Geneeskunde - Bachelor 2 - Universiteit Leiden - Magazine

Geneeskunde - Bachelor 2 - Universiteit Leiden - Magazine

Op deze startpagina zijn samenvattingen, oefenmaterialen en aantekeningen samengevoegd voor het tweede studiejaar van de opleiding Geneeskunde, aan de Universiteit van Leiden.
Heb je zelf samenvattingen, aantekeningen en/of oefenmaterialen? Deel ze hier met je medestudenten!

Ook vind je hier andere leuke en relevante blogs, events, etc.

 

Welke persoonstype is geschikt voor het werk in een ontwikkelingsland en welke competenties komen hierbij van pas?

3. Wat zijn je werkzaamheden?

3. Wat zijn je werkzaamheden?

3. Wat zijn je werkzaamheden?

Wat komt er bij kijken als je kiest voor een co-schap, stage of baan in het buitenland?

Voor zowel dokters als verpleegkundigen geldt dat je ervaring krijgt met het werk binnen de medische sector in een compleet andere setting. In het algemeen kun je ervan uitgaan dat je in een korte tijd veel kennis zult opdoen over de manier van werken binnen de gezondheidszorg in het buitenland. Dit betreft niet alleen kennis van de theorie maar vooral ook van de praktijk. Praktisch werk zoals het inbrengen van infusen, bloedprikken, het assisteren op de operatiekamer en het meehelpen bij de kleine verrichtingen op het preoperatieve spreekuur. Zorg er daarom zeker voor dat je deze vaardigheden beheerst vóórdat je aan het co-schap begint. Uiteraard hangt het per specialisatie af welke praktische vaardigheden je exact zal gaan toepassen op de werkvloer. Mocht je nu bijvoorbeeld al weten dat je na je afstuderen als huisarts in de tropen wilt gaan werken, dan kun je daar rekening mee houden. Vanuit dit oogpunt is het interessant om ervaring op te doen op verschillende afdelingen en poliklinieken. Dit zodat je deze kennis later met elkaar kunt combineren. Zo kun je kiezen om in het buitenland niet één maar verschillende co-schappen te lopen. Dit geldt in het bijzonder voor een vak als huisartsgeneeskunde, maar ook bij een specialisme als chirurgie als dit niet onbelangrijk. Bij de chirurgie is een co-schap op de spoedeisende hulp bijvoorbeeld een waardevolle aanvulling op een co-schap algemene chirurgie. Natuurlijk zijn er altijd een aantal algemene vaardigheden die je geacht wordt te beheersen als co-assistent. Dit betreft het onderzoek van het hart-en longen, het buikonderzoek, het algemene neurologisch onderzoek en het onderzoek van het bewegingsapparaat. Daarnaast kun je je gericht voorbereiden door ervoor te zorgen dat je een aantal specialisme-specifieke vaardigheden beheerst. Zo is het bestuderen van het boek Interpretatie van medisch laboratoriumonderzoek een must ter voorbereiding op een co-schap interne geneeskunde. Er bestaan ook boeken die je gericht voorbereiden op een stage of co-schap tropengeneeskunde, zoals het boek Where There is No Doctor of het Oxford Handbook of Tropical Medicine. Dan nu een aantal zaken die specifiek gelden voor co-assistenten en artsen. Ten eerste zijn de werkdagen vrij lang. Ga uit van vijf dagen werken met daarbij af en toe een avonddienst of een weekenddienst. Naast het werk in het ziekenhuis heb je ook nog een aantal andere taken. Hierbij kun je denken aan het voorbereiden en het geven van presentaties aan de specialisten, mede-co’s of de verpleegkundigen.

Boeken

Interpretatie van Medisch Laboratoriumonderzoek. Auteur: J.A. Raymakers

Oxford Handbook of Tropical Medicine. Auteur: Andrew Brent

Where there is no doctor. Hesperian Guides           

Bronnen

Health professionals abroad. Auteur: Tim Ryder

The medic’s guide to work and electives around the world. Auteur: Mark Wilson

Wat is Leefstijlgeneeskunde?

Wat is Leefstijlgeneeskunde?

Leefstijlgeneeskunde is het onderzoek naar, en de toepassing van leefstijl in de curatieve gezondheidszorg.

TNO en LUMC hebben samen het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) in het leven geroepen. Vanuit de grondgedachte dat verandering van leefstijl een van de belangrijkste bouwstenen is in de genezende zorg van morgen, willen TNO en LUMC bijdragen aan de omslag van ziekte en zorg, naar gezondheid en gedrag.

Lees ook het bijbehorende blog > Je leefstijl als medicijn!

Samenvattingen en studiehulp voor Geneeskunde Bachelor 2 aan de Universiteit Leiden
Samenvattingen en studiehulp voor Geneeskunde aan de Universiteit Leiden

In dit artikel worden de voor- en nadelen van e-health voor de verpleegkundige en zorgvragers beschreven.

Bloggende artsen in spe

Bloggende artsen in spe

Als Geneeskunde student hoor veel verschillende verhalen van patiënten, docenten, medestudenten. Ook  ervaar en leer je zelf elk dag wel weer iets nieuws.

Enkele studenten kiezen ervoor om hun ervaringen en opvattingen met een breder publiek te delen. Benieuwd naar hun verhalen? Ik kwam een lijst met een hele boel interessante blogs tegen! Check out de onderstaand voorbeeld en de daarna volgende externe link! :)

Blog van Dana > De ongeschreven regels

Samenvattingen Shop Geneeskunde Bachelor 2

Op JoHo.org vind je met name (online en geprinte) samenvattingen van de kernboeken voor je studie Geneeskunde. Deze boeken worden gedurende je studie bij veel vakken gebruikt en dienen daarna nog regelmatig als naslagwerk. Wil je de boeksamenvattingen gebruiken om te studeren voor je tentamen, houd dan je blokboek bij de hand om te zien welke pagina's relevant zijn.

Kijk voor meer informatie in de Samenvattingen Shop Geneeskunde Bachelor 2 - UL

Jezelf slim eten voor je tentamen!
het werken op het medische project via African Impact

het werken op het medische project via African Impact

Drie weken lang heb ik gewerkt op het medische project via African Impact. Dit was een hele ervaring, vooral omdat

mijn studie totaal niet gerelateerd is aan medische aspecten. Allereerst kregen we natuurlijk een uitgebreide introductie. 

In de ochtend hadden we vaak kliniekwerk, we werden uitgezonden naar verschillende klinieken in en rondom Livingstone. 

Hier moesten we vooral de vitals opnemen, soms moesten we baby's wegen, ook heb ik gewerkt in het lab om hiv+ bloed te 

onderzoeken. Het was ontzettend interessant. Ook kom je direct in contact met de gehele zambiaanse bevolking: kinderen,

heel veel baby's, oude bejaarden, dronken mensen, mensen die gevochten hebben, maar vooral hele zieke mensen. Ook 

haddden we soms home based care, dit bestond dat we naar een gebied gingen, zoals Maramba. Hier gingen we huizen bezoeken met zieke mensen en kijken wat we voor hen konden doen. Dit bestond vaak uit medicijnen uitgeven, doorverwijzen naar kliniek en advies. dit heeft het meeste indruk gemaakt omdat het heel heftig is om te zien wat de leefomstandigheden zijn. al met al was het een enorm dankbare en mooie ervaring.

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1
Last updated
23-06-2022
Search