Hoe oordeelt de feitenrechter over strijd met de maatschappelijke betamelijkheid in de zin van art. 6:162 lid 2 BW? - Smeehuijzen - 2017 - Artikel
- Waarover gaat dit onderzoek?
- Hoe denkt de Hoge Raad over maatschappelijke onbetamelijkheid?
- Hoe geeft de wet invulling aan de maatschappelijke betamelijkheid?
- Hoe geeft de maatschappij invulling aan de maatschappelijke betamelijkheid?
- Welke invloed heeft het oordeel van derden (tuchtrechters en deskundigen)?
- Hoe verhouden de voorgaande bronnen zich tot elkaar?
- Hoe doorslaggevend zijn de omstandigheden van het geval ten opzichte van de voorgaande uitgangspunten?
- Wat is de conclusie?
Waarover gaat dit onderzoek?
De centrale vraag van het aansprakelijkheidsrecht is welke gedragingen in strijd zijn met ‘de maatschappelijke betamelijkheid’ in de zin van art. 6:162 lid 2. De beantwoording daarvan is sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Daarom bestaat er ook geen strakke wettelijke definitie van maatschappelijke betamelijkheid. Aangezien de rechter deze vraag wel regelmatig in concrete gevallen moet beantwoorden, is het verhelderend om een beeld te krijgen van hoe rechtspraak en wet invulling geven aan ‘de maatschappelijke betamelijkheid’. Het beeld dat daaruit ontstaat, is dat rechters continu op zoek zijn naar criteria om de maatschappelijke betamelijkheid zo objectiveerbaar mogelijk te maken, zodat ze geen subjectief oordeel hoeven te vellen.
Hoe denkt de Hoge Raad over maatschappelijke onbetamelijkheid?
Traditioneel speelt de Hoge Raad een belangrijke rol bij de invulling van de maatschappelijke betamelijkheid. Omdat de samenleving immens complex is, doen ‘maatschappelijke botsingen’ tussen verschillende partijen zich op oneindig verschillende manieren voor. Sommige soorten botsingen doen zich vaker voor dan andere, zoals letterlijke botsingen in het verkeer. Dergelijke zaken komen dan op een gegeven moment voor de Hoge Raad, die vervolgens bepaalde uitgangspunten formuleert die lagere rechters bij dat soort zaken moeten betrekken. Bekend voorbeeld daarvan zijn de ‘kelderluikcriteria’ die van toepassing zijn op situaties van ‘gevaarzetting’. De kelderluikcriteria vormen echter geen invulling van 'de maatschappelijke betamelijkheid' als geheel, ze vormen slechts een categorie van criteria voor een bepaalde soort maatschappelijke botsing. Zo gelden er andere criteria voor ‘hinder’, weer andere voor ‘beroepsfouten’, etcetera. Feitenrechters moeten zich dus telkens afvragen of de voorliggende onrechtmatige daad in een van de categorieën valt die de Hoge Raad in het leven heeft geroepen. Zo ja, dan moeten zij de daarvoor geldende criteria meenemen in hun oordeel.
Daarbij gelden twee belangrijke beperkingen. Ten eerste zijn de criteria van de Hoge Raad doorgaans vaag en algemeen, dus de rechter zal alsnog tot op zekere hoogte zijn eigen oordeel moeten vellen. Ten tweede vallen veel maatschappelijke botsingen niet netjes in een bepaalde categorie waarvoor de Hoge Raad richtlijnen heeft gegeven.
Hoe geeft de wet invulling aan de maatschappelijke betamelijkheid?
Hoewel ‘strijd met de wet’ een aparte categorie is bij de vaststelling van onrechtmatige daad (zie art. 6:162 lid 2), spelen wettelijke bepalingen ook een belangrijke rol bij de invulling van de maatschappelijke betamelijkheid. Dat komt door mechanismen die ‘samenwerking’ en ‘reflexwerking’ genoemd zouden kunnen worden.
Van ‘samenwerking’ is sprake als het feit dat een wettelijke bepaling is geschonden wel gewicht in de schaal legt, maar deze schending niet de enige reden is om te concluderen tot een onrechtmatige daad. Andere omstandigheden kunnen voor de rechter minder of juist meer doorslaggevend zijn dan de schending van de wet. ‘Reflexwerking’ vindt plaats als de rechter bij invulling van maatschappelijke betamelijkheid zich laat inspireren door wettelijke bepalingen die technisch (nog) niet van toepassing zijn.
Hoe geeft de maatschappij invulling aan de maatschappelijke betamelijkheid?
Rechters die zich afvragen wat de maatschappelijke betamelijkheid inhoudt, kunnen zich laten leiden door wat deskundigen in een bepaald maatschappelijk veld eerder als norm hebben vastgesteld (bijvoorbeeld artsen die richtlijnen hebben opgesteld voor medische ingrepen). Inhoudelijk zijn deze normen vaak goed omdat ze zijn opgesteld door deskundigen uit de betreffende domeinen zelf. Bovendien zijn ze vaak veel specifieker en duidelijker dan de algemene normen van de Hoge Raad. Als de betreffende normen echter onderwerp zijn van controverse en hevige discussie binnen het veld, dan moet de rechter wel oppassen.
Welke invloed heeft het oordeel van derden (tuchtrechters en deskundigen)?
Als de gestelde onrechtmatige daad plaatsvindt in de context van beroepsuitoefening (artsen, advocaten, etc.), is daar soms al een tuchtrechtuitspraak over gewezen. Ook daaruit kan de civiele rechter putten bij de invulling van de maatschappelijke betamelijkheid. Soms vergt de invulling van de maatschappelijke betamelijkheid specialistische kennis, bijvoorbeeld bij letselschade in een lift, waarbij beoordeeld moet worden in hoeverre de lift voldoet aan de veiligheidsnormen. In dergelijke gevallen speelt het oordeel van deskundigen een belangrijke rol. Deskundigenoordelen komen veel voor in de recente rechtspraak. Ook wordt er door de procespartijen veel gediscussieerd over de partijdigheid en betrouwbaarheid van de betrokken deskundigen. Daarom zijn uitgangspunten als hoor-en wederhoor, onpartijdigheid en motiveringsplicht ook van toepassing op de deskundige.
Hoe verhouden de voorgaande bronnen zich tot elkaar?
Vaak maakt de rechter slechts gebruik van één van de bovengenoemde bronnen, soms zelfs geen enkele. Als er meerdere bronnen van toepassing zijn, dan geldt er vaak een spectrum van ‘abstract’ naar ‘concreet’ wat betreft de manier waarop ze het oordeel beïnvloeden. Zo biedt de Hoge Raad vaak algemene uitgangspunten, geeft een protocol uit het maatschappelijk veld meer specifieke richtlijnen en geeft de deskundige een concrete uitspraak op casusniveau. Tegenstrijdigheden tussen verschillende bronnen komen eigenlijk niet of nauwelijks voor.
Hoe doorslaggevend zijn de omstandigheden van het geval ten opzichte van de voorgaande uitgangspunten?
In de meerderheid van de gevallen blijft het individuele oordeel van de rechter, op grond van de concrete omstandigheden van het geval, doorslaggevend. De kunst en moeilijkheid van de oordeelsvorming blijft liggen bij wat te doen nadat alle externe bronnen hun zegje hebben gedaan. De rechter zal nog altijd over de concrete casus uitspraak moeten doen en daarbij zal altijd een zekere mate van subjectieve oordeelsvorming betrokken zijn.
Wat is de conclusie?
De rechter maakt bij de invulling van ‘de maatschappelijke betamelijkheid’ in de zin van art. 6:162 zo veel mogelijk gebruik van externe bronnen: de Hoge Raad, wetgeving, maatschappelijke normontwikkeling en deskundigenverklaringen. De rechtspraak geeft algemene uitgangspunten voor bepaalde categorieën van gedragingen. De wet geeft vaak invulling aan de maatschappelijke betamelijkheid door de mechanismen van ‘samenwerking’ en ‘reflexwerking’. Van maatschappelijk ontwikkelde normen maakt de rechter gebruik als deze beschikbaar zijn, omdat ze vaak specifieker en duidelijker zijn dan richtlijnen uit de rechtspraak. Deskundigenverklaringen en tuchtrechtspraak kunnen tot slot een belangrijke rol spelen voor de beoordeling van de specifieke omstandigheden van het geval.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Contributions: posts
Spotlight: topics
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1526 |
Add new contribution