Aanvulling college-aantekeningen Immunology (laatste college ontbreekt)

Deze samenvatting is geschreven in collegejaar 2012-2013.


 

 

HC Caput: Autoimmune diabetes

Diabetes mellitus type 1 is de meest voorkomende chronische ziekte onder jonge kinderen. Het is zelfs een grotere doodsoorzaak onder kinderen dan kanker.

 

Diabetes mellitus type 1 is niet erfelijk, zoals vaak gedacht wordt. Er zijn tweelingen waarbij de één het wel kan hebben, en de ander niet. Ook wordt er maar in minder dan 10% een familielid gevonden die ook diabetes mellitus type 1 heeft.

 

Nog niet bij iedere patiënt wordt een genetische oorzaak gevonden, 40% van de patiënten om precies te zijn. Daarbij zeggen genen eigenlijk niks over het risico dat je loopt op DM1. 95% van de mensen die zogenaamd genetisch een hoger risico zouden lopen op de ziekte, blijft gezond. Dit maakt duidelijk dat de beschermende genen dominant zijn aan de genen die de ziekte veroorzaken. Tot nu toe zijn er geen diabetes specifieke genen gevonden.

 

Ze zijn nu bezig met een genezing voor DM1 te vinden in plaats van een behandeling. Ze doen dit door klinische studies met studies met dieren te vergelijken. Het is duidelijk dat dat geen goed beeld geeft. Zoals het bij een muis misschien heel makkelijk te verklaren en te verhelpen is, zo is het bij een mens een stuk ingewikkelder. Er zijn veel meer factoren die een rol spelen.

 

Een paar studies naar de genezing van diabetes type 1 zijn:

 • Het platleggen van het immuunsysteem + chemotherapie + beenmergtransplantatie

  • 60% van de patiënten is genezen

 • Anti-T-cel therapie

 • Behandelde patiënten zijn minder insulineafhankelijk na 4 jaar

 • Behandelde patiënten produceren meer insuline na 2 jaar

 • Vaccinatie

Er moet wel bij gezegd worden dat deze methodes alleen zijn getest op patiënten bij wie de ziekte nog niet zo lang aanwezig is. Ze weten nog niet zeker of dit ook zal helpen bij patiënten die al jarenlang insulineafhankelijk zijn.

 

Een ander experiment is het toedienen van cyclofosfamide (200mg/kg) in combinatie met een autologe beenmergtransplantatie en ATG. De resultaten waren gunstig: er was geen sprake van mortaliteit en 13/14 patiënten was genezen voor een periode van 6-36 maanden. Uiteindelijk was er toch een terugval, maar dit was een grote stap in de goede richting.

 

Nog een experiment was een behandeling met anti-CD3. Anti-CD3 behoudt de beta-cellen in de pancreas in C-peptide positieve patiënten. De behandelgroep kreeg anti-CD3 en de controlegroep kreeg een placebo. Op korte termijn gaven beide groepen dezelfde resultaten, maar na een tijdje werd de placebogroep toch meer insulineafhankelijk dan de behandelgroep. Dit werkte dus goed.

 

Voor patiënten die al langere tijd last hebben van diabetes mellitus type 1 werd het volgende bedacht: een pancreas transplantatie. Deze behandeling had een overlevingskans van 96% voor de patiënt en voor het transplantaat een van 94%. De patiënten werden na een tijdje echter wel weer inslineafhankelijk.

 

De islet transplantatie (eilandjes van langerhans) was ook zeer succesvol. patiënten gingen hun eigen insuline produceren. Het was echter nog niet genoeg en ze vielen terug naar insulineafhankelijkheid. De terugval kwam doordat het immuunsysteem antilichamen tegen eigen eilandjes had gemaakt, en deze ook werkten tegen de eilandjes van de donor. Antilichamen werden geactiveerd door het transplantaat.

 

Er werd gekeken naar de auto-immuun respons vóór de transplantatie. Wanneer er voor de transplantatie geen sprake was van een auto-immuunrespons tegen de eilandjes van Langerhans, was er na de transplantatie ook geen sprake van insulineafhankelijkheid. Dus patiënten die wel een auto-immuunrespons hadden voor de transplantatie, waren ook na de behandeling niet insuline onafhankelijk.

 

Ook werd er gekeken naar de balans van de regulatory T-cellen reactie. De regulatory T-cellen werken nauw samen met dendritische cellen. Die worden IV gemodificeerd  regulatory T-cellen moeten een downregulatie veroorzaken van de auto-immuunrespons.

 

HC Caput: Neurological autoimmune disorders

85% van de myasthenia patiënten heeft MG anti-AChR. De rest van de patiënten heeft een andere vorm: MG anti-MuSK, MG anti-Lrp4, LEMS (anti-VGCC) of MG seronegatief.

 

MG met acetylcholine receptor antilichamen (anti-AChR):

Het begint altijd bij de ogen en is asymmetrisch. Er is sprake van een fluctuerende spierspanning. In het filmpje in college zag je dat het ooglid eerst naar beneden zakt en de man compensatie levert door zijn wenkbrauwen omhoog te trekken. Vooral aan het andere oog is dat goed te zien, wat dan helemaal wijd open staat. Dan opeens komt de spierspanning in het zakkende ooglid terug en schiet het ooglid omhoog.

 

Bij LEMS is het gezicht niet betrokken, maar zijn vooral de benen en armen aangedaan. In het filmpje in college zag je een vrouw, waar in het gezicht niks aan te zien was. Als ze op een stoel zat en ze op moest staan, ging dat nog wel ook al was het wat moeizaam. Daarna kreeg ze de opdracht om op haar knieën te gaan zitten en dan op te staan, hierbij moest ze haar hand gebruiken om af te zetten op de grond. Bij de laatste opdracht moest ze weer op haar knieën gaan zitten, maar mocht ze haar handen niet gebruiken bij het opstaan. Het lukte haar wel, maar ze moest heel veel compensatie leveren in andere delen van haar lichaam en haar lichaam als het ware omhoog “gooien”.

 

Bij MG anti-MuSK is meer de tong aangedaan. Deze is ook meer aangedaan dan de kaakspieren, in de kaakspieren wordt nog wel MuSK gevonden. Ook zijn vaak de ogen aangedaan. In het filmpje in college zag je een man die niet goed zijn ogen meer naar links kon bewegen. Hij moest de beweging van de pen volgen en toen de pen links in zijn zichtveld kwam, kwamen zijn ogen niet ver genoeg. Naar rechts was echter geen probleem. Meneer kreeg een behandeling met prednison en kon toen weer de normale oogbewegingen maken. De piekincidentie ligt bij jonge vrouwen. Er worden geen tumoren gevonden in anti-MuSK patiënten.

 

Fenotypisch lijken de MG anti-AChR en MG anti-MuSK het meeste op elkaar. Er is echter iets raars aan de hand als je naar het genotype gaat kijken. patiënten met MG anti-AChR en LEMS hebben dezelfde HLA types en antilichamen. Ze hebben HLA B8-DR3 en IgG1 antilichamen. Toch hebben deze patiënten verschillende klinische symptomen. MG anti-MuSK heeft wel dezelfde klinische symptomen als MG anti-AChR, maar lijkt genotypisch veel meer op pemfius: HLA DR14-DQ5 en IgG4 antilichamen. Dit is raar, want pemfius lijkt fenotypisch juist weer meer op MG anti-MuSK. Het is een dermatologische ziekte.

 

IgG4 vernietigt de neuromusculaire synaps, dit geeft een postsynaptische inhibitie.

 

 

PD Rheumatoid Arthritis

Cytokines veroorzaken een ontsteking

 

Mevrouw had geen last van zwellingen en geen roodheid. Ze had wel pijn in de knie, en dan vooral ’s nachts en ’s ochtends. Door bewegen wordt het minder, dus ’s ochtends heeft ze last van ochtendstijfheid.

 

Toen ze 26 jaar was kreeg ze ook last van haar pols. Dat was gelukkig na 2 dagen alweer weg. Daarna had ze last van gezwollen lymfeklieren, die niet meer weggingen. Ze kreeg antibiotica, maar dat hielp ook niet. Ze moest 3 dagen in het ziekehuis blijven.

 

Later kreeg mevrouw ook pijn in de voeten. Dit is heel karakteristiek: het begint als een asymmetrische monoartritis (alleen de knie), en slaat daarna over op de polsen, voeten en vingers beiderzijds. Dit noemen we een symmetrische polyartritis.

 

Alle vingergewrichten van mevrouw waren gezwollen en hele stijf in de ochtend. Ze kreeg penicilline, maar dat sloeg niet aan. Mevrouw is toen voor de alternatieve medicatie gegaan wat wel enigszins hielp

 

PD SLE

Systemische lupus erythematosus (SLE) komt vooral voor bij jonge vrouwen.

 

SLE kan een lupus glomerulonefritis veroorzaken.

 

De ziekte is variabel en kan worden ingedeeld in de klasse t/m .

 

Immunofluoriserende technieken om antilichamen op te sporen. Er is namelijk sprake van een overmatige productie van auto-antistoffen en vorming van immuuncomplexen. Hierdoor ontstaat weefselschade.

 

De criteria/symptomen voor SLE zijn:

 • Uitslag op de kaak en jukbeenderen (vlindervorm)

 • Discoïde uitslag

 • Fotosensitiviteit

 • Orale zweren (mond en keelholte)

 • Alopecia (haaruitval)

 • vasculitis

 • Artritis

 • Serositis

 • Renale disfuncties

 • Neurologische disfuncties

 • Hematologische disfuncties

 • Immunologische disfuncties

 • Antinucleaire antilichamen

 

Symptomatisch wordt SLE behandeld met NSAIDs en hydroxychloroquine voor artritis en serositis (ook prednison). Voor de huid wordt lokale therapie en hydroxychloroquine gegeven. Voor de zweertjes in de mond en keelholte krijgen de patiënten mondspoeling met chloorhexidine en voor de vermoeidheid moeten ze zich aan bepaalde leefregels houden en krijgen ze hydroxychloroquine.

 

Join World Supporter
Join World Supporter
Log in or create your free account

Why create an account?

 • Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
 • Once you are logged in, you can:
  • Save pages to your favorites
  • Give feedback or share contributions
  • participate in discussions
  • share your own contributions through the 7 WorldSupporter tools
Follow the author: Vintage Supporter
Promotions
oneworld magazine
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
[totalcount]
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.