'Axis of Evil' of Bakermat van de Beschaving: Iran

'Axis of Evil' of Bakermat van de Beschaving: Iran

Basis woordenlijst Perzisch:

Hallo: Salam

Tot ziens: Khoda Hafez

Bedankt: Merci

Ik ben Nederlands: Hollandi-am

Ja / Nee: Are / Na

Hoe heet u?: Esme shoma tsjiest?

Iran, het vroegere Perzie, is een land met een turbulente, rijke en tegenstrijdige geschiedenis. Het Perzische Rijk is door vele dynastieen geregeerd, waaronder de Achaemeniden, de Safaviden en de Qadjaren. Elke dynastie heeft zijn eigen stempel op het rijk gedrukt, en ondanks vele veroveringen en geweld heeft het Perzische Rijk door de milennia heen veel kunst, pracht en praal en technische innovatie voortgebracht. In 1979 kwam er een einde aan de koninkrijken toen de Pahlavi dynastie naar aanleiding van volksopstanden werd beeindigd. Het machtsvacuum dat ontstaan was werd opgevuld door ayatollah Ruhollah Khomeini, die uit zijn ballingschap terugkeerde en aan het hoofd van de Iraanse regering ging staan. Hij maakte een einde aan duizenden jaren van monarchie en stichtte de 'Islamitische Republiek Iran'. Na deze gebeurtenis,die kortom de Iraanse Revolutie genoemd wordt, kreeg het land een president met  een grootayatollah als hoogste leider. Deze grootayatollah was Khomeini en na zijn overlijden in 1989 werd dat Ali Khamenei, die deze functie tot de dag van vandaag bekleed.

Na de Iraanse Revolutie raakte het land behoorlijk geisoleerd van de rest van de wereld. Voor 1979 onderhield Iran goede banden met het Westen, maar na de revolutie werden deze banden verbroken en sindsdien heeft Iran vele sancties opgelegd gekregen. Daarnaast heeft de Irak-Iran Oorlog (1980-1989) een hoge tol geeisd van het land, en zorgden het Iraanse nucleaire programma en de schending van vele mensenrechten voor meer isolatie en sancties. In 2002 werd het land door de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush zelfs aangeduid als 'axis of evil', oftewel as van het kwaad. Naast deze moeilijkheden staat de Iraanse bevolking bekend als een van de vriendelijkste die er zijn, heeft het land een rijke culturele geschiedenis en is een groot deel van de bevolking niet tevreden over hun regering. Al met al, een interessant land om je in te verdiepen!

Na lang te studeren over Iran, wat Perzisch geleerd te hebben en zoveel mooie reizigersverhalen te hebben gehoord, besloot ik dat het tijd was om dit land zelf te bezoeken. Dit deed ik in de zomer van 2019, met een groepsreis van twee weken. In dit magazine deel ik mijn ervaringen, bevindingen en tips voor wanneer jij ook naar Iran wilt reizen. Want (spoiler alert!) het is het absoluut waard om dit land eens te bezoeken.

Voor je naar Iran vertrekt, is het van belang om je op een paar zaken voor te bereiden om jouw reis zo plezierig mogelijk te laten verlopen. Denk zeker aan de volgende zaken:

Geld: Vanwege sancties en andere ingewikkelde zaken, wordt in Iran geen enkele buitenlandse betalingskaart of creditcard geaccepteerd en kun je als buitenlander dus ook geen geld opnemen. Dit betekent dat je met veel (of in ieder geval genoeg) cash op reis moet gaan om al je uitgaven in Iran te dekken, van eten tot verblijf tot souvenirs. Vanwege de enorme inflatie zul je met miljoenen Iraanse 'rials' rondlopen, dus zorg ervoor dat je je geld veilig kunt opbergen! Geld wisselen kan op internationale vliegtuigen en in de grotere steden bij banken of in hotels.Om het nog iets ingewikkelder te maken, wordt geld in Iran op meerdere manieren benoemd, namelijk in 'rial' of 'toman'. Omdat de bedragen op bankbiljetten zo hoog zijn, wordt er van rial een 0 afgehaald om er toman van te maken. 100 000 rial is dus 10 000 toman. En in de praktijk wordt er vaak simpelweg 10 gezegd. Kortom, even oefenen.

Kleding: Omdat Iran een overwegend islamitisch land is, moet je kleding aangepast worden als je in het land rondreist. Vrouwen moeten hun hoofd bedekken; dit hoeft alleen geen dikke hoofddoek te zijn, die je haar volledig bedekt. Een luchtige sjaal om je hoofd gewikkeld is prima, zoek vooral op internet naar plaatjes van de moderne Iraanse vrouw voor inspiratie en beeldvorming! Daarnaast dienen je mouwen over je ellebogen te vallen, en moeten je benen bedekt zijn. Let er ook op dat kleding niet te strak is en je billen bedekt zijn, vooral als je een wat strakkere legging of broek draagt. Sandalen zijn prima, hoewel ze vroeger taboe waren worden ze steeds meer gedragen. Bij sommige religieuze plekken, zoals een heiligdom in Qom, moet je een volledige chador ("tent") dragen. Deze krijg je echter te leen waar dit nodig is, deze hoef je dus niet zelf te hebben. Voor mannen zijn de regels simpeler; draag een lange broek en een shirt met tenmiste korte mouwen

Getallen tm. 10

0: sefr
1: jek
2: dò
3: sèh
4: tsjahaar
5: peindzj
6: sjesj
7: haft
8: hasjt
9: nò
10: daah

Selected Categories
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Main Category
Travel & Move
Country / Region
Language
Nederlands
Contributions

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Magazine of IrisdeJager
Content
Image
Statistics
23