Kijk mij eens goed doen - dilemma's rondom voluntourism
Date: 
02-03-2015

Maandag 2 maart 2015, 20:00, De Nieuwe Liefde (Amsterdam), kosten €10 (studenten €7,50) > Kijk mij eens goed doen - dilemma's rondom voluntourism

Elk jaar reizen duizenden jongeren naar ontwikkelingslanden om te helpen. Het liefst doen ze ‘iets met kinderen’. Een mooi gebaar. Maar de kritiek op voluntourism, de industrie die vrijwilligerswerk in het buitenland is geworden, groeit. Media zijn vaak kritisch en berichten over de schimmige branche die hierdoor ook is ontstaan, zoals weeshuizen zonder weeskinderen. ‘Ontwikkelingsbeunhazerij,’ noemde Bart Romijn van brancheorganisatie Partos het onlangs zelfs. Of is dit beeld te cynisch? Alle beetjes helpen, toch? En leidt vrijwilligerswerk niet tot betrokken wereldburgers die oog hebben voor de ander?

Vanavond neemt presentatrice Tyche van Bommel ons mee in een kritische dialoog. Een gesprek over waarden, oordelen en de vooronderstellingen rondom de behoefte om te helpen in ontwikkelingslanden. 
Voor de pauze geven acht gasten hun persoonlijke visie hierop. Na de pauze gaan zij onder leiding van filosoof Dick Kleinlugtenbelt in op een concreet dilemma. Dit doen ze via de beproefde methode van het moreel beraad.

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.