Backpacken, reizen, werken en wonen in Australië - Thema

Werk, stage, vrijwilligerswerk, studie, reizen, leven en backpacken in Australië

Image

Blogs en bijdragen over backpacken, reizen, stagelopen, studeren, werken en wonen in Australië

voorbereiding reis Australië & Nieuw-Zeeland

voorbereiding reis Australië & Nieuw-Zeeland

Blog 1: Exchange bestemming uitkiezen

Blog 1: Exchange bestemming uitkiezen

Blog 1: Exchange bestemming uitkiezen

Exchange Universiteit Utrecht
 
In welk jaar?
De Universiteit Utrecht biedt aan zijn studenten de mogelijkheid om van een half studiejaar op exchange te gaan. Ik ben zelf een psychologiestudent en bij ons gaan de meeste mensen in hun 1e semester van hun 3e jaar op exchange. Ik zelf ga in het 2e semester van mijn 3e jaar. De reden hiervoor zal ik later even toelichten. 
Kan je niet wachten tot je 3e jaar? Erg begrijpelijk en gelukkig is dat ook niet perse nodig. Je zou je eventueel ook in het 2e semester van je 2e jaar kunnen gaan. Dit komt omdat je op exchange kan gaan op de momenten dat je geen verplichte vakken hoeft te volgen.  Als je van plan bent in je 2e jaar te gaan zal ik wel even langs de studie adviseurs gaan, want het kan dat je dan in de problemen kan komen met vakken die niet verplicht zijn maar je wel nodig hebt voor je latere master ;)
 
Geldzaken
Deze exchange wordt dus geregeld vanuit de Universiteit. Aan het begin van het jaar betaal je dus je collegegeld aan de Universiteit en hoef je dus niet extra te betalen aan de Universiteit waaraan je in het buitenland gaat studeren! 
 Als je kiest voor een Universiteit die binnen de EU ligt heb je recht op de Erasmusbeurs! Dit maandelijks bedrag ligt tussen de 200-300. Verder is er ook een Travel Green Grand. Dit houdt in dat je reis wordt vergoed als je milieubewust reist (bijvoorbeeld met de trein). Helaas heb je dus op beiden geen recht als je zoals mij besluit naar de andere kant van de wereld te vliegen. Wat je in dit geval wel kan doen is je aanmelden voor de Holland Scholarship. Dit een beurs van een eenmalig bedrag dat kan oplopen tot 1000 euro. Deze wordt uitgedeeld aan 11 studenten.
 
Inschrijven
Als je wilt opgegeven voor een exchangejaar wordt er van je gevraagd om een top 3 op te geven van je Universiteiten. Australië heeft een of andere magische aantrekkingskracht op mij. Ik wist dus al gelijk dat ik daar heen moest. Ik heb mijn top 3 samengesteld door te kijken welke Universiteiten er in Australië waren via de exchange bestemmingen pagina op de webpagina van de Universiteit Utrecht. Hierbij heb ik geselecteerd op welke steden/gebieden mij wat leken en vervolgens welke Universiteiten in die gebieden mij aantrokken. 
Wanneer je je top 3 hebt wordt er van je gevraagd een motivatiebrief te schrijven voor je top 1. Hierbij moet je ook al een algemeen plan maken over welke vakken je hier zou willen volgen. Geen zorgen dit is niet definitief! Ik moet zelf de vakken die ik daadwerkelijk in Sydney ga volgen pas in november doorgeven. Dat je dit nu al moet opstellen is meer om de Universiteit Utrecht een globaal beeld te geven van jouw plan. 
Let goed op de deadlines. Als je namelijk in je 3e jaar op exchange wil moet je dit al ruim een jaar van te voren aangeven. Dit speelt ook een rol in waarom de meeste mensen pas in hun 3e jaar gaan. Hou goed je mail in de gaten aangezien de Uni hier ook mails over stuurt. 
 
Motiviatiebrief
Wat  slim is om in je motivatiebrief te verwerken is waarom precies deze Universiteit. Hiervoor kun je kijken op de site van de Universiteit in kwestie. Waar staan zij voor? Wat hebben ze te bieden? Waar houden ze zich mee bezig? Voor de vakken die je opgeeft is het slim om inhoudelijke vakken te kiezen die ook een toevoeging geven aan je studieplan of persoonlijke ontwikkeling. 
 
Mijn reis
 
Mijn top 3 en Universiteit
Ik had al even kort benoemd dat Australië mij dus trekt. Sydney was de stad die mij specifiek trok om in de studeren. Om deze reden bestond mijn opgegeven top 3 dan ook aan 3 Universiteiten gelegen in Sydney. Om heel eerlijk te zijn heb ik deze 3 niet geordend en uitgekozen op basis van wat de Universiteit te bieden had. Dit komt doordat de Universiteiten in Australië eigenlijk allemaal wel heel goede kansen bieden en wereldwijd hoog worden beoordeeld. Daarnaast zag ik ook weinig verschil ik de hoeveelheid vakken die per Universiteit werden aangeboden. Om deze redenen heb ik de Universiteiten voornamelijk uitgekozen op bereikbaarheid tot het centrum en natuurgebieden en de overall feel. Hiervoor heb ik youtube videos gekeken (campustours, day in a live as a student at...) en google maps doorpluist. 
De uiteindelijke Universiteit waar ik ben ingeloot is Macquarie University :)
 
En de rest dan?
Als je dan toch naar de andere kant van de wereld vliegt en in de -15 000 gaat (hierover later meer) kan je het net goed meteen goed doen dacht ik. De buurman van Australië, Nieuw-Zeeland, leek mij ook leuk om een bezoekje te brengen aangezien ik dan toch ik de buurt ben. Om te bepalen hoe lang ik hierheen wou gaan heb ik youtube videos gekeken en met kennissen gepraat die dit land al hadden bezocht. Op deze wijze ben ik op mijn besluit voor 3-4 weken gekomen. Ik wist al dat ik minimaal 6 weken wou uittrekken voor Australië. Als we dan even rekenen kom je al uit op 9 weken, waarschijnlijk meer richting de 11 als we heel eerlijk gaan zijn... 11 weken achterelkaar vonden ik ook weer net iets te veel van het goede,  Vandaar dat ik het besluit heb genomen om voor de volgende volgorde te gaan: Nieuw-Zeeland backpacken --> Sydney studeren --> Australië backpacken
 
Hopelijk heeft deze eerste blog jou wat handvaten geboden over het uitkiezen van een bestemming voor je mogelijke exchange jaar en hoe je dit kan combineren met een reis. Volgende blog zou ik wat verder ingaan met hoe ik mijn reizen rondom het exchange jaar ga combineren met mijn studie in Nederland en ook waarom ik ervoor heb gekozen om in mijn 2e semester te gaan. 

 

 
 
Blog 2: Planning

Blog 2: Planning

Blog 2: Planning

Gewoonlijkerwijs gaan mensen in het 1e semester van hun 3e jaar op exchange, echter heb ik ervoor gekozen dus in het 2e semester te gaan. Hieraan liggen verschillende redenen ten grondslag. Deze zijn hoofdzakelijk te onderscheiden in "tegelijk starten met de rest" en "hitte ontwijken". 
 

Tegelijk starten met de rest

Naast dat de tijden in Australië afwijken van die van Nederland (8 uur tijdsverschil), wijken ook de tijden waarop zij beginnen met studeren af. In februari beginnen wij in Nederland aan ons 2e semester, terwijl in Australië dan het 1e semester ofwel het gehele studiejaar van start gaat. Persoonlijk leek het mij leuker om met de gehele jaarlaag aan het nieuwe schooljaar te beginnen, inplaats van alleen tegelijk met andere exchange students. Op deze manier ben ik ook aanwezig bij de start van de jaarlijkse commissies en kan ik mij dus dan ook echt aan het begin van het studiejaar bij dingen aansluiten. 

 

Hitte ontwijken

De andere reden is de hitte. Zoals ik al in mijn vorige blog had benoemd is het mijn bedoeling om na mijn studie in Sydney te gaan backpacken door Australië. Stel ik zou het 1e semester (voor ons) in Sydney gaan studeren, dan zou dit betekenen dat ik in januari/februari zou backpacken door Australië. Dit valt binnen de zomerperiode van Australië en de temperaturen liggen dan gemiddeld boven de 25 graden (als snel 35). Persoonlijk vind ik dit geen prettige temperatuur om in te backpacken (aangezien ik ook hou van wandelen en andere activiteiten ondernemen). Als ik in het 2e semester in Sydney ga studeren, zou ik in de maanden Augustus en September gaan backpacken. Deze maanden hebben een aangename gemiddelde temperatuur van 20 graden. 
 

"hitte ontwijken" en "tegelijkertijd starten" zijn in mijn ogen twee grote voordelen van in het 2e semester gaan (en dan heb je niet eens meegenomen dat je hierdoor ook nog kerst & oud en nieuw kan vieren met je familie meegenomen). Echter doordat ik voorafgaand ook nog eens ga reizen loop ik wel studievertraging op en kom ik in de knoop met mijn scriptie schrijven. 

 

Scriptie schrijven

In het 3e jaar is het de bedoeling dat je je scriptie gaat schrijven. Normaliter doet men dit in hun 2e semester. Het is wel mogelijk om dit te verplaatsen naar het 1e semester. Echter doordat ik zelf niet het gehele eerste semester aanwezig ben (het semester eindigt in februari en ik vertrek begin januari) is dit voor mij geen optie. Stel je gaat op exchange in het 2e semester en vertrek niet eerder, dan zou dit wel een optie voor jou zijn! Verder is er ook de mogelijkheid om je scriptie vanaf het buitenland te schrijven. Persoonlijk wil ik mijn scriptie wel in Nederland schrijven en heb ik dus voor gekozen dit niet te doen. 

 

Studievertraging

Doordat ik mijn scriptie dit jaar niet schrijf loop ik studievertraging op. Ik ga dus een 4e jaar volgen, waarin ik alleen nog mijn scriptie hoef te schrijven. Ik hoef niet een studiejaar extra te hebben om meer studiepunten binnen te halen. Afgelopen jaren heb ik namelijk extra vakken gevolgd en hierdoor zou ik dus wel genoeg punten hebben om mijn bachelor af te ronden. Het komt dus bij mij puur aan op die scriptie. Echter gebeurt het vaker dat mensen, ondanks ze wel ook hun scriptie schrijven naast op exchange gaan, studievertraging oplopen. Dit komt doordat zij in het buitenland minder vakken willen volgen of in het blok voorafgaand hun exchange te druk zijn met plannen dat ze een vak niet halen/minder volgen. Bedenk dus goed van te voren voor je zelf hoe je het wilt gaan aanpakken met ook studiepunten halen. 

 

Mijn reis

 

Data van vertrek

In de tweede week van februari begint de “UIT-week” van Macquarie University. Ik wil minimaal een week voordat dit begint aanwezig zijn op campus. Op deze manier verwacht ik genoeg tijd te hebben om bij te komen en alvast te settelen. 

Ik wil 3 tot 4 weken door Nieuw-Zeeland backpacken. Dit zou dus betekenen dat ik in de eerste week van januari moet vertrekken of al eerder. Echter wil ik niet eerder dan begin januari vertrekken omdat ik nog kerst en oud&nieuw wil vieren met mijn familie en vrienden voor vertrek. Conclusie is dus vertrek naar Nieuw-Zeeland begin januari en vertrek naar Sydney begin februari. 
 

 

Hopelijk heeft deze eerste blog jou wat handvaten geboden voor het opstellen van een planning rondom je vertrektijden en wat dit te betekenen heeft voor je studieloopbaan. Volgende blog zou ik wat verder ingaan op planning, maar dan met betrekking tot geldzaken.

 

Blog 3: Geldzaken

Blog 3: Geldzaken

Blog 3: Geldzaken

Helaas is het vliegen naar de andere kant van de wereld, daar rondreizen en studeren niet gratis. In deze blog zal ik overzichtelijk neerzetten wat ik verwacht uit te geven aan deze reis en ook hoe ik tot deze bedragen ben gekomen. Schrik er niet van! Ik heb al deze bedragen namelijk zo ruim mogelijk berekent zodat ik geen enkele geldzorgen hoef te hebben als ik eenmaal aan het rondreizen ben. 

Overzicht totaalbudget van 13.220

 • Huur kamer Sydney (exchange): 4.000
 • Eten in Sydney (exchange) 2.000
 • Verblijf reizen: 2.800
 • Eten reizen: 1.500
 • Vluchten: 3.000
 • Overig vervoer (reizen): 1.200
 • Plezier/leuke activiteiten: 3.000
 • Ome Duo uitwonende beurs: -3.440 (8x430)
 • OV vergoeding: -840 (7x 120)
Huur kamer Sydney
Mijn semester duurt in totaal 5 maanden. Mijn verblijf in Sydney zou uitkomen op +/- 20 weken. Aan Maquarie University Village vanaf 250 australian dollars (ofwel 150 euro) per week voor aan kamer. Dit is !vanaf! Voor mijn bedrag heb ik daarom 300 australian dollars, ofwel 180 euro genomen. Voor 20 weken komt dit uit op 3.600. Stel ik zou nog een week langer willen blijven, of de kamer is 320 per maand ipv 300 dan zou ik al onvoldoende geld hebben. Om deze reden heb ik dit bedrag begroot op 4.000 euro. 
 
Eten in Sydney
Per week heb ik mijzelf een budget gegeven van 100 euro, ofwel 14 euro per dag. Voor 20 weken is dit dus 2.000 euro. Sommigen dagen zul je eten voor 4 euro, maar andere keren ga je uiteten en ben ik al snel 30 euro kwijt. Onder dit budget valt dus niet alleen boodschappen, maar ook uiteten/koffie/lunch etc.
 
Verblijf reizen
Ik heb de gemiddelde prijzen bekeken van hostels en deze variëren tussen 20 tot 60 euro. Om mijzelf het zo gemakkelijk mogelijk te maken heb ik begroot op 40 euro per nacht. Ik verwacht niet dit daadwerkelijk nodig te hebben, maar op deze manier bied ik wel mijzelf de mogelijkheid om ook nog een keer een luxere overnachting te boeken. Uitgaande van 10 weken kom ik dan uit op 2.800 euro.
 
Eten reizen
Bij het reizen verwacht ik meer geld uit te gaan geven aan eten. Dit komt omdat ik verwacht minder vaak de gelegenheid om zelf goedkoper te eten en meer delicatessen wil uitproberen. Ik heb dit begroot op 150 euro per week. Aangezien ik 9 tot 11 weken ga komt dit uit op 1.500 euro. 
 
Vluchten
Het goedkoopste retourtje dat er te vinden is naar Sydney is iets meer dan 1.600 euro. Al snel kom je op de 2.500. Een enkeltje begint vanaf 1.200/1.300. Aangezien ik zelf eerst op Nieuw Zeeland vlieg, vervolgens naar Australie en later pas naar Nederland moet ik dus enkeltjes boeken. Hierdoor kom ik al snel op 2.500. Hierbovenop komen dan nog binnenlandse vluchten die ik wil gaan maken voor mijn reis en de vlucht van Nieuw Zeeland naar Australië. Voor deze extra vluchten heb ik nog eens 500 euro begroot. Het totaal bedrag komt dan uit op 3.000 euro.
 
Overig vervoer
In Nieuw Zeeland wil ik in ieder geval gebruik gaan maken van de kiwi bussen. Travel passes hiervoor zijn aan de prijzige kant aan gaan al snel richting de 900 euro. Verder is er ook de mogelijkheid voor bustransport in Australië. Passen hiervoor zijn ook al snel 600 euro. Ik moet nog verder uitzoeken of dit de daadwerkelijke prijzen zijn of dat er goedkopere opties nog zijn. Gebaseerd op mijn opgedane kennis tot nu toe heb ik het budget gezet op 1.200
 
Plezier en leuk
Onder plezier valt voor mij het ondernemen van leuke activiteiten en leuke dingen aanschaffen. Voor dit heb 3.000 euro begroot. Omgerekent is dit 100 euro per week. Echter verwacht ik niet tijdens mijn exchange tijd iedere week 100 euro nodig te hebben. Ik verwacht meer geld uit te geven aan activiteiten tijdens het rondreizen. Verder heb ik dit potje erg groot begroot. Dit komt omdat ik ook activiteiten wil ondernemen die prijziger zijn zoals skydiven, bungeejumpen etc.
 
Noodpotje
Doordat ik alles rijkelijk en ruim heb begroot heb ik ervoor gekozen mijn noodpotje in proportie aan de kleine kant te houden.
 
 
Hoe heb jij dit gespaard??
 
Als je kijkt naar mijn berekening zie je dat ik uiteindelijk zelfstandig 13.220 euro moet hebben gespaard. Dit is een hoop. Ik wist ongeveer een jaar van tevoren met zekerheid dat ik naar Australië wou en wist al voor langere tijd dat ik ergens in de toekomst een grote reis wou maken. Ik had voor deze "grotere" reis al ongeveer 3.000 gespaard. Dit betekende dus dat ik binnen een jaar nog 10.220 bij een moest sparen. Iets minder dan 1.000 euro per maand dus.
 
Ik woon op mezelf (met huisgenoten) en toen ik begon met studeren was er nog geen basisbeurs. Toen ik begon met sparen ontving ik dus ook geen basisbeurs. Tijdens het sparen heb ik dus ook mijn huur, boodschappen, school en sociaal leven moet financieren. Ik zou graag willen zeggen dat ik een magische geldboom ergens heb getroffen waardoor ik deze 10.220 bijeen heb kunnen sparen, maar helaas. Ik heb erg veel gewerkt, voornamelijk in mijn vakanties. Ik kan met trots zeggen dat het mij uiteindelijk is gelukt dit bedrag bij elkaar te sparen. 
 
Als het niet lukt om zoveel geld in een keer te sparen kun je ook nog altijd een lening aanvragen via DUO. Je zou ook extra maandelijks kunnen gaan lenen per maand, terwijl je aan het sparen bent. Dus stel je gebruikt 600 euro per maand voor je huur, sociaal leven, eten dan kun je alsnog maximaal gaan lenen nml 900 euro. Hierdoor kun je een maandelijks bedrag van 300 euro extra wegleggen. Ik begrijp dat dit beiden leningen zijn. Dit is een persoonlijke overweging die je zou moeten maken. 
 
Hopelijk heeft deze blog jou een beetje inzicht gegeven in hoe je je exchange en reis kunt begroting, met welke zaken je rekening moet houden en hoe je kan sparen. In de volgende blog ga ik verder in op het vinden van accomendatie tijdens je exchange
 
 
Blog 4: Accomendatie exchange

Blog 4: Accomendatie exchange

Blog 4: Accomendatie

Na een extreem erge jetlag op te lopen wil je wel een plek hebben om te kunnen slapen. Deze blog zal ik ingaan over hoe ik mijn verblijf tijdens mijn exchange in Sydney heb uitgekozen en waarom dit mijn uiteindelijke keuze is. Hierbij ga ik ook in hoe het werkt met dit verblijf regelen, kosten en contractduur.

Georganiseerde campus living of een kamer in de stad?
Ik heb zelf de afweging gemaakt met of ik een kamer wil zoeken in de stad (vergelijkbaar met hospiteren hier in Utrecht) of georganiseerde campus living (vergelijkbaar met verblijf op de uithof) wou. Uiteindelijk ben ik gegaan voor georganiseerde campus living. De doorslaggevende factor hiervoor was dat je bij georganiseerde campus living hoogstwaarschijnlijk komt samen te wonen met andere exchange studenten die ook nog niet bekend zijn in de omgeving. Bij een kamer in de stad kom je waarschijnlijk samen te wonen met mensen die al wel bekend zijn met de omgeving. Ik wil persoonlijk graag samen wonen met mensen die het gezellig zouden vinden om samen met mij de omgeving te verkennen. Mensen die al bekend zijn met de omgeving hebben veel dingen al gezien en zouden waarschijnlijk minder snel geneigd zijn om bijvoorbeeld de blue mountains met mij te bekijken, aangezien ze deze al heel vaak hebben gezien. 
 
Waarom North Ryde Village?
Uiteindelijk is mijn oog gevallen op North Ryde Village. De village is verbonden  aan de Unversiteit waar ik ga studeren, namelijk Macquarie University Village. Dit was niet de enige optie. Er is namelijk ook niet universiteitsverbonden campus living. Deze waren voor mij alleen geen optie omdat deze of duurder zijn of verder van campus afliggen. De village is op loopafstand van campus wat het ideaal maakt. Daarnaast is dit een populaire plek voor exchange studenten en gemakkelijk online te regelen. 
 
Kameropties en contracten bij North Ryde Village
Je hebt de keuze uit een 1 kamer apartement, twin-room of huis met 5 personen. Ik kies er zelf voor om met 5 anderen samen te gaan wonen, omdat mij dit gezellig lijkt en een prive apartement te duur is (550$ per week). In zo'n 5 persoons huis heb je vervolgens weer 4 verschillende kamer opties. Namelijk west, oost, west luxe en oost luxe. West en oost variëren een beetje in prijs maar niet veel. Ook kwa loopafstand naar de universiteit maakt dit niet zoveel uit. 
 
Er zijn twee soorten contracten bij North Ryde. Er is een fixed dates contract. De data staan dan al vast (bij mij zou dit 1 januari tot 30 juni betekenen). Wekelijks zou je dan 350 per week betalen. Wel is het mogelijk, dat als jeerder weggaat dan dat je contract eindigt, je contract over te laten kopen. Dit houd in dat je iemand anders hebt gevonden voor je kamer en zijn naam op het contract wordt gezet. Een andere optie is flexibele data. Je kiest dan zelf je contract data uit. Ik ben zelf voor deze optie gegaan en heb de datums 9 februari tot 23 juni opgegeven. Je betaald dan wel wekelijks meer, namelijk 377$ per week inplaats van 350$. Deze prijs bevat ook utilities (gas, water, elektra)
 
Vervolgens zijn er nog 3 opties voor betaling. Overeenstemmend bij elke optie is dat je borg moet betalen en contractkosten. De eerste optie is dat je je gehele huur in een keer betaald. De tweede optie is dat er wekelijks een bedrag wordt afgeschreven. De derde optie is dat om de week een bedrag wordt afgeschreven. Zelf heb ik gekozen voor de eerste optie. Ik heb namelijk al gespaard en dit bedrag compleet. Persoonlijk heb ik het liever geregeld en klaar inplaats van dat ik elke week moet zorgen dat ik genoeg geld op mijn lopende rekening moet zetten. 

Hopelijk heeft deze blog jou een beetje inzicht gegeven in hoe jij je nieuwe woonplek kan vinden op exchange. Volgende blog ga ik verder in op hoe het daadwerkelijk ook boeken van de kamer in zijn gang gaat

Blog 5: University Village North Ryde boeken

Blog 5: University Village North Ryde boeken

Blog 5: University Village North Ryde boeken

Goed je hebt een plekje uitgekozen en nu moet je gaan boeken. In deze blog ga ik wat verder in op hoe dit proces in zijn werking gaat en wat hier allemaal bij komt kijken.

Welke kaart heb je nodig?
Met je normale Nederlandse bankgegevens kan je helaas niet een kamer boeken. Je hebt hiervoor een Australische bankpas, master/visa master/debit kaart nodig. Ik had zelf nog geen masterkaart en heb deze dus aan moeten vragen. Dit heb ik gedaan via mijn bank, de rabobank. Dit gaat heel makkelijk via de app of je kan langsgaan bij de Rabobank en dan vragen zij hem voor jou aan. Je ontvangt dan binnen een week via de post je "rabocard" en pincode. Voor het aanvragen van deze kaart moet je wel een minimaal inkomen hebben van 1000 euro per maand. Ook kost de kaart 1.25 euro per maand. Zelf vond ik dit prettig omdat ik via de app gemakkelijk inzicht heb op mijn rabocard en normale bankrekening en zo ook makkelijk geld heen en weer kan boeken. Je kan natuurlijk ook een master/visa kaart ergens anders aanvragen als jij het niet via je eigen bank wilt doen. 

Als ik in Sydney ben ga ik via de commonwealth bank een Australische bankrekening openen. Bij de commonwealth bank kun je als student namelijk een gratis bankrekening openen. Deze bankrekening kun je op zijn vroegst 14 dagen voor je aankomst aanvragen. Om deze reden, naast dat het uberhaupt handig is om te hebben als je gaat reizen, heb ik dit een creditcard aan moeten vragen.

Kamer en data selecteren

De kamer die ik heb gekozen is "A room in a 5 Bedroom Apartment, Eastside ensuite". Vervolgens heb ik geselecteerd dat ik mijn eigen verblijfdata wil uitkiezen (namelijk 10 februari tot 22 juni, een totaal van 19 weken), waardoor mijn huurkosten op $377.00 per week uitkomen. Na dit gedaan te hebben ga je door met je persoonsgegevens op te geven. Ook wordt er gevraagd een geldige legitimatie up te loaden. Verder ga je ook een account aanmaken waarmee je toegang hebt tot de "MyVillagePortal". In deze Portal ga je later je betalingen regelen en overige informatie delen. Om je kamer te bevestigen moet je al een redelijke som geld meteen betalen die bestaat uit: An application fee of $36.25, a registration fee of $188.25, an annual cleaning fee of A$112.25 and a security deposit equal to 4 weeks' rent. Dit bedrag komt uit op 1154, 69 euro (+ een koersopslag van 23.09 euro). Na dit te hebben gedaan wordt er van je gevraagd om een kaart te machtigen waarvan wekelijk de huur vanaf mag worden geschreven (of op semesterbasis ofwel in 1 keer)

Koersopslag

Zoals je misschien hierboven al zag geld er voor een kaart die niet Australisch is een koersopslag. 

* 2.20% surcharge for Master credit card
* 0.60% surcharge for Master debit card
* 2.90% surcharge for Visa credit card
* 1.20% surcharge for Visa debit card

Bij die betaling die je moet maken om je kamer te bevestigen kun je deze koersopslag vermijden door een directe betaling te doen. Dit houdt in dat je het bedrag handmatig overboekt naar het rekening nummer van Nort Ryde Village. Wel moet je nadat je dit hebt gedaan een bewijs van betaling uploaden die vervolgens weer moet worden goedgekeurd door North Ryde Village. Dit proces duurt dus wat langer. 

Verder moet je deze koersopslag dus ook over je huur heen betalen. Dit kan je ook omzeilen. Je hebt namelijk tijdens de het registratieproces wel een banknummer (je credit/visa kaart) op moeten geven, maar deze kan je later in de Portal aanpassen. Als je dan dus een Australische bankrekening hebt geopend kun je deze opgeven. Voor deze bankrekening geldt een surcharge van 0%

Huur vooruit betalen

Via de Portal kun je ook al geld uploaden in je account en zo dus zaken vooruit betalen. Dit is puur een eigen voorkeur en hoeft dus niet. Je kan er ook voor kiezen dit niet te doen en North Ryde wekelijks automatisch de huur van je opgegeven rekening af laten halen. Zelf vond ik het wel prettig om dit alvast te doen zodat ik hierover niet meer na hoeft te denken. Je huur vooruit te betalen doe je door in je portal naar "make payment" te gaan en vervolgens "prepay my rent" te selecteren. Klik vervogelens het boxje "specify amount" aan en vul in het overzicht de bedragen in die je wilt overmaken naar je account. Ik heb ervoor gekozen om 18 weken aan huur (6348.60) en utilities (437.40) over te maken. Daarna klik je op pay now en wordt dit bedrag van je rekening afgeschreven. In mijn geval dan 4 167, 26 euro (+91, 68 euro koersopslag).

Overige gegevens in de Portal

De Portal van North Ryde is eigenlijk heel overzichtelijk en prettig. Je hoeft je geen zorgen te maken over dat je belangrijke informatie mist aangezien North Ryde je ook (meerdere) maitjes sturen als ze bepaalde informatie van je willen ontvangen. Het is natuurlijk prettiger voor jezelf als je dit al eerder hebt geregeld en dat doe je dus via de Portal. Je kunt hier je emergency contact opgeven, arrival date bevestigen, inzicht hebben in je payment details, room profile opgeven, belangrijke documenten uploaden, handige informatie lezen, checklist bekijken, resident handbook inzien en zelfs online modules volgen die je voorbereiden op het leven op de campus. "when in doubt go to the portal"

Hopelijk heeft deze blog jou een beetje inzicht gegeven in wat komt kijken bij het boeken van een kamer, zodat ook jij tijdens je exchange niet onder de brug hoeft te slapen.

Blog 6: Vliegticket boeken

Blog 6: Vliegticket boeken

Blog 6: Vlucht uitkiezen

Ik had al kort benoemd dat ik een vlucht heb geboekt. Een vlucht boeken klinkt heeeeel eenvoudig, maar ik ben er zelf uiteindelijk best lang mee bezig geweest en vond het ook best "eng" om te boeken. Dit is hoe ik uiteindelijk mijn vlucht heb uitgekozen en waar ik op heb gelet.
 
Vertrekdatum uitkiezen
Ik vlieg op Auckland omdat ik 3-4 weken eerst door NZ wou backpacken. Om mijn datum uit te kiezen heb ik dus eerst gekeken met wanneer ik wil aankomen in Sydney. De orientatieweek is van 12-16 februari en ik wil dus 9 februari aankomen zodat ik dat weekend nog tijd heb om te settelen en in te trekken in mijn kamer.
Ik vlieg 14 januari met een totaalduur van vlucht van 32:35 uur ofwel 1 dag, 8 uur en 35 minuten. Ik zal dan dus in Nederlandse tijden op 15 januari om 19:05 landen, omgerekent naar de tijd in Auckland (+ 12 uur) is dit dan 16 januari 9:05 in de ochtend. Vanaf dat moment leef ik dus in de toekomst ;)
               Amsterdam 12:30 14-1> Tokyo 9:45 15-1 (duurt 13:15 uur), met vluchtmaatschappij KLM
               Transfer time: 8: 45 uur 
               Tokyo 18:30 15-1 > Auckland 9:05 16-1 (duurt 10:35 uur), met vluchtmaatschappij Hongkong Airlines
Aangezien ik rond 9 februari wil vliegen naar Sydney hou ik door het uitkiezen van deze vlucht 24 dagen, ofwel +/- 3.5 week, over om te backpacken. 
 
"Goedkope vlucht" vinden
Via google flights kun je gemakkelijk een overzicht krijgen van wanneer vluchten goedkoper zijn en welke maatschappijen er allemaal zijn. Hierbij kun je ook filteren voor het aantal overlays die je maximaal wilt hebben. Het is goedkoper om een retourtje te kopen inplaats van twee losse tickets, echter was dit voor mij geen optie omdat rondom mijn exchange nog ga rondreizen. Een goedkoop retourtje naar Sydney ligt rond de 1600 en een goedkoop enkeltje rond de 1200. Een aantal grote airlines zijn China Eastern/southern, Kiwi en KLM. Vaak is het goedkoper om via een site zoals Cheaptickets te boeken inplaats van bij de directe vliegtuigmaatschappij. Let hierbij er wel op dat het een betrouwbare site is en er niet allemaal extra kosten aan zijn verbonden. Zelf heb ik er uiteindelijk voor gekozen om via KLM te boeken
 
Overlay(s)
Aangezien Nederland naar Australië/Nieuw-Zeeland een vluchtduur heeft van bijna 24 uur moet je minimaal 1 overlay, ofwel overstap hebben. Er worden ook vluchten aangeboden met meerdere overlays, deze zijn ook vaak goedkoper. Zelf vond ik dit niet prettig. Je overlay kan op verschillende plaatsen zijn, veelvoorkomende zijn; Hongkong, Shanghai, Dubai, Bangkok etc. Je overstappen kunnen varieren in tijd van 1 tot wel 18+ uur. Zelf had ik uiteindelijk de keuze uit een overlay van 1.5 uur of 8.5 uur. Om mijn keuze te maken heb ik gekeken naar of "bag transfer" is inbegrepen. Dit houdt in dat de vliegtuigmaatschappij zorgt dat je bagage naar het andere vliegtuig wordt overgebracht. Bij mijn vlucht was dit niet inbegrepen. Dit zou dus betekenen dat ik zelf verantwoordelijk ben voor het ophalen van mijn bagage en het weer inchecken van mijn ruimbagage. Het leek mij dat 1.5 uur hiervoor aan de krappe kant was en daarom heb ik een overlay gekozen van 8.5 uur. 
 
Bagage
Voor mijn vlucht was 12 kg handbagage inbegrepen. Ik verwacht dat mijn backpack rond de 20kg gaat wegen en daarnaast ook onhandig zou zijn om mee te nemen in het vliegtuig. Vandaar dat ik 23 kg ruimbagage erbij heb gekocht. Dit koste een extra 100 euro
 
Verzekering
Bij het boeken van je ticket worden je verschillende reisverzekeringen aangeboden met verschillende prijzen. Ik heb ervoor gekozen om een verzekering op mijn bagage erbij de kopen ter waarde van 50 euro. Dit houdt in dat als er iets gebeurd met mijn bagage de waarde van mijn spullen wordt vergoed, ofwel de maatschappij verantwoordelijk hiervoor wordt gesteld
 
Breakdown van uiteindelijke vliegticket (totaalprijs EUR 1347.20)
Bovenop je ticketprijs komen ook nog allerlei fees en in mijn geval nog een bedrag voor bagage en verzekering. Hieronder kun je de prijzen hiervan zien
- Ticket price    EUR 1121.00
- Sustainable Fuel Contribution    EUR 8.00
- Carrier-imposed international surcharge (YR)    EUR 100.00
- Security service charge - Netherlands    EUR 14.83
- Airport Passenger Service Charge - Netherlands    EUR 20.79
- Dutch State Tax    EUR 26.43
- Passenger security service charge - Japan    EUR 3.50
- Passenger Service Facilities Charge (International) - Japan    EUR 7.81
- Border Clearance Levy - New Zealand    EUR 21.34
- International Passenger Service Charge - New Zealand    EUR 13.50
- Booking fee    EUR 10.00
    
Hopelijk heeft deze vlucht je wat informatie gegeven over waar je op moet/kunt letten bij het uitkiezen van een vlucht en gaat het bij jou met wat minder stress dan dat het bij mij ging haha. De volgende blog ga ik in op wat kleinere regelzaken waar je rekening mee moet houden
Blog 7: Onderhuurder zoeken

Blog 7: Onderhuurder zoeken

Blog 7: Onderhuurster zoeken

Niemand wil denk ik dubbel huur betalen terwijl ze in het buitenland zijn. Het is daarom verstandig om een onderhuurder te vinden voor als je een kamer hebt

Hospiteren of een kennis?
Je kunt ervoor kiezen om je kamer onder te huren aan iemand die je al kent. Dit zorgt ervoor dat je echt weet wie erin komt en hoogstwaarschijnlijk ook alle regelzaken wat makkelijker verlopen. Zelf heb ik hiervoor niet gekozen. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik voor een best lange periode weg ga en mijn huisgenoten dus samen met deze persoon voor 8 maanden komen samen te wonen. Mij leek het dan net zo eerlijk als zij net zoveel, al dan niet meer invloed hebben op de keuze over wie deze persoon gaat zijn. Vandaar dat wij ervoor hebben gekozen om een hospiteeravond te houden.

Hospiteermail aanmaken
Voordat je een post maakt is het handig om een nieuwe gmail aan te maken. Je gaat namelijk in een korte tijd veeeeeel mailtjes binnenkrijgen (geloof me, bij ons was het binnen 2 uur al 60). Het is natuurlijk prettiger als dit niet op je persoonlijke mail is. Daarnaast kun je op deze manier het wachtwoord van de mail delen met je huisgenoten en kan iedereen vervolgens in de mail om later de mailtjes door te lezen. 

Hospiteerpost maken
Als je een hospiteerpost aanmaakt wil je de volgende dingen in ieder geval vermelden
 • Huurprijs: en of deze inclusief of exclusief is. Je kunt hierbij ook benoemen of er een gezamenlijke woonkamer enzo is
 • Aantal vierkante meters van de kamer
 • Tijdsperiode van het onderhuren: en eventueel of er kans is op verlenging
 • De locatie van de kamer: je hoeft niet het exacte adres te geven maar kunt bijvoorbeeld de naam van de buurt geven en waar het dicht bij ligt. Zelf heb ik er ook voor gekozen om te benoemen hoe ver de kamer is van de uithof en van de stad
 • Foto's van de kamer: Naast foto's heb ik ook een tweede slide toegevoegd. In deze slide was er een video van de kamer en vervolgens de rest van het huis, zoals de gang, keuken, woonkamer, douche, wc, tuintje
 • Met wie je komt samen te wonen: geef een korte beschrijving van je huisgenoten en voeg ook eventueel wat foto's van hun toe. 
 • Wie wij zoeken: geef een beschrijving van wat voor persoon je zoekt voor in de kamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leeftijd, voorkeuren, hoe vaak deze persoon thuis is, hoe graag je samen dingen wilt doen etc.
 • Het mailaccount waarnaar gemailt kan worden: je kunt hier ook bijvoorbeeld vragen of ze iets specifieks willen vertellen over zichzelf wat je graag wilt weten

Ik heb mijn post hieronder toegevoegd zodat je een wat beter beeld erbij kan krijgen over hoe je zo'n post kunt samenstellen. Deze heb ik gemaakt met canva. Je hoeft het natuurlijk niet zo uitgebreid te maken en kunt er ook voor kiezen om gewoon informatie van de kamer uit te typen en wat foto's van de kamer en je huisgenoten toe te voegen aan de post. 

Hospiteerpost posten
Als je een prachttekstje heb uitgetypt of een mooie post in elkaar hebt geknutseld is het tijd om deze het internet op te sturen. Je hebt hierin verschillende keuzes. Je kunt hem online op je instagram zetten. Nadeel hiervan is dat je beperkt bereik hebt en je voornamelijk mensen bereikt die je al kent. Je kunt hem op site's zoals kamernet zetten. Nadeel hiervan is dat om kamer te kunnen zien op deze site je moet betalen en je daardoor dus een verminderd bereikt is. Je kunt hem natuurlijk ook op facebook plaatsen. Dit is de makkelijkste manier en krijg je ook meteen het meeste bereik mee. Op facebook heb je verschillende facebook groepen zoals bijvoorbeeld "zoek een kamer in Utrecht". Plaats je post in dit soort groepen. Ik heb die van ons in 5 verschillende groepen tegelijk gezet. We hadden dan ook al na 1.5 dag meer dan 150 mailtjes en hebben hem daarna ook meteen offline gehaald. Als je je tekst had uitgetypt kun je er ook voor kiezen om je post te bewerken en het mailaccount te verwijderen en toe te voegen "GENOEG REACTIES" in plaats van de gehele post te verwijderen. 

Hospitanten uitkiezen en uitnodigen
Nu is het tijd om te lezen, te lezen en te lezen. Bij ons heeft iedereen dit zelf gedaan en een lijst bijgehouden van de mensen die zij leuk vonden en ook een sterretje aan die mailtjes gegeven. Alle mailtjes zonder een sterretje werden dus zoiezo niet uitgenodigt, omdat niemand deze mailtjes leuk vond. Vervolgens hebben we onze lijstjes met elkaar vergeleken en degenen met de meeste overlap uitgekozen. Wij wouden onze hospiteeravond in twee rondes vormgegeven van elk twee uur. Eentje van 19:00-21:00 en eentje van 21:00-23:00. We hebben deze tijden gekozen omdat je zo niet vervelend uitkomt met avondeten en ook niet veel problemen zou hebben met laatste treinen. Verder wouden we ook de hospiteeravond een beetje lowkey houden en dus genoeg mensen uitnodigen. Daarom wouden we 8-12 mensen per ronde uitnodigen. 
Voor het uitnodigen hebben we dus twee aparte mailtjes opgesteld, waartussen het enige verschil de vermelde tijd was. Hierin hebben we ook ervoor gekozen om een telefoonnummer op te geven die ze eventueel kunnen appen als er iets aan de hand is. Vergeet niet ook de locatie van de kamer in dit mailtje op te geven.
 
Onderhuurster vinden onder de hospitanten
Tijdens de hospiteeravond hebben we allemaal een persoonlijke top 3 gemaakt. Aan het eind van de avond hebben we deze top 3 weer met elkaar vergeleken en overlegd. De volgende ochtend hebben we deze persoon opgebeld en later weten dat zij het is geworden
 
Contract met onderhuurster en contract opstellen
Na het leuke nieuws te hebben overgebracht heb ik nog contact met de onderhuurster. Dit contact gaat over het ondertekenen van een contract, welke spullen zij wil dat ik laat staan (zoals planten) en vanaf wanneer ze kan beginnen met spullen over te brengen. Ik zal wel aanraden om een contract op te stellen, omdat dit zekerheid levert voor beiden personen. 
 

Contract onderhuur adres en postcode
Onderhuurster: 
(ver)Huurster: Yara Claassen, telefoonnumer
Tijdsperiode: 01/01/2024-31/08/2024

 • Iedere eerste dag van de maand maakt de onderhuurster het huurbedrag, € 400,- over naar de (ver)huurster op het volgende rekeningnummer: NL60 RABO 0338 1172 10. Dit bedrag is inclusief kosten voor elektra, water en wifi. 
 • De huurster zit vast aan de huurkosten van de afgesproken tijdsperiode. Onafhankelijk van of zij dus in de kamer verblijft of niet dient zij maandelijk het afgesproken huurbedrag over te maken tot het eind van de afgesproken huurperiode
 • De kamer wordt gemeubileerd opgeleverd. De onderhuurster dient wel een eigen topper voor op het matras mee te nemen en deze gedurende de huurperiode ook te gebruiken.
 • In de kamer mag niet worden gerookt, gevaped of dergelijk worden gedaan. 
 • Schade aan meubels of producten (door beschadiging/vernieling/nalatigheid) gedurende de huurperiode dient opgelost te worden middel een van de volgende optie: vervanging van exact hetzelfde product, betaling van de originele kosten van het product in kwestie of anders in toestemming met de (ver)huurster. Dit betreft: kasten, spiegels, matras, 
 • De kamer wordt schoon afgeleverd aan de onderhuurster door de verhuurster. Meubels zijn schoongemaakt, vloer (ook onder het bed en achter meubels) is stof gezogen en gedweild. De onderhuurster zorgt dat de kamer in dezelfde toestand weer is na de huurperiode. 
 • Veranderingen aan de kamer, zoals het schilderen van een muur/boren van gaten in de muur etc, worden in overleg gedaan met de (ver)huurster. De (ver)huurster heeft hierover het eindwoord. Indien hier niet naar wordt geluisterd betaald de huurster de kosten van het terugdraaien van de kamer naar originele staat.
   
Hopelijk heeft deze post je een beetje geholpen met hoe je het vinden van een onderhuurster aan kan pakken. De volgende blog ga ik weer verder in op wat kleinere, maar toch belangrijke, regeldingetjes voor je exchange!
 

 

Blog 8: regelzaken met de Universiteit

Blog 8: regelzaken met de Universiteit

Tot nu toe hebben we vooral gekeken naar het regelwerk rondom de exchange, zoals vluchten boeken, onderhuursters vinden en nog veel meer. Echter moet je ook nog een aantal zaken regelen met de Universiteit. Deze blog zullen we daar wat verder op in gaan

Blog 8: regelzaken met de Universiteit

 
Transcript of records
De Universiteit regelt je aanmeldingsprocedure gedeeltelijk. Hiervoor hebben zij een "Transcript of records" van jou nodig. Hiervoor zal je ook gemailt worden met ook een deadline. Je transcript of records is een vertaald overzicht van de studieresultaten die je tot nu toe behaald hebt. Door je studieinformatiepunt te mailen, bij psychologie is dit STIP, en te vragen om je transcript of records kan je deze bemachtigen. Dit document stuur je vervolgens weer terug naar het mail adres die hier om vroeg, in mijn geval was dit region3. Hou dus je mail in de gaten want dit is een van de eerste deadlines waarmee je te maken krijgt en ik had hem heel eerlijk volledig over het hoofd gezien. Gelukkig doet de Uni nog een herinneringsmailtjes 
 
English Language Proficiency 
Het kan zo zijn dat de Universiteit waaraan je gaat studeren bepaalde eisen stelt aan het minimale niveau Engels wat je moet kunnen spreken. De Universiteit Utrecht zal je een document genaamd "English Language Proficiency" waarin het volgende staat "With this letter I would like to inform you about the level of English of students at Utrecht University. All Dutch students have studied English to an advanced level in the highest level of secondary school, the pre-university VWO. The final exam reaches a high 82 to Cl level on the Common European Framework, comparable to a TOEFL iBT score of approximately 95, 
and an IELTS score of approximately 7.0". Verder is dit document nog ondertekent en een extra uitleg met tabellen toegevoegd. Stel je hebt zelf nog een ander document liggen van bijvoorbeeld je cambridge diploma kan je deze natuurlijk ook gebruiken samen of inplaats van dit document.
 
Start applicatieproces
Nadat de Universiteit Utrecht je transcript of records heeft ingedient bij de Universiteit wordt het stokje van het applicatieproces naar jou overgedragen. Je zal een mail ontvangen met daarin een link naar het applicatieproces van de Universiteit waaraan je gaat studeren. In dit applicatieproces wordt je gevraagd bepaalde documenten te uploaden, zoals fotos van je legitimatiebewijs, je transcript of records, je english language proficiency en verdere informatie te verstrekken. Ik was hier zelf maximaal 20 minuten mee bezig. Na je applicatie in te hebben gedient gaat de Universiteit hierna kijken en zul je na enkele dagen een goedkeuring/bevestiging ontvangen met verdere informatie
LET OP!: Ergens in het applicatieproces wordt ook gevraagd om je mailadres. Bega niet dezelfde fout als mij en vul hier je studentenmail in en niet je persoonlijke gmail. De Universiteit Utrecht heeft namelijk aangegeven bij de andere Universiteit dat een student met een bepaald mail adres (wat dus je studentmail is!) bij hun een verzoek in zal dienen en dat deze dus goedgekeurd kan worden. Als je je persoonlijke gmail gebruikt zal de Universiteit dit zien als een los verzoek die niet geassocieerd is met de Universiteit Utrecht en deze dus niet goedkeuren of wel en je vervolgens vragen een hele grote soms studiegeld te betalen. Kortom studentenmail invullen!
 
Verdere applicatieproces
Na enige tijd zal je een mail ontvangen die komt vanuit Macquarie University of de Universiteit waaraan je gaat studeren. In deze mail staat heel veel handige informatie over het leven op Macquarie, student housing, openbaar vervoer, beschikbare banken, beschikbare internet providers en nog veel meer. Ook was er een handig overzicht bijgevoegd met welke stappen mij nog te doen stonden
 • Stap 1 gaat voornamelijk om het doorlezen van documenten die in hetzelfde mailtje zijn opgestuurd. Zaken zoals een beurs en refund policy zijn over het algemeen niet te spreken, maar het is wel handig om nog even na te gaan of dit wel voor jou geld. 
 • Stap 2 klinkt erg ingewikkeld, maar geen zorgen dat is het namelijk niet! Het berekenen van wat je moet betalen aan studiegeld is namelijk een heel makkelijke som. Hij er namelijk niet en komt dus uit om 0 euro. Dit komt omdat je aan het begin van het schooljaar een jaar aan studiegeld hebt betaald aan de Universiteit Utrecht en je daardoor niet nog een keer studiegeld moet betalen. Wel moet je nog betalen voor je Overseas Health Care (OSHC). Medibank heeft een samenwerking met Macquarie Univeristy. Hierbij geld het dat je een bedrag van 245, 49 euro betaald voor 7 maanden gezondheidszorg. De medibank is ook dichtbij de Universiteit en de University Village gelokaliseerd. In de mail is er ook al een link toegevoegd (convera) waarmee je deze betaling meteen kan maken. Dit kan op heel veel verschillende manieren (nederlandse bank, creditcard, visa etc) en is heel makkelijk.