Add new comment

Hoi Saskia,

Hoi Saskia,
Goed om jouw kijk op deze discussie te lezen. En fijn dat jij zelf hebt kunnen ervaren hoe jou hulp werkelijk heeft bijgedragen aan ontwikkeling in Nepal.
Ik denk dat we ervoor moeten waken dat het een 'of/of verhaal' wordt; óf je bent voor zelf vrijwilligerswerk uitvoeren, óf je bent voor het steunen van Unicef en andere professionele, grote organisaties. Uiteindelijk hebben we immers vrijwel dezelfde doelen voor ogen en verschillen we hooguit in de werkwijze waarop we die denken te bereiken. 
Inderdaad heb je bij grote organisaties geen zicht op waar je geld precies aan wordt besteed en natuurlijk wil jij niet dat jouw euro's in de leren bekleding van de land rover van de manager worden gestoken. Aan de andere kant kun je je afvragen of het geld dat vrijwilligers in hun ticket steken, ook niet op een andere manier beter besteed had kunnen worden ter plaatse.
Aan de ene kant hebben vrijwilligers tijd en aandacht voor de kinderen waarmee ze werken en kunnen ze de situatie van kinderen in een ontwikkelingsland verlichten door hun aanwezigheid. Aan de andere kant gaat Unicef te werk op locaties waar ik nog geen Wereldsupporter van heb zien terugkeren. Vrijwilligerswerk in de Centraal Afrikaanse Republiek? een vluchtelingenkamp in Syrië? een door ebola getroffen gebied in Sierra Leone misschien? Hier worden kinderen hier opgevangen door organisaties als Unicef die ervaring hebben met rampsituaties en kunnen jij en ik weinig betekenen. 
Dit neemt niet weg dat het werk dat jij verricht hebt, dat ik zelf tijdens vrijwilligerswerk heb verricht, of de inzet van andere worldsupporters, niet ook heel waardevol is! Zoals jij al aangeeft heb jij bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage kunnen leveren als fysiotherapeut en als persoon, door er te zijn voor deze kinderen. Zelf heb ik jaren geleden liedjes staan zingen met dementen in Rusland en spelletjes gedaan met kinderen in Marokko. Ik zou niet durven claimen dat ik een structurele bijdrage aan ontwikkeling heb kunnen leveren, maar ik weet zeker dat ik een aantal mensen erg blij heb gemaakt, en volgens mij is er zeker niemand slechter van geworden. Daarnaast kom je als een 'rijker' mens terug en zul je je misschien mede door je ervaring in een armer land, nog eens direct of indirect inzetten voor een betere wereld.
Terwijl media ons graag doen geloven dat zaken ofwel goed ofwel slecht zijn, zouden wij beter moeten weten en op moeten passen dat we niet meegaan in simpel zwart-wit denken. Er zitten nu eenmaal meer kanten aan de zaak. Dat zie jij zelf ook heel goed in, maak ik op uit je blog. En je zag zelf dat er ook binnen de vrijwilligers 'sector' verschil zit in kwaliteit en effectiviteit. Reden, wat mij betreft, om de discussie hierover niet af te keuren, maar eens kritisch na te denken hoe we al onze goede bedoelingen op de beste manier in kunnen zetten! 
Gerjanne

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.