Lindenbaum/Cohen - Arrest

Lindenbaum/Cohen (HR 31-01-1919 , NJ 1919 161)

Casus

In 1915 laat Cohen een bediende bij de concurrent Lindenbaum spioneren om op deze wijze te achterhalen wat de bedragen van diens offertes zijn. Zelf kan hij dan onder die prijs gaan zitten en de opdrachten van de klanten binnenhalen. Beide drukkerijen concurreerden sterk met elkaar. Als Lindenbaum de spionage ontdekt, daagt hij Cohen voor de rechtbank en vordert een schadevergoeding op grond van onrechtmatige daad

Rechtbank & het hof

Is er hier sprake van een onrechtmatige daad? En wat wordt er bedoeld met 'rechtvaardigheid'? In 1915 staat er over de onrechtmatige daad niet veel in de wet. Men handelt alleen onrechtmatig als hij of zij handelt in strijd met een rechtsplicht. Dit betekent bijvoorbeeld dat als iemand iets nalaat te doen, terwijl dit eigenlijk wel gedaan had moeten worden.

Cohen heeft iets gedaan wat niet maatschappelijk te verantwoorden valt, namelijk omkoping, spionage en oneerlijke concurrentie. Aan het begin van de 19e eeuw was hier echter nog geen wettelijke regel voor en zou Cohen dus eigenlijk moeten worden vrijgesproken. Dit vond de rechter niet kunnen en daarom wijst deze hier de vordering van schadevergoeding toe aan Lindenbaum. Cohen gaat in hoger beroep bij het Hof waarna het hof de zaak opnieuw bekijkt. Het hof verklaart Lindenbaum echter niet-ontvankelijk, omdat de zaak niet is gebaseerd op een bestaande wettelijke regeling. Er staat namelijk niet duidelijk in de wet aangegeven dat Cohen onrechtmatig handelde. Hij handelde namelijk niet in strijd met een rechtsplicht en ook heeft hij niets nagelaten. De zaak gaat in cassatie en de Hoge Raad doet uitspraak.

Hoge Raad

De Hoge Raad is het niet eens met het hof en casseert de zaak. Het geeft aantal nieuwe criteria met betrekking tot de onrechtmatige daad. De Hoge Raad zegt namelijk: '(…) onder de onrechtmatige daad is te verstaan een handelen of nalaten, dat of inbreuk maakt op een anders recht, of in strijd is met des daders rechtsplicht of indruist, hetzij tegen de goede zeden, hetzij tegen de zorgvuldigheid, welke in het maatschappelijke verkeer betaamt ten aanzien van een anders persoon of goed, terwijl hij door wiens schuld ten gevolge zijn daad aan een ander schade wordt toegebracht, tot vergoeding daarvan is verplicht’

De Hoge Raad geeft in deze zaak aan dat er een onrechtmatige daad kan zijn als:

  • er inbreuk wordt gemaakt op een recht van een ander;
  • er strijd is met de rechtsplicht van de dader;
  • iets indruist tegen de goede zeden;
  • iets indruist tegen de zorgvuldigheid die in het maatschappelijk verkeer betamelijk is t.a.v. de persoon of een goed van een ander.

 

Join World Supporter
Join World Supporter
Log in or create your free account

Why create an account?

  • Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
  • Once you are logged in, you can:
    • Save pages to your favorites
    • Give feedback or share contributions
    • participate in discussions
    • share your own contributions through the 7 WorldSupporter tools
Follow the author: Law Supporter
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
WorldSupporter Resources
Arresten & Jurisprudentie: leren, studeren en kennis delen - Startpagina