Alvast een gelukkig nieuwjaar

Hoi hoi !!

Allereerst super bedankt voor jullie reacties allemaal, dat is echt heel erg leuk:)Alweer zoveeeeeel meegemaakt, dus het werd weer hoog tijd om eens even bij te schrijven!

De laatste weken in het ziekenhuis op verschillende plekken gewerkt, een aantal keer geholpen met de administratie voor de zorgverzekering. Want ook dat hebben ze hier: de Ghanesen betalen 15 cedi (omgerekend 5 euro) voor 1 jaar zorgverzekering, super super weinig! Ook heb ik gewerkt op het consultatiebureau waar de kinderen geregistreerd, gewogen worden en vaccinaties krijgen. Dit was voor mij best interessant om te doen want veel ervaring heb ik hier niet mee, Bizar is het feit dat de polio vaccinatie nu al 2 weken niet aanwezig is in het ziekenhuis, dus dat mensen gewoon weer rustig naar huis gestuurd worden. Ook hanteren ze allerlei zeer omslachtige onhandige regeltjes. Bij het consultatiebureau is het vaak rustig dus daarom wilde ik deze week weer graag op een andere 'afdeling' werken in het ziekenhuis. Ik heb daarom maandag gewerkt op de emergency, dit was best heel schokkend. Er moesten veel kinderen opgenomen worden vanwege een ernstige vorm van Malaria. Er waren te weinig bedden dus worden er gewoon 3 kinderen bij elkaar in bed gelegd. Echt heel naar om te zien. De kinderen moeten dan een infuus krijgen maar als ze 'hard huilen of schreeuwen' krijgen ze een niet al te zachtaardige klap. VRESELIJK!

Vorige week hebben we met de nieuwe vrijwilligers een rondleiding door de compounds, aansluitend hebben we fufu gemaakt en gegeten met onze handen natuurlijk. Fufu wordt gemaakt van grote aardappel maar dan helemaal geplet en gestampt, met een houten paal, tot dik deegachtig spul. Van het deeg maak je een balletje en dat doop je in soep die er bij hoort. (Echt niet lekker!)

Vorige week donderdag naar de Kidz Activ school geweest om de wonden van de kinderen te verzorgen. Dit was heel chaotisch, druk en schrikken! Zoveel kinderen hadden wonden echt grote diepe wonden. Uiteindelijk heb ik zo ongeveer 40 wonden verzorgd op deze ochtend en ik heb lang niet alle kinderen met wonden gehad. Direct daarna had ik zoiets van: 'ja hier wil ik vaker komen om de wonden te verzorgen' . Vanaf deze vrijdag ga ik maandag, woensdag vrijdag naar de school en dinsdag en donderdag naar de Kliniek.

De wond van me broertje in het gastgezin is trouwens bijna helemaal dicht! Echt super goed, heel blij mee!

Donderdag avond hebben we lekker in het kantoor van de organisatie gegeten, ik had samen met een paar anderen lekker sla en aardappels gemaakt, heeeeeerlijk een keertje groente!

En tante Es de kleurplaten en stiften zijn heel erg goed gebruikt!! Het regende en onweerde vrijdagavond en er waren veel buurkinderen bij ons, dus ik had de stiften te voorschijn gehaald en we hebben met z'n tienen, zoiets, lekker op de grond de kleurplaten ingekleurd en trots dat ze waren! Madame, madame look look! Uiteindelijk wilde wij al naar bed maar de kinderen waren nog lang niet klaar met hun tekeningen!

Dit weekend zijn we weer een weekendje weg geweest, dit keer naar Bolgatanga toe. Dit is een plaats in het noorden van het land. Als eerst zijn we naar de Tongo Hills geweest, dit is een gebied met veel gesteente in het landschap. We hebben daar een heel stuk op geklommen zodat we heel mooi uitzicht hadden! Ook hebben we daar kennisgemaakt met de Chief van het dorp (Tengzug) en jaa wat voor Chief, deze beste man van 83 jaar heeft maar liefst 19 vrouwen! En minimaal 100 kinderen! Echt bizar bizar, het kan allemaal! Vanaf daar zijn we doorgereden naar Paga, daar heb ik dus in het echt vanaf een meter krokodillen gezien. Ik dacht ' agh vind ik echt niet eng' , maar die ene krokodil kwam toch wel verdomd snel dat water uit het land op! Bijzonder om te zien! 10 km verder ligt de grens van Burkina Faso al, dus we hebben natuurlijk even een paar stapjes op het Fransetalige Land gezet! 's avonds lekker uiteten geweest en ja ja me eerste Ghanese biertje/aloholische drankje gedronken. En je krijgt dan niet een gematigde hoeveelheid milliliters, nee meteen een fles van 625 ml!!!

De volgende dag naar het dorp Sirigu gereden, dit is een dorp waar de huizen helemaal versierd zijn met rode, witte en zwarte beschilderingen. Heel erg mooi! De vrouwen kunnen in het droge seizoen niet op het land werken, en lang lang geleden zijn zij begonnen met het verven van de huizen! Wij hebben daar een paintingworkshop gedaan, waarop we met dezelfde kleuren een doek mochten schilderen, dit was heel erg leuk om te doen! Daarna lekker uit eten geweest jammie jammie!!

Vandaag en gisteris het een moslimfeestdag, namelijk Sala. Het begin van het nieuwe jaar wordt dan gevierd! Angela en ik werden al vroeg wakker gemaakt om ons klaar te maken voor het gebed dat om 8.00 uur zou beginnen. Natuurlijk krijgen wij onze hoofddoek niet netjes op, dus onze moeder hielp ons super trots. Over de hoofddoek ging weer een speciaal soort sluier, al met al lekker warm in gepakt dus. Vervolgens gingen we met de vrouwen alleen naar een heel groot veld waar iedereen zijn matje uitrolde. Op dit veld kwamen wel een paar duizend mensen bij elkaar, heel erg bijzonder om te zien! Angela en ik waren een beetje bang te laat te bukken, hurken etc. maar het is allemaal goed gegaan. Wij als blanken zo gekleed waren wel echt ontzettend bekijks! Veel oudere Ghanese vrouwtjes kwamen naar ons toe en wensten ons een gelukkig nieuwjaar in het Dagbanli (de Ghanese taal). Gisteravond zijn we naar het stadium geweest want daar zou een concert/cabaretiershow zijn. Er stond een mooi podium klaar en er werd wat muziek gedraaid. Dit was rond 22.00 uur, vervolgens was het wachten wachten wachten. Om 00.00 uur lagen wij al zo'n beetje allemaal te knikkebollen op de tribune. Na een stroomstoring, kwam er een kort djembee optreden. 1,5 uur later kwamen een aantal artiesten het podium op, die vertelde dat ze vanavond niet op konden treden en dat ze morgenavond terug zouden komen! We konden onze oude kaartjes inwisselen voor nieuwe kaartjes voor morgen. 'Daar sta je dan in een stadium met je slaaphoofd'.

P.s. ik denk dat wij vanavond niet weer gaan;) Ik plak de kaartjes wel in me plakboek.

Tot snel!!

Liefs Esther

Contributions, Comments & Kudos

Ik wil ook een

Ik wil ook een zorgverzekering van 5 euro per jaar. :P thanks for posting! ^_^

Leuke post! Veel gedaan! Ik

Leuke post! Veel gedaan! Ik heb wel vaker gelezen over vrijwilligers die FuFu eten. =P Tot nu toe niemand tegen gekomen die het lekker vind xD
Best interessant om over het Sala te lezen! Was vast een leuke ervaring!

Hoe kwamen die kinderen aan

Hoe kwamen die kinderen aan al die diepe wonden? Klinkt echt eng. Gelukkig was jij er, ze konden het extra paar handen vast goed gebruiken!
Dat stukje over de krokodil was ook grappig. Super eng om die van dichtbij te zien.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of E.Heemskerk
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
0 3
Selected Categories