Blogs & boodschappen over kopen en consuminderen

Blogs & boodschappen over kopen en consuminderen

Leven en shoppen op een eerlijke of duurzame wijze

Heb je tips, ideëen of een mening over duurzaam shoppen en eerlijke handel, of weet je van het bestaan van leuke faire artikelen? Deel het in op je Worldsupporter profiel. Inspiratie nodig? Kijk eens bij Hannah voor een aantal leuke blogs over duurzaamheid

 

ecolabels

Recycle - In de JoHo support centers in Leiden en Den Haag vind je al een Reiskringloop gericht op het recycelen van reisartikelen

Reiskringloopwinkel, een win-win situatie

Reiskringloopwinkel, een win-win situatie

Het is weer gelukt! De vakantie voor aankomende zomer is geboekt. En deze keer is het een bijzondere reis. De afgelopen jaren ging ik elke zomer met een vriendin of alleen naar Azië om te backpacken en de mooiste en kleinste plekjes te ontdekken met toch wel  zuid Sulawesi vorig jaar toch wel als één van de hoogtepunten.  Aankomende zomer gaan we het anders doen, ik heb een reis “ontworpen” voor ons gezin. Deze zomer kan ik mijn ouders en zusje alle mooie plekken laten zien en zelf nog een aantal nieuwe plekken ontdekken. Ook zullen zij het project bezoeken op Bali waar ik al sinds 2010 actief voor ben, super! Aan het eind van onze reis zal ik zelf naar de Filipijnen vertrekken voor het 2e deel van mijn stage, kan slechter toch?

Een belangrijk “dingetje” tijdens mijn reizen is dat ik zoveel mogelijk rekening probeer te houden met de lokale bevolking , cultuur en de natuur. Ik geef graag een donatie voor het behoud van het koraal, zorg dat ik geen afval achter laat, koop zoveel mogelijk bij de lokale bevolking en wordt oprecht gelukkig van eco-verantwoorde hotels en restaurants. Zo kwam ik vorig jaar na een lange wandeling terecht in een kleine plaats in Zuid Sulawesi. Hier zag ik hoe de houten cruise (zeil)-schepen met de hand werden gemaakt. Ik raakte (oke, ja ik had hier het voordeel dat ik Indonesisch spreek) in gesprek met één van de bouwers die mij een rondleiding gaf op dit schip. Het uitzicht vanaf het dek was echt adembenemend. Na de rondleiding ben ik wat gaan drinken bij een lokaal tentje. Voor mij een ervaring om nooit te vergeten. Tijdens mijn stage op de Filipijnen hoop ik nog veel meer mooie mensen tegen te komen zomaar spontaan op straat of via een tour van Smokey Tours. 

Een ander leuk initiatief wat goed past binnen mijn 'Fair-travel' idee is de Reiskringloopwinkel waar je zelf spullen aan kunt doneren of gedoneerde reisartikelen kunt aanschaffen. Op deze manier worden reisartikelen hergebruikt en de projecten van JoHo (onder andere op de Filipijnen) gesteund! Daarnaast scheelt het mij veel in kosten, wat voor mij als student natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk is. Ook mijn moeder was erg blij met dit initiatief want nu was er eindelijk een goede reden om de zolder op te ruimen...Een aantal uur later hadden we samen heel wat spinnenwebben verwijderd, vakantie herinneringen opgehaald, veel gelachen en een stapel spullen voor de reiskringloop winkel verzameld. Want tja waar wij vroeger als gezin vaak gingen kamperen, kozen mijn ouders nu (vaak zonder kinderen) toch liever voor een huisje aan de kust of zoals dit jaar een mooie verre reis met het gezin. De thermoskan, het strandmatje, jerrycan, opvouwbare krukje en camping speelgoed waren voor hen dus overbodig. Hopelijk zijn er andere mensen die hier nog wel wat aan hebben en krijgen onze (toch wel geliefde) reisartikelen een mooi tweede leven.

Daarnaast is de reiskringloopwinkel ook ideaal voor iedereen die vrijwilligerswerk gaat doen. Zo vond ik er een baby-klamboe waar ik één van mijn Balinese vrienden aankomende zomer erg blij mee kan maken. Zijn dochtertje is namelijk niet alleen bij hem erg geliefd maar helaas ook bij de muggen. 

Voor mezelf doe ik volgende week nog één laatste reisartikelen check en dan... dan kan voor mij de vakantie beginnen, ik heb er zin in, laat de zomer maar komen! 

11163 kilo strandafval opgeruimd (met een beetje hulp)

Koop bewust

Hoe kun je minder plastic verpakkingen gebruiken bij het boodschappen doen?

Hoe kun je minder plastic verpakkingen gebruiken bij het boodschappen doen?

Minder plastic gebruiken. Ondanks dat veel mensen hier achter staan lijkt in de praktijk moeilijk te verwezenlijken. Probeer maar is je dagelijkse boodschappen te doen bij de supermarkt zonder plastic verpakkingen mee naar huis te nemen. Het ING Economisch Bureau heeft uitgerekend dat iedere Nederlander zo'n 1500 plastic verpakkingen per jaar gebruikt, dat zijn er zo'n vier per dag, en een groot deel van deze verpakkingen wordt niet geryclet. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om minder plastic te gebruiken bij het boodschappen doen. Hieronder een aantal tips:

  • Koop groter in. In plaats van iedere week een kleine zak pasta of rijst te kopen kun je ook een grotere verpakking kopen waar je langer mee doet. Pasta, granen of rijst zijn namelijk lang houdbaar en zo gebruik je relatief minder verpakking.
  • Neem je eigen verpakking mee. Bij veel plekken kun je gemakkelijk zelf je verpakking meenemen om je boodschappen in te vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan de markt, de groenteboer of de bakker waar veel prodcuten nog niet verpakt zijn. Maar ook bij de supermarkt kun je producten in je eigen verpakking meenemen zodat je geen plastic wegwerpzakjes hoeft te gebruiken. Koop een aantal herbruikbare zakjes, potten etc. en neem deze mee bij het boodschappen doen.
  • Doe boodschappen bij een verpakkingsvrije supermarkt. In Nederland zijn er steeds meer verpakkingsvrije supermarkten waar je je eigen bakjes, potten etc. kunt meenemen om boodschappen mee te doen. De blog de Zero Waste Project heeft een kaart gemaakt waarop je kunt zien welke winkels bij jou in de buurt zijn. Sinds kort is er zelfs een online verpakkingsvrije supermarkt, Pieter Pot, die je boodschappen aan huis bezorgt in glazen potten. Ze bezorgen al in meerdere steden in Nederland!
  • Neem je eigen eten/drinken mee. Veel plastic verpakkingen zijn voor gemaksproducten die onderweg, bijvoorbeeld op het station, worden gekocht. Als je je waterfles, broodje of snack van huis meeneemt kom je minder in de verleiding om onderweg wat te kopen en zo onnodig plastic verpakkingen te gebruiken. Ook voor koffie geldt dat je bij veel stations je eigen koffiemok of thermoskan kan meenemen (en daarvoor zelfs korting krijgt). 
  • Indien je wel een plastic verpakking gebruikt, zorg dat je deze recyclet. Iets minder dan de helft van de plastic verpakkingen wordt nog niet gescheiden ingeleverd en belandt dus meteen bij het restafval. 

 

Sometimes LESS is more

Fairtrade hangmatten vergelijken en kopen
Fair Trade (part 1).
4 tips for sustainable travel products
Reisartikelen gedoneerd aan de reiskringloop

Reisartikelen gedoneerd aan de reiskringloop

Het heeft even geduurd (bijna een jaar) maar ik heb dan eindelijk mijn reisartikelen gedoneerd aan de reiskringloop!

De tas met daarin een regenjack, poncho en hoofdlampje staat al maanden in de studeerkamer om eindelijk eens meegenomen te worden naar de reiskringloop. Helaas kom ik eigenlijk nooit in de buurt van de JoHo winkel, of is die gesloten als ik wel op het station ben.
En om nou speciaal 35 kilometer op en neer te gaan om spullen te doneren is nou ook niet helemaal de bedoeling en bovenal zonde van de brandstof en geld.  

Vandaag was ik vroeg uit en had ik de rugzak meegenomen naar school om m langs JoHo te brengen, en na maanden wachten was het dan zo ver. Ik stond in de JoHo winkel!
Voor mijn voorbereidingstraining ben ik 1 keer in de JoHo winkel in Den Haag geweest. Wat een ontzettend leuke winkel was dat, hing een hele leuk sfeer en ontzettend veel leuke spulletjes. Toen ik in de JoHo winkel in Utrecht kwam was het alweer echt ontzettend leuk! Er hangt zo'n leuk, rustig sfeertje. Ik kreeg gelijk weer helemaal zin om op vakantie te gaan.

Uiteindelijk na even rondkijken heb ik mijn spullen ingeleverd, ik hoop dat ik er andere mensen net zo blij mee kan maken als ik er van ben geworden!

Fair Trade boodschappen en One World magazine

Fair Trade boodschappen en One World magazine

Ik heb weekend. Samen met mijn moeder heb ik even een flinke voorraad Fair Trade koffie/thee ingeslagen, ten waarde van €40,25. Ook is het nieuwe One World magazine binnen :) Vele mensen vragen zich af wat het hele gebeuren rondom Fair Trade producten eigenlijk inhoud, vandaar dat ik dit even gevraagd heb bij de Wereldwinkel. Ik heb wat uitleg en een boekje met informatie gekregen. Zie hieronder!

  1. Fairtrade is eerlijke handel met respect voor mens en milieu. De makers van de producten uit Wereldwinkels zijn vaak arm en maken weinig kans op ontwikkeling. Zonder Fair Trade hebben zij minder of geen kansen op de westerse exportmarkt. Bij Fair Trade gaan erkende leveranciers van de Wereldwinkel langdurige handelsrelaties aan met de producten in ontwikkelingslanden. Daardoor kunnen producten beter investeren in hun eigen toekomst. Fair Trade betekent ook een leefbaar loon voor een eerlijk product. De makers krijgen hierdoor de ruimte om zich op eigen kracht verder te ontwikkelen. Door het kopen van een Fair Trade product in de Wereldwinkel kun je het leven van producten in ontwikkelingslanden veranderen.

  2. In internationaal verband zijn in 2001 criteria opgesteld om Fair Trade te kunnen toetsen op betrouwbaarheid en kwaliteit, namelijk:

  • Respect voor mens en milieu
  • Een duurzame handelsrelatie
  • Ondersteuning van producentenorganisaties en transparantie van de handelsketen

In de praktijk betekent dit dat er bijvoorbeeld bij Fair Trade geen sprake is van kinderarbeid, er goede en veilige arbeidsomstandigheden zijn en arbeiders een leefbaar loon krijgen.

  1. De landelijke vereniging van Wereldwinkels gebruikt een erkenningsysteem voor leveranciers die Fair Trade artikelen importeren uit het buitenland. Wereldwinkels kopen alleen bij deze leveranciers hun producten. Deze leveranciers voeren allemaal een maatschappelijk verantwoord en sociaal beleid. De Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVWW) controleert bij de leveranciers of de criteria van eerlijke handel worden nageleefd.

  2. Naast al deze dingen, worden de criteria van Wereldwinkels en leveranciers nog eens zorgvuldig gecontroleerd. Dit wordt gedaan door onafhankelijke controleurs.

Al met al is het dus ontzettend goed om Fair Trade producten als bananen, kiwi's, koffie, thee, chocolade en noem maar op te kopen in plaats van de reguliere producten. Natuurlijk, het kost een beetje meer, maar het komt erg goed terecht in gebieden als Afrika, Latijns-Amerika en Azië! Meer informatie en criteria over Fair Trade producten kun je lezen op de site van Wereldwinkels.

Fijn weekend allemaal!

ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS NOTHING
Too Good To Go
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1
Last updated
30-01-2023
Search