Samenvatting van de verplichte stof & uitwerking colleges van week 1 en 2. Gebaseerd op januari 2013. De incidentie van acute leukemie in vergelijking met solide maligniteiten: de incidentie van solide maligniteiten is veel hoger en deze aandoeningen worden veelal poliklinisch behandeld. Verschillende vormen van leukemie komen dus minder vaak voor, maar deze ziektebeelden zijn wel vaak zwaarder/ernstiger en ze worden veelal middels ziekenhuisopname behandeld.HematopoieseDe aanmaak van bloedcellen vindt met name plaats in het beenmerg, verschillende soorten cellen ontstaan hierbij vanuit een pluripotente stamcel: deze cel heeft de eigenschappen dat het zichzelf kan vernieuwen (self-renewal) en dat er vanuit de stamcel meerdere andere celtypen kunnen worden gevormd. De aanmaak van deze cellen vindt bij kinderen in het gehele skelet plaats, bij volwassenen met name in het bekken, wervelkolom en het sternum en bij een foetus vindt dit nog met name plaats in de milt en lever. Per dag worden er 400.000.000.000 cellen in het beenmerg aangemaakt.De levensduur van rode bloedcellen en plaatjes is kort: erytrocyt 120 dagen, leukocyten en neutrofiele granulocyt 7-10 dagen, lymfocyten enkele jaren en trombocyt 7-10 dagen. Bij patiënten kan je wel rode bloedcellen en plaatjes aanbieden middels een infuus, maar met witte bloedcellen kan dat niet.Er kunnen een myeloide en lymfatische reeks worden onderscheiden. Uit de myeloïde reeks ontstaan...
Access options
The full content is only visible for Logged in World Supporters.
More benefits of joining WorldSupporter
- You can use the navigation and follow your favorite supporters
- You can create your own content & add contributions
- You can save your favorite content and make your own bundles
- See the menu for more benefits
Full access to all pages on World Supporter requires a JoHo membership
- For information about international JoHo memberships, read more here.
Support JoHo and support yourself by becoming a JoHo member
Become a Member
- for free to follow other supporters, see more content and use the tools
- for €10,- by becoming a member to see all content
Why create an account?
- Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
- Once you are logged in, you can:
- Save pages to your favorites
- Give feedback or share contributions
- participate in discussions
- share your own contributions through the 7 WorldSupporter tools
- 1 of 200
- next ›
Samenvatting bij de colleges - Hematologie & Oncologie - week 3 & 4
Samenvatting van verplichte stof en uitwerking van colleges week 3 & 4. Gebaseerd op januari 2013.
- Hoorcollege 3.1 - Tumoren in het hoofdhals gebied
- Hoorcollege 3.2 - Pathologie van hoofdhals-tumoren
- Hoorcollege 3.3 – Tumoren van endocriene organen
- Zelfstudie 9 en werkgroep 5
- Zelfstudie 11 en werkgroep 6
- Werkcollege – Tumoren van het oog
- Werkcollege – Schildkliertumoren
- Werkcollege – Radiotherapie
- Week 4 Hoorcollege 4.1 - Palliatieve zorg bij patiënten met kanker
- Hoorcollege 4.2 – Pijn bij kanker
- Practicum - Psychosociale problematiek bij kanker
Hoorcollege 3.1 - Tumoren in het hoofdhals gebied
Inleiding
Hoofdhals tumoren kunnen zich in de volgende anatomische gebieden voordoen:
Mondholte: tong, mondbodem, tandvlees, trigonum retromolare en palatum durum. 919 nieuwe gevallen per jaar en daarmee de meest voorkomende vorm.
Strottenhoofd: larynx en hypopharynx, 713 nieuwe patiënten per jaar.
Keelholte oftewel oropharynx: tongbasis, tonsil, vallecula en palatum molle. Hiervan komen 633 nieuwe patiënten per jaar voor.
Lip net 224 nieuwe patiënten per jaar.
Neus en neusbijholten: nasopharynx, vestibulum nasi en neusbijholte, 171 nieuwe patiënten per jaar.
Speekselklieren, tumoren van de speekselklieren komen met 163 nieuwe gevallen per jaar het minst frequent voor.
De hoofdhals tumoren vormen in Nederland ongeveer 3% van alle tumoren, er komen ongeveer 3000 nieuwe gevallen per jaar voor. Het is dus een zeldzame kankersoort en daarom is de behandeling gecentreerd in enkele centra, waaronder alle academische ziekenhuizen. Patiënten uit de periferie worden dus altijd doorgestuurd.
Sinds 2008 is kanker doodsoorzaak nummer 1, dat heeft te maken met de vergrijzing.
De meeste hoofdhals tumoren zitten in de mondholte, keelholte en het strottenhoofd, dit is gerelateerd aan roken.
Deze tumoren komen helaas vaak terug (meestal binnen 2 jaar na de behandeling), en zelfs als ze genezen, hebben deze patiënten ook een verhoogde kans (17%) op het ontwikkelen van een tweede primaire tumor ten gevolge van de leefstijl. In 1/3e van de gevallen zit de tumor weer in het hoofdhals gebied (gemiddeld interval van 4 jaar), in de overige gevallen betreft het vaak primaire tumoren van de long. Als deze tweede primaire tumor weer in het hoofdhals gebied zit, dan is deze vaak lastiger te behandelen, waardoor de overleving slechter is.
Deze tweede primaire tumoren ontstaan door iets wat we ‘field cancerization’ noemen. Door gebruik van alcohol en tabak ontstaan langzaam genetische mutaties in cellen van de mond- en keelholte, maar ook in de longen. Deze mutaties stapelen zich op waardoor een cel uiteindelijk kan ontsporen in een maligniteit. Er zijn in het hoofdhalsgebied en de longen dus diverse cellen aanwezig die al een aantal stappen in het proces hebben doorlopen. Deze cellen zij nog niet maligne, maar kunnen dat wel eerder worden. Stoppen met roken wordt dus altijd geadviseerd. Een andere reden om te stoppen met roken is het verkrijgen van meer locoregionale controle tijdens radiotherapie en het optreden van minder bijwerkingen van de therapie.
Stoppen met roken heeft op elke leeftijd zin. De kans dat je 70 jaar wordt als roker is 58%, bij een niet roker is die kans vele malen groter met 81%. Op een leeftijd van 74 jaar is 50% van de rokers overleden, bij niet rokers geldt dat bij 84 jaar: de conclusie die daaruit kan worden getrokken, is dat roken iemand ongeveer 10 jaar van het leven kost.
Hoe vroeger je stopt met, hoe beter dat is. Wanneer je stopt op een leeftijd van 30 jaar, dan bestaat er nagenoeg geen invloed op je levensverwachting ten gevolge van het roken. Wanneer je echter pas stop met roken op een leeftijd van 60 jaar, kunnen nog slechts 3 levensjaren worden gewonnen.
Oorzaken van hoofdhalstumoren:
Belangrijkste factoren bij de pathogenese zijn roken en alcohol: deze versterken elkaars werking waardoor het volgende geldt: 1+1=3. Het relatieve risico bij forse rokers en drinkers is voor een glottisch larynxcarcinoom 44 en voor een supraglottisch/oro-hypopharynxcarcinoom 120.
Virale infecties met EBV in nasopharynx
Virale infecties met HPV typen 16 en 18 in de oropharynx. In 30% van de gevallen is HPV-DNA aantoonbaar. Het gaat hierbij vaak om een oropharynxcarcinomen bij mensen die nooit gerookt of gedronken hebben. In het biopt van een oropharynxcarcinoom wordt standaard HPV bepaald, het is een gunstige prognostische factor: er is een betere respons op radiotherapie en daardoor betere tumorcontrole en overleving.
Voedingsdeficiënties: vitamine A en C
Beroepsfactoren: meubelmakers en leerbewerkers. Bij deze beroepen bestaat er een continue prikkeling van het slijmvlies door stofdeeltjes met als gevolg een grotere kans op de ontwikkeling van met name een adenocarcinoom van de slijmvliezen in de neusbijholten.
Slechte mondhygiëne
Betel nut (eten ze vooral in Azië)
Zonlicht speelt een rol bij het ontstaan van liptumoren.
Symptomen: de symptomen die kunnen voorkomen bij hoofdhalstumoren zijn soms heel duidelijk, maar kunnen ook heel vaag/aspecifiek zijn. Daarom bestaat er nog wel eens delay in de diagnostiek. Belangrijke en veel voorkomende klachten zijn:
Heesheid
Veranderde stem/hete aardappelspraak
Eenzijdige oorpijn (referred otalgie), dit is altijd een belangrijk symptoom bij volwassenen: de n. vagus en de n. glossopharyngeus innerveren gebieden van het hoofdhals gebied en hebben takjes naar het oor. Als er prikkeling is van een zenuw ergens in het hoofdhals gebied, dan kan dit oorpijn geven via de takjes van deze zenuwen.
Slikklachten
Afvallen
Gevoel dat er iets in de keel zit
Verslikken
Verstopte neus
Bloedneus, deze treden met name op aan 1 zijde van de neus.
Niet meer passende gebitsprothese
Benauwdheid en stridor door enorme tumor: dit is een laat symptoom dat ontstaat door afsluiting van de
Read more
Add new contribution