Hondengedrag en evolutie

Hondengedrag en evolutie

Hier zal ik in de komende maanden een samenvatting gaan plaatsen van een boek dat ik lees over hondengedrag en evolutie. 

Last updated
18-10-2017

De hond als kunstmatig dier

Hoewel Tinbergen, Lorenz en andere wetenschappers hebben aangekaart dat de voornaamste contributie van de gedragsbiologie (ook wel ethologie genoemd) de biologische analyse van dierengedrag gebaseerd op observaties in een natuurlijke setting is, waren er tot nu toe slechts weinig mainstream gedragsbiologen die deze concepten daadwerkelijk toepasten op hondengedrag. Gedragsbiologen richtten hun volle aandacht in de afgelopen jaren op allerhande diersoorten, van stekelbaarsjes en bijen tot een grote verscheidenheid aan aapachtigen, maar aan honden werd binnen de gedragsbiologie tot voor kort gek genoeg relatief weinig aandacht besteed.

De comeback van de hond in de gedragspsychologie

Ten tijde van de cognitieve revolutie in de wereld van de gedragspsychologie was er nog steeds bitter weinig belangstelling voor de mentale processen in het hondenbrein. Een van de grote namen en grondleggers van deze beweging is Griffin. In de meeste van zijn werken zijn geen verwijzingen naar honden te vinden. Zo'n instelling is in de context van tijd begrijpbaar omdat er in vroegere tijden nogal wat “hondenkunstenaars” waren geweest die ongelooflijk genoeg konden “praten” of “tellen” (zie bijvoorbeeld Pfungst, 1912; Grzimek, 1941).

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Magazine of Jitske
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
12