Journey to South-Africa

 

Journey to South-Africa

 

Hier kun je al mijn acties die te maken hebben met mijn resi naar Zuid-Afrika zien

 

Last updated
18-10-2017

Blog krantenartikel 3

Dit krantenartikel gaat over het bezuinigen op ontwikkelingshulp. Dit is een serieus probleem, hierdoor kunnen organisaties minder goed hun werk doen in de 3de wereldlanden. Het is daarom niet goed om zo extreem te bezuinigen. Sommige organisaties dreigen zelfs te moeten stoppen vanwege te weinig geld. Dit heeft betrekking op de wereldsupporter omdat de wereldsupporters die daar via een organisatie aan het helpen zijn, dreigen te moeten stoppen met samenwerken en dan kunnen minder mensen iets betekenen in een 3de wereld land.

Image

Blog krantenartikel 2

Dit krantenartikel gaat over de hoeveelheid geld dat wordt gedoneerd aan arme landen/ wordt gestoken in ontwikkelingshulp. Ondanks de crisis is de hoeveelheid gedoneerd geld nog steeds hoog. Dat vind ik erg goed want de 3de wereldlanden hebben ook nog steeds behoefte aan wat samenwerking met westerse landen. Het heeft betrekking op mijn reis omdat ik ook ontwikkelingssamenwerking heb gedaan in Zuid-Afrika en dat kostte ook veel geld om te organiseren dus het is mooi dat Nederland ondanks de crisis nog steeds evenveel geld blijft doneren.

Isak

Image

Blog krantenartikel

Dit krantenartikel gaat over dat 15% van het geld dat we doneren aan ontwikkelingshulp nog in Nederland wordt besteedt. Dat vind ik echter niet kunnen. Het is dus een serieus probleem waar het geld van de donateurs nou eigenlijk blijft. Dit heeft ook zeker met mijn reis te maken gehad, want de donateurs sponseren de mensen die andere landen dus helpen en wij hebben dat ook gedaan in Zuid-Afrika. Ik vind daarom ook dat hier zeker wat aan gedaan moet worden. 

Isak

Image

Terugblik

Ik ben inmiddels al weer 9 maanden terug uit Zuid-Afrika. Ik heb de afgelopen tijd nog veel dingen gedaan zoals de opdrachten van Joho. Het is goed dat ik er daardoor nog lang bij stil heb gestaan want het is dan veel interessanter om erop terug te kijken en haal je weer allemaal dingen naar boven. Ik ben vanplan om de komende maanden iets minder te doen omdat het vakantie is en ben ik dus veel van huis. Daarna ben ik zeker weer van plan om het weer op te pakken. De afgelopen tijd heb ik het meeste geleerd hoe ik dingen niet moet verspillen en hergebruiken.

Facebook

Ik heb het filmpje van het domino effect op facebook gedeeld. Helaas kan ik niet wachten op de likes die het krijgt, want dan ga ik over meneer Vissers deadline heen. Vandaar alleen het bewijs dat ik het filmpje er daadwerkelijk op heb gezet. Als jullie zin hebben kijk het ook even! Je kunt het gewoon op youtube opzoeken.

Isak

Image

Tips voor de mensen

Mijn voornaamste tip voor mensen die ook wat willen betekenen als het gaat om ontwikkelingshulp/ontwikkelingssamenwerking is om ook zo'n reis te maken. Het beste is voor jezelf om ook mee te werken en te helpen met goede doelen in de 3de wereld landen. Sommige mensen hebben de mogelijkheid om zelf zo'n reis te maken niet maar dat betekent niet dat je niks kan doen.

Millenniumdoelen challenge terugblik

Ik heb de millenniumdoelen challenge afgesloten. Het was een erg leerzame challenge want ik ben veel in contact geweest met de millenniumdoelen en heb er veel bij stil gestaan en over nagedacht. Hierdoor is het een geslaagde challenge. Het dwingt je namelijk om veel over de doelen na te denken en daardoor leer je er veel van. Het is dus zeker een aanrader om het zelf ook te doen. 

Isak

Millenniumdoelen challenge dag 8

Dit is de laatste dag van kijn millenniumdoelen challenge. Voor de laatste dag heb ik het overgebleven doel gelijke rechten voor mannen en vrouwen gekozen. In veel landen zijn vrouwen nog steeds minderwaardig dan mannen en mogen dan ook niet goed opgeleid worden. Om aandacht te geven aan dit doel heb ik mijn moeders huishoudelijke klusjes overgenomen. Vaak als mijn moeder thuis komt van haar werk is ze weer druk in de weer thuis bij ons. Daarom heb ik vandaag al haar klusjes overgenomen zodat zij niks hoefde te doen.

Millenniumdoelen challenge dag 7

Ik heb voor mijn 7de dag van de millenniumdoelen challenge het doel onderwijs voor alle kinderen gekozen. Hierbij heb ik een organisatie gepromoot bij mensen die ik ken. De organisatie heet Going Global. Going Global werkt samen met Stichting Edukans. Edukans is een organisatie die zich inzet voor scholing in ontwikkelingslanden over de hele wereld. Going Global verbindt scholen in Nederland met scholen in ontwikkelingslanden. Ze zorgen ervoor dat veel kinderen in kansarme landen toch onderwijs krijgen.

Millenniumdoelen challenge dag 6

Voor de millenniumdoelen challenge dag 6 heb ik het doel moeder sterfte gekozen. Er sterven namelijk nog steeds ongelofelijk veel moeders tijdens de bevalling of net daarna. Dit is natuurlijk niet zo fijn. Om er aandacht aan te besteden heb ik er een opdracht van school over gemaakt. Ik hoop dat meer mensen zoiets zullen gaan doen want het is leerzaam en ook meteen een goed onderwerp voor je opdracht.

Isak

Millenniumdoelen challenge dag 5

Voor mijn 5de dag van de millenniumdoelen challenge heb ik het doel erge ziekte verspreiding verholpen gekozen. Ik heb over dit onderwerp aardig wat documentaires gezien in mijn vrije tijd en school. Het is best wel heftig om te zien hoe erg zo'n ziekte is. Natuurlijk weet iedereen dat de ziekte heel vervelend en soms zelfs dodelijk is, maar veel mensen hebben er nooit echte beelden van gezien. Daarom is het wel erg schokkend om te zien. Het is dus een aanrader om zo'n documentaire/film erover te kijken want het is erg leerzaam.

Millenniumdoelen challenge dag 4

Voor de 4de millenniumdoelen dag heb ik het doel kindersterfte uitgekozen. Er gaan veel kinderen nog steeds dood in 3de wereld landen. Dat is natuurlijk helemaal niet goed. Daarom moeten wij er veel aandacht aan besteden. Laat bijvoorbeeld uw kind mee lopen met de avond 4 daagse voor een goed doel. Dat wou ik eigenlijk ook gaan doen met mijn broertje maar ik was te laat met opgeven. Vandaar dat ik nu sinds dien veel korter ben gaan douchen. Als je maar 5 minuten doucht inplaats van 10 bespaar je enorm veel schoon water.

Millenniumdoelen challenge dag 3

Voor de 3de dag van de challenge heb ik het doel samenwerkingsverband voor ontwikkelen gekozen. Dat hebben wij eigenlijk met onze reis gedaan. Daarom probeer ik mensen het ook te laten doen. Het is me al gelukt om een andere vriendin van me dit ook te laten doen. Die gaat volgende herfst vakantie ook op expeditie met haar klas. Het is dus belangrijk om zo'n geweldige expeditie te doen voor jezelf en het is nuttig voor de mensen daar en gezellig! Daarom is mijn tip, als je iets nuttigs wil doen kan je zo een reis maken want alle kleine beetjes helpen. 

Isak

 

Millenniumdoelen challenge dag 2

Voor de 2de dag van deze challenge heb ik het doel duurzaam leefmilieu uitgekozen. De wereld wordt namelijk ongelofelijk veel vervuild als je er over nadenkt. Ongeveer alles wat wij doen is bijna vervuilend. Daarom moet je jezelf daar op wijzen. Veel mensen hebben de neiging om bijvoorbeeld voor hele kleine stukjes meteen de auto te pakken in plaats van de fiets. Gelukkig hebben we daar bij mij thuis nooit echt aan gedaan. Sinds ik terug ben uit Zuid-Afrika scheiden wij ook het afval van het plastic. Hierdoor kan het plastic omgesmolten worden en hergebruikt worden.

Millenniumdoelen challenge dag 1

Ik heb het milleniumdoel armoede en honger gekozen. Veel mensen zitten in de wereld namelijk nog zonder eten en geld. Het is een probleem dat ik niet heel veel kan verbeteren aan de situatie daar. Wel vind ik het goed om er bij stil te staan en naar jezelf te kijken. Sinds ik terug ben uit Zuid-Afrika gooien wij thuis eigenlijk nooit meer eten weg als er nog over is bijvoorbeeld. Nederlanders gooien namelijk over het algemeen heel veel eten weg.

Statement

Ik wil bijdragen aan een duurzame ontwikkeling. Ik vind niet dat wij mensen in 1e wereld landen gewoon klakkeloos wat geld en eten naar 3e wereld landen moeten sturen. Dan worden mensen daar alleen maar afhankelijk van onze giften. We moeten samen met de bevolking nieuwe dingen uitproberen en ze nieuwe dingen leren. Zodat ze zelf deze dingen ook in de praktijk kunnen toepassen. Dit heet ook wel ontwikkelingssamenwerking. Ik vind dit een duurzaam proces omdat het van beide kanten moet komen. Het kost daarnaast ook veel meer tijd dan gewoon een vliegtuig met hulp spullen sturen.

Milieu in Zuid-Afrika

Het milieu, een heel belangrijk onderwerp van tegenwoordig. Wat mij opviel in Zuid-Afrika was onder andere het milieu. Hier in Nederland is het op straat en langs de weg wel redelijk op geruimd. Ook hebben we hier vuilniswagens die 2 keer per week ons afval komen ophalen. In Zuid-Afrika was dat wel wat anders. Overal op straat lag afval en langs de weg lag overal flesjes en ander afval. Het leek er ook niet op dat het ooit opgeruimd werd en dat is erg jammer. Dat zou betekenen dat het er al heel lang lag en niet opgeruimd zou worden. Dat is natuurlijk niet goed voor het milieu.

Zuid-afrikaanse vetkoek

De Zuid-afrikaanse vetkoek is een echte aanrader. Het is een soort platte oliebol. Het is erg makkelijk om te maken. Hier de instructies daarvoor.

Ingrediënten (voor ongeveer 20 stuks)

240 gram bloem
20 gram bakpoeder
250 ml melk
0,5 theelepel zout
1 ei

Uitvoering

1. Gooi het bakpoeder, de bloem en het zout bij elkaar.

2. Klop het ei los en voeg hier bovenstaand mengsel aan toe. 

3. Giet de melk erbij en maak hier een beslag van.

Duurzaamheid in Nederland

Een van de dingen die ik tijdens mijn reis naar Zuid-Afrika heb geleerd is duurzaamheid. Wij in Nederland zijn helemaal niet zo duurzaam bezig als we denken dat we zijn. Ik heb een paar praktische ervaringen opgedaan over duurzaamheid. Bijvoorbeeld: elke keer dat je de WC doortrekt spoel je gemiddeld 15 liter schoon zuiver water door de toilet. Daar staan wij helemaal niet bij stil. Een erg handige oplossing daarvoor due ik heb geleerd van mijn vader is dit: doe een baksteen in de water opslag van de toilet (de grote bak). Daardoor wordt de inhoud van de bak kleiner.

Komende acties

Ik ben de laatste tijd niet zo actief geweest helaas. Dit komt mede door mijn drukke school en vakanties. Ik heb bijvoorbeeld een drukke proefwerkweek achter de rug en dat koste erg veel tijd en concentratie. En de vakantie heeft daar ook wel een deel mee te maken. Ik ga nu omdat het weer wat rustiger is met school weer wat actiever worden. Ik ga bijvoorbeeld weer verder met mijn presentaties aan vrienden over mijn reis. Veel mensen weten namelijk niet hoe geweldig het was, ik ga ook kijken of ik misschien nog een actie of iets dergelijks kan opzetten.

interview

Ik heb Kèta geïnterviewd. Hij woont op Mother of Peace.
Helaas heb ik geen foto meer met hem, ik ben namelijk mijn telefoon na een ongeluk verloren in het water en al mijn foto’s zijn daardoor verloren gegaan. De vragen komen uiteraard van mij.

Mijn eerste wereldsupporter indrukken

Mijn reis heeft me erg aan het denken gezet over de situatie in Nederland.Aller eerst viel mij tijdens de reis heel erg op dat de sfeer tussen mensen hier heel anders is dan in Zuid-Afrika. Ik vond de sfeer die wij in Nederland hadden altijd heel normaal omdat ik niet beter wist. Maar dat is in Zuid-Afrika heel anders, daar is iedereen veel aardiger en gemoedelijker tegen elkaar.

Verslag reis

Hierbij een kort verslag van mijn geweldige reis.

Na een lange reis naar Durban zijn we 3 nachten verbleven op Warner Beach vlak buiten Durban.
We waren daar in een prachtig hostel van waaruit ongelovelijk uitzicht hadden op de zee.
Vanuit daar zijn we dagtripjes naar allemaal plekken gaan maken om daar te werken/helpen in het dagelijkse leven van de lokale mensen.
We zijn bijvoorbeeld naar een sloppenwijk gegaan met begeleiding van Palm Tree en daar hebben we de hele dag leuke spelletjes met die kinderen daar gedaan.

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Magazine of Isak Verkaik
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
57