Vygotsky: Russisch psycholoog van groot formaat - R. van der Veer - Artikel
Er kunnen verschillende manieren gebruikt worden om de geschiedenis van de psychologie in kaart te brengen. Bijvoorbeeld door het stellen van centrale en concrete vragen. De antwoorden op de vragen geven dan een boeiend beeld van de geschiedenis van de psychologie.
Ook kun je er voor keizen om grote namen uit de psychologie te behandelen. Vaak komen dan Freud, Wundth, Pavlov en Watson aan de orde. Zij hebben samen een standaardbeeld gezet met betrekking tot de belangrijkste psychologische theorieën. De laatste jaren komt hier ook de naam Vygotsky bij. Deze Russische onderzoeker leefde van 1896 tot 1934. Door onder andere politieke factoren worden zijn theorieën nu pas meer en meer gebruikt door andere onderzoekers en psychologen. In dit artikel zal een van zijn belangrijkste theorieën worden behandeld, namelijk zijn kijk op het "nature-nurture debat".
Het rationalisme, nativisme en empirisme
Er zijn twee tegenstellende standpunten te onderscheiden met betrekking tot het nature/nurture debat. Namelijk het rationalisme en nativisme tegenover het empirisme.
Aanhangers van het rationalisme en het nativisme stellen dat in principe alle mentale processen gegeven en dus genetisch bepaald zijn. Ouders kunnen alleen dit "groeiproces" (de ontplooing van alle mentale processen) zo goed mogelijk ondersteunen, maar hebben hier geen directe invloed op. Plato is een van de bekendere aanhangers van dit standpunt.
Aanhangers van het empirisme stellen dat alle mentale processen door omgevingsfactoren bepaald worden. Het kind is een "onbeschreven blad" dat totaal kan worden ingevuld door de omgeving. Een bekende psycholoog die deze theorie aanhing was de Amerikaan Watson.
Tegenwoordig is er veel onderzoek gedaan naar de rol van aanleg en omgeving, door bijvoorbeeld tweelingonderzoeken. Dit houdt in dat prestaties van één- en tweeëiige tweelingen met elkaar worden vergeleken. Een ééneiige tweeling zou volgens nativisten nagenoeg even goed moeten presteren bij een test. Dit blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn.
Echter scoren kinderen die in nagenoeg dezelfde omgeving (het zelfde gezin bijvoorbeeld, geheel dezelfde omgeving is in de praktijk logischerwijs niet mogelijk) zijn opgegroeid ook lang niet altijd hetzelfde bij deze onderzoeken. Ook de empiristische theorie lijkt dus niet te kloppen.
De waarheid lijkt dus ergens in het midden te liggen. Het nature-nurture debat gaat vooral over waar deze "waarheid" op die schaal ligt. Wat is de grootte van de bijdrage van erfelijke factoren en wat is de grootte van de bijdrage van omgevingsfactoren?
Vygotsky's kijk op het nature-nurture debat
Vygotsky stelde allereerst dat het milieu waarin een kind opgroeit, geen absolute of onveranderlijke factor is. Tot dan toe werd dit door onderzoekers als Holzinger en Burt wel vaak zo gezien. Vygotksky stelde dat twee kinderen die precies dezelfde situatie meemaken deze nooit hetzelfde ervaren. Hij stelde dat kinderen dus mede hun eigen omgeving creeëren. Daarnaast verandert de sociale omgeving van een kind naarmate het groeit, een kruipende peuter heeft een ander "milieu" dan een kind dat kan lopen.
Ook stelde hij dat de "oervorm" (het kind) en de "ideale vorm" (de volwassene) naast elkaar staan bij de ontwikkeling van het kind; het eerste werkt mee aan de creatie van het tweede. Het is geen lineare ontwikkeling.
Vygotsky had kritiek op de traditionele testen, omdat deze enkel een momentopname van een klein onderdeel van de ontwikkeling, het IQ, meten. Hier kunnen veel processen achter schuilgaan die bij deze tests niet naar voren komen. De definitie van "intelligentie" is veelal ook niet duidelijk.
Ten slotte stelde Vygotsky ook dat deze tests een negatief effect hebben op de ontwikkeling van een kind. Als het kind bijvoorbeeld bij een IQ test een lage score haalt, stelt dit alleen vast wat het kind op dat moment niet kan. Er wordt niet gekeken naar wat het kind wél kan of wellicht gaat kunnen in de toekomst.
Taal als overkoepelende factor
Daarnaast keek Vygotky naar hoe bepaalde aanleg- en omgevingsfactoren, elkaar beinvloeden. Daarvoor werd vaak alleen gekeken naar hoe groot de bijdrage van iedere factor apart is.
Hij maakte hierbij onderscheid tussen hogere en lagere psychologische processen. De lagere processen zijn in aanleg gegeven en zijn passief van aard. Bijvoorbeeld eenvoudige reflexen die het gevolg zijn van de evolutionaire ontwikkeling van de mens. De hogere processen zijn veel meer het product van de menselijke cultuur en verlopen met behulp van een taal. Vygotsky geeft als voorbeeld dat een kind dat kan schaken iets totaal anders waarneemt wanneer het kijkt naar een schaakspel dan een kind dat niet kan schaken. Het kind dat kan schaken kan met behulp van taal en andere geleerde culturele handvaten verbanden leggen tussen de verschillende stukken.
Ook dingen herinneren is makkelijker voor kinderen die een taal machtig zijn. Zij kunnen alles wat ze zien indelen. Bijvoorbeeld op kleur of vorm. Een kind dat geen kleuren kan benoemen heeft het moeilijker als het dingen moet indelen dan een kind dat dit wel kan.
Het kind is geen machteloos object dat wordt beinvloed door de omgeving, maar kan dus zelf invloed uitoefenen op alle omgevingsindrukken door alles wat het waarneemt zelf de structureren en verwerken. Taal is hierin een groot instrument.
De invloed van cultuur
Door middel van cultuur kan een kind volgens Vygotsky's theorie zich dus "instrumenten", met name taal, eigen maken en daarmee zijn lagere psychische processen transformeren tot hogere psychische processen. De lagere psychische processen spelen hiermee een rol in het menselijk functioneren, maar zijn ondergeschikt aan de hogere processen. Intelligent functioneren heeft alles te maken met de mate waarop een kind zich de culturele instrumenten eigen kan maken.
Hierop vallen wel twee kanttekeningen te maken. Allereerst zijn er zeker ook kritieken gegeven op de theorëen van Vygotsky. Een pasgeboren baby blijkt, geconcludeerd uit later onderzoek, bijvoorbeeld, in tegenstelling tot wat Vygotsky stelt, geen passief, reactief wezen te zijn. Ten tweede lijkt Vygotsky's theorie weinig te zeggen over het hoe individuele verschillen tot stand komen. Alleen de aanpassing van de omgeving (de culturele instrumenten) leidt er lang niet altijd toe dat de ontwikkeling alsnog optimaal gaat; kinderen lijken ook zeker aangeboren "defecten" te kunnen hebben.
Overigens moet Vygotsky's theorie ook in perspectief worden gezien; hij focuste zich erg op het stimuleren van de ontwikkeling van alle kinderen om zo met de ontwikkeling van de "nieuwe mens" de Sovjetmaatschappij naar een hoger niveau te brengen.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Contributions: posts
Spotlight: topics
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
729 | 1 |
Add new contribution