Supersamenvatting van 'Volksgezondheids en gezondheidszorg'

Het boek ‘Volksgezond en gezondheidszorg’ van Johan P. Mackenback en Karien Stronks gaat over de inhoud en de organisatie van de gezondheidszorg in Nederland. De zorg in Nederland wordt veel vergeleken met het verleden en met de landen om ons heen. Het boek gaat over welke waarden zorgen dat een gezondheidzorg goed is, hoe deze kunnen worden gemeten en hoe de gezondheidszorg in de toekomst kunnen worden verbeterd. Ook worden veel richtlijnen en wetten binnen de zorg behandeld. Het is een boek wat goed leesbaar is voor iedereen die op de hoogte wil zijn van de organisatie binnen de zorg en de recente ontwikkelingen hierin. Het boek biedt een uitgebreide uiteenzetting over het ontstaan en het uitvoeren van preventie en andere vormen van publieke gezondheidszorg. Op primaire en secundaire preventie wordt ruim ingegaan en er worden veel voorbeelden genoemd die Nederland op het moment uitvoert. Ook de gezondheidszorg rond de jeugd en het bedrijf komen aan bod, net als politieke en ethische discussies over de zorg.

Bij het bestuderen van dit boek als student geneeskunde is het belangrijk om het boek als een globale leidraad binnen de organisatie van de zorg te zien. Omdat het geen medisch-inhoudelijk boek is kunnen de vele casussen als voorbeelden worden gezien, die niet letterlijk geleerd hoeven worden maar wel de student leren nadenken over deze situaties. Voor studenten die geïnteresseerd zijn in de publieke gezondheidszorg staan er uitgebreide beschrijvingen van beroepen zoals verzekeringsarts en forensisch arts in het boek. Ook voor studenten die deze vakgebieden niet ambiëren is dit nuttig om te lezen als voorbereiding op toekomstige contacten met deze artsen.

Het boek kan dienen als een goede voorbereiding over de Voortgangstoets (VGT) omdat er veel wetten in besproken worden die vaak getoetst worden. Het is dan ook aan te raden deze wetten wel letterlijk te leren. Vooral in thema F komen de wetten rond de gezondheidszorg uitgebreid aan bod.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Summaries & Study Note of Pauline Hogendoorn
Join World Supporter
Join World Supporter
Log in or create your free account

Why create an account?

 • Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
 • Once you are logged in, you can:
  • Save pages to your favorites
  • Give feedback or share contributions
  • participate in discussions
  • share your own contributions through the 11 WorldSupporter tools
Content
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Image
Image
Statistics
46
Selected Categories
Promotions
special isis de wereld in

Waag jij binnenkort de sprong naar het buitenland? Verzeker jezelf van een goede ervaring met de JoHo Special ISIS verzekering