Happy birthday to me!

Dinsdag 20 augustus – 02.30 uur Nederlandse tijd

Happy birthday to you, happy birthday to you, happy birthday dear Petra, happy birthday to you! Lief zacht en teder werd ik door Stephanie, Marlies en Jacky gewekt. Incl een kaars om uit te blazen! Kort daarna hadden ze alledrie een kadootje voor mij. Jacky had 2 lesboekjes die ik nog heel graag wilde hebben waar de kinderen hier les uit krijgen, Marlies had een heel mooi gevlochten mandje gekocht en Stephanie had wel iets heel bijzonders! Een video met allemaal boodschappen van de vrijwilligers en kinderen, dat was wel even een kleine tranentrekker! Heel erg mooi, staat trouwens op fb voor de liefhebbers. ’s Morgens kregen we ook bezoek van Ruben, hij bracht nog 4 vrijwilligers van een ander project mee die een dagje bij FoHo wilde komen kijken. Hettie, Timo, Patrick en Sharon. Hier heb ik naast het praatje en een lief kadootje helaas niet heel veel van mee gekregen…..

Want… mijn verjaardag werd vervolgd met een bezoekje aan de Mukwaya kliniek. Ik was namelijk al 3 dagen benauwd waarvan het steeds erger werd. Een check kan nooit kwaad. Wat bleek… longontsteking…. Lucky me! Toen ze vertelde dat ik mijn antibiotica tot vertrek IV kreeg dacht ik gelijk opgenomen te moeten worden, iets waar ik niet op zat te wachten… Maar, african style. Je mag hier gewoon met een infuus naar huis! Eerste shot antibiotica gehad, 2 more to go en dan zou ik overgaan op pillen ivm mijn vertrek vrijdag weer naar Nederland. Ik vond het allemaal prima zolang ik maar terug naar het project kon! De laatste 3 dagen wil ik absoluut niet missen.

Aangekomen bij de office eigenlijk gelijk door naar mama Kayemba’s huis om te kijken hoever de bouw er voor stond en om toch nog een glim van de andere groep op te kunnen vangen. Alle kinderen die me feliciteerden en kleine stukjes zongen. Super lief! Wij gingen rond 1 uur terug naar de office om het eea voor te bereiden voor de verjaardagslunch. Tafels verschuiven, bekers zoeken, etc. Om half 3 zat dan eindelijk iedereen aan tafel en was het eten klaar. Ik had 4 kippen voor de kinderen gekocht, dus ze kregen allemaal een ruim bord vlees, matoke en rijst! Wat waren ze volop aan het genieten, vlees iets wat ze misschien een paar keer per jaar maar krijgen. Na het eten kregen ze een paar bekers limonade en een 1 a 2 koekjes als toetje. Ze gingen ook nog een keer met z’n allen zingen en Mukassa had nog een leuk praatje gehouden. Na het eten nam Alon me even apart, hij had nog iets voor me. Eerst een hele toespraak over dat wanneer je ouder wordt je ook wijzer wordt ( is maar te hopen) en dat je steeds dichter bij de dood komt maar daar niet bang voor moet zijn etc etc, daarna gaf hij mij een zelfgemaakt kadootje waarop stond: Happy birthday dear Petra, Alon. Echt heel lief.

’S Avonds lekker bij Frikandelle gegeten. Ik voelde me behoorlijks slap maar een salade ging er wel in. Bij thuiskomst had jajja nog een kadootje voor me! Ze had voor mij een armbandje met happy bithday erop gemaakt. Heel erg lief! Ik kan toch wel echt zeggen dat ik me jarig voelde. Maar naarmate de avond vorderde voelde ik me ook wel steeds slechter. Benauwder, slapper, meer hoofdpijn, duizelig. Gelijk door naar bed dus. In bed ging het steeds slechten en slechter, piepende ademhaling, hoesten etc. Besloten de stoel te gaan slapen, rechtop zitten is immers veel beter voor de longen en de benauwdheid zou dan ook wat afnemen. Komen de verpleegkundige skills toch nog van pas. Helaas werkte dit niet zo, de benauwdheid en piepen bleef, slap als een vaatdoek en hondsberoerd. Zo, heel wat uitdrukkingen op een rijtje. Toch maar gevraagd of Stephanie, Ruben wilde bellen. In 1 streep door naar het ziekenhuis in zijn bolide. In het ziekenhuis gelijk naar een kamertje gebracht en aan het zuurstof gezet. Wat voelde ik me een malloot & copd patiënt aan de concentrator. Ruben en Stephanie contant grappen maken en dingen voorlezen wat op de muren hing, ik weer lachen gevolgd door een half stikkende Petra. De voor Stephanie en mij meest bizarre dingen hingen aan de muur en bijzondere werkmethodes werden gehandhaafd. Als westerse verpleegkundige in opleiding, erg grappig om te zien. Helaas, camera lag thuis evenals de smartphones. Olderwetse Nokia kwaliteit van de foto’s it is!

Afijn daar was dan eindelijk de dokter. Ditmaal klonken beide longen niet schoon en de benauwdheid nam nog niet echt af. De antibiotica die ik vanmorgen had gekregen was wel het beste middel voor de longontsteking ik heb er alleen iets bij gekregen voor het hoesten. Het plan: nachtje blijven, aan het zuurstof en morgen verder zien… Happy me on my happy b-day… En dan ook nog met nog maar 2 projectdagen te gaan… Wilden ze me ook nog in een rolstoel zetten om naar mijn kamer te brengen. Koekoek, de rolstoelen kunnen andere mensen hier beter gebruiken. Gelukkig wel een eigen kamer want op zaal wil je hier niet liggen met al die rare ziektes en open niet vastgestelde tbc. Ruben reed terug naar het huisje om een matras voor Stephanie op te halen en dekens en kussens. Die moet je hier zelf verzorgen als je dat kan. En natuurlijk de benodigde toiletartikelen. Die lieve Jacky heeft zelfs aan een wc-rol gedacht.

Daar lig je dan.. op je 20e verjaardag in het ziekenhuis. Vrijdag op zaterdag nacht vlieg ik terug naar Nederland…

Ondertussen is het 6 over 7, ugandeese tijd. Rond 4 uur speelde de benauwdheid weer op, rond 6 uur weer aan het zuurstof gegaan, maar dat bouw ik snel af. Vandaag gewoon weer naar het project, lekker ontspannen rondhangen. Geen dag die ik wil missen! Zeker morgen de laatste dag niet. Dus thuisfront, maak je geen zorgen. Ik ga nog lang niet dood. En voor iedereen die ooit met een neusbril heeft moeten slapen, ik weet wat je doormaakt, fijn is anders.

Liefs Petra

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Nou nou, die reis is niet

Nou nou, die reis is niet zonder slag of stoten gegaan! haha, nou ja. Nog steeds in leven en nog fijne verjaardag (een maand later).
Bedankt voor je blog!

Ziek, ziek, ziek :( Nou ja,

Ziek, ziek, ziek :( Nou ja, je hebt iets om over naar huis te schrijven! Die Frikandelle waar je het steeds over hebt, is dat toeval of is de plek vernoemd naar een frikandel uit de snackbar?? :P Krijg wel honger iedere keer als ik die naam zie!! :D

Haha, het is van een

Haha, het is van een belgische eigenaar dus het zou maar zo kunnen... maar een frikandel was daar een grote gehaktbal....

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Petra Harmsen
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
16 3
Selected Categories