Het begrijpen van biased cognities bij sociale angst - Haller, Kadosh, Lau (2014) - Artikel

Sociale angststoornis (SAD) komt veel voor onder de populatie, 7,3-12,1%. De eerste kenmerken laten zich zien in de late kindertijd en adolescentie.

Een periode van een leeftijd-gerelateerde toename van sociale angsten en vrezen

Adolescente veranderingen zijn gekenmerkt door hormonale veranderingen. Typische neurologische ontwikkelingen die de ‘emotionaliteit’ doen toenemen tijdens de ontwikkeling zijn uiteenlopend. Men noemt de amygdala en het striatum, welke betrokken zijn bij de basis verwerking van dreiging en beloning. Uit fMRI onderzoek kwamen de verschillen in mediale en laterale functionele subdivisies van de prefrontale cortex naar boven. Dit in verband met de respons op emotioneel provocerende stimuli tussen adolescenten en volwassenen.

De betrokkenheid van het prefrontale gebied samen met een verhoogde reactiviteit van de limbische systemen op bedreigende en belonende stimuli kunnen verantwoordelijk zijn van verhoogde emotionele responsen in de adolescentie. Typische neurologische ontwikkelingen die de ‘sociabiliteit’ doen toenemen tijdens de ontwikkeling zijn minder uiteenlopend. Er wordt een relatieve afname in het anterior dorsale mediale prefrontale cortex gebied gevonden en een toename in de posterior temporale gebieden wanneer adolescenten vergeleken worden met volwassenen. Er wordt recentelijk een verschuiving gezien van de frontale naar de temporale gebieden wanneer men denkt over het mentale welzijn.

Veranderingen in het breinnetwerk door sociaal-affectieve stimuli tijdens de adolescentie kunnen resulteren in een grotere affectieve respons en een grotere betrokkenheid en begrip van interpersoonlijke situaties. Dit maakt de adolescent flexibel in de keuze van gedrag, maakt ook vatbaarder voor sociale angsten en vrees.

Een periode van neerslaande individuele verschillen in sociale angst

Waar bovenstaand bevestigt dat het ouder worden naar adolescentie de kans op sociale angsten en vrees vergroot, is er een klein deel van de adolescenten waar deze klachten zeer hevig zijn en volhoudend zijn. Waar verschilt dit type adolescent dan in? Ontwikkelingsveranderingen in zowel het emotionele brein als het sociale brein. Er wordt een nadruk gelegd op biases in de informatie verwerking (o.a. attention bias, interpretation bias en expectation bias). Recente fMRI studies tonen aan dat de cognitieve biases geassocieerd zijn met individuele verschillen in breinactiviteit.

Jongeren met een bestaande neiging om aandacht te besteden aan negatieve aspecten van sociale cues of situaties (of deze verwachten) lijken deze ervaringen vaker te ervaren en kunnen op mal-adaptieve wijze gedragsmatig gaan handelen, zoals vermijding om deze situatie uit de weg te gaan. Doordat men in de adolescentie beter in staat is om te mentaliseren, is er een toename in de complexiteit en ambiguïteit van situaties. Men kan deze situaties op meerdere manieren uitleggen, maar ook met meer kans op een negatieve interpretatie. Het is belangrijk om in toekomstige studies per leeftijdsgroep te kijken welke neurocognitieve factoren een rol spelen.

Image

Access: 
Public

Image

Join WorldSupporter!
Search a summary

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: Vintage Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
394