Wereldvoedseldag
Date: 
16-10-2014

Dit leuke artikel als initiatief voor de wereldvoedseldag wil ik jullie niet ontnemen:

Take-A-Waste Counter

 
Wij daagden jullie uit: hoe kan ons voedselsysteem beter? En hoe ga jij dat bereiken? Vandaag in gesprek met Elizabet van der Kooij, die nadat ze verhuisde naar het platteland zich steeds bewuster is van ons natuurschoon, en 'wat we allemaal daar allemaal van kapot maken'. Zij gaat voor de Call To Action het Utrechtenaren wel heel gemakkelijk maken om minder voedsel te verspillen.
ACTIE – 

Jij gaat mensen op Utrecht Centraal afhaalmaaltijden meegeven van anders verspild voedsel. Dat klinkt als veel werk. 
Precies. Ik wil er ongeveer 150 maken. Ik ga langs winkeliers en supermarkten om eten op te halen dat anders weggegooid zou worden. Ik doe dat al een tijdje en merk dat vooral bewustere winkels graag meewerken, terwijl die natuurlijk al veel minder weggooien. Ook Turkse winkeliers doen graag mee. Zij kopen vaak al de wat minder goede partijen op bij de veiling, maar ik krijg ook het idee dat het in hun cultuur zo werkt dat weggooien een zonde is.

Waar had je de hulp van de Call to Action voor nodig, met al dat gratis eten?
Ik merk bij de diners die ik tot nu heb georganiseerd dat het moeilijk is om mensen ervan te doordringend dat die mooie maaltijd op hun bord ooit afval was. Dus ik ga iemand inhuren om een filmpje te maken van het proces. Ik laat mijn gasten ook altijd eerst de tafel met de onverwerkte oogst zien. Pas dan dringt het door.

We merken: veel acties in deze reeks richten zich op voedselverspilling. Waarom spreekt dat de Nederlander zo aan, denk je?
Het is één van de weinige problemen in ons voedselsysteem waarover iedereen het eens is: het is een bizar en tegenstrijdig idee dat we hier eten weggooien terwijl er mensen sterven van de honger. Tegen andere voorstellen als biologische landbouw of alleen lokaal voedsel eten zijn tegenargumenten in te brengen (biologische landbouw is te inefficiënt, als we allemaal lokaal gaan eten verdienen Afrikaanse/Zuid-Amerikaanse boeren niks meer). Tegen geen voedsel willen verspillen is niet echt iets in te brengen.

En toch, als je hier een banaan niet in de afvalbak gooit, gaat die niet iemand anders maag in.
De ongelijke verdeling van voedsel/rijkdom in de wereld heeft te maken met macro-economie, oorlogen, cultuurverschillen. Ik (en ik denk velen met mij) heb geen idee hoe ik een beginnetje zou kunnen maken on daar iets aan te veranderen. Verspilling tegengaan is één van de weinige dingen waar we daadwerkelijk invloed op kunnen uitoefenen. Minder voedsel laten produceren, betekent ook minder land dat ontgind wordt.

Wat zou je lezers willen aanraden als ze iets goeds willen doen voor de wereld?
Niet meer dan twee keer per week vlees eten. Dat is makkelijker dan je denkt! Een van mijn lievelingsrecepten is een linzensalade met gedroogde tomaatjes, geitenkaas, walnoten en een uitje. Zo makkelijk kan dat dus zijn. Ik weet dat die aandacht voor eten ook kan voelen als een beetje een trend, maar het is wel een broodnodige trend. En eentje die volgens mij niet meer over gaat. Er is echt een beweging ingezet.

Wat: Gratis maaltijden van verspild eten
Wanneer: 15 oktober
Waar: Utrecht

Lees meer over de actie in de agenda.

Dit diner is onderdeel van een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober in aanloop naar Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over de andere Call to Actions op www.oneworld.nl/wereldvoedseldag/calltoaction.

 

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Connect & Continue
More from Ankederks1
Tip from Ankederks1
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Date
16-10-2014
Statistics
14