HC3A Burgerlijkrecht

Hoorcollege 3A Levering

Vereisten voor overdracht

Artikel 3:83 BW; overdraagbaarheid; eigendom beperkte rechten en vordeirngsrechten zijn overdraagbaar.

De vereisten van overdracht staan in artikel 3:84 lid 1 BW. Voor overdracht is een geldige titel, een levering en beschikkingsbevoegdheid van belang. Bij dit college gaat het voornamelijk om de levering.

Levering algemeen

Levering is noodzakelijk voor overdracht, maar voor de overdracht zelf is meer nodig. De wet bepaalt de wijze van levering, het staat partijen dus niet vrij een eigen wijze van levering te bepalen. De wijze van levering is afhankelijk van het te leveren goed. 

Levering roerende zaken

De levering van roerende zaken, niet-registergoederen, die in macht zijn van de vervreemder geschiedt op grond van artikel 3:90 BW geschiedt door bezitsverschaffing. Op grond van art. 3:114 draag je dan je bezit over; dit houdt in dat een bezitter zijn bezit over draagt door de verkrijger in staat moet stellen die macht uit te oefenen die hij zelf over het goed kon uitoefenen.

Het overdragen van bezit door gewoon letterlijk iets aan iemand over te dragen heet corporele bezitsverschaffing. Er zijn ook niet-corporele mogelijkheden. Deze worden in artikel 3;115 genoemd: 

  • sub a constitutum possessorium;
  • sub b brevi manu;
  • sub c longa manu.

De levering per constitutum possessorium verloopt als volgt;

  1. A (Bezitter) B

  2. A (Detentor) -> > > > > B (middelijk bezitter)

A heeft in dit geval bijvoorbeeld een stoel en B wil deze graag van hem overkopen. Nou, dat kan zegt A en B koopt de stoel van A. A heeft dit weekend nog een feestje en wil de stoel daar nog graag voor gebruiken. A levert de stoel daarom aan B via Constitutum Possessorium. Hij houdt de stoel nog even voor B.

De levering via brevi manu verloopt als volgt;

  1. A (middelijk bezitter) B. (detentor)

  2. A > > > B. (bezitter)

Hier heeft A een boek, dat B van hem heeft geleend. B houdt het boek dus al voor A. A hoeft het boek niet meer en verkoopt het boek daarom maar aan B. B heeft het boek al onder zich dus levert A volgens artikel 3:115 sub b, brevi manu.

De levering via longa manu verloopt als volgt;

  1. A. (middelijk bezitter) B.

C. Detentor voor A

  1. A > > > > B. (middelijk bezitter)

C. Detentor voor B.

Hier heeft A een fiets. De fiets is stuk en hij vraagt C deze te maken. B koopt ondertussen de fiets van A en A deelt C mede dat B de fiets heeft gekocht en deze dus kan ophalen. A levert daarmee via longa manu.

De Houder van een goed

De houder van een goed kan niet makkelijk eigenaar worden. Hij mag zich niet buiten de eigenaar om tot eigenaar te maken. (art. 3:111BW), hij mag zich ook niet tot bezitter maken (art. 3:111 BW). De detentor mag ook niet constitutum possessorium leveren. (art. 3:115 sub a bw) Maar kan wel brevi/longa manu zijn bezit verschaffen.

De bezitter en ouder gerechtigden

De levering via constitutum possessorium, dus dat iemand het goed nog even houdt voordat hij het overdraagt, werkt pas tegen een ouder gerechtigde wanneer de zaak in handen van de verkrijger is gekomen. (Art. 3:90 lid 2 BW) tot op dat moment geldt tegenover de ouder gerechtigde dat er geen levering en dus geen overdracht is.Tenzij de ouder gerichtigde instemt! 

Levering is ook mogelijk doormiddel van zakenrechtelijke papieren. Een mogelijkheid is een cognossement (art. 8:399BW, of een Ceel (art. 7:606 BW).

Levering registergoederen

Eerst vaststellen wat registergoederen zijn middels artikel 3:10 BW. Registergoederen worden geleverd via Notariële akte en inschrijving in openbare registers. (art. 3:89 lid 1 en 4 BW). Een notariële akte is een akte die is opgetekend bij de Notaris. Een onderhandse akte is niet voldoende.

Overdracht vorderingen

Ook vorderingen kunnen worden overgedragen. Een vordering is (vaak) geld dat je nog van iemand krijgt en waar je dus recht op hebt. Bijvoorbeeld. A krijgt van B nog 10.000 euro. Hij verkoopt de vordering aan C. B is dan debitor cessus, A cedent en C is cessionaris. Een vordering is ook een goed. 

Voor de overdracht is ten eerste vereist dat de vordering overdraagbaar is. Verder gelden de gewone vereisten van overdracht. (Art. 3:84 lid 1 BW)

Levering vorderingen

Bij vorderingen dient onderscheid te worden gemaakt in vorderingen op naam en vorderingen aan toonder/aan order: 

  • Vorderingen worden geleverd aan toonder of aan order. Het papier ‘belichaamt’ de vordering. De schuldeiser is dus vervangbaar. (art. 3:93 en 3:90 BW)
  • Als er wel een bepaalde naam is, is er sprake van een vordering op naam (cessie), papier is dan hoogstens het bewijsmiddel, (art. 3:94 BW)

Vorderingen op naam kunnen op twee manieren worden geleverd. De eerste optie is een openbare cessie. Deze wordt overgedragen door een akte + een mededeling aan de debitor cessus. Zonder die mededeling komt de openbare cessie niet tot stand.

Bij een stille cessie moet er ook sprake zijn van een akte. De mededeling is niet van belang, maar. zonder kan deze niet aan de debitor cessus worden tegengeworpen.

Image

Access: 
Public

Image

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Check the related and most recent topics and summaries:
Institutions, jobs and organizations:

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: lisacelineh
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
1089