" Salaminka, Hello"

' Salaminka (blanken), Hello,'

Dat zijn de kinderstemmetjes die in koor, vanaf 's morgens vroeg deze term naar je roepen op straat.

Hoe is het bij jullie? Vallen de eerste blaadjes al van de bomen? En zijn de winterjassen weer uit het stof gehaald? Het natte seizoen is hier zo goed als over en je merkt dat het warmer en warmer wordt. Vorige week kon ik jullie nog niet vertellen hoe het in mijn gastgezin is, maar nu wel! Het is in een woord: super leuk, maar heel heel anders dan thuis. En ik heb in het gastgezin vaak genoeg besefmomentjes, waarop ik zo blij ben met mijn Mart en Lia/ Nederlandse opvoeding!! Ik verblijf samen met een ander Nederlandse vrijwilliger in het gastgezin, super leuke meid dus dat is echt heel erg gezellig! In het gezin heb ik 7 broertjes en zusjes, 3 kinderen van de moeder zelf, 1 van de tante (die tante woont ook in huis) en 3 meisjes uit de buurt. Ook zijn er altijd nog veel andere zussen, buurvrouwen en buurkinderen op visite.

Het Ghanese leven begint echt super vroeg dus rond 6 uur wordt er al begonnen met de was, koken, douchen etc. Er wordt nauwkeurig in de gaten gehouden wanneer ik wakker wordt want 10 min. later krijg ik mijn ontbijt op mijn kamer gebracht door een van de zusjes uit het gezin. Ik eet dan alleen op mijn kamer (in Ghana verstaan ze dat onder gastvrijheid en zij willen de gasten graag privacy geven.) Ik vind het zelf een beetje ongezellig maar goed. Zaterdag doen de meiden van het gezin de was (en dat is echt een BERG was), ik moet hier ook mijn kleren met koud water en een teiltje wassen dus ik heb een spoedcursus wassen gehad van mijn zussen. Oei oei mijn knokkels lagen al vrij snel open van het boenen. De kinderen worden in huis echt als 'slaaf' gebruikt vind ik, erg naar en confronterend om te zien!

In het ziekenhuis heb ik vorige week op het lab gewerkt, ik help dan met bloedprikken en met de onderzoeken. Er worden echt schrikbarend veeel malariatesten afgenomen en bijna iedereen heeft het dan ook nog eens. Het ziekenhuis is katholiek dus 's morgens beginnen de zustertjes allemaal super vrolijk liedjes te zingen voor god en bidden we met elkaar. Dit heeft echt wat! De collega's zijn heel erg aardig, de sfeer is goed, er wordt veel gelachen! Deze week werk ik op het consultatiebureau in het ziekenhuis, we wegen de baby's, geven voorlichting over de voeding en we schrijven ze in (in een echt super onlogisch, onhandig administratiesysteem). Het is alleen jammer genoeg een beetje rustig in het ziekenhuis, ik heb daarom ook nog niet echt het gevoel iets bij te kunnn dragen, ik ga vragen/kijken of ik nog wat wondverzorging op scholen zou kunnen doen.

Aan het eind vd middag en 's avonds spelen we veel met de kinderen of helpen we ze met huiswerk maken enzo. Het huis waarin ik woon is best groot, we kunnen renspelletjes en voetballen in huis, haha dus zo voetbal ik toch nog een beetje. De moeder, tante en buurvrouw (en) kijken echt bijna de hele dag door Boliwood films op tv, ze liggen dan op de grond, zou je ook eens moeten doen mam;)

De kinderen en jongeren in Ghana hebben echt schrikbarend grote wonden op hun benen, echt vreselijk. Deze genezen super slecht vanwege de eenzijdige koolhydraatrijke voeding. Een jongen en meisje in het gezin hebben ook flinke wonden, de familie wist niet goed deze te verzorgen en hadden het materiaal ook niet. Ik ben deze nu dus aan het verzorgen, en ze worden zichtbaar kleiner!

En dit weekend zijn we met 9 vrijwilligers op trip geweest, naar Kintampo! Super leuk, relaxed weekend gehad! Al om: 4.00 uur stonden we op het busstation voor de kaartjes, natuurlijk vertrok de bus pas om 6.30 uur (hij zou om 5.00 uur gaan). In een super drukke, volle bus hobbelden we naar Kintampo. Daar slapen we bij Hand in Hand, dit is een instelling voor gehandicapte kinderen en een guesthouse. De accomodatie was rustig gelegen en heel kindvriendelijk aangekleed met een dierentuin, zwembad etc. Wij vonden het allemaal heel lekker even uit de drukke stad te zijn! Daarna naar een natuurpark geweest waar heel veel apen zitten. We hadden bananen gekocht en de apen aten uit ons hand en vlogen letterlijk en figuurlijk om je oren! Bij het natuurpark was een klein dorpje waar een begrafenis gaande was, (dit wordt hier heel groots buiten gevierd met iedereen). Zij zien vrij weinig blanken dus wij werden aan de Chief (oudste man van het dorp) voorgesteld en mochten vervolgens nog 50 andere mannen een handje geven.

De volgende dag gingen we per trotro, dat is een heel oud busje, jaa pap voor Ghanese begrippen heb jij echt een mega mooi busje, naar de Kintampo Waterfalls. Ook dit was heel erg mooi! Daarna lekker uit eten geweest, heeerlijk, heerlijk!

Ik heb nu net super leuke stofjes op de markt gekocht voor een lange rok (zodat ik een keertje naar de moskee kan) en voor een badlaken, leuk leuk!

Tot snel, Esther

Contributions, Comments & Kudos

Hey Esther! Nederland doet

Hey Esther! Nederland doet raaaar. Soms straalt de zon, en dan regent het weer. :( Bomen zijn nog erg groen vreemd genoeg!

Vreemd dat het zo rustig was in het ziekenhuis. Hier in Nederland zitten ze voor een sneetje in hun vinger al meteen op de eerste hulp :P
Nou ja, keep me posted. :) Ik kijk uit naar je volgende post!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of E.Heemskerk
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
3 1
Selected Categories