Het vluchtelingenvraagstuk

Het vluchtelingenvraagstuk

De laatste tijd zijn de enorme vluchtelingenstromen veelvuldig in het nieuws geweest. Grote stoeten arme, wanhopige mensen komen aan wal in Europa na een overtocht op vaak gammele bootjes, waar overigens voor velen van hen de reis al eindigt door een gebrek aan eten en drinken of doordat de vluchtelingen verdrinken na het kapot gaan van de boten.. Iedere dag komen er weer boten aan bij de Europese kust; vervolgens proberen deze vluchtelingen Europa daafwerkelijk in te komen door vaak verder door te reizen, de grenzen over. Verschillende Europese landen kampen hierdoor met een enorm probleem: wat te doen met al deze vluchtelingen? 

Ook al weten we nooit precies welke mensen écht hun land zijn ontvlucht omdat ze er niet veilig waren en welke mensen ''alleen'' een beter inkomen komen zoeken, zomaar terugsturen gaat niet. Ik zag laatst een artikel op de website van het NOS en ik las vervolgens de reacties onder dit artikel. Ik schrok er echt enorm van. Natuurlijk, ieder zijn mening en iedereen heeft ook het recht om deze mening te uiten, maar dat wil niet zeggen dat ik sommige reacties echt enorm respectloos en nogal ondoordacht vond. Roepen dat dit ''tuig'' op een boot moet worden gezet om vervolgens ergens midden in de oceaan te stoppen en de laadbak open te gooien (oftewel alle vluchtelingen dumpen in zee) of dat we ze gewoon af moeten knallen, zijn in mijn ogen niet bepaald slimme reacties. Ik werd er echt boos van, dat mensen zo simpel kunnen denken. Deze vluchtelingen zijn geen afval, maar mensen! Waardige mensen, zoals iedereen. Die dump je niet in de zee.

Dit vluchtelingenprobleem moet worden aangepakt bij de oorzaak; de wortels. Mensen ontvluchten hun land omdat er dáár problemen zijn en die moeten dus worden aangepakt. Als het rustig is in hun eigen land, hebben ze eigenlijk geen reden meer om naar Europa te komen. Wat er nu gebeurt, is dat het probleem wordt bestreden als het al heeft plaatsgevonden, terwijl we dus juist de vluchtelingenstroom voor moeten zijn door de problemen in die landen aan te pakken. Dit zorgde bij mij weer voor een grote waardering voor ontwikkelingswerk, omdat juist mensen die werken voor een ontwikkelingsorganisatie én alle vrijwilligers op plekken komen waar de hulp écht nodig is en waar mensen zelfs al met een klein beetje hulp enorm vooruit kunnen gaan. Ook denk ik dat het heel belangrijk is om niet alleen de inwoners te ondersteunen, maar ook de regeringen van deze landen eens uit te nodigen om om de tafel te gaan zitten. Regeringen in andere landen kunnen zoveel leren van de kennis van bijvoorbeeld Nederland. Zo helpen we elkaar verder door simpelwel onze kennis te delen. Dat is toch prachtig! 

De vluchtelingenstroom bestaat uit mensen, geen dumpmateriaal. Dat het enorm problematisch is blijkt wel: ik zou willen zeggen, geef iedereen een plekje, maar ik weet ook wel dat het niet zo makkelijk gaat. Bovendien verhelp je daar het probleem ook niet mee. Het probleem moet bij het begin worden aangepakt en dat betekent dat de situatie in de landen waar deze vluchtelingen vandaan komen verbeterd moet worden. Dit kan niet in 1 keer en dit lukt ook niet binnen hele korte tijd, maar als we nu een begin maken, dragen we wel bij aan het oplossen van het vluchtelingenprobleem voor volgende generaties. 

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Statement of Annemiekekeersmaekers
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
32
Selected Categories