn eigen oogpunt is het denk ik goed om van te voren goed onderzoek doet naar waar je heen wilt. Wat ik deed is van te voren een lijstje op te stellen met dingen die ik belangrijk vond als het gaat om de universiteit en het studeren in het buitenland over het algemeen. Op deze manier wordt het makkelijker om een universiteit/land te vinden die aansluit bij jouw wensen. Echter vond ik het wel moeilijk om te bepalen waar ik dan rekening mee wilde houden. Hieronder dan ook een paar dingen om bijvoorbeeld rekening mee te houden:

 1. Kijk naar de plek van de universiteit op de wereldranglijst met betrekking tot de richting waarin je een studie doet. Ik studeer bijvoorbeeld International Business en de universiteit waar ik studeer staat op nummer 32 van de wereldranglijst voor Business schools. Hierdoor weet je of je studeert aan een universiteit die past bij jou. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd goed om te studeren aan een universiteit die hoog aangeschreven staat.
 2. Van te voren naar de vakken kijken die de universiteit aanbiedt heeft niet zoveel zin (ook niet voor mij). Op het moment van aanmelden zit je vaak nog ruim een jaar voordat jijzelf daadwerkelijk naar die universiteit gaat. Dit geeft wel een basis voor welke vakken je eventueel zou kunnen volgen, maar er kan vaak nog veel veranderen en niet elk vak wordt elk semester aangeboden. Daarnaast heb ik zelf ervaren dat je als exchange (uitwisselings) student niet altijd alle vakken volgen. 
 3. Kijk ook vooral naar welke culturen je het meeste trekt en verdiep je daar ook van te voren in. Ik ben enorm gefascineerd door de Turkse cultuur en Turkije. Aan de andere kant, ben ik bijvoorbeeld veel minder geïnteresseerd in de Duitse cultuur. Ondanks dat Duitsland misschien net wat betere universiteiten had, heb ik wel gekozen voor Istanbul. Dit omdat ik denk dat deze beter bij me past. Je moet er immers een langere tijd leven. Vergeet ook niet, geen universiteit is slecht. Jouw universiteit kiest alleen universiteiten die gelijk staan aan het niveau van je eigen universiteit.
 4. Wees niet bang dat het niet veilig is. Toen ik aan mensen vertelden dat ik in mijn eentje naar Turkije ging, was iedereen direct: durf je dat wel alleen als meisje? Hierdoor begon ik heel erg te twijfelen of ik wel een goede keuze had gemaakt. Achteraf gezien viel het echt reuze mee. Wees je ervan bewust dat jouw universiteit alleen universiteiten aanbied waarvan zij denken dat het veilig genoeg is om heen te gaan.
 5. Kijk in hoeverre de universiteit van het centrum afligt. Als je in het buitenland zit is het natuurlijk ook hartstikke leuk om dingen te bezoeken en dingen te gaan ondernemen. Mijn universiteit ligt redelijk ver af van het centrum. Hierdoor heb ik soms meer dan 2 tot 3 uur aan reistijd. Als ik dit van te voren had geweten, had ik misschien wel een andere universiteit gekozen. Het is op deze manier namelijk moeilijk om even een museum na school te bezoeken.

Korte tips om mee te nemen:

 • Kijk van te voren naar de eisen voor elke universiteit
 • Moet je een Engelse test maken, maak deze dan ruim van te voren
 • Houd de aanmelddata goed in de gaten en kijk ook op tijd naar wat je moet aanleveren voor deze data
 • Stel van te voren een lijstje op met dingen die jij belangrijk zou vinden als je naar het buitenland gaat en zoek hier een land en/of universiteit bij
 • Handige dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een bestemming: plaats op wereldranglijst, kijken naar cultuur en afstand tot het centrum
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
911