Mijn laatste blog; met waarderingen en doelen

Hola!

Mijn laatste dag van mijn reis in Peru zit erop. Ik heb er ontzettend van genoten en heb super gave en mooie dingen mee gemaakt. Alle uitzichten die ik heb gezien, de bijzondere mensen die ik heb ontmoet, de vele gevoelens die ik heb gehad tijdens mijn reis en al het andere zal ik dan ook niet snel vergeten.
Ik heb afgelopen weken dan ook zeker veel geleerd. Ik ben sommige dingen erg gaan waarderen aan Nederland maar ook net zo veel dingen aan Peru. Voor mezelf heb ik ook doelen gesteld als ik weer in Nederland ben. Of ik me hier aan houden kan weet ik niet, maar proberen ga ik het zeker!
Ik vond het zelf wel leuk om een aantal van deze gewaardeerde dingen en doelen op een rijtje te zetten:

Wat ik ben gaan waarderen aan Nederland:
- Op nummer 1 zeker de altijd warme douche. Precies de temperatuur die je wil en echt altijd. Niet ijs koud, half lauw of veelte warm wat gewoon pijn doet aan je huid als ook maar een millimeter aan de kraan zit.
- Op 2 is het drinken uit de kraan. Gewoon lekker water zonder chloor als je de kraan open doet. Niet al die flesje die je kopen moet, niet het water koken en laten afkoelen maar gewoon de kraan open doen.
Verder:
- De seizoenen. De lente waarbij alles begint de bloeien, de zomer waar het (meestal lekker warm is), de herfst met de kleuren en regen, en de winter met sneeuw en kou. Hier in Peru is het overdag altijd net boven de 20 graden en de nachten zijn 1-2 graden. Als het hier zomer is, regent het alleen maar en is het 4-5 graden warmer dan in de winter.
- Afspraak is afspraak. Als je een afspraak maakt kun je er over het algemeen vanuit gaan dat mensen op tijd zijn (+/- 5-10 minuten) maar geen uren te laat. En vooral dat ze op komen dagen.
- Fietsen. Snel en gemakkelijk op de fiets ergens heen. Gewoon vlak land.
- Het niet continu getoeter horen om alles en niks. Als ze iemand kennen, als ze denken dat je misschien een taxi wil, als ze willen laten weten dat ze er zijn, als ze van baan veranderen, bij onoverzichtelijk bochten, als ze voorrang willen, als ze voorrang geven en gewoon omdat het leuk is.

Dit klinkt misschien negatief tegen over Peru maar voor Peru heb ik ook zeker dingen die ik ben gaan waarderen en ook zeker zal missen:
- De rust die alles met zich mee brengt. Heel tegenovergesteld op nummer 4 hier boven; afspraak is afspraak. Maar het is niet erg als je 20 minuten te laat bent. Maar je speekt ook dingen af op die manier (vanavond ergens gaan we naar de kroeg, kom je ook?). Het scheelt een boel gestress en gehaast. Vooral gevoelsmatig bij mij.
- Het goedkope leven voor ons. Taxi’s kunnen nemen voor omgerekend 0,90-1,20 euro. En met de bus hoe ver je ook wil voor altijd het bedrag van 0,70 sol! Omgerekend 0,20 euro. En vooral het uit eten kunnen gaan voor 10-15 sol. Omgerekend 3-5 euro.
- De kleine schattige kleurrijke winkeltjes ga ik ook zeker missen. Net als de vele markten met groente, fruit, etenstentjes, kleding en souvenirs. De geuren en kleuren en vooral de gezellig heb je niet in Nederland.
- Dat elke dag anders loopt dan verwacht. Je kunt plannen wat je wil, maar alles loopt altijd anders. En over het algemeen positiever vond ik altijd. Zelfs als er dingen fout gingen, gingen er ook dingen leuk. Je leerde nieuwe mensen kennen, je zag grappige dingen of kwam ergens terecht waar je anders nooit heen zou gaan. In Nederland is alles, en daar doe ik zelf ook hard aan mee, geplant. Anders bereik je ook stukken minder. In Nederland moet alles veel langer van te voren terwijl je hier ook op het moment zelf dingen kunt veranderen of wijzigen.
- Raar maar waar, ook het slapen in kleine huisje zonder elektriciteit had wat. Wat primitiefs, milieu vriendelijks en grappigs. Dit zelfde geldt voor koude douches, op dat moment kun je er best om lachen en je hebt geen andere keus. Je legt je er makkelijker bij neer als iets anders gaat of is. Je geniet wel extra van een lekkere douche daarna.
- Het zelf koken ben ik door het veel uit eten gaan ook zeker gaan waarderen. We gingen denk ik 4-5x per week uit eten en kookte de rest van de dagen. Dit was extra goedkoop en vaak erg lekker omdat je het lekker at in je eigen appartement. Maar ondanks dat ga ik het eten ook echt missen. De keuken in Peru is erg lekker!
- En natuurlijk de prachtige natuur! De bergen, de dieren, de planten maar ook de kleine schattige stadjes.

Door deze dingen heb ik ook een aantal doelen voor mezelf gesteld als ik weer tegen ben in Nederland:
1. Ik wil weer beginnen met hardlopen. Omdat je in Peru op 3400 meter leeft, worden er meer rode bloedlichaampjes aangemaakt waar je de eerste weken tot 3 maanden profijt van hebt. Daarom wil ik direct de dag nadat ik terug ben beginnen met hardlopen.
2. Minder stressen en meer kunnen lachen als dingen anders gaan dan geplant. Het is niet erg, soms zelf beter achteraf. Je leert er weer van en soms zie je dingen op een andere manier.
3. En natuurlijk alles uit het leven, mijn relaties, mijn studie en werk halen wat ik kan! Want het leven is prachtig!

Dank jullie wel voor het volgen van mijn blog afgelopen 2 maanden. Hopelijk hebben jullie net zo genoten als ik van het lezen van mijn avonturen en hebben jullie een beetje een beeld gekregen van het prachtige Peru en het vrijwilligerswerk.
Ik raad het iedereen aan!

Adois!
Y nos vemos pronto!

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.