Welke onderwerpen worden behandeld in het hoorcollege?
Hoger beroep en voorlopige voorzieningen
Vandaag zal gaan over hoger beroep en voorlopige voorzieningen.
Hoger beroep
Wat opvallend is aan de procedure van het hoger beroep is dat er in het bestuursrecht vaak een hogere beroepsprocedure wordt gestart. Meestal wordt het hoger beroep ingesteld door de burger, terwijl de kans van slagen kleiner is dan dat een bestuursorgaan hoger beroep instelt. In het perspectief van de wetgever is dit een onwenselijke situatie, omdat de procedures tijd en geld kosten. Hoe kan je die onwenselijke situatie tegengaan?
- Verhoging griffierechten
- Verplichte procesvertegenwoordiging
- Incidenteel hoger beroep
Wie kan er in hoger beroep, waartegen en waar?
Artikel 8:104 lid 1 Awb. Een belanghebbende kan beroep instellen, dit is in ieder geval degene die een beroepschrift bij de rechtbank heeft ingediend. Ook derde-belanghebbende kunnen in beroep gaan, indien de verplichte voorprocedures zijn gevolgd door deze belanghebbende (6:13 jo. 6:24). Ook het bestuursorgaan kan hoger beroep instellen.
Waartegen? Art. 8:104 lid 1 en lid 3, uitspraken van de rechtbank en van de voorzieningsrechter indien er sprake is van kortsluiten (dan wordt er ook gelijk uitspraak gedaan in de bodemzaak). Niet tegen art. 8:104 lid 2; uitspraken van een vereenvoudigde behandeling in eerste aanleg, tegen een uitspraak van de voorzieningenrechter.
Waar?
- ABRvS
- CRvB
- CBb
- Hof
Art 8:105 lid 1 Awb.
Procesrecht
De procesrechtelijke regels voor hoger beroep zijn te vinden in titel 8.5. Een belangrijke schakelbepaling is art. 8:108 Awb, heel veel regels uit eerste aanleg zijn ook van toepassing op de procedure in hoger beroep. Een paar verschillen:
- Uitgangspunt meervoudige behandeling
- Griffierecht hoger
- Regeling incidenteel beroep
- Uitspraakbevoegdheden zijn anders
Nog een schakelbepaling; 6:24 Awb, eisen die gelden voor de voorprocedure.
Object van het geding
Aan het hoger beroep worden drie functies toegekend:
- Rechtseenheid en rechtsvorming. Om dit te bewaken is er informeel overleg, de Grote Kamer en de conclusie van de Advocaatgeneraal.
- Controlefunctie. Controleren of de rechtbank inhoudelijk een juiste uitspraak heeft gedaan en of het volgens de procedurele regels is verlopen.
- Herkansingsfunctie. Een partij krijgt nogmaals de kans om de bestuursrechter te overtuigen dat het besluit onjuist is.
Bij de ABRvS ligt de nadruk op de controlefunctie. Het object van het geding wordt beperkt opgevat. Er wordt gecontroleerd of de rechtbank het in de eerste aanleg goed heeft gedaan. Zij beschouwen het als een retroperspectief proces. Bij de CRvB (maar ook de andere hogere beroepsrechters) gaat het vooral om de herkansingsfunctie. Het object van het geding is hierdoor breder. Er wordt ook wel gesproken van een integrale beoordeling.
In hoger beroep bij de ABRvS mogen geen nieuwe beroepsgronden worden aangevoerd. De ratio hierachter is dat de rechtbank in de eerste aanleg geen rekening heeft kunnen houden met deze nieuwe gronden, daarom kunnen ze niet mee worden genomen bij de beoordeling. Bij de CRvB zit dit anders. Binnen hun perspectief is er ruimte om die nieuwe beroepsgronden mee te nemen. Er is wel een grens, en dat is de grens van de goede procesorde.
In het beroepsschrift kan er worden verwezen naar de gronden die je eerder hebt aangevoerd. Als je bij de Afdeling komt zal dat niet genoeg zijn, zij willen weten waarom jij vindt dat de rechtbank het niet goed heeft gedaan. Bij de Raad wordt hier soepeler mee omgegaan.
Incidenteel hoger beroep
Incidenteel hoger beroep houdt in dat als iemand aan het einde van de termijn nog hoger beroep indient, krijgt de wederpartij buiten de beroepstermijn de kans om nieuwe beroepsgronden aan te voeren. Voor het incidentele beroep konden mensen ‘strategisch procederen’, dat is hierdoor niet meer mogelijk.
De wederpartij krijgt als het ware een wapen voor een tegenaanval. Dit houdt ook in dat het instellen van hoger beroep niet meer zonder risico’s is. De gedachte is dat de partijen dan wellicht zorgvuldiger hun kansen zullen inschatten en minder snel in hoger beroep zullen gaan.
Wie kunnen dit indienen? Art. 8:110 lid 1; degene die ook gewoon hoger beroep in kunnen stellen. Termijn staat in lid 2.
Principaal beroep (degene die als eerst hoger beroep indient) staat los van het incidenteel hoger beroep, tenzij je hier zelf voor kiest door middel van voorwaardelijk incidenteel hoger beroep, Art 8:111 jo. 8:112.
Voorlopige voorziening
Een voorlopige voorziening (vovo) zorgt ervoor dat een rechtsgevolgen van een besluit worden geblokkeerd. Art. 6:16 Awb. Als jij bezwaar maakt tegen een besluit, heeft dit geen consequenties tegen de rechtswerking van dit besluit. Met een voorlopige voorziening kan je deze rechtsgevolgen schorsen. Je vraagt deze voorlopige voorziening aan bij de voorzieningsrechter.
Let op artikel 6.1 lid 2 en 3 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
Procesrecht:
- Titel 8.3
- Art 8:83 Awb; zo spoedig mogelijk uitnodiging voor zitting
- Art 8:84 Awb; zo spoedig mogelijk uitspraak.
8:81 lid 1 Awb:
- Een verzoek tegen een besluit
- Voorzieningsrechter van de bestuursrechter die bevoegd is of kan worden. Verzoek om voorlopige voorziening hangende bezwaar.
Ontvankelijkheidsvereisten
- Connexiteitsvereiste; er moet samenhang zijn met een bodemprocedure.
- Indiener verzoek. 8:81 lid 2 en 3 Awb.
- Overige ontvankelijkheidsvereisten. Schakelbepaling 8:81 lid 4 Awb en griffierecht tijdig betalen 8:82 lid 3 Awb.
Inhoudelijke beoordeling van voorlopige voorziening
Het eerste waar de rechter naar gaat kijken is of het verzoek spoedeisend is. Die spoedeisendheid is een punt van inhoudelijke beoordeling. Als die spoed aanwezig is komt er een voorlopig oordeel over de rechtmatigheid van een besluit. Tot slot volgt er de belangenafweging. De belangen van de verzoeker en van het bestuursorgaan worden afgewogen en de belangen van eventuele derden.
Kortsluiten
De bestuursrechter beslist op het verzoek van de voorlopige voorziening tegelijk met de bodemprocedure. Dit kan als het gaat om een verzoek om voorlopige voorziening in beroep of hoger beroep (art 8:86), dus niet in de bezwaarprocedure. De ratio hierachter is dat het bestuursorgaan nog een beslissing moet nemen op bezwaar.
Doorpakken
In artikel 78 van de vreemdelingenwet wordt de mogelijkheid gegeven om naast de beslissing verzoek ook onmiddellijk beslissing op bezwaar nemen. Er zijn mensen die vinden dat dit ook in de Awb moet zijn. Art 7:1a Awb geeft de mogelijkheid om de bezwaarschrift procedure over te slaan, de voorzieningenrechter kan partijen vragen of ze daartoe bereid zijn en dat is eigenlijk een sluiproute in de Awb om kort te sluiten.
Welke onderwerpen worden besproken die niet worden behandeld in de literatuur?
Alles wat op het hoorcollege wordt behandeld is terug te vinden in de literatuur.
Welke recente ontwikkelingen in het vakgebied worden besproken?
Er worden geen recente ontwikkelingen in het vakgebied besproken.
Welke opmerkingen worden er tijdens het college gedaan door de docent met betrekking tot het tentamen?
Er worden geen opmerkingen gemaakt met betrekking tot het tentamen.
Welke vragen worden behandeld die gesteld kunnen worden op het tentamen?
Er worden geen vragen behandeld die gesteld zouden kunnen worden op het tentamen.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Sheetnotes hoorcolleges bestuursrecht III 2018/2019
- Sheetnote hoorcollege 1 bestuursrecht III 2018/2019
- Sheetnote hoorcollege 2 bestuursrecht III 2018/2019
- Sheetnote hoorcollege 3 bestuursrecht III 2018/2019
- Sheetnote hoorcollege 4 bestuursrecht III 2018/2019
- Sheetnote hoorcollege 5 bestuursrecht III 2018/2019
- Sheetnote hoorcollege 6 bestuursrecht III 2018/2019
- Sheetnote hoorcollege 7 bestuursrecht III 2018/2019
Contributions: posts
Spotlight: topics
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1230 |
Add new contribution