Doordacht Emigreren

Doordacht Emigreren

Wat zijn onder Nederlanders populaire landen voor lang verblijf of emigratie?

Waar kan ik heen, ik kan niet naar China, ik wil niet naar China, dat is me te druk.

In de jaren '80 van de vorige eeuw zong de Nederlandse band Het Goede Doel al over waar toch in hemelsnaam heen te emigreren, vluchtend uit het steeds benauwder wordende Nederland. Een van haar grootste hits gaat over het land dat al jaren op nummer 1 staat in de landenlijst van uit Nederland vertrekkende mensen: België.

Hoe voel je je snel thuis in het buitenland?

Maandenlange voorbereidingen. Perioden van ideeënvorming, concretisering, knopen doorhaken, de emigratiebeslissing delen, praktische voorbereiding en afscheid nemen. En dan...eindelijk vertrokken naar het buitenland. Vele tienduizenden Nederlanders doorlopen globaal dit proces wanneer ze voor langere tijd, of 'definitief', vertrekken uit Nederland. Niet zelden is het beeld van "in het buitenland wonen" ‘geromantiseerd’, denken we dat alles ‘vanzelf’ gaat en ‘wel goedkomt’.

Dubbele nationaliteit en mogelijk verlies van de Nederlandse nationaliteit

Door allerlei oorzaken kan je als Nederlander een dubbele (of meervoudige) nationaliteit hebben. Die mogelijkheid van het hebben van een dubbele nationaliteit ligt tegelijkertijd tegenwoordig sterk onder vuur. Tevens kan je je Nederlandse nationaliteit ook onverwacht (en/of onbedoeld) verliezen, bijvoorbeeld door onoplettendheid rondom het verlengingsmoment.

Voordelen van een dubbele nationaliteit

Een dubbele nationaliteit kan prettig zijn, bijvoorbeeld:

Een selectie van blogs voor iedereen met plannen voor een lang verblijf in het buitenland en/of emigratie. Benut de blogs en links voor jouw emigratieplan of succesvol verblijf in het buitenland.

Wat zijn onder Nederlanders populaire landen voor lang verblijf of emigratie?

Waar kan ik heen, ik kan niet naar China, ik wil niet naar China, dat is me te druk.

In de jaren '80 van de vorige eeuw zong de Nederlandse band Het Goede Doel al over waar toch in hemelsnaam heen te emigreren, vluchtend uit het steeds benauwder wordende Nederland. Een van haar grootste hits gaat over het land dat al jaren op nummer 1 staat in de landenlijst van uit Nederland vertrekkende mensen: België.

Kijk(je) in de keuken van TROS tv programma Ik Vertrek: "Het is lekker als mensen alle schepen achter zich verbranden, want dan staat er iets op het spel"

Ik Vertrek is een serie reportages waarin Nederlanders, die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, gevolgd worden. Hieronder een kort kranteninterview met de regisseur en eindredacteur van Ik Vertrek 2017-2018.

Bron: Volkskrant.nl 29-08-2017

Hoe maak je vrienden na vertrek voor langere tijd naar het buitenland of emigratie?

Bron: Backpackgek.nl, Claudia en Freek vestigden zich in Noorwegen na diverse (lange) reizen

Toen we besloten hadden naar Noorwegen te verhuizen, keek ik uit naar het opbouwen van een nieuw leven op een nieuwe plek. Het ontdekken, het nieuwe, alles. Toch vond ik het ook hartstikke spannend. Hoe zou het zijn om in een ander land te wonen en hoe maak je vrienden na een emigratie?

De meerwaarde van Nederlanders in het buitenland voor hun 'moeder'land

De laatste tijd wordt er weer meer aandacht besteed aan de vraag of we als Nederland "onze" Nederlanders die wonen en werken in het buitenland niet meer zouden moeten koesteren. Koesteren, in plaats van eigenlijk tegenwerken met allerlei (extra) regeltjes die het de Nederlanders in het buitenland eerder moeilijker maken dan makkelijker. Denk aan issues rondom dubbele nationaliteit, het verlengen van een paspoort, stemmen vanuit het buitenland.

Vijf redenen waarom emigreren helemaal niet zo leuk is

Aimee van Bilsen woont en werkt sinds 2015 in zuid-Frankrijk (Provence). Tevens stelt zij als Emigratiecoach haar kennis en ervaring beschikbaar voor iedereen die plannen heeft om te emigreren, of die stap wellicht al heeft gezet. Aimee schreef een blog met 5 redenen waarom emigreren helemaal niet zo leuk is -of in ieder geval ook minpunten kent in de beginfase...

1. Stomme taal!

Leren thuiskomen, tot rust komen, na tien jaar onderweg te zijn geweest als wereldreizigster

Ik las recent een interview met / bijdrage van Iris Hannema. Iris is ruim 10 jaar onderweg geweest en publiceerde diverse boeken over haar avonturen als wereldreizigster. Nu zij en haar vriend (opgedaan op een atol aan de andere kant van de wereld) zich hebben gesetteld in Frankrijk, komen ze er eindelijk aan toe stapsgewijs tot rust te komen. Die vaardigheid moest Iris leren ontwikkelen!

Het belang van zorgvuldig afscheid nemen

Ik las pas een blog van De Emigratiecoach, waarin zij schrijft dat emigreren, of breder gezien "naar het buitenland vertrekken", ook rouwen betekent. Afscheid nemen van je vertrouwde omgeving, je familie en vrienden, maar ook van kleinere dingen als een vertrouwd koffietentje, die leuke winkel in de stad, het vertrouwde Hollandse landschap, etc.

Vertrek je voor langere tijd naar het buitenland, of ga je emigreren, besteed dan ook bewust en voldoende aandacht aan afscheid nemen. Hieronder een aantal eerste tips.

Selected Categories
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Main Category
Travel & Move
Language
Nederlands
Magazine of Koert Hommel
Content
Image
Statistics
94