Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>

Image

Personenrecht, familierecht en erfrecht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Personenrecht, familierecht en erfrecht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Image  Image  Image  Image

Check summaries and supporting content in teasers:
Boon/Van Loon - Arrest

Boon/Van Loon - Arrest

Boon/van LOon (HR 27-11-1981, ECLI:NL:HR:1981:AG4271)

Onderwerp

Verknochtheid pensioenaanspraken en pensioenrechten tot de huwelijksgemeenschap.

Casus

De echtscheiding is tussen Boon en Van Loon uitgesproken. Echter, er rijst een geschil over de deling van de ontbonden huwelijksgemeenschap. De notaris maakt een proces-verbaal van zwarigheden op en er volgt een zwarighedenprocedure voor de rechtbank te Den Bosch. Volgens de vrouw moesten de pensioenrechten van de man als activa worden beschouwd en had zij een recht op uitkering van een deel van de pensioenrechten.

Hoge Raad

De Hoge Raad loopt vooruit op art. 1:94 BW en onderzoekt in hoeverre de pensioenrechten in de verdeling van de ontbonden huwelijksgemeenschap moeten worden betrokken. Pensioenrechten zijn voorwaardelijke vorderingsrechten, die op het tijdstip van de ontbinding van de gemeenschap reeds bestaan ook als er nog geen uitkering wordt genoten. Volgens art. 1:94 lid 3 BW vallen zij dan ook in de algehele gemeenschapen moeten zij in

.........Read more
Access: 
Public
Donor of verwekker? - Arrest

Donor of verwekker? - Arrest

Donor of verwekker? (HR 26-06-2009, ECLI:NL:HR:2009:BH2250)

Feiten

De vrouw i.c. is de moeder van de dochter, geboren in 2002. De man is alleenstaand en middels een DNA-vergelijking is vastgesteld hij de biologische vader is van de dochter. De man en vrouw hebben nooit in gezinsverband samengeleefd.

Op de voet van art. 1:394 BW heeft de moeder op november 2004 de rechtbank verzocht om de man te veroordelen om bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van de dochter. Op 17 januari 2007 heeft de rechtbank bepaalt dat de man met ingang van 29 november 2004 € 500,- per maand alimentatie aan de dochter moet betalen.
In hoger beroep wordt het bedrag door het Hof vastgesteld op € 146,- per maand.
De man stelt cassatieberoep in. Hij klaagt dat het Hof de regels van bewijslastverdeling heeft miskend, omdat het niet aan hem was om

.........Read more
Access: 
Public
Duurzame ontwrichting - Arrest

Duurzame ontwrichting - Arrest

Duurzame ontwrichting (HR 06-12-1996, NJ 1997, 189)

Casus

Een man verzoekt de rechtbank een echtscheiding tussen hem en zijn vrouw uit te spreken. Volgens de man is het huwelijk namelijk duurzaam ontwricht. Zijn vrouw voert hiertegen verweer, volgens haar is er geen sprake van duurzame ontwrichting. Hun huwelijkscrisis zou te wijten zijn aan factoren die buiten het huwelijk liggen. Zij denkt dat haar man gezien zijn psychisch labiele situatie wilsonbekwaam is. Als haar man maar deskundige hulp krijgt zal hij vanzelf wel inzien dat er geen sprake is van een duurzame ontwrichting van het huwelijk en zou de huwelijkscrisis zelfs overwonnen kunnen worden. Ondanks het verweer van de vrouw spreekt de rechtbank de echtscheiding toch uit en het Hof in hoger beroep bekrachtigd de beschikking.

Rechtsvraag

Geeft het Hof met zijn oordeel over duurzame ontwrichting blijk van een onjuiste rechtsopvatting?

Hoge Raad

Het Hof geeft geen blijk van

.........Read more
Access: 
Public
Erkenning door derde - Arrest

Erkenning door derde - Arrest

Erkenning door derde (HR 12-11-2004, ECLI:NL:HWPHR:2004:AQ7386)

Feiten

De moeder en de man hebben in 1996 een jaar een relatie gehad, waaruit een dochter is geboren. De dochter is door de verwekker niet erkend. De moeder heeft het gezag over de dochter. In 2001 wordt de dochter met toestemming van de moeder door een andere man erkend, waarbij zij ook zijn naam krijgt. In 2002 verzoekt de verwekker de rechtbank o.a. de door de man gedane erkenning van de dochter te vernietigen en hem vervangende toestemming te verlenen de dochter te erkennen.

De rechtbank acht hem niet-ontvankelijk. Hij stelt hoger beroep in waarna het Hof de beschikking bekrachtigt. Het Hof stelt dat de erkenning door de nieuwe partner van de moeder rechtsgeldig is en voorts behoort de verwekker niet tot limitatief opgesomde personen die vernietiging van de erkenning kunnen verzoeken (art. 1:205 BW). Wel kan de verwekker de erkenning

.........Read more
Access: 
Public
Erkenning van het kind; vervangende toestemming - Arrest

Erkenning van het kind; vervangende toestemming - Arrest

Erkenning van het kind; vervangende toestemming (HR 30-10-2015, ECLI:NL:HR:2015:3196)

Casus

In zijn beschikking van 31 mei 2002 (ECLI:NL:HR:2002:AE0745; NJ 2002, 470) heeft de Hoge Raad geoordeeld dat vanaf het moment waarop een verzoek tot het verlenen van vervangende toestemming tot erkenning van het kind bij de rechtbank is ingediend (artikel 1:204 lid 3 BW) en totdat daarop definitief is beslist, de moeder aan een ander slechts voorwaardelijk toestemming tot erkenning kan verlenen en dat die toestemming in dat geval alleen gevolg heeft indien de door de verwekker gevraagde vervangende toestemming bij een definitief geworden rechterlijke beslissing is geweigerd. Moet die regel ook worden aanvaard in het geval de verwekker door middel van een brief van een advocaat aan de moeder om toestemming tot erkenning heeft verzocht?

Hoge Raad

Ook in het geval de verwekker door middel van een brief van een advocaat aan de moeder toestemming tot

.........Read more
Access: 
Public
Gelijkwaardig ouderschap - Arrest

Gelijkwaardig ouderschap - Arrest

HR 21 mei 2010, LJN BL7407; NJ 2010, 398 m.nt. S.F.M. Wortmann

(Gelijkwaardig ouderschap)

 

Casus:

Op 1 maart 2009 is de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding in werking getreden. Dient de rechter, in verband daarmee, in beginsel steeds uit te gaan van een gelijke verdeling van de hoofdverblijfplaats van het kind en van een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedingstaken tussen de ouders?

 

Hoge Raad:

Het antwoord op die vraag luidt ontkennend. De door de wetgever tot uitgangspunt genomen gelijkwaardigheid van de beide ouders en de wenselijkheid van een in beginsel gelijke verdeling van zorg- en opvoedingstaken na het uiteengaan van de ouders brengt niet mee dat, wanneer de ouders dienaangaande geen overeenstemming kunnen bereiken, de rechter bij zijn beslissing over de hoofdverblijfplaats van de minderjarige en de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken het belang van de minderjarige niet het zwaarst

.........Read more
Access: 
Public
Groningse huwelijkse voorwaarden - Arrest

Groningse huwelijkse voorwaarden - Arrest

Groningse huwelijkse voorwaarden (HR 20-01-1989, ECLI:NL:HR:1989:AD0586)

Onderwerp

Beroepsaansprakelijkheid. Informatieplicht van notaris jegens cliënt bij omzetting van huwelijkse voorwaarden in algehele gemeenschap van goederen.

Casus

X. huwde in 1951 op huwelijkse voorwaarden met Z. In 1979 werd tussen hen scheiding van tafel en bed uitgesproken. Op 11 april, Z. was toen evenals gedaagde notaris ter standplaats Groningen, werd met toestemming van de Rb. Aldaar het huwelijksgoederenregime omgezet in een algehele gemeenschap van goederen. Z. verkeerde in die periode in financiële moeilijkheden, die de aandacht hadden van de bevoegde kamer van Toezicht, waarvan gedaagde toen deel uitmaakte. De omzetting van het huwelijksgoederenregime geschiedde met medeweten en instemming van de kamer.

X. beticht de notaris van een onrechtmatige daad jegens haar, stellende dat het aan zijn schuld te wijten is dat ten tijde van de ontbinding van de huwelijksgoederengemeenschap haar vermogen vrijwel geheel bleek te zijn aangewend voor de betaling van

.........Read more
Access: 
Public
Haviltexcriterium - Arrest

Haviltexcriterium - Arrest

Haviltexcriterium (HR 13-11-2015, ECLI:NL:HR:2015:3303)

Casus

Partijen baseren op de tekst van een overeenkomst waarbij vermogensbestanddelen aan de echtgenoten worden toegescheiden haaks op elkaar staande bedoelingen en verwachtingen. Geen van beider interpretaties is aanstonds volstrekt onaannemelijk. Het hof overweegt dat het Haviltexcriterium hier geen uitkomst biedt en leidt vervolgens de betekenis van de desbetreffende passage af uit de tekst van de overeenkomst.

Hoge Raad

De Haviltexmaatstaf brengt mee dat ook indien bij de uitleg van een overeenkomst groot gewicht toekomt aan de taalkundige betekenis van de gekozen bewoordingen, de overige omstandigheden van het geval kunnen meebrengen dat een andere (dan de taalkundige) betekenis aan de bepalingen van de overeenkomst moet worden gehecht. Beslissend blijft immers de zin die partijen in de gegeven omstandigheden over en weer redelijkerwijs aan deze bepalingen mochten toekennen en hetgeen zij te dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten.

Anders dan het hof heeft overwogen,

.........Read more
Access: 
Public
HR 2 november 2012, Omgangsregeling spermadonor (J-46) - Arrest

HR 2 november 2012, Omgangsregeling spermadonor (J-46) - Arrest

Casus

I.c. gaat het om de verzoeksters tot cassatie (twee vrouwen) die geregistreerd partners zijn. De verzoekster hadden een kinderwens. Zij hebben toen contact gekregen met de verweerder in cassatie. Met deze man is afgesproken dat hij als spermadonor zou optreden. De twee vrouwen hebben via deze spermadonor door kunstmatige inseminatie in 2005 een dochter gekregen. Na de geboorte van het kind hebben de verzoekster het goed gevonden dat de verweerder een cadeautje voor het kind bracht en dat hij het kind mocht zien. Tegen verdere contacten hebben de verzoeksters zich verzet.

De spermadonor verzocht vervolgens om de vaststelling van een omgangsregeling tussen hem en de dochter. Hij stelt dat hij alleen bereid was als donor op te treden als hij een band met het kind zou kunnen opbouwen. Een van de vrouwen zou volgens hem hiermee hebben ingestemd, maar uiteindelijk heeft hij de dochter één keer kort

.........Read more
Access: 
Public
HR 7 december 1990 (Moord en de algehele gemeenschap) - Arrest

HR 7 december 1990 (Moord en de algehele gemeenschap) - Arrest

Feiten

Op 29 september 1983 trouwt L. een man van 39 jaar, met mevrouw van Wylick, een vermogende vrouw van 72 jaar die hulp en verzorging nodig heeft. L. is jarenlang haar verpleger geweest, en tussen beide is een vertrouwensrelatie ontstaan. Zij trouwen in gemeenschap van goederen. L. had sinds 1976 een relatie met een andere man, welke relatie hij niet heeft verbroken.

Slechts 1 maand na het huwelijk, op 5 november 1983, is mevrouw Van Wylick overleden. Het blijkt dat L. mevrouw Van Wylick op geraffineerde wijze en met grof misbruik van haar vertrouwen haar van het leven heeft beroofd. Toch eist L. zijn gedeelte uit de huwelijksgemeenschap op en ook vordert hij de erfenis.

De kinderen van mevrouw Van Wylick starten een procedure. Zij vorderen onder andere een verklaring voor recht dat met het huwelijk geen huwelijksgoederengemeenschap tot stand is gekomen en dat L. geen aanspraak

.........Read more
Access: 
Public
Instemming met verwekking/ontkenning - Arrest

Instemming met verwekking/ontkenning - Arrest

Instemming met verwekking/ontkenning (HR 07-02-2003, ECLI:NL:HR/PHR:2003:AF0444)

Feiten

De man en de vrouw i.c. zijn in 1997 met elkaar gehuwd. Op 18 november 1998 heeft de man aan een ambtenaar van politie onder meer verklaard dat de vrouw hem begin november 1998 heeft verteld dat zij zwanger was van een andere man. Op 10 februari 1999 is de vrouw bevallen van een zoon. Een maand later heeft de man van de geboorte vernomen door kennisname van een persoonslijst van de gemeente Soest, waarop hij als vader van het kind stond vermeld. Het huwelijk van partijen wordt op 4 mei 2000 ontbonden.

De man, die op grond van art. 1:199 BW de vader van het kind is, heeft verzocht de ontkenning van het vaderschap gegrond te verklaren. De vrouw bestrijdt dit. De rechtbank verklaart de man niet-ontvankelijk in zijn verzoek waarna hij in hoger beroep gaat.

Uit DNA-onderzoek is inmiddels

.........Read more
Access: 
Public
Kriek/Smit - Arrest

Kriek/Smit - Arrest

Kriek / Smit (HR 12-06-1987, NJ 1988, 150)

Rechtsvraag

Wat is de rol van de objectieve trouw tussen  (ex) -echtgenoten ?

Rechtsartikelen

Art. 1:95-2 / 1:96-2 / 1:127

Feiten

Het huwelijk van mevrouw Kriek en mijnheer Smit wordt na 24 jaar ontbonden; zij gaan scheiden. In gelukkiger jaren hebben zij in totaal drie huizen aangekocht. Het eerste huis is volledig gefinancierd met het geld van mevrouw Kriek Het ging om Fl. 39,000,-. Het tweede huis is onder andere gefinancierd met het geld van de verkoop van het eerste huis. Het derde huis is weer gefinancierd met de opbrengst van het tweede huis. Voor alle huizen geldt dat zij telkens op naam van de man stonden en dat mevrouw Kriek dat ook moest hebben geweten.

De Rechtbank oordeelde overeenkomstig de wettelijke regels dat de ongerechtvaardigde verrijking van de man Fl. 39.000,- betrof en door hem aan de vrouw zal

.........Read more
Access: 
Public
Marckx/België - Arrest

Marckx/België - Arrest

Marckx/België (EHRM 13-06-1979, NJ 1980, 462)

Casus

Markcx, een ongehuwde moeder, beklaagde zich erover dat de Belgische wetgeving voor het ontstaan van familierechtelijke betrekkingen tussen haar en haar dochter een erkenning eiste. Verder ontstond door die erkenning geen familierechtelijke betrekking tussen de verwanten van de moeder en het kind en werd in het Belgische erfrecht naar de mening van de moeder ongerechtvaardigd onderscheid gemaakt tussen kinderen die wel en kinderen die niet in familierechtelijke betrekking staan tot een ouder.

EHRM

De klachten zijn gegrond. Het Belgische recht is op deze punten niet in overeenstemming met artikel 8 EVRM, onder andere omdat de erkenning door de moeder een ontoelaatbare belemmering voor de normale ontwikkeling van het gezinsleven vormt.

Het in het Belgische erfrecht gemaakte onderscheid tussen kinderen is in strijd met artikel 8 jo. 14 EVRM.

Kortom, het onderscheid tussen een wettig en natuurlijk kind en tussen een gehuwde

.........Read more
Access: 
Public
Modehuis Nolly - Arrest

Modehuis Nolly - Arrest

Modehuis Nolly (HR 02-04-1976, NJ 1976/450)

Feiten

De heer X en mevrouw Y zijn buiten iedere gemeenschap van goederen in 1948 met elkaar gehuwd. Y bezit een eigen bedrijf, genaamd "Modehuis Nolly". Uit dit huis vloeien dermate veel revenuen voort, dat de vrouw in staat wordt gesteld om diverse onroerende zaken aan te kopen. X. beheert het geld voor Y en koopt als lasthebber van Y op eigen naam de goederen van Y. Het huwelijk wordt echter ontbonden en Y claimt eigenaar te zijn van de door X aangekochte en op zijn naam staande onroerende goederen. Dit is te vergelijken met de zogenaamde "directe leer" voor roerende zaken, als bedoeld in artikel 3:110 BW.

Procesverloop

De vrouw vordert van haar ex-man overdracht van de onroerende zaken voor de rechtbank Utrecht, welke haar vordering afwijst, doch haar subsidiaire vordering toewijst. Haar ex-man stelt hierop hoger beroep in bij het

.........Read more
Access: 
Public
Omgang - Arrest

Omgang - Arrest

Omgang (HR 17-01-2014, ECLI:NL:HR/PHR:2014:91)

Feiten

Partijen hebben van oktober 2003 tot juni 2008 een relatie gehad. Uit hun relatie is in 2008 een kind geboren. De vader heeft het kind erkend. Het verblijft bij de moeder. Kort na de geboorte van het kind is de relatie tussen partijen beëindigd. De vader heeft gedurende 9 weken omgang met het kind gehad, waarna deze voorlopig is stopgezet. Sindsdien is getracht de omgang tussen de vader en het kind tot stand te brengen. Door de houding van de moeder hebben deze pogingen geen succes gehad. In september 2009 heeft de vader de rechtbank o.a. verzocht om (geleidelijk) een omgangsregeling vast te stellen. Het uiteindelijke doel daarvan was om te komen tot een regeling waarbij de vader wekelijks omgang met het kind zou hebben. De moeder heeft verweer gevoerd omdat zij vreest dat het kind klem of verloren zal raken als gevolg

.........Read more
Access: 
Public
Rensing/Polak - Arrest

Rensing/Polak - Arrest

Rensing/Polak (HR 19-01-1996, ECLI:NL:HR:1996:ZC1963)

Feiten

Partijen zijn op 26 augustus 1980, huwelijkse voorwaarden overeengekomen, waarbij ze iedere gemeenschap van goederen hebben uitgesloten. In de voorwaarden zijn onder meer de volgende bepalingen opgenomen:

Artikel 2 (lid 1) ‘De kosten van de huishouding in de ruimste zin des woords, komen ten laste van de man en de vrouw naar evenredigheid van hun zuivere inkomsten, waarbij onder zuivere inkomsten worden verstaan: a. winst uit onderneming; b. zuivere inkomsten uit arbeid, uit vermogen of in de vorm van bepaalde periodieke uitkeringen en verstrekkingen; c. winst uit aanmerkelijk belang;’

Artikel 4 (lid 1) ‘Iedere echtgenoot heeft het recht na afloop van een kalenderjaar van de andere echtgenoot te vorderen, dat ter verdeling bij helfte wordt bijeengevoegd, wat van hun zuivere inkomsten, na aftrek van de in artikel 2 bedoelde kosten van de huishouding, resteert.’

In de procedure die volgt staat het beroep op

.........Read more
Access: 
Public
Samenwoners - Arrest

Samenwoners - Arrest

Samenwoners (HR 08-06-2012, ECLI:NL:HR:2012:BV9539)

Feiten

Partijen hebben in de periode 29 januari 1992 tot 1 augustus 2005 een affectieve relatie gehad. Op 1 juni 1993 zijn zij gaan samenwonen. Op 8 juni 1996 hebben partijen samen een woning betrokken. Zij hebben de woning in gemeenschappelijke eigendom. In 1996 en 2002 zijn de kinderen van partijen geboren. Het paar heeft gedurende hun relatie geen samenlevingscontract gesloten.

Het hof oordeelde dat de vrouw draagplichtig is wat betreft de helft van de door de man in de periode 1 september 2002 tot en met 1 april 2009 betaalde hypotheekrente en wat betreft de helft van de door hem in die periode betaalde premie levensverzekering.

In cassatie gaat het dan om de vraag in hoeverre de vrouw, mee moet betalen aan de door de man met betrekking tot de woning betaalde hypotheekrente en premie levensverzekering.

Hoge Raad

Hoge Raad oordeelt dat in

.........Read more
Access: 
Public
Schaaphok/Schilder - Arrest

Schaaphok/Schilder - Arrest

HR 25 februari 1983, NJ 1983, 696 m.nt. E.A.A. Luijten

(Schaaphok/Schilder)

 

Casus:

Geldt het in artikel 1:88 en 89 BW bepaalde ook voor een woning die bestemd is tot echtelijke woning, maar die in feite nog niet als zodanig in gebruik is genomen?

 

Hoge Raad:

De opvatting dat een woning die bestemd is tot echtelijke woning, maar in feite nog niet als zodanig in gebruik is genomen, niet onder de werking van de artikel 1:88 en 89 BW valt is ‘in haar algemeenheid’ onjuist. Naar de strekking van genoemde artikelen zal met een door echtgenoten tezamen bewoonde woning op een lijn moeten worden gesteld de woning die door hen als de ‘in de nabije toekomst’ te betrekken woning is bestemd.

 

Wel zal in dat geval aan de omstandigheid dat de woning niet in feitelijk gebruik is bij de echtgenoten een vermoeden

.........Read more
Access: 
Public
Schijnhuwelijk HR 1 februari 2002 - Arrest

Schijnhuwelijk HR 1 februari 2002 - Arrest

Casus

De verdachte is door het Hof veroordeeld tot 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 126 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, en tot een geldboete van 1500 gulden, subsidiair 30 dagen hechtenis voor het volgende. De verdachte wordt schuldig geacht aan het medeplegen van een ander behulpzaam zijn bij het verblijven in Nederland terwijl verdachte weet dat het verblijf wederrechtelijk is, en dat met oog op winstvoordeel voor verdachte zelf. De raadsman van de verdachte meent dat artikel 197a Sr in strijd is met artikel 1, lid 1 Sr, omdat het niet aan het legaliteitsbeginsel voldoet. Hij gaat daarvoor in beroep bij de Hoge Raad.

Rechtsvraag

Is het ten laste gelegde op grond van artikel 197a Sr in strijd met het legaliteitsbeginsel?

Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt dat wat betreft de beschuldiging op grond van artikel 197a Sr de verdachte in het algemeen ontslag van de

.........Read more
Access: 
Public
Statusvoorlichting - Arrest

Statusvoorlichting - Arrest

Statusvoorlichting (HR 18-03-2016, ECLI:NL:HR:2016:452)

Casus

Een kind is verwekt met zaad van een aan de ouders bekende donor. De ouders oefenen gezamenlijk het gezag uit. Kan een rechter bepalen dat het kind, met het oog op (verdere) omgang met zijn biologische vader, “statusvoorlichting” zal krijgen?  

Hoge Raad

Het is aan de ouder die het gezag uitoefent het kind informatie over zijn afstamming te geven en in beginsel het daartoe geschikte moment te bepalen. Daarbij dient evenwel het belang van het kind voorop te staan. Ouderlijk gezag is immers weliswaar een aan de ouders toekomend “recht”, maar dit recht is gegeven in het belang van het kind en kan daarom niet los worden gezien van de verplichting dat belang te dienen.

In een geval als het onderhavige kan het belang van het kind met het oog op effectuering van het recht op omgang met zijn biologische vader meebrengen

.........Read more
Access: 
Public
Toestemming erkenning voorwaardelijk - Arrest

Toestemming erkenning voorwaardelijk - Arrest

Toestemming erkenning voorwaardelijk (HR 31-05-2002, ECLI:NL:HR/PHR:2002:AE0745)

Feiten

Verzoekster is de moeder van het kind dat is geboren op 10 oktober 1997. Verweerder in cassatie is de verwekker van het kind. Hij wil het kind erkennen en een omgangsregeling vaststellen maar de moeder heeft haar toestemming daartoe geweigerd. De moeder woont samen met haar echtgenoot, zoon en het kind. De rechtbank heeft de door verweerder verzochte vervangende toestemming verleend. De moeder heeft tegen deze beslissing hoger beroep ingesteld.

Na de tussenbeschikking van het Hof waarbij advies gevraagd werd aan de Raad voor de Kinderbescherming, heeft de echtgenoot van de moeder op 29 februari 2000 met haar toestemming het kind erkend. Hier op volgend heeft de verweerder zijn verzoek vermeerderd met de eis om de verleende toestemming tot erkenning niet-rechtsgeldig te verklaren, of nietig te verklaren. Het Hof heeft toen, na advies van de Raad voor de Kinderbescherming, de beschikking

.........Read more
Access: 
Public
Valkenhorst - Arrest

Valkenhorst - Arrest

Valkenhorst (HR 15-04-1994, NJ 1994, 608)

Feiten

I.c. gaat het om een zaak tussen R (de dochter), eiseres tot cassatie, tegen Stichting Valkenhorst, verweerster in cassatie.

De dochter R. was, als buitenechtelijk kind, in 1935 geboren in ‘Moederheil’ (later Valkenhorst). Dit was een door rooms-katholieke religieuzen gedreven inrichting met als doelstelling het verlenen van zorg en begeleiding aan ongehuwde moeders en hun kinderen. De dochter wilde inzage in de gegevens van haar overleden moeder om zo eventueel duidelijk te krijgen wie haar vader was. De inrichting weigerde inzage in de gevraagde gegevens met een beroep op haar zwijgplicht. Voorts stelde het dat de gevraagde gegevens alleen werden bekendgemaakt als er vooraf uitdrukkelijk toestemming door de moeder was gegeven. Daar was hier geen sprake van.

Kern van het geschil dat toen volgende was de vraag of Valkenhorst de verstrekking van de gevraagde gegevens afhankelijk mocht maken van de toestemming van de

.........Read more
Access: 
Public
Valkenhorst II, recht op afstammingsgegeven - Arrest

Valkenhorst II, recht op afstammingsgegeven - Arrest

Hoge Raad, 13 januari 1997, NJ 1997, 451, Valkenhorst II, recht op afstammingsgegeven

 

Feiten

De R. is, als buitenechtelijk kind, in 1935 geboren in ‘Moederheil’. Dit was een toen door rooms-katholieke religieuzen gedreven inrichting met als doelstelling het verlenen van zorg en begeleiding aan ongetrouwde moeders en hun kinderen. Ten tijde van de uitspraak wordt de inrichting geëxploiteerd door Valkenhorst. In het geding gaat het om de vraag of Valkenhorst jegens De R. gehouden is haar op haar verzoek bekend te maken met de indertijd door haar moeder aan de leiding van ‘Moederheil’ verstrekte gegevens over haar vader. Valkenhorst werkt niet mee aan het verzoek van De R. om de gegevens van de vermoedelijke verwekker te overhandigen. Valkenhorst beroept zich op de geheimhoudingsverplichting die voortkomt uit de vertrouwelijke aard van de gegevens die haar in haar hoedanigheid van hulpverlener door de moeder zijn toevertrouwd. Na de uitspraak

.........Read more
Access: 
Public
Verknochtheid en schadevergoeding - Arrest

Verknochtheid en schadevergoeding - Arrest

Verknochtheid en schadevergoeding (HR 03-11-2006, ECLI:NL:HR:2006:AX8843)

Feiten

Partijen zijn in mei 1990 in algehele gemeenschap van goederen met elkaar gehuwd. Hun huwelijk is in 2001 door echtscheiding ontbonden.

In oktober 1990 heeft de vrouw een verkeersongeval gehad waardoor zij een whiplashtrauma heeft gekregen. De WAM-verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval heeft aansprakelijkheid erkend en heeft, haar tijdens het huwelijk een schadevergoeding uitbetaald van ƒ 270.000,--, waarvan een gedeelte van ƒ 32.500,-- voor immateriële schade.  Later hebben partijen bouwgrond gekocht waarop zij een woning hebben laten bouwen. Partijen hebben de woning in 2000 verkocht en de netto-opbrengst hiervan van ƒ 773.009,52 tussen hen bij helfte verdeeld.

Partijen hebben over en weer vorderingen tegen elkaar ingesteld ter zake van de verdeling van de gemeenschap. Kern van hun geschil is de vraag of het genoemde bedrag van ƒ 147.500,- in de gemeenschap is gevallen, zoals de man stelt, dan wel

.........Read more
Access: 
Public
Vervangende toestemming verhuizing minderjarige - Arrest

Vervangende toestemming verhuizing minderjarige - Arrest

Vervangende toestemming verhuizing minderjarige (HR 25-11-2016, ECLI:NL:HR:2016:2709)

Rechtsvraag

Mocht het hof aan de vrouw toestemming verlenen om met het kind naar Israël te verhuizen (art. 1:253a BW) zonder een ouderschapsregeling (art. 815 lid 6 Rv) in het dictum vast te leggen?

Hoge Raad

In een uitspraak van 04-10-2013 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de wetgever bij de invoering van art. 1:247 lid 4 BW het uitgangspunt heeft genomen dat beide ouders gelijkwaardig zijn en er een gelijke verdeling van zorg- en opvoedingstaken moet zijn, maar dat dit zich niet verzet tegen een door de rechter (art. 1:253a BW) in het belang van de minderjarige te geven vervangende toestemming voor een verhuizing van de minderjarige naar het buitenland met de ouder bij wie de minderjarige zijn hoofdverblijfplaats heeft. De rechter zal er wel op moeten toezien dat er zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan het uitgangspunt van gelijkwaardigheid

.........Read more
Access: 
Public
Verzoek eenhoofdig gezag - Arrest

Verzoek eenhoofdig gezag - Arrest

Verzoek eenhoofdig gezag (HR 28-03-2003, ECLI:NL:HR/PHR:2003:AF2688)

Feiten

Uit de relatie tussen de moeder en de vader is op 9 november 2000 een dochter geboren. De vader is de biologische vader van dit kind en hij heeft haar voor de geboorte erkend. De ouders hebben gezamenlijk het gezag over haar uitgeoefend. De moeder heeft een verzoek om eenhoofdig gezag ingediend, waarmee de vader instemde. Het paar gaat uit elkaar en de moeder richt zich tot de rechtbank.

De rechtbank heeft het op art. 1:253n BW berustende verzoek van de moeder toegewezen. De vader heeft tegen deze beslissing hoger beroep ingesteld. Hij stelt o.a. dat hij, aangezien hij niet rechtskundig werd bijgestaan, de gevolgen van deze beslissing niet kon overzien. Het Hof heeft de beschikking van de Rechtbank vernietigd en het verzoek van de moeder afgewezen. De moeder heeft tegen deze beslissing cassatieberoep ingesteld

De rechtsklachten van het middel komen

.........Read more
Access: 
Public
Zaunegger v. Germany - Arrest

Zaunegger v. Germany - Arrest

Zaunegger v. Germany (EHRM 03-12-2009, appl. no. 22028/04)

Feiten

De aanvrager in deze zaak is Zaunegger, geboren in 1964 en woont in Pulheim. Zaunegger heeft samengewoond met een vrouw en uit deze relatie is in 1995 een dochter geboren. Hun relatie heeft vijf jaar geduurd en zij zijn niet gehuwd geweest. In augustus 1998 gingen zij uit elkaar. De dochter heeft vanaf 1998 tot 2001 bij haar vader gewoond. Daarna zijn de ouders overeengekomen dat hun dochter bij moeder zou wonen en dat een omgangsregeling zou worden getroffen met de vader. De moeder had het gezag over het kind en Zaunegger verzocht om hen beide te belasten met het gezamenlijk gezag. De moeder wilde echter dit gezag niet met de vader delen.

Op 18 juni 2003 verwierp de rechtbank van Keulen (Amtsgericht Köln) het verzoek van Zaunegger. Het bleek dat er geen grond bestond voor een gezamenlijk gezag.

.........Read more
Access: 
Public
Personenrecht, Familierecht & Erfrecht: Uitgelichte samenvattingen en studiehulp - Bundel
Access: 
Public

Image

This content refers to .....
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema
Recht en bestuur: samenvattingen en studiehulp - Thema
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries: