'Volksgezondheid en Gezondheidszorg' - Johan P. Mackenbach, Karien Stronks' achtste druk hoofdstuk 1 en 2

Hoofdstuk 1: Wat is gezondheid?

1.1 Nederlandse volksgezondheid

Is gezondheid individueel of collectief?
Vaak hebben we voor het begrip ‘gezondheid’ en ‘ziekte’ niet genoeg aan een individuele benadering, omdat er collectieve oorzaken voor een bepaalde aandoening gevonden kunnen worden. Deze oorzaken vragen om een gemeenschappelijke aanpak. Het zieke individu behoort namelijk tot een grotere groep (gezin, stad, land, etc.) en deze groep kan een effectieve ingang bieden tot het voorkómen van de ziekte. Gezondheid en ziekte dus kunnen gezien worden als kenmerken van een (deel van een) land of bevolking. We kijken in dit boek naar verschillen in gezondheid tussen Nederland en andere landen.

Wat is 'public health'?
De term ‘public health’ is een combinatie van de termen ‘volksgezondheid’ en ‘algemene maatregelen om de volksgezondheid te verbeteren’. Denk hierbij ook aan sanitaire maatregelen en sociale voorzieningen. Collectieve maatregelen staan in deze aanpak dus centraal om de gezondheid van een volk te verbeteren. Door middel van analyse van de gezondheidsproblemen in het algemeen wordt geprobeerd de frequentie van deze problemen terug te dringen. We noemen dit ook wel 'community medicine', omdat het een collectieve variant is op de individuele zorg. Public health omvat in Nederland de GGD,  de sociale geneeskunde en gezondheidswetenschappen. Genomen maatregelen zijn onder andere verkeersveiligheid en infectieziektebestrijding. De successen zijn echter minder zichtbaar dan bij de curatieve geneeskunde, omdat er niet direct mensenlevens mee worden gered.

1.2 Geschiedenis van de public health

Wat is de invloed van public health in Nederland?
De levensverwachting is de afgelopen anderhalve eeuw sterk toegenomen, voornamelijk door de public health. Er was tegelijk een daling van de sterftecijfers en de geboortecijfers, dit noemen we ‘demografische transitie’. Omdat de daling in geboortecijfers later komt, neemt de bevolkingsomvang tijdelijk toe. Het dalen van de sterftecijfers komt met name door een verandering van het doodsoorzakenpatroon, een ‘epidemiologische transitie’, waarbij dood door infectieziekten steeds veel minder vaak voorkomen, maar degeneratieve afwijkingen des te meer. McKeown ontdekte dat het belangrijkste voor deze toename in levensverwachting het invoeren van hygiënische maatregelen en een toegenomen welvaart is, al hebben de introductie van antibiotica en vaccinaties ook bijgedragen. Een moderne factor is het naar een latere leeftijd uitstellen van sterfte door degeneratieve ziekten.

Wat is de rol van de gezondheidszorg voor public health?
De gezondheidszorg is dus niet belangrijker dan de hygiëne en welvaart, maar kan wel een belangrijke bijdrage leveren. Het duidelijkste is dit bij doorbraken... Interested? Read the instructions below in order to read the full content of this page.

Access options

The full content is only visible for JoHo members.

 • For information about international JoHo memberships, read more here.
 • Are you already a member? Add your JoHo membership number to your World Supporter account to activate your member access
 • or mail info@joho.org

 

For Dutch visitors

Toegang tot pagina of document:

Word JoHo donateur of abonnee voor online toegang

 • Om online toegang te krijgen kun je JoHo donateur worden
 • Lees hieronder meer over JoHo donateur en abonnee worden

Je bent al donateur, maar je hebt geen toegang?

 • Log in, of maak een account aan als je dat nog niet eerder hebt gedaan.
 • Voeg je JoHo (member) nummer toe aan je account voor volledige toegang. Je kunt dit nummer vinden op JoHo.org/user of in de bevestigingsmail van je JoHo donateursinschrijving. Kom je er niet uit, neem dan even contact op!

Kom je er niet helemaal uit of heb je problemen met inloggen?

-----------------------------------------------

 


 JoHo donateur (WorldSupporter) worden

JoHo donateurschap (€5,- per jaar)

 • Voor wie €10,- korting wil op zijn JoHo abonnement
 • Voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey projecten wil steunen
 • Voor wie gebruik wil maken van alle gedeelde materialen op WorldSupporter
 • Voor wie op zoek is naar de organisatie bij een vacature

 JoHo abonnementen

  JoHo abonnement (€20,- per jaar)

  • Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp
  • Voor wie gebruik wil maken van de gesponsorde boeksamenvattingen (en er met zijn pinpoints 10 gratis kan afhalen in een JoHo support center of bij een JoHo partner)
  • Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers
  • Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland
  • Voor wie extra kortingen wil op (reis)artikelen en services (online + in de JoHo support centers)
  • Voor wie extra kortingen wil op de geprinte studiehulp (zoals tentamen tests en study notes) in de JoHo support centers

  Steun JoHo en steun jezelf door JoHo donateur te worden

  Direct Donateur Worden

   

   

  Contributions, Comments & Kudos

  Feedback CH1 en CH2

  Hoi Pauline,

  Bedankt voor het inleveren van je werk tot nu toe. Op een paar kleine punten na, ziet het er goed uit en ik verwacht dat het voor de einddeadline ook goed komt. Hierbij heb ik per onderdeel even kort wat feedback genoteerd:

  Omvang & inhoud

  Toegevoegde tekst lijkt een goede en nuttige aanvulling. We kunnen het maximaal aantal woorden van het eindproduct ophogen naar 25.000 woorden. Ik zal dat ook bijwerken in de opdrachtomschrijving die in je account op JoHo.org staat.

  Spelling & zinsbouw

  Inderdaad nog even de spellingscheck doen. Voorbeeld: Inpact = Impact. Zinsbouw is verder goed.

  Auteursrecht

  Volgens mij houd je goed rekening met het auteursrecht, door alles in eigen woorden te vatten. Zou je wellicht de eerste 2 hoofdstukken willen inscannen? Dan kan ik de oorspronkelijke tekst naast jouw samenvatting houden.

  Opmaak en aanlevering

  In de boekbundel op joho.org staan de hoofdstuktitels al in vraagvorm, zou fijn zijn als je die ook overneemt en wellicht de subtitels ook. Het bewerken van de tekst gaat je zo te zien goed af, fijn! Laten we afspreken dat je de gehele opdracht in 1 tekstveld blijft bewerken, dus op de huidige pagina. Dan kunnen we vervolgens na afronding kortsluiten hoe we de PR vormgeven, wat wel en niet openbaar inzichtelijk wordt. Deze node nog maar even bij JoHo auteur houden, anders wordt mijn feedback comment ook voor anderen zichtbaar ;)

  Deadlines

  Je eerstvolgende deadline is 13-10-2017 Probeer het liefst enige dagen voor deadline je werk in te leveren zodat er ruimte overblijft voor verbetering. Succes met het restant van de opdracht!

  Add new contribution

  CAPTCHA
  This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  Image CAPTCHA
  Enter the characters shown in the image.
  Summaries & Study Note of Pauline Hogendoorn
  Join World Supporter
  Join World Supporter
  Log in or create your free account

  Why create an account?

  • Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
  • Once you are logged in, you can:
   • Save pages to your favorites
   • Give feedback or share contributions
   • participate in discussions
   • share your own contributions through the 11 WorldSupporter tools
  Content
  Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
  Image
  Image
  Statistics
  71 1
  Selected Categories
  Promotions
  wereldstage wereldroute

  Tussenjaar of sta je op het punt op kamers te gaan?

  Wereldroute biedt jou een leerzaam en onvergetelijk Student Prepare Program aan