Wat is de Utrechtse Burn-Out Schaal (UBOS)?

De Utrechtse Burn-Out Schaal (UBOS) is een beoordelingsinstrument dat wordt gebruikt om de mate van burn-out bij werknemers te meten. De schaal bestaat uit 15 items die verdeeld zijn over drie subschalen:

 • Emotionele Uitputting (E): Het gevoel helemaal 'op' of 'leeg' te zijn als gevolg van het werk.
 • Mentale Distantie (D): Een cynische, afstandelijke en weinig betrokken houding tegenover de eigen werkzaamheden.
 • Competentie (C): In hoeverre voelt men zich in staat om zijn werk goed te doen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Utrechtse Burn-Out Schaal?

 • Kort en gestructureerd: De UBOS kan in 10-15 minuten worden afgenomen, waardoor het een efficiënt hulpmiddel is voor onderzoek en klinische praktijk.
 • Betrouwbaar en valide: De UBOS heeft aangetoond betrouwbaar en valide te zijn in tal van studies.
 • Gevoelig voor verandering: De UBOS kan worden gebruikt om veranderingen in de mate van burn-out in de loop van de tijd te volgen.
 • Gebruiksvriendelijk: De schaal is duidelijk en eenvoudig te begrijpen voor zowel werknemers als onderzoekers.
 • Beschikbaar in meerdere talen: De UBOS is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans.

Waarom is de Utrechtse Burn-Out Schaal belangrijk?

De UBOS is een belangrijk hulpmiddel voor:

 • Identificatie van burn-out: De UBOS kan worden gebruikt om te identificeren of een werknemer burn-outklachten heeft.
 • Beoordeling van de ernst van burn-out: De UBOS kan worden gebruikt om de ernst van de burn-outklachten van een werknemer te beoordelen.
 • Behandelingsplanning: De informatie verkregen van de UBOS kan worden gebruikt om een behandelplan op maat op te stellen.
 • Vervolgbeoordeling: De UBOS kan worden gebruikt om de voortgang van een werknemer met burn-outklachten te volgen tijdens de behandeling.
 • Onderzoek: De UBOS kan worden gebruikt om gegevens te verzamelen over burn-out bij werknemers voor onderzoeksdoeleinden.

Hoe wordt de Utrechtse Burn-Out Schaal in de praktijk toegepast?

De UBOS kan worden afgenomen door een professional, zoals een arboarts, bedrijfsarts of psycholoog, maar ook door de werknemer zelf. De vragenlijst kan worden ingevuld op papier of online.

Praktijkvoorbeeld

Een 42-jarige werknemer klaagt bij zijn bedrijfsarts over vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Hij heeft ook het gevoel dat zijn werk niet meer zinvol is. De bedrijfsarts neemt de UBOS af bij de werknemer en de resultaten bevestigen de diagnose burn-out. De bedrijfsarts bespreekt met de werknemer de verschillende behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op dat cognitieve gedragstherapie (CBT) en stressmanagement omvat. De UBOS wordt regelmatig afgenomen bij de werknemer om zijn voortgang te volgen en het behandelplan indien nodig aan te passen.

Kritische kanttekeningen

Hoewel de UBOS een waardevol hulpmiddel is, zijn er enkele kritische kanttekeningen waarmee rekening moet worden gehouden:

 • De UBOS is een zelfbeoordelingslijst: De antwoorden op de vragen van de UBOS kunnen beïnvloed worden door de stemming en motivatie van de werknemer.
 • De UBOS is niet geschikt voor alle werknemers: De UBOS is niet geschikt voor werknemers met een co-morbide psychiatrische stoornis of voor werknemers met een verstandelijke beperking.
 • De UBOS geeft geen compleet beeld: De UBOS geeft slechts een indicatie van burn-out. Voor een complete diagnose is aanvullend onderzoek nodig.
Page access
Public
How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

 1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
 2. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
 3. Search tool: quick & dirty - not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is available at the bottom of most pages or on the Search & Find page
 4. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Quick links to WorldSupporter content for universities in the Netherlands

Join World Supporter
Join World Supporter
Follow the author: Hugo
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
Image

Op zoek naar een uitdagende job die past bij je studie? Word studentmanager bij JoHo !

Werkzaamheden: o.a.

 • Het werven, aansturen en contact onderhouden met auteurs, studie-assistenten en het lokale studentennetwerk.
 • Het helpen bij samenstellen van de studiematerialen
 • PR & communicatie werkzaamheden

Interesse? Reageer of informeer