Sancties op schending van informatieplichten uit de Richtlijn consumentenrechten - artikel

Sancties op schending van informatieplichten uit de Richtlijn consumentenrechten

(klapper II blz. 37-44)

 

De informatieplichten waaraan een webwinkel moet voldoen zijn terug te vinden in de Richtlijn Consumentenrechten. Een koppeling tussen een schending van informatieplicht en het herroepingsrecht ontbreekt in de Richtlijn, waardoor een schending niet hoeft te leiden tot een verlenging van de herroepingstermijn.

De herroepingstermijn is verlengd naar 12 maanden als sanctie op het niet verschaffen van informatie over het herroepingsrecht. Daarnaast is de consument bij het niet verstrekken van informatie over het herroepingsrecht niet aansprakelijk voor waardevermindering van de goederen. In art. 6 lid 6 van de Richtlijn is te vinden dat indien de handelaar informatie over eventuele extra lasten en andere kosten niet heeft verstrekt, de consument deze kosten niet zal hoeven te dragen.

In de wetgevingsprocedure ter implementatie van de Richtlijn in Nederland oppert de wetgever 4 mogelijkheden uit het Nederlandse privaatrecht waarlangs de consument sanctionerend kan optreden tegen het schenden van informatieplichten.

De eerste optie is het beschouwen van informatieplichten als verbintenissen die uit de wet voortvloeien, waarbij nakoming kan worden gevorderd ex art. 3:296 BW en schadevergoeding via art. 6:74 lid 1 BW. De uitvoering van deze theorie is echter lastig, omdat de tekortkoming in de nakoming bewezen moet worden en een causaal verband tussen de tekortkoming en de schade hard moet worden gemaakt.

De tweede mogelijkheid is het vernietigen van de overeenkomst wegens een wilsgebrek (dwaling) ex art. 6:228 BW. Ook hier is er een bewijsprobleem, doordat de consument moeten stellen en bewijzen dat hij de overeenkomst zonder de schending van de informatieplichten niet zou hebben gesloten.

De derde optie betreft vernietiging ex art. 3:40 lid 3 jo. art. 3:41 BW. Hiermee wordt de geoorloofdheid van de overeenkomst in twijfel getrokken bij het schenden van een informatieplicht.

Tot slot is de vierde mogelijkheid het toepassen van art. 6:193a BW: Het schenden van een informatieplicht kan een oneerlijke handelspraktijk opleveren, waardoor de bijbehorende rechtsgevolgen in werking kunnen worden gesteld.

Het wetsvoorstel Implementatiewet richtlijn consumentenrechten bevat een aanvullende bepaling met betrekking tot de rechtsgevolgen van een oneerlijke handelspraktijk, waarmee de wet gaat voorzien in een mogelijkheid voor de consument om overeenkomsten te vernietigen die door oneerlijke handelspraktijken tot stand zijn gekomen. Hiermee slaat de wetgever een brug tussen de onrechtmatige daad en het overeenkomstenrecht. De Tweede Kamer heeft de regering opgeroepen om de wet zo aan te passen dat de consument automatisch het recht krijgt de overeenkomst ongedaan te maken die onder invloed van oneerlijke handelspraktijken tot stand is gekomen.

Onjuiste informatieverstrekking of het weglaten van informatie door een leverancier kan een misleidende handelspraktijk opleveren, aldus de wetgever. Komt ten gevolge van het weglaten van die informatie een overeenkomst tussen de consument en verkoper tot stand, dan kan deze worden vernietigd ex art. 6:193j lid 3 BW.

De wetswijziging zal als gevolg hebben dat art. 6:193 onder b BW voortaan voor de kwalificatie van de essentiële informatie voortaan zal verwijzen naar het overgrote deel van de informatieplichten die uit de Richtlijn Consumentenrechten voortvloeien.

Een probleem blijft het feit dat een consument pas gebruik kan maken van deze regeling als hij af weet van deze regeling. Ook het causaliteitsvereiste ex art. 6:193j lid 3 BW kan voor problemen zorgen nu het causale verband tussen de overeenkomst en de oneerlijke handelspraktijk moet worden aangetoond.

De vraag is of het sanctioneren van een schending van informatieplichten via de afdeling oneerlijke handelspraktijken door de consument aansluit op de voorgestelde afdeling consumentenovereenkomsten. De auteur is van mening dat dit het geval is omdat beide betrekking hebben op de rechtsverhouding tussen leverancier en consument, de afdelingen qua onderwerp op elkaar aansluiten en ook het doel van beide afdelingen overeenkomt.

Het verschil tussen de afdelingen betreft het rechtsgevolg wanneer een consument een schending van informatieplichten via deze afdelingen sanctioneert: Vernietigen vs. ontbinden.

Het bestaan van inhoudelijk verband tussen het herroepingsrecht en wilsgebreken vormt de grootste reden om herroeping te implementeren als vernietiging, maar ook vanuit de rechtspraak bestaat hier aanleiding voor.

Image

Access: 
Public

Image

Join WorldSupporter!
Search a summary

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: Vintage Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
558