Hoorcolleges Emotional and Behavioural Disturbances

Hoorcolleges Emotional and Behavioural Disturbances

Aantekeningen bij de hoorcolleges van Emotional and Behavioural Disturbances (UU)

Last updated
18-10-2017

Emotional and Behavioural Disturbances hoorcollege 1

 

Hoorcollege 1: Ontwikkelingspsychopathologie

 

Psychopathologie is een gebied binnen de psychologie. Het doel ervan is over het algemeen om ‘te proberen te begrijpen’. Hieronder valt zowel de essentie van psychopathologie als hoe stoornissen zich voordoen en zich ontwikkelen over de tijd heen. Kort gezegd is ontwikkelingspsychopathologie de studie van normale ontwikkeling die in sommige gevallen is ontspoord. Hierbij wordt de oorzaak onderzocht en wordt de ontwikkeling van het afwijkende gedrag nader bekeken. De oorzaak van het afwijkende gedrag kan zowel te vinden zijn in de persoon zelf, zowel als in de omgeving. Men moet zich echter direct afvragen wat afwijkend of abnormaal gedrag dan precies inhoudt.

 

Emotional and Behavioural Disturbances hoorcollege 2

 

Hoorcollege 2: Genetische onderzoeken

 

Een aantal belangrijke concepten van genetische onderzoeken is dat genetisch materiaal in alle cellen aanwezig is en dat het bestaat uit chromosomen die DNA bevatten. De functionele DNA segmenten hierin worden genen genoemd. Het feit dat deze genen aanwezig zijn, noemen wij het genotype en wanneer je de uitkomst van bepaalde genen kan zien (haarkleur bijvoorbeeld) wordt dat het genotype genoemd. De studie die onderzoek doet naar de interactie tussen genen en omgeving is gedragsgenetica.

 

Emotional and Behavioural Disturbances hoorcollege 5

 

Hoorcollege 5: Autismespectrumstoornissen

 

In de prevalentie van autisme bestaan er verschillen in geografische plekken, maar SES heeft hierbij geen invloed. Niemand weet waar dit verschil precies door wordt veroorzaakt en zo zijn er nog wel meer dingen waar men de oorzaak nog niet voor heeft gevonden. Toch is er wel een verklaring voor de verschuiving in de statistieken van autisme. Zo is er nu een betere diagnose die verbreed is in de criteria.

 

Emotional and Behavioural Disturbances hoorcollege 6

 

Hoorcollege 6: Autismespectrumstoornis

 

Het herkennen van autismespectrumstoornissen (ASD) kan tijdens verschillende levensfasen. Het eerste halfjaar is een belangrijke periode, maar daarnaast is het tweede halfjaar in het eerste levensjaar ook van belang. Ook op de voorschoolse opvang of op school kan het herkend worden en zelfs tijdens de adolescentie kan er nog een diagnose plaatsvinden.

 

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Magazine of Jits
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
44 1