Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 1b

Vragen

Casus: ABRvS 19 juli 2017, ECLI:NL:RVS:2017:1946

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2

Appellant doet een beroep op het vertrouwensbeginsel en het gelijkheidsbeginsel. Zijn deze beginselen gecodificeerd?

Vraag 3

Waarom meent appellant dat het vertrouwensbeginsel is geschonden?

Vraag 4a

Stelling: “Een van de voorwaarden voor een geslaagd beroep op het vertrouwensbeginsel is dat de toezegging is gedaan door een daartoe bevoegd persoon, dat wil zeggen door het bestuursorgaan zelf of door een persoon die door het bestuursorgaan is gemandateerd of gemachtigd om die toezeg- ging namens hem te doen.” Is deze stelling volgens de uitspraak juist?

Vraag 4b

De uitspraak doet denken aan de (oorspronkelijk civielrechtelijke) leer van toerekenbare schijn van bevoegdheid. Welke factoren zijn volgens de uitspraak in dit geval bepalend voor de vraag of een dergelijke schijn kan worden aangenomen?

Vraag 5

Kunnen het vertrouwensbeginsel en het gelijkheidsbeginsel contra legem werken?

Vraag 6

Welke criteria moeten volgens het boek Bestuursrecht 1 in het oog worden gehouden bij de beslissing al dan niet contra legem te gaan?

Vraag 7

In hoeverre zijn deze criteria in dit geval relevant?

Vraag 8

Bij welke soorten besluiten komt contra legem-werking vooral voor?

Casus II: CRvB 16 maart 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:1072

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2

Waarvan hangt in het algemeen af of sprake is van een gerechtvaardigde verwachting?

Vraag 3

In hoeverre speelt in deze zaak de vraag een rol of sprake is van een gerechtvaardigde verwachting?

Vraag 4

Niet elke gerechtvaardigde verwachting wordt gehonoreerd: honorering van een beroep op het vertrouwensbeginsel hangt voorts af van een belangenafweging. Om welke belangen gaat het in casu?

Vraag 5 

Is voor honorering van een beroep op het vertrouwensbeginsel noodzakelijk dat is voldaan aan het dispositievereiste?

Vraag 6

In dit geval berustte de toezegging op een fout van het bestuursorgaan. Wat leert de uitspraak over hoe een bestuursorgaan na een geconstateerde fout moet handelen?

Vraag 7

In zijn noot bij deze uitspraak (in AB 2017/167) schrijft prof. mr. L.J.A. Damen dat het soms lijkt alsof het vertrouwensbeginsel is afgeschaft. Maar hij schrijft ook: “Het lijkt er op dat in personeels- zaken het vertrouwensbeginsel wat strakker wordt gehandhaafd.” Beargumenteer waarom dit laatste inderdaad het geval zou kunnen zijn.

Casus III: ABRvS 2 november 2016, ECLI:NL:RVS:2016:2927

Vraag 1 

Waarover gaat de Dienstenrichtlijn?

Vraag 2

Waarom is in de casus Speelautomatenhal Vlaardingen sprake van een schaarse vergunning?

Vraag 3

Geef een ander concreet voorbeeld van een schaarse vergunning.

Vraag 4 

Leg mede aan de hand van de uitspraak uit waarom de beginselen van rechtsgelijkheid en rechtsze- kerheid in geval van schaarse vergunningen een centrale rol spelen.

Vraag 5

Leg mede aan de hand van de uitspraak uit of schaarse vergunningen voor onbepaalde tijd zijn toegestaan.

Vraag 6a

Wat wordt bedoeld met het transparantiebeginsel?

Vraag 6b

Is het transparantiebeginsel alleen een Europeesrechtelijk of ook een nationaal rechtelijk beginsel?

Antwoordindicatie 

Casus I

Vraag 1a & Vraag 1b

Het college van burgemeesters en wethouders van Overbetuwe heeft onder oplegging van een dwangsom appellant gelast om voor 1 juli 2014 de exploitatie van een manege en een veehandelsbedrijf op het perceel te beëindigen en beëindigd te houden en de paardenbak en de naast de woning gebouwde schuur voor die datum te verwijderen en verwijderd te houden.

Het college heeft het daartegen gemaakte bezwaar gegrond verklaart voor zover het is gericht tegen het gebruik van het perceel voor manege activiteiten en veehandel

Het college heeft het daartegen gemaakte bezwaar ongegrond verklaard voor zover het is gericht tegen het zonder omgevingsvergunning realiseren van de schuur en paardenbak, het besluit herroepen van 16 september 2013 voor zover het de exploitatie van een manege en een veehandelsbedrijf betreft.

Vraag 1c

  • Handelt het college in strijd met het vertrouwensbeginsel? (i.v.m. uitspraken van ambtenaren)
  • Handelt het college in strijd met het gelijkheidsbeginsel? (i.v.m. andere paardenbakken in de omgeving)

Vraag 2 

  • Het vertrouwensbeginsel is niet gecodificeerd. 
  • Het gelijkheidsbeginsel is ook niet gecodificeerd.

Vraag 3 

R.O. 6.2: Appellant betoogt dat de rechtbank niet heeft onderkend dat het college in redelijkheid geen gebruik heeft kunnen maken van zijn bevoegdheid om handhavend op te treden tegen de aanwezigheid van de paardenbak. Daartoe voert hij aan dat het ontbreken van de omgevingsvergunning voor de realisering van de paardenbak hem niet zou worden tegengeworpen. Hij wijst in dit verband op een verslag van een gesprek tussen appellant en ambtenaren van de gemeente heeft plaatsgevonden. In dat door de gemeente opgestelde gespreksverslag is onder meer opgenomen dat de ambtenaren hebben gezegd: "Het hebben van een (paardrij)bak is niet vergunningplichtig."

In het kader van een en dezelfde bevoegdheid van een en hetzelfde bestuursorgaan moeten gelijke gevallen gelijk worden behandeld (en ongelijk naar de mate van het verschil). Verschillende gelijksoortige bestuursorganen met dezelfde bevoegdheid mogen dus verschillend beleid voeren

Vraag 4a 

Deze stelling is onjuist, zie r.o. 6.1 

Vraag 4b 

Brief waarin de uitnodiging stond voor een gesprek op het gemeentehuis doet schijn opwekken van bevoegdheid. Uitlating is toe te rekenen aan de gemeente. Gerechtvaardigde verwachting.

Vraag 5 

KAN ALLEEN O.G.V. VERTROUWENSBEGINSEL EN GELIJKHEIDSBEGINSEL. Toepassing van ongeschreven algemene beginselen van behoorlijk bestuur kan onder zeer bijzondere omstandigheden leiden tot een besluit dat in strijd is met wettelijke voorschriften = dit is contra legem werking van de abbb. Dit is dus mogelijk.

Vraag 6 

  1. de aard van de te nemen beslissing (financieel/sociale zekerheid (minder vaak derden/algemeen belanghebbenden)/belastingen (minder vaak derden/algemeen belanghebbenden)
  2. het gewicht van het algemeen belang dat in de dwingende wetsbepaling bescherming heeft gevonden
  3. het gewicht van het belang van de betrokken burger bij naleving van de uit het beginsel van behoorlijk bestuur voortvloeiend verplicht
  4. het gewicht van de eventuele belangen van derden.

Vraag 7

Feitelijke effecten van de paardenbak vallen mee, vandaar dat niet wordt vastgehouden aan de beginselplicht. Handhaving niet prioriteit van het bestuur, geen overlast voor derden, algemeen ook niet zeer groot want vaker zonder omgevingsvergunning paardenbak (gelijkheidsbeginsel).

Dit is een uitzonderlijke uitspraak. Rechter zegt hier niet optreden.

Vraag 8

Met name op het terrein van het financiële bestuursrecht, waarin het over het algemeen gaat om een tweepartijenverhouding tussen het bestuur en één burger: premies en uitkeringen op het terrein van de sociale zekerheid, belastingen en subsidies.  Dispositie is niet nodig, wel kan van belang zijn wie zich op het vertrouwensbeginsel beroept.

Casus II

Vraag 1a, Vraag 1b & Vraag 1c

De minister van Veiligheid en Justitie heeft een besluit genomen in afwijking van het advies van de adviescommissie bezwaarschriften Algemene wet bestuursrecht inzake personele aangelegenheden.

Appellanten hebben zich in hoger beroep op het standpunt gesteld dat de minister op grond van het vertrouwensbeginsel niet mocht terugkomen van de toezegging, omdat aan hun belangen een groter gewicht toekomt dan aan de belangen van de minister.

Vraag 2 

Vertrouwensbeginsel vergt allereerst een onderzoek naar de vraag in hoeverre de door de burger gestelde verwachtingen gerechtvaardigd zijn: Ongeclausuleerd, onvoorwaardelijk toezegging (de inhoud) in casu zeer stellig: jij komt in schaal 13.

Vraag 3

RB stelt dat de minister, bij afweging van alle belangen, in redelijkheid kunnen terugkomen van deze toezegging ondanks de verwachtingen die bij appellanten zijn gewekt. R.O 2

HR stelt echter dat appellanten gelet op hun werkervaring in deze functie geen enkele reden hadden om te vermoeden dat de toezegging op een fout berustte; zij ontleenden aan de toezegging dan ook gerechtvaardigde verwachtingen. R.O. 4.3

Vraag 4

Het  individuele belang van appellanten om te worden aangesteld in schaal 13 in plaats van schaal 12: financieel belang, geen doorgroei mogelijkheden meer.  (zie ook r.o. 4.3) Scheelt per maand ongeveer 500 euro.

Vs.

Het algemene financiële van de organisatie en het belang dat er geen onvrede ontstaat onder personeelsleden in dezelfde functie die na 2015 zijn aangesteld in schaal 12 en niet voor inschaling in schaal 13 in aanmerking zouden komen (rechter stelt dat door werkervaring van de jaren ervoor te rechtvaardigen is dat appellanten wel in schaal 13 kunnen worden geplaatst).

Vraag 5 

In de jurisprudentie wordt het dispositievereiste niet steeds als noodzakelijke voorwaarde gehanteerd.

Vraag 6 

Als bestuursorgaan een fout maakt, moet deze bestuursorgaan de moeite doen om binnen korte termijn na ontdekking van de fout het te corrigeren.

Vraag 7

Vertrouwensbeginsel wordt normaliter niet vaak gehonoreerd. Bij personeelszaken is vaak niet algemeen belang geschaad maar een persoonlijk belang; tweepartijenverhouding.

Casus III

Vraag 1

De Dienstenrichtlijn zorgt ervoor dat dienstverleners in de EU zich onbelemmerd in een andere lidstaat kunnen vestigen of tijdelijk diensten kunnen verrichten. Bedoeld om vrij verkeer van diensten te bevorderen.

Vraag 2 

Schaarse vergunning is een vergunning (rechten) waarvan het aantal op voorhand is beperkt tot een bepaald maximum (plafond).

Vraag 3

Zondag openstelling supermarkten.

Vraag 4 

Er wordt eigenlijk een beschikking genomen, door 1 grondgebied een vergunning beschikbaar te stellen aangezien de eigenaar van deze grond dat recht heeft op deze vergunning. APV is op dit punt niet volgens de regels van een schaarse vergunning tot stond gekomen.

Vraag 5 

Het bestuur kan schaarse vergunningen in beginsel niet voor onbepaalde tijd verlenen. Deze eis vloeit voort uit het materiële gelijkheidsbeginsel en voorkomt dat de ‘uitverkoren’           vergunninghouder onevenredig wordt bevoordeeld. Concurrenten worden op deze manier  uitgesloten, deze moeten ook een kans hebben.

Vraag 6a

Er dient sprake te zijn van transparantie op het gebied van plafond, criteria en verdelingsprocedure zoals de termijn jegens elke potentiële aanvrager. Dit zorgt ervoor dat potentiële gegadigden gelijke kansen krijgen om mee te dingen naar de vergunning. Een gemeente moet op een naar buiten toe kenbare wijze bekend maken dat een schaarse vergunning beschikbaar is en binnen welke periode aanvragen voor die vergunning kunnen worden ingediend.

Vraag 6b

Komt uit het Europees Recht, maar geldt ook nationaal via het gelijkheidsbeginsel/rechtszekerheidsbeginsel.

Access: 
Public

Image

This content is also used in .....

Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019

Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 1a

Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 1a

Vragen

Casus 1: CBB 7 december 2016, ECLI:NL:CBB:2016:436

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2 

Is voor het reguleren van het aantal te houden kippen en kalkoenen een wettelijke bevoegdheid nodig?

Vraag 3a

Is er voor het reguleren van het aantal te houden kippen en kalkoenen een bevoegdheid tot het stellen van algemene regels?

Vraag 3b

Wie heeft op welke wijze (door attributie, delegatie of mandaat) de in de vorige vraag bedoelde bevoegdheid verkregen?

Vraag 4

Op welke wettelijke regeling(en) berust blijkens de casus de bevoegdheid van de staatssecretaris van Economische Zaken om ontheffing te verlenen van het verbod om op een bedrijf gemiddeld in een kalenderjaar een groter aantal kippen en kalkoenen te houden dan het op het bedrijf rustende pluimveerecht?

Vraag 5

Op welke wijze (door attributie, delegatie of mandaat) heeft de staatssecretaris de in de vorige vraag bedoelde bevoegdheid verkregen?

Vraag 6a

Stel dat bij wettelijk voorschrift een beschikkingsbevoegdheid is geattribueerd. Is voor delegatie resp. mandaat van deze bevoegdheid een wettelijke grondslag nodig?

Vraag 6b

Stel dat bij wettelijk voorschrift een bevoegdheid tot het vaststellen van wettelijke voorschriften is geattribueerd. Is voor delegatie resp. mandaat van deze bevoegdheid een wettelijke grondslag nodig?

Vraag 7

Wat is – zie ook artikel 38 Meststoffenwet – het verschil tussen een vrijstelling en een ontheffing?

Vraag 8

In r.o. 5.2 oordeelt het College dat de Uitvoeringsregeling voor zover het gaat om andere bepalingen dan vormvoorschriften niet berust op een wettelijke grondslag in de zin van een op- of overgedragen regelgevende bevoegdheid. Vervolgens kwalificeert het CBB deze andere bepalingen als beleidsre- gels (conversie). Acht u deze conversie, mede gelet op het legaliteitsbeginsel geoorloofd?

Vraag 9

Stel dat artikel 39, eerste lid, Meststoffenwet luidt: “Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld omtrent het indienen van aanvragen voor (...) ontheffingen (...), die krachtens deze wet kunnen worden verleend (...).” Stel voorts dat, net als in de casus, de minister de Uitvoe- ringsregeling heeft vastgesteld. De pluimveehouder legt u de vraag voor of de minister wel bevoegd was de Uitvoeringsregeling vast te stellen en, zo niet, wat daarvan de consequenties zijn.

Casus 2: ABRvS 1 november 2017, ECLI:NL:RVS:2017:2930

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2a

Wie heeft namens wie het primaire besluit (van 30 december 2015) genomen?

Vraag 2b

Waarop is het in de vorige vraag bedoelde mandaat gebaseerd? Is dit een toereikende grondslag voor het

.....read more
Access: 
Public
Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 1b

Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 1b

Vragen

Casus: ABRvS 19 juli 2017, ECLI:NL:RVS:2017:1946

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2

Appellant doet een beroep op het vertrouwensbeginsel en het gelijkheidsbeginsel. Zijn deze beginselen gecodificeerd?

Vraag 3

Waarom meent appellant dat het vertrouwensbeginsel is geschonden?

Vraag 4a

Stelling: “Een van de voorwaarden voor een geslaagd beroep op het vertrouwensbeginsel is dat de toezegging is gedaan door een daartoe bevoegd persoon, dat wil zeggen door het bestuursorgaan zelf of door een persoon die door het bestuursorgaan is gemandateerd of gemachtigd om die toezeg- ging namens hem te doen.” Is deze stelling volgens de uitspraak juist?

Vraag 4b

De uitspraak doet denken aan de (oorspronkelijk civielrechtelijke) leer van toerekenbare schijn van bevoegdheid. Welke factoren zijn volgens de uitspraak in dit geval bepalend voor de vraag of een dergelijke schijn kan worden aangenomen?

Vraag 5

Kunnen het vertrouwensbeginsel en het gelijkheidsbeginsel contra legem werken?

Vraag 6

Welke criteria moeten volgens het boek Bestuursrecht 1 in het oog worden gehouden bij de beslissing al dan niet contra legem te gaan?

Vraag 7

In hoeverre zijn deze criteria in dit geval relevant?

Vraag 8

Bij welke soorten besluiten komt contra legem-werking vooral voor?

Casus II: CRvB 16 maart 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:1072

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2

Waarvan hangt in het algemeen af of sprake is van een gerechtvaardigde verwachting?

Vraag 3

In hoeverre speelt in deze zaak de vraag een rol of sprake is van een gerechtvaardigde verwachting?

Vraag 4

Niet elke gerechtvaardigde verwachting wordt gehonoreerd: honorering van een beroep op het vertrouwensbeginsel hangt voorts af van een belangenafweging. Om welke belangen gaat het in casu?

Vraag 5 

Is voor honorering van een beroep op het vertrouwensbeginsel noodzakelijk dat is voldaan aan het dispositievereiste?

Vraag 6

In dit geval berustte de toezegging op een fout van het bestuursorgaan. Wat leert de uitspraak over hoe een bestuursorgaan na een geconstateerde fout moet handelen?

Vraag 7

In zijn noot bij deze uitspraak (in AB 2017/167) schrijft prof. mr. L.J.A. Damen dat het soms lijkt alsof het vertrouwensbeginsel is afgeschaft. Maar hij schrijft ook: “Het lijkt er op dat in personeels- zaken het vertrouwensbeginsel wat strakker wordt gehandhaafd.” Beargumenteer waarom dit laatste inderdaad het geval zou kunnen zijn.

Casus III: ABRvS 2 november 2016, ECLI:NL:RVS:2016:2927

Vraag 1 

Waarover gaat de Dienstenrichtlijn?

Vraag 2

Waarom is in de casus Speelautomatenhal Vlaardingen sprake van een schaarse vergunning?

Vraag 3

.....read more
Access: 
Public
Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 2a

Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 2a

Vragen

Casus I: ABRvS 26 oktober 2016 ECLI:NL:RVS:2016:2840

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2

Noem drie verschillen tussen wettelijke voorschriften en beleidsregels.

Vraag 3

Wat wordt bedoeld met in de beleidsregel verdisconteerde omstandigheden?

Vraag 4

Welke bijzondere omstandigheden zijn in dit geval aan de orde?

Vraag 5a

Onder welke twee voorwaarden mag of moet gelet op artikel 4:84 Awb van beleidsregels wor- den afgeweken?

Vraag 5b

Hoe verhoudt de uitspraak zich tot deze twee wettelijke voorwaarden?

Vraag 6

Welke soorten beleidsregels kent de Awb?

Vraag 7 

Maakt het wat betreft de inherente afwijkingsbevoegdheid uit om welk soort beleidsregels het gaat?

Vraag 8

Is er wat betreft de inherente afwijkingsbevoegdheid een verschil tussen beleidsregels en een vaste gedragslijn?

Vraag 9

Is er een verschil tussen de inherente afwijkingsbevoegdheid en een hardheidsclausule?

Casus II: ABRvS 14 januari 2015, ECLI:NL:RVS:2015:58

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2 

“In artikel 40 van de Wet BIG en artikel 2 van de Kwz is de algemene norm neergelegd dat een zorgaanbieder verantwoorde zorg dient aan te bieden” (ro. 3.1). Is een dergelijke vage verplichting niet in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel, meer specifiek het lex certa-beginsel?

Vraag 3

Waarom wordt het primair aan de normadressaten overgelaten om de norm verantwoorde zorg in te vullen?

Vraag 4 

Wat is de juridische betekenis van de “veldnormen” waarover in de uitspraak wordt gesproken?

Vraag 5

Wat is de juridische betekenis van “het IGZ-handhavingskader” en het nieuwsbericht van IGZ op haar website?

Vraag 6

Wat is de onderlinge verhouding tussen de veldnormen en dit nieuwsbericht? Lees voor de beantwoording van deze vraag de noot onder AB 2015/314.

Antwoordindicatie

Casus I

Vraag 1a, Vraag 1b & Vraag 1c

Bij besluit heeft de burgemeester onder aanzegging van bestuursdwang gelast de woning met ingang van 17 februari 2015 voor de duur van drie maanden te sluiten en gesloten te houden.  Op basis van art. 13b Opiumwet en beleidsregels.

De burgemeester in redelijkheid van zijn bevoegdheid gebruik heeft kunnen maken of doen zich bijzondere omstandigheden voor zoals bedoeld in art. 4:84 Awb waardoor hij had moeten afwijken? (R.O. 4.2)

Vraag 2 

  1. Beleidsregel is geen algemeen verbindend voorschrift, wettelijk voorschrift wel. Dit vloeit voort uit het feit dat een beleidsregel betrekking heeft op de uitoefening van een reeds bestaande bestuursbevoegdheid en dus niet meer

.....read more
Access: 
Public
Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 2b

Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 2b

Vragen

Casus I: Rb Amsterdam 31 mei 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:3732

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2

Is voor het intrekken van een parkeervergunning in de gemeente Amsterdam een wettelijke grond- slag aanwezig?

Vraag 3

Is een wettelijke grondslag in het onderhavige geval noodzakelijk om de parkeervergunning in te trekken?

Vraag 4 

Heeft het college van B&W beleidsvrijheid als het gaat om de bevoegdheid om de parkeervergun- ning in te trekken?

Vraag 5a

Wat is de juridische status van het Uitwerkingsbesluit parkeerverordening stadsdeel Nieuw-West 2016?

Vraag 5b 

Is de bevoegdheid om dit Uitwerkingsbesluit vast te stellen gebaseerd op attributie, delegatie of mandaat?

Vraag 6 

Het college van B&W heeft aangevoerd dat hij stringent parkeerbeleid voert. Is dat volgens de rech- ter in het algemeen rechtmatig?

Vraag 7

Aan welke normen toetst de rechtbank en welke van deze normen leidt of leiden tot vernietiging van het bestreden besluit?

Casus II: ABRvS 23 november 2016, ECLI:NL:RVS:2016:3131

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2

Wat wordt in het bestuursrechtelijke besluitvormingsrecht bedoeld met ne bis in idem?

Vraag 3

Wat wordt bedoeld met rechtens onaantastbare besluiten en het begrip formele rechtskracht?

Vraag 4 

Wat wordt bedoeld met “nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden” (art. 4:6 lid 1 Awb)?

Vraag 5 

Stel dat het bestuursorgaan een herhaalde aanvraag of verzoek om terug te komen van een besluit inhoudelijk heeft behandeld. Aan welke eisen dient deze inhoudelijke behandeling dan te voldoen?

Vraag 6 

Maakt het daarbij in geval van een herhaalde aanvraag uit of er nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden zijn aangevoerd?

Vraag 7 

Is in dit geval sprake van een nieuw gebleken feit of veranderde omstandigheid?

Vraag 8

Leg uit aan de hand van r.o. 3.6 in hoeverre de aanwezigheid van beleid een rol speelt bij de beoor- deling van verzoeken om terug te komen van rechtens onaantastbare besluiten.

Vraag 9

Wat dient een bestuursorgaan bij de beoordeling van dergelijke verzoeken te doen, blijkens r.o. 3.6, wanneer zulk beleid ontbreekt?

Antwoordindicatie 

Casus I

Vraag 1a, Vraag 1b & Vraag 1c

Bij besluit heeft het college van B&W van de gemeente Amsterdam de bewonersparkeervergunning van de eiser met ingang van 1 mei 2017 ingetrokken.   

Bij besluit van 5 juli 2017 heeft het college van B&W het bezwaar van de eiser ongegrond verklaard.

Kan van de eiser

.....read more
Access: 
Public
Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 3a

Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 3a

Vragen

Casus I: Onvolledige aanvraag

Vraag 1

Leg uit aan welke normen uit de Awb een bestuursorgaan zich moet houden bij het voorbereiden en nemen van een beschikking.

Vraag 2

Wat is de verhouding tussen art. 3:2, art. 4:2, tweede lid, en art. 4:5 Awb?

Vraag 3

Is art. 4:5 Awb op elk gebrek in een aanvraag van toepassing?

Vraag 4

Het college van B&W van Groningen heeft voor het indienen van een aanvraag om een reclamevergunning het gebruik van een aanvraagformulier als bedoeld in art. 4:4 Awb voorgeschreven. Carina Jagersma levert de voor het nemen van het besluit relevante informatie aan, echter zonder van dit formulier gebruik te maken. Mag het college van B&W om die reden de aanvraag buiten behandeling laten?

Vraag 5 

Bram Dijkema dient een subsidieaanvraag in bij het college van B&W van Leeuwarden. In reactie op zijn aanvraag laat het college van B&W op 12 juni 2018 per brief aan Bram weten dat deze onvolledig is en moet worden aangevuld. In de brief staat duidelijk vermeld welke gegevens Bram nog moet over- leggen. Ook laten B&W aan Bram weten: “De aanvraag moet uiterlijk 1 augustus 2018 behoorlijk zijn aangevuld. Indien u de gevraagde gegevens niet binnen de aangegeven termijn verstrekt, dan nemen wij uw aanvraag mogelijkerwijs niet in behandeling.” Het blijft daarna stil. Bram laat niets van zich horen, het college van B&W evenmin. Dat verandert pas op 13 september 2018. Dan komt Bram alsnog met de gevraagde gegevens. Hoe moet/kan het college van B&W op de ontstane situatie reageren?

Vraag 6

Omar Tekin dient een aanvraag voor een omgevingsvergunning bouwen in bij het college van B&W van Groningen. In reactie op zijn aanvraag laat het college van B&W op 15 januari 2018 per brief aan Omar weten dat deze onvolledig is en moet worden aangevuld. In de brief staat duidelijk vermeld welke gegevens Omar nog moet overleggen. Ook laten B&W aan Omar weten: “De aanvraag moet uiterlijk 1 februari 2018 behoorlijk zijn aangevuld. Indien u de gevraagde gegevens niet binnen de aangegeven termijn verstrekt, dan nemen wij uw aanvraag niet in behandeling.” Omar komt niet met een aanvulling. Op 25 april 2018 laten B&W aan Omar weten dat zijn aanvraag buiten behandeling wordt gelaten. Heeft het college van B&W de aanvraag van Omar rechtmatig buiten behandeling gelaten?

Vraag 7

Rosa Molenaar dient een aanvraag voor een evenementenvergunning in bij de burgemeester van As- sen. In reactie op haar aanvraag laat de burgemeester op 30 mei 2018 per brief aan Rosa weten dat deze onvolledig is en moet worden aangevuld. In de brief staat duidelijk vermeld welke gegevens Rosa nog moet overleggen. Ook laat de burgemeester aan Rosa weten: “De aanvraag moet uiterlijk 15 juni 2018 behoorlijk zijn aangevuld.” Rosa laat niets van zich horen. De burgemeester beslist op 16 juni 2018 om de aanvraag buiten behandeling te

.....read more
Access: 
Public
Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 3b

Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 3b

Vragen

Casus I: ABRvS 25 september 2013, ECLI:NL:RVS:2013:1299

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2 

Leg uit waarom de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (uov) is gevolgd bij de voorberei- ding van de bestreden besluiten. Bespreek daarbij wie een zienswijze mogen indienen gedurende de ter inzagelegging van het ontwerpbesluit.

Vraag 3 

Welk beginsel acht de Afdeling volgens de uitspraak relevant voor de vraag of de door appellant sub 4 niet nadere toegelichte – elektronisch ingediende – zienswijze toch tot een reactie van het bestuursorgaan had moeten leiden?

Vraag 4

Is artikel 4:2 Awb van toepassing op de voorbereiding van de beide bestreden besluiten?

Vraag 5

Binnen welke termijn dient beslist te worden op de aanvraag die wordt voorbereid met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure?

Vraag 6

Voor de verleende omgevingsvergunning om een boom te kappen geldt dat een aanvraag voor een dergelijke vergunning wordt geacht van rechtswege te zijn gegeven/verleend indien er niet binnen de wettelijke beslistermijn is beslist (vgl. art. 3.9 lid 3 Wabo juncto par. 4.1.3.3 Awb). Waarom gaat die hoofdregel hier niet op?

Vraag 7

Waarover heeft het bestuursorgaan ter voorbereiding van het besluit van 19 maart 2013 een wettelijk advies ingewonnen en hoe beoordeelt de Afdeling of het bestuursorgaan dat advies ten grondslag heeft mogen leggen aan dit besluit?

Casus II: ABRvS 7 december 2016, ECLI:NL:RVS:2016:3242

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2

De aanvrager heeft zijn verzoek om een besluit te nemen ingediend per fax. Is dat schriftelijk in de zin van de Awb?

Vraag 3a

Volgens welke bepaling is het niet zomaar mogelijk om een bericht elektronisch aan het bestuur te sturen? Aan welke voorwaarde moet voldaan zijn wil dat wel kunnen?

Vraag 3b 

In veel gevallen willen bestuursorganen ook elektronische berichten (en besluiten) kunnen sturen aan belanghebbenden. Kan dat zomaar?

Vraag 4 

Wat is de gedachte achter de artikelen 4:5 lid 1 sub b en 6:6 aanhef en sub b Awb?

Vraag 5

Denkt u dat rechtsoverweging 2.3.1 evenzeer geldt voor het indienen van een aanvraag om een besluit te nemen? Zo ja, wat zegt dat over de houdbaarheid van uw antwoord op vraag 3a?

Vraag 6

Wat is uw oordeel over bovenstaande rechtsoverwegingen 5.3 en 5.4?

Vraag 7 

Om uw studiefinanciering te regelen dient u in te loggen op mijnduo.nl. Bent u van oordeel dat de elektronische communicatie tussen u en DUO in voldoende mate wordt gereguleerd in

.....read more
Access: 
Public
Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 4a

Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 4a

Vragen

Casus I: ABRvS 13 juni 2018, ECLI:NL:RVS:2018:1971

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2

Welke onderwerpen moeten in een beschikking tot verlening van een subsidie worden geregeld? Leg uit aan de hand van de bepalingen uit de Awb.

Vraag 3

Leg uit op welke bepalingen uit de Awb het besluit van de referendumcommissie van 15 juli 2016 is gebaseerd.

Vraag 4a 

Is het besluit om een verstrekte subsidie in te trekken, een bevoegdheid met beleidsvrijheid? b. Leg uit of de referendumcommissie de subsidie op nihil mocht vaststellen.

Vraag 4b

Er is aan Gay Group een voorschot betaald. Op basis van welke bepaling uit de Awb vindt bevoor- schotting plaats?

Casus II: ABRvS 5 juli 2017, ECLI:NL:RVS:2017:1774

Vraag 1a

Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

Vraag 1b

Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

Vraag 1c

Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

Vraag 2 

Uit artikel 6 Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken volgt dat de minister een subsidieplafond kan instellen. Wat wordt hiermee bedoeld?

Vraag 3

De minister heeft de aanvragen in het kader van LEAD beoordeeld in een ‘tenderprocedure’. Leg uit wat een ‘tenderprocedure' is.

Vraag 4 

Op basis van welke bepaling(en) uit de Awb is artikel 3.2. van de bijlage bij de LEAD beleidsregels gebaseerd?

Vraag 5 

Wat is het verschil tussen subsidievoorwaarden en subsidieverplichtingen?

Vraag 6 

Op basis van welke bepalingen uit de Awb mogen verplichtingen aan subsidieontvangers worden opgelegd? Noem de bepalingen, leg uit om welke verplichtingen het gaat, en onder welke voorwaarden de verplichtingen kunnen worden opgelegd.

Vraag 7 

Is volgens de rechtbank het drempelcriterium aan te merken als een subsidievoorwaarde of subsidie- verplichting?

Vraag 8 

Is volgens de visie van de minister het drempelcriterium een subsidievoorwaarde of subsidieverplich- ting?

Vraag 9 

Waarom mocht de minister volgens de Afdeling de subsidie niet weigeren op grond van het drempel- criterium?

Vraag 10 

Betekent de conclusie van de Afdeling dat de rechtbank terecht het bestreden besluit wegens strijd met artikel 3:3 Awb heeft vernietigd (r.o. 6.8) dat Cinop subsidie zal ontvangen?

Vraag 11 

De uitspraak illustreert dat het aanpakken van topinkomens bij gesubsidieerde instellingen niet eenvoudig is. Bedenk een subsidieverplichting in de zin van artikel 4:39 Awb die de minister aan de subsidieverlening zou kunnen verbinden waarbij (toch) rekening wordt gehouden met salariskosten van de subsidieontvanger.

Antwoordindicatie

Casus I

Vraag 1a, Vraag 1b & Vraag 1c

Kan de terugvordering van de subsidie plaatsvinden?

Vraag 2 

Inhoud beschikking:

    .....read more
    Access: 
    Public
    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 4b

    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 4b

    Vragen

    Casus I: HR 9 november 2012, ECLI:NL:HR:2012:BX0736

    Vraag 1a

    Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

    Vraag 1b

    Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

    Vraag 1c

    Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

    Vraag 2

    Welke gebruiksrechten heeft de burger met betrekking tot openbare zaken?

    Vraag 3

    Van wat voor soort gebruik van een openbare zaak door de burger is in dit geval sprake?

    Vraag 4a

    Het Hoogheemraadschap vordert verwijdering van de steiger van verweerder. Waarom wijst het Hof deze vordering af?

    Vraag 4b 

    Hoe oordeelt de HR over het standpunt van het Hof?

    Vraag 5

    Stelling: Ook al is in de tekst van het arrest nergens sprake van het begrip ‘onaanvaardbare door- kruising’, uit het arrest blijkt overduidelijk dat de heffing van het waterschap geen onaanvaardbare doorkruising van enige publiekrechtelijke regeling inhoudt. Bent u het met die stelling eens?

    Vraag 6

    Noem de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de casus van het onderhavige arrest en de casus van het arrest Amsterdam/Geschiere. Vormt het onderhavige arrest een afwijking van de jurisprudentie, zoals neergelegd in het arrest Amsterdam/Geschiere (zie het boek, § 13.8.6)?

    Vraag 7a 

    Stel, het bestuur van het Hoogheemraadschap verbindt aan de vergunning de voorwaarde dat, vanwege een vlak bij het perceel van verweerder gelegen natuurcamping, tussen 23.00 uur ’s avonds en 7.00 uur ’s ochtends geen boten bij de steiger mogen aan- of afmeren. Mag dat?

    Vraag 7b

    Stel, het Hoogheemraadschap verbindt als eigenaar van de Ringvaart aan de toestemming voor het gebruik van de steiger de voorwaarde dat, vanwege een vlak bij het perceel van verweerder gelegen natuurcamping, die wordt geëxploiteerd door het Hoogheemraadschap, tussen 23.00 uur ’s avonds en 7.00 uur ’s ochtends geen boten bij de steiger mogen aan- of afmeren. Mag dat?

    Vraag 8

    Bespreek of Chris de uitkomst van een rechtelijke procedure met een gerust hart tegemoet kan zien als hij inderdaad niet betaalt en de gemeente Haarlemmermeer een juridische procedure start.

    Casus II: HR 10 september 1993, ECLI:NL:HR:1993:ZC1055, AB 1993/586

    Vraag 1a

    Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

    Vraag 1b

    Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

    Vraag 1c

    Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

    Vraag 2 

    Welke beoordelingsmaatstaf legt de Hoge Raad aan bij de beantwoording van de vraag of het Ei- landgebied Curaçao de overeenkomst al dan niet hoeft na te komen?

    Vraag 3 

    Is het van belang voor de beoordelingsmaatstaf dat het Eilandgebied een overheidslichaam is?

    Vraag 4 

    Staat Den Dulk met lege handen als het Eilandgebied de overeenkomst niet hoeft na te komen?

    Vraag 5 

    Het nieuw Bestuurscollege van het Eilandgebied had beslist dat het Eilandengebied de overeen- komst die onder

    .....read more
    Access: 
    Public
    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 5a

    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 5a

    Vragen

    Casus I: ABRvS 5 december 2012, ECLI:NL:RVS:2012:BY5105

    Vraag 1a

    Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

    Vraag 1b

    Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

    Vraag 1c

    Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

    Vraag 2

    Als gevolg van welke bestuurshandeling is (volgens De Wouwse Tol) de schade die ze vergoed wil krijgen ontstaan?

    Vraag 3

    Komt de schade die een dergelijke bestuurshandeling doorgaans met zich brengt, steeds in aanmer- king voor een tegemoetkoming?

    Vraag 4a 

    Het onderzoek van een bestuursorgaan of een voorgenomen besluit onevenredige gevolgen heeft voor een belanghebbende, kan plaatsvinden aan de hand van twee verschillende bestuursrechtelijke beginselen. Welke twee?

    Vraag 4b

    Welke van deze beginselen speelt in bovenstaande uitspraak een rol en waarom?

    Vraag 5a

    In de zaak over De Wouwse Tol kon de gelaedeerde niet bestuursrechtelijk procederen tegen het nadeel veroorzakende bestuurshandelen. Waarom niet? Leg uit waarom desondanks bij de bestuurs- rechter kan worden geprocedeerd over de compensatie van het nadeel.

    Vraag 5b 

    Stel dat wel geprocedeerd kan worden tegen het (appellabele) besluit dat nadeel veroorzaakt. Is procederen tegen dat besluit een voorwaarde voor het krijgen van compensatie voor het door dat besluit veroorzaakte nadeel?

    Vraag 6a

    In het huidige bestuursrecht kunnen het nadeelveroorzakende besluit en het besluit over de com- pensatie van het geleden nadeel in de meeste gevallen grotendeels onafhankelijk van elkaar worden genomen en beoordeeld, terwijl dat in het verleden niet altijd het geval was. Welke voordelen van die splitsing van besluiten kunt u noemen?

    Vraag 6b 

    Welke nadelen kunt u noemen?

    Vraag 7

    Waarom krijgt de Wouwse Tol de gestelde schade niet vergoed van de minister?

    Vraag 8

    In rechtsoverweging 7.2 maakt de Afdeling duidelijk op welke wijze zij de beslissing van het be- stuursorgaan of sprake is van een normaal maatschappelijk (ondernemers)risico zal toetsen. Is sprake van een marginale of van een volle toetsing? Wat is uw mening over die rechtsoverweging?

    Vraag 9 

    In rechtsoverweging 8 beoordeelt de Afdeling de zorgvuldigheid van de referentiegroep die door de schadecommissie (en verweerder) is gebruikt ter bepaling van de omzetdaling. Betreft het hier de beoordeling van de abnormale last of van de speciale last van de Wouwse Tol?

    Vraag 10 

    Hoe oordeelt de Afdeling uiteindelijk in bovenstaande tussenuitspraak over het besluit van de mi- nister?

    Casus II: Rechtbank Midden-Nederland 15 januari 2014, ECLI:NL:RBMNE:2014:107

    Vraag 1a

    Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

    Vraag 1b

    Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

    Vraag 1c

    Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

    Vraag 2 

    In deze uitspraak behandelt de rechtbank de vraag naar de aansprakelijkheid van de overheid op grond van het beginsel van gelijkheid voor de openbare lasten (het égalitébeginsel) aan

    .....read more
    Access: 
    Public
    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 5b

    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 5b

    Vragen

    Casus I: ABRvS 21 februari 2018, ECLI:NL:RVS:2018:593

    Vraag 1a

    Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

    Vraag 1b

    Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

    Vraag 1c

    Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

    Vraag 2a 

    Appellant stelt dat het handelen van de korpschef in casu schade heeft veroorzaakt. Welke on- rechtmatige handeling gaat het om?

    Vraag 2b

    Is die handeling aan het bestuursorgaan toe te rekenen?

    Vraag 3

    Waaruit bestaat volgens appellant de geleden schade?

    Vraag 4

    Stelling: ‘vernietiging van een besluit door de bestuursrechter leidt per definitie tot aansprakelijk- heid van het bestuursorgaan’. Leg uit of deze stelling juist of onjuist is.

    Vraag 5 

    Zet aan de hand van de casus van ‘Tijdelijk illegale Amelandse benzinepomp’ uiteen wanneer vol- gens de uitspraak geen sprake is van causaal verband tussen schade en een besluit dat later is ver- nietigd.

    Vraag 6a

    Hoe kan het college van B&W van de gemeente Ameland ingevolge de uitspraak inzake de Tij- delijk illegale Amelandse Benzinepomp I het beste bewijzen dat er geen causaal verband bestaat tussen het vernietigde besluit en de ontstane schade?

    Vraag 6b

    In de uitspraak inzake de Tijdelijk illegale Amelandse Benzinepomp I spreekt de Afdeling be- stuursrechtspraak uit dat tussen het vernietigde besluit van het college van B&W van de gemeente Ameland en de ontstane schade gedurende een bepaalde periode causaal verband bestaat. Leg uit over welke periode het dan gaat.

    Vraag 7a 

    Lees de belangrijkste overwegingen van de uitspraak van de Afdeling. Zet uiteen wat het verschil is tussen de beantwoor- ding in de uitspraak over de Tijdelijke illegale Amelandse Benzinepomp I en de uitspraak inzake Biolicious.

    Vraag 7b

    Op welke wijze bepaalt de Afdeling in bovenstaande uitspraak (schadevergoeding wei-geren jachtakte) of sprake is van causaal verband?

    Casus II: ABRvS 24 december 2008, ECLI:NL:RVS:2014:BG8294

    Vraag 1a

    Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

    Vraag 1b

    Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

    Vraag 1c

    Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

    Vraag 2 

    Op welke wijze moet in zijn algemeenheid worden beoordeeld of voldaan is aan het vereiste van relativiteit als sprake is van een onrechtmatig besluit?

    Vraag 3

    De rechtbank Leeuwarden (ECLI:NL:RBLEE:2008:BC6258) had geoordeeld dat de – volgens de rechtbank Leeuwarden geschonden – normen in het bestemmingsplan niet strekten tot bescherming van de belangen van een concurrent. Desondanks concludeerde de rechtbank dat sprake was van een onrechtmatige handeling van het college van B&W van de gemeente Ameland jegens de con- current. Leg uit hoe de rechtbank tot dat oordeel kwam.

    Vraag 4

    In bovenstaande uitspraak inzake de Tijdelijk illegale Amelandse Bezinepomp II, die het vervolg is op de uitspraak inzake de Tijdelijke illegale Amelandse

    .....read more
    Access: 
    Public
    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 6a

    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 6a

    Vragen

    Casus I: Rb Rotterdam 21 februari 2013, ECLI:NL:RBROT:2013:BZ2448

    Vraag 1a

    Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

    Vraag 1b

    Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

    Vraag 1c

    Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

    Vraag 2 

    Welke overtreding(en) is (zijn) in deze zaak aan de orde?

    Vraag 3a 

    In deze zaak is sprake van een last onder dwangsom en openbaarmaking van deze sanctie.

    Vraag 3b

    Op grond van welke wettelijke bepaling(en) was de AFM bevoegd tot het opleggen van de last onder dwangsom?

    Vraag 3c 

    Wat is in dit verband de betekenis van artikel 5:32 Awb?

    Vraag 3d 

    Op grond van welke wettelijke bepaling(en) was de AFM bevoegd tot het openbaar maken van de last onder dwangsom?

    Vraag 3e 

    Is openbaarmaking van de last onder dwangsom zelf ook een sanctie?

    Vraag 4

    Is de last onder dwangsom een herstel- of een bestraffende sanctie en waarom is dit onderscheid van belang?

    Vraag 5 

    Het beroep wordt ongegrond verklaard. Leg aan de hand van de toepasselijke bepalingen van hoofd- stuk 5 van de Awb uit dat de door de AFM opgelegde last onder dwangsom voldoet aan de wettelijke (vorm)vereisten.

    Vraag 6

    Impliceert de bevoegdheid om inlichtingen te vorderen tevens de bevoegdheid om zakelijke gege- vens en bescheiden op te vragen?

    Casus II: ABRvS 30 november 2016, ECLI:NL:RVS:2016:3175

    Vraag 1a

    Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

    Vraag 1b

    Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

    Vraag 1c

    Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

    Vraag 2 

    Is het opleggen van de herplantplicht wel te beschouwen als een bestuurlijke sanctie, gelet op art. 5:2, tweede lid, Awb?

    Vraag 3 

    Op grond van welke bepalingen is het college bevoegd om een dwangsom op te leggen?

    Vraag 4 

    Had het college van B&W in plaats van een last onder dwangsom een last onder bestuursdwang mogen opleggen?

    Vraag 5

    Waarvan zal het in situaties dat een bestuursorgaan mag kiezen tussen een last onder bestuursdwang en een last onder dwangsom afhangen voor welke sanctie wordt gekozen?

    Vraag 6

    Waarom is appellant sub 2 in hoger beroep gegaan?

    Vraag 7

    Hoe oordeelt de ABRvS over de hoogte van de opgelegde dwangsom?

    Vraag 8

    Waarom wordt het besluit van 9 december 2015 van het college van B&W vernietigd?

    Antwoordindicatie

    Casus I

    Vraag 1a, Vraag 1b & Vraag 1c

    Een toezichthouder van de AFM heeft een informatieverzoek naar eiser toegezonden om te bezien of de onderneming van eiser, zonder vergunning financiële diensten verleende.
    Eiser was ex. art. 5:20 Awb verplicht hier op te reageren maar heeft dit niet gedaan. Eiser heeft ook niet gereageerd

    .....read more
    Access: 
    Public
    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 6b

    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 6b

    Vragen

    Casus I: CBB 7 maart 2016, ECLI:NL:CBB:2016:54

    Vraag 1a

    Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

    Vraag 1b

    Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

    Vraag 1c

    Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

    Vraag 2 

    Is voor de inzet van bestuursrechtelijke toezichtsbevoegdheden vereist dat sprake is van een ver- moeden dat een overtreding is gepleegd?

    Vraag 3

    Wat is de verhouding tussen artikel 5:44 Awb en het ne bis in idem?

    Vraag 4

    Hoe oordelen partijen en het CBB over de vraag of de cautieplicht is geschonden?

    Vraag 5a

    In welke bepaling is de bestuursrechtelijke cautieplicht geregeld?

    Vraag 5b 

    Wat is de consequentie van schending van deze bepaling?

    Vraag 6

    Appellant doet onder verwijzing naar drie instellingen die zonder vergunning opereren een beroep op het gelijkheidsbeginsel. Hoe oordeelt het CBB op dit punt?

    Vraag 7 

    Appellant meent dat hij niet als feitelijk leidinggevende kan worden aangemerkt. Daartoe voert hij aan onder meer aan dat hij geen opzet had op het leidinggeven noch op het door de rechtspersoon gepleegde strafbare feit. Hoe oordeelt het CBB op dit punt?

    Vraag 8a

    Appellant meende dat de gedraging waaraan hij schuldig wordt geacht hem niet valt te verwijten. Leg uit waarom appellant deze mening was toegedaan.

    Vraag 8b

    Op welke Awb-bepaling uit hoofdstuk 5 doelt appellant met zijn betoog?

    Vraag 9

    Hoe oordeelt het CBB op dit punt?

    Vraag 10

    Is het voor het beboeten van een feitelijk leidinggever nodig dat:

    a. tevens de rechtspersoon overtreder is, en b. tevens de rechtspersoon wordt beboet?

    Vraag 11 

    Had appellant in plaats van als feitelijk leidinggever als functioneel dader kunnen worden beboet?

    Casus II: CRvB 16 mei 2017, ECLI:NL:CRVB:2017:1816

    Vraag 1a

    Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

    Vraag 1b

    Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

    Vraag 1c

    Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

    Vraag 2 

    Welke overtreding is in het geding?

    Vraag 3

    Wat is het boetebedrag dat ten hoogste mag worden opgelegd? Welke Awb-bepaling is hier van belang?

    Vraag 4 

    Wat is het verschil tussen wettelijk gefixeerde en niet-wettelijk gefixeerde boetes?

    Vraag 5 

    Welk van beide soorten boetes kent de Participatiewet?

    Vraag 6 

    Is het bestuursorgaan in geval van een overtreding bevoegd of verplicht om een bestuurlijke boete op te leggen?

    Vraag 7a 

    De jurisprudentie heeft een verfijning aangebracht van 100%, 75%, 50% en 25% van het benade- lingsbedrag. De eerste twee percentages hebben betrekking op opzet en grove schuld. Zijn opzet en grove schuld, gezien het overtreden wettelijk voorschrift en het Boetebesluit sociale zekerheidswet- ten,bestanddelen van het beboetbare feit?

    Vraag 7b

    Hoe is de bewijslastverdeling tussen bestuursorgaan en overtreder op het punt van de mate van

    .....read more
    Access: 
    Public
    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 7a

    Bestuursrecht 2 - RUG - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 7a

    Vragen

    Casus I: Rb. Midden-Nederland 28 november 2017, ECLI:NL:RBMNE:2017:5979

    Vraag 1

    Leg in eigen woorden uit waarom sms- en WhatsApp-berichten volgens de rechtbank kunnen aangemerkt worden als ‘een schriftelijk stuk of ander materiaal dat gegevens bevat’ als bedoeld in artikel 1 aanhef en onder a van de Wob.

    Vraag 2 

    Leg uit waarom het voor de werkingssfeer van de Wob naar het oordeel van de rechtbank relevant is of een telefoon met sms- of WhatsApp berichten op naam staat van de werkgever of dat het een privé telefoon van de ambtenaar betreft.

    Vraag 3 

    Verweerder heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank. Welke argumenten zou u naar voren brengen om te beargumenteren dat een sms- en WhatsApp berichten niet vallen onder de werkingssfeer van de Wob?

    Vraag 4 

    Stel: in het kader van het gemeentelijke project Aanpak Ring Zuid moet op zeer korte termijn een verkeersbesluit worden genomen. Elisa Weelde, verantwoordelijk ambtenaar voor de verkeersbe- sluiten in het kader van de aanpak ring Zuid, heeft korte lijntjes met wethouder Paul de Rook en beschikt over zijn privé-nummer. In de avond, om 22:30 uur overleggen ze nog even snel via Whats- App over de details van het besluit. Enkele weken later verzoekt Actiegroep Tegen Aanpak Ring Zuid op grond van de Wob om alle informatie over het Verkeersbesluit. Vallen de WhatsApp-berichten van de wethouder onder de werkingssfeer van de Wob?

    Vraag 5 

    Stel: ter afsluiting van de studie schrijft Chris Vonk een scriptie over het ‘interne rechtssysteem’ van Vindicat en de verhouding tot het strafrecht. Zijn scriptiebegeleider Klaas de Wit twijfelt zeer over de kwaliteit van het eindproduct. Is het voldoende? Nadat Klaas vele e-mails heeft gewisseld met zijn collega, die fungeert als meelezer, maakt hij aan Chris het eindresultaat bekend: een 5. Chris begrijpt er niets van en wil de onderste steen boven halen. Hij dient een Wob-verzoek in bij Klaas de Wit (examinator) waarin hij vraagt om de e-mails over de beoordeling van zijn scriptie. Klaas de Wit weet niet goed hoe hij moet reageren. Een paar dagen geleden heeft hij zijn email box drastisch opgeschoond en onder meer deze email berichten verwijderd. Wat is uw juridische advies aan Klaas?

    Casus II: ABRvS 21 maart 2018, ECLI:NL:RVS:2018:974

    Vraag 1a

    Welke bevoegdheid is door welk bestuursorgaan uitgeoefend?

    Vraag 1b

    Waar gaat de zaak feitelijk over? Welke belangen staan er voor de partijen op het spel?

    Vraag 1c

    Wat is de rechtsvraag of wat zijn de rechtsvragen waar het in de casus om draait?

    Vraag 2 

    Mag een bestuursorgaan een Wob-verzoek buiten behandeling laten omdat de behandeling van het verzoek naar het oordeel van het bestuursorgaan teveel geld kost?

    Vraag 3 

    Moet een verzoeker bij zijn Wob-verzoek ook een belang stellen?

    Vraag 4

    Biedt de Awb het bestuursorgaan de bevoegdheid om een Wob-verzoek buiten behandeling te laten wegens misbruik van recht?

    .....read more
    Access: 
    Public
    Work for WorldSupporter

    Image

    JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

    Working for JoHo as a student in Leyden

    Parttime werken voor JoHo

    Comments, Compliments & Kudos:

    Add new contribution

    CAPTCHA
    This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
    Image CAPTCHA
    Enter the characters shown in the image.
    Check how to use summaries on WorldSupporter.org

    Online access to all summaries, study notes en practice exams

    How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

    • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
    • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
    • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
    • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
    • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

    Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

    There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

    1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
      • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
    2. Use the topics and taxonomy terms
      • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
    3. Check or follow your (study) organizations:
      • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
      • this option is only available trough partner organizations
    4. Check or follow authors or other WorldSupporters
      • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
    5. Use the Search tools
      • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
      • The search tool is also available at the bottom of most pages

    Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

    Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

    Field of study

    Check the related and most recent topics and summaries:
    Activity abroad, study field of working area:
    Institutions, jobs and organizations:
    Access level of this page
    • Public
    • WorldSupporters only
    • JoHo members
    • Private
    Statistics
    1924