Gratis geld geven is de manier om armoede op te lossen

Gratis geld geven is de manier om armoede op te lossen

Als vrijwilliger loop je tegen heel veel verschillende dingen aan. De cultuurverschillen kunnen groot zijn en zeker ook als het gaat om "werk mentaliteit". 

Ik zelf vind bijvoorbeeld dat bijna iedereen kan werken voor zijn geld en vind het dan ook lastig om financieel te steunen die niet werken en volgens mijn Westerse kijk ook niet hun best doen om werk te vinden en zichzelf te ontwikkelen. 

Met Kadek, waar ik in mijn vorige blog over schreef, heb ik hierover eindeloze discussies gehad. Waarom hij niet zou gaan leren, niet eens ander werk probeert in een branche waar hij gewoon fulltime kan werken. Hij begreep mijn kijk op werk en ontwikkeling niet (want, ik was blank dus dat was per definitie anders). En ik begreep niet waarom hij niet gewoon naar een ander dorp liep om daar te gaan werken. Wel vertelde hij mij dat hij graag wilde dat zijn dochtertje Putu Sukma, op haar 5e naar school kan. Ik besloot elke maand een beetje geld voor haar apart te zetten voor haar school geld maar... alleen in de maanden dat hij ook werkte. Maar wie ben ik om die "voorwaarden" te stellen? 

Een artikel in One World Magazine liet mij de situatie op een andere manier bekijken; "Handje contactje, Gratis geld voor arme mensen". In dit artikel wordt gesproken over het positieve effect van "zomaar" geld geven. Zonder voorwaardes of andere dingen. De ontvangers beslissen zelf waar ze het aan uit geven en stimuleren daarbij vaak ook nog de lokale economie. 

 

Wat vinden jullie van deze methode? Wordt gratis geld geven de nieuwe vorm van ontwikkelingssamenwerking?

Ik zie er wel wat in en ga het binnenkort zelf eens testen.

Contributions, Comments & Kudos

De meeste mensen in de

De meeste mensen in de ontwikkelingslanden leven van dag tot dag en kunnen naar mijn mening niet goed met geld omgaan. Wat ze krijgen geven ze uit. Ik vind het goed dat er mensen zijn die geld geven, maar dan denk dat het handig is dat ze eerst weten hoe ze met geld om kunnen gaan. Het nadeel is dat je niet overal die voorlichting kunt geven, en of ze er wat mee doen is de vraag. Als ze dat altijd al hebben gedaan, verander je daar niet snel in...

Gratis geld is een tijdelijke

Gratis geld is een tijdelijke oplossing, want geld raakt op. De enige manier om mensen te helpen om gelukkiger te worden is om ze onafhankelijk en zelfstandig te laten worden. Dus: om er voor te zorgen dat ze naar school kunnen, zich kunnen ontwikkelen, een beroep kunnen leren. Duurzame projecten zoals waterputten slaan, scholen bouwen, leraren opleiden. Investeren in kleinschalige projecten die mensen zélf hebben opgezet of hun daarbij helpen dit op te zetten heeft wel zin. 

Tijdelijk, maar zeer effectief & gewenst!

Zelf denk ik dat het geven van gratis geld een tijdelijk hulpmiddel is. Helaas is dit geld niet voldoende om direct een grote verandering te brengen aan de armoede waarin de mensen leven. Wel heeft dit geld een groot effect voor op korte termijn. De mensen kunnen er namelijk eten en drinken van kopen en weer een dag of paar dagen ermee door, zonder in honger te leven. Zolang veel mensen hieraan meedoen en vaker gratis geld geven, zal dit voor een structuur zorgen die zeer effectief zal zijn voor de behoeftigen. Het idee van het geven van gratis geld zonder voorwaarden, vind ik daarom ook een geweldig idee! 

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Statement of Kirsten
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
74 3
Selected Categories