Waarom vrijwilligers belangrijk zijn?

Hoi, 

Terwijl ik in Peru zat voor vrijwilligerswerk, was er hier een discussie gaande over of het allemaal wel goed is om als vrijwilliger in een ontwikkelingsland te helpen. 

Een hoop mensen gaan tegenwoordig naar een ontwikkelingsland om vrijwilligers werk te gaan doen. Maar is het wel goed voor de kinderen? De kinderen hechten zich aan vrijwilligers maar na een bepaalde periode zal de vrijwilliger ook weer vertrekken. Voor kinderen is dit zeker moeilijk. Ze hebben al veel meegemaakt, sommige hebben trauma's of zware hechtingsproblemen. Doordat er zoveel vrijwilligers zijn, betekend het ook dat ze constant weer afscheid moeten nemen. Dit is voor de kinderen  zeker niet makkelijk. Mijn ervaring en daarmee mijn mening is zeker dat het niet makkelijk is voor de kinderen om constant weer afscheid te moeten nemen van iemand waaraan ze gehecht zijn. Dit heb ik zelf gemerkt nadat ik na 2 maanden afscheid nam van 9 hele lieve Peruaanse meisjes. Voor mij was het al moeilijk, laat staan voor hun. Ik mis ze ontzettend! Maar wat ik wel heb ervaren is dat ze daar enorm veel liefde krijgen van hun oppas moeder. Deze moeder probeerde al haar liefde even eerlijk te verdelen en dat viel niet mee voor haar. Ze moest buiten die liefde geven naar de kinderen, ook de kinderen helpen met hun huiswerk en ze had daarbij een heel huishouden. Ik kwam daar elke middag om te helpen met huiswerk en om er voor de kinderen te zijn. Om hun die liefde te geven die ze nodig hebben. Dit waren kleine dingen zoals spelen, knuffelen, dat ze bij jou op schoot konden zitten, spelletjes, voorlezen enz. De kinderen gaven mij ontzettend veel energie! Maar toen kwam het afscheid. Ik had cadeautjes meegenomen en er een leuke middag van gemaakt en verschillende keren verteld dat dit mijn laatste dag zou zijn. Zoals elke avond nam ik van elk kindje afscheid  met een dikke knuffel. Maar nu kwamen er vragen of ik de volgende dag weer terug zou komen. Voor mij was het ontzettend moeilijk om te zeggen dat dit niet zo was. De kinderen gaven me nog meer knuffels en wilde niet dat ik ging. Met pijn in mijn hart vertrok ik die avond! 

Mijn conclusie van deze discussie is dus zeker dat het niet makkelijk is voor de kinderen maar buiten hun oppasmoeder en elkaar zouden ze niemand hebben. De vrijwilligers zijn daar om dat beetje extra liefde te geven. Dus ik vind het zeker belangrijk dat vrijwilligers er zijn! Ik kan daarom zeker iedereen aanraden om vrijwilligers werk te gaan doen. 

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Rwillemsen91
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
3
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.