Chaos in Kampala

Zondag 28 juli – 19.29 uur Nederlandse tijd

Welgeteld 30 minuten slaap. Met de wekker op half 8 zat er helaas niet meer in. Maar dat mocht de pret niet drukken, Kampala stond namelijk op het programma! De hoofdstad van Uganda. Voordat we richting de hobbelwegen vertrokken, kregen we een korte uitleg over de hoofdstad. Een voorproefje op de bijzondere cultuur.

Allereerst de kledij. Korte broekjes en rokjes worden hier niet gewaardeerd. Mocht je je erg bloot kleden, dan wordt je hier al snel uitgejoeld en voor prostituee aangezien… Niet echt fijn op een eerste dag! Daarnaast werd er wat verteld over de criminaliteit en natuurlijk het afdingen! Hier heb ik topsport van gemaakt… zie verderop in mijn blog.

Beginnend bij het begin. Op de parkeerplaats, 2 taxibusjes waar in Nederland max 8 personen ingaan. Hier is het de gewoonte: “hoe meer hoe beter”. Normaalgesproken gaan er in Kampala +/- 20 personen in 1 busje. Hoe ze dit voor elkaar krijgen is mij nog steeds een raadsel.. met 10 Nederlanders zat ons busje prop en prop vol! Dit deed niets af van de gezelligheid! De mooiste en gekste verhalen kwamen naar boven en natuurlijk alle eerdere rei savonturen van alle mede vrijwilligers.

Onderweg keek ik mijn ogen uit! Wat een chaos en wat een bijzondere cultuur! Amper te omschrijven, maar ik zal een poging wagen… in Uganda vind je om de 10 meter kraampjes aan de straat met de raarste dingen! Van alle soorten fruit, kippen, banken, popcornautomaten, vis, hele karkassen vlees tot kleding, auto onderdelen, fietsen en ga zo maar door! Als je naar links keek, zag je rechts niets….

Keek je naar rechts, zag je koeien met gigantische horens, auto’s vol levende kippen, bodha bodha’s (brommer taxi’s), fietsen volgepakt met honderden bananen waarmee ze amper vooruit komen, en tientallen taxi busjes en straatverkopers. Wat heb ik genoten van die 2 uur in het busje!
Aangekomen in Kampala hebben we fantastische dingen gezien! Aller eerst zijn we naar een klein marktje geweest, overdekt. Wat een ervaring! Stel je voor: alle soorten fruit, groeten etc, in grote manden uitgestald, dicht op elkaar. Hutje mutje, maar fantastisch mooi! Helaas was hier geen mogelijkheid om foto’s te maken. De locale bewoners mag je alleen op de foto zetten met toestemming of een overzichtsfoto maken. Daarnaast werd er aan alle kanten aan je getrokken. De mannen pakte je bij de hand, wilde je iets verkopen, zeiden dingen zoals “love me”, “how are you”, “you’re beautiful” etc etc. Advies: niet op ingaan gewoon door lopen!

Verder zijn we nog op het taxiplein geweest! Nog nooit zo’n gaos gezien in een stad en zoveel taxi’s bij elkaar. Nu vroeg ik mij af… zit er een systeem in, en dat zit er. Ongelooflijk. Na het taxiplein zijn we lekker wezen eten en kregen we een lokale maaltijd voorgeschoteld, erg lekker! Tot slot zijn we in Kampala nog bij een klein toeristisch marktje geweest. De meest mooie maskers, tassen en armbandjes. Nu allemaal in mijn koffer haha!

Onderweg naar Masaka, ons volgende verblijf, zijn we nog bij de evenaar geweest. Iets wat je gewoon gezien moet hebben… natuurlijk de toeristische foto’s gemaakt en weer door!
Glibberige wegen, 1000 en 1 bijna ongelukken… wat een spanning… net een achtbaan! De bodha bodha’s vlogen ons om de oren, de ene hobbel naar de ander… weer mijn hoofd gestoten! Vaker dan 3x, maakt dit mij een ezel?

Volgende en laatste stop voor vandaag: Maria Flo Hotel in Masaka. Bij aankomst, feest en muziek. Er was een bruiloft gaande. Erg mooi een bijzonder hoe de vrouwen zich in de meest mooie jurken hijsen. Over de lieve schattige kinderen nog niet gesproken. Nog even genieten van de luxe, eigen 2 persoons bed en een warme stortdouche. Morgenochtend gaan we dan eindelijk naar het project toe! Spannend maar echt iets om naar uit te kijken!

Opnieuw staan de foto’s op facebook! facebook.com/petra.harmsen.7

Liefs Petra

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Zo, dat klinkt als een heel

Zo, dat klinkt als een heel advontuur! Je mag daar geen korte dingen dragen? Hoe heet is het daar dan? :P

Dat was het zeker! Heel

Dat was het zeker! Heel indrukwekkend allemaal! Gemiddeld was het bij ons ongeveer 30 graden.. maar de luchtvochtigheid is natuurlijk heel anders dan hier, dus het was goed uit te houden! :)

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Petra Harmsen
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
18 2
Selected Categories