Dag op vakgebied!

Donderdag 15 augustus – 18.02 uur Nederlandse tijd

Vandaag was het dan eindelijk zover, we zijn naar een ziekenhuis geweest. Eigenlijk wilden Stephanie en ik naar een gouvermental ziekenhuis, maar omdat FoHo goed contact heeft met een groot private ziekenhuis zijn we daar geweest. FoHo brengt erg zieke kinderen naar het ziekenhuis, nemen de kosten op zich en krijgen hiervoor van het ziekenhuis korting.

Met de boda boda, samen met Joseph, op naar het ziekenhuisje. Stephanie heeft van haar werk 90 cahteter zaken mee kunnen nemen dus ook die reden met ons mee. Aangekomen bij het ziekenhuisje werden we heel warm ontvangen. De afrikaanse 5 minuten werd helaas wel 30 minuten wachten voordat we naar de directrice konden. Het was een christerlijk ziekenhuis, welke word ondersteund door verschillend kerken. Een gigantisch groot terrein met verschillende departments. De meeste zusters in nonnen kledij, erg mooi om te zien. Verder iedereen in jurkjes tot over de knie, haren strak en een klein wit capje op. Aangekomen bij het kantoor van de directrice was ze heel erg blij om ons te zien, zeker toen ze hoorde dat wij verpleegkunde studeerde. De blijdschap werd nog groter toen we de 90 catheter zakken uit onze tas toverde.

Na een kort gesprekje werden we door de hoofdzuster Cahtrien rondgeleid over het terrein en de verschillende departments. Een klein gedeelte voor de HIV-patiënten, het grootste gedeelte voor de nutricien en de child care. Heel eg interessant om de gigantische verschillen met ons Deventer ziekenhuis en hier te zien. Zo weinig materiaal maar toch zo goede zorg kunnen leveren. Gigantische zalen, terwijl er bij ons echt max 4 op een kamer liggen. De kinderafdeling deed mij toch wel even slikken vooral de verhalen over de achtergrond en familie van de kinderen. We zagen bijvoorbeeld een tweeling van 4 maanden oud liggen… Qua grote hadden het pas geboren baby’s kunnen zijn zo klein! Moeder 2 weken na de geboorte overleden. Vader overleden en hun broer van 24 zou dan voor de kinderen moeten zorgen, maar hij is zo arm, geen werk etc etc. Wat een ellendige verhalen, de een na de ander. Wederom heel erg indrukwekkend.

Daarnaast nog veel bizarre dingen gezien. Waaronder de operatieschorten van de chirurgen die buiten te drogen hingen. Het ene gat nog groter dan de ander. En een aparte department voor de vrouwen welke bijna genezen waren. 9 van de tien liep met een catheterslangetje in een emmer. De redenatie hierachter was dat de cathterzakken slecht voor het mileu zijn en ze de emmertjes om kunnen spoelen. Ben dan toch wel benieuwd hoeveel blaasontstekingen er gemiddeld voordoen…. Zie de foto op facebook. Redelijk lachwekkend… Toen we daar liepen kwamen uit alle hoeken en gaten vrouwen om naar ons te kijken.. toen we wegliepen werd er geklapt en wederom bye mzungu geroepen. Blijft onwennig…..

Na d e lunch gingen Stephanie en ik naar het schooltje bij de koffieplantage samen met Joseph. We gingen de kinderen het liedje leren en opnemen. Echt super leuk om te doen! In het begin waren de kinderen echt heel erg verlegen, maar uiteindelijk hebben we toch een heel leuk resultaat!

Morgenochtend vertrekken Stephanie en ik naar Lake Bunyoni voor een weekendje relaxen… Iets waar ik erg naar uitkijk. Het is het diepste meer van Uganda en schijnt ook echt heel erg mooi te zijn… Hoorde gister van vriendlief dat the lord of the rings daar ook is opgenomen? Afijn weekendje chillen dus en dan nog 4 dagen project. Waarvan de dinsdag de 20e mijn verjaardag & donderdag ons afscheid op het project…. Wat gaan die dagen toch onwijs snel hier!

Zo mijn tas maar eens pakken want om 6.45 zitten Stephanie en ik alweer op de boda boda naar Masaka!

Liefs Petra

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Lord of the Rings is

Lord of the Rings is opgenomen bij Lake Bunyoni? Nog Orcs tegen gekomen? =P
Het feit dat er nog steeds ziekenhuizen zijn waar nonnen rondlopen blows my mind. Als ik daar aan denk zie ik van die middeleeuwse kloosters voor me. Super goed dat FoHo voor die zieke kinderen betaalt.
Nog vier dagen? Ga je blog wel missen!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Petra Harmsen
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
11 1
Selected Categories