Oli otya!

Weer een nieuwe blog waarin ik ga vertellen over de volgende dagen in het geweldige land Uganda!

Dag 6: Op deze dag zijn we we naar project Cepo gegaan. Dit is een communityproject waarbij vrijwiligers mensen helpen voor een stap in de betere richting. Bij dit project zijn we in kleine groepjes verdeeld en we gingen stofen maken. Op stofen kan je eten maken, maar zo'n stoof kun je maar zo'n twee jaar gebruiken. Daarom leert Cepo (en wij op dag 6 dus) om een stoof te bouwen. We moesten in modder (en we vermoeden poep) staan en bouwden een stoof. Bij het maken van deze stoof waren er echt supersupersuperschattige kinderen. Ze waren helaas armer dan arm. Uitgescherude kleertjes en vieze gezichtjes. Ook was er een gehandicapt kindje bij, die deze dag door de Worldmappers in het zonnetje werd gezet. Hij werd opgetild, rongeslingerd, en er werd met hem gespeeld. Ook met de andere kindjes trouwens. Ik denk dat ik kindjes nog nooit zou erg heb zien stralen en lachen als hun. Van te voren dacht ik: 'als ik maar een kind een leuke dag heb gegeven'. En dat is zo erg gelukt!

Dag 7: Deze dag zijn we naar Foho (foundation of hope) gegaan. 'Dit is een opvang voor straatkinderen. Straatkinderen werden hier opgevangen en sliepen hier, gingen hier naar school etc. We werden in groepjes verdeeld en ik moest houtskool maken. Dit moest je eerst gaan zeven en vervolgens ging dit door een machine waardoor het rolletjes werden. Deze rolletjes moest je laten drogen en dan had je houtskool! Heel grappig om te zien hoe dit in zijn werk ging. Andere groepjes maakten armbandjes of kaarsen. Na een lekkere Ugandese lunch zijn we die middag gaan Volleyballen met de straatkinderen. Ondanks mijn zeer lage prestaties, was dit erg leuk om te doen!

Dag 8: De wekker ging om O5:OO (Ugandese tijd,O4:OO Nederlandse tijd). We moesten op dag 8 namelijk zo'n 6 uur rijden naar Lake Bunyonyi. Lake Bunyonyi is een prachtig, goddelijk mooi meer. We hebben die middag heerlijk gezwommen, aan het water gezeten, spelletjes gedaan en uitgerust. Lichamelijk was ik niet erg moe, maar door alle ervaringen die je oploopt wordt je toch echt wel uitgeput! Je ziet heel veel andere dingen, krijgt andere indrukken, en dat maakt je toch best moe! Die Zondag zijn we naar een erg mooi punt gegaan. Dit was het hoogste punt waar we alle eilandjes van Lake Bunyonyi konden zien liggen. Het was supersuper mooi! Hier hebben we nog even een paar groepsfotootjes gemaakt. Een van de allerleukste dingen aan Lake Bunyonyi was: er was stromend water + er was een boiler, wat betekend dit::: WARM WATER. Helaas was dit water na zo'n geschattige 7.9O minuten wel weer koud, maar het gaat om het idee: warm water!!

Dag 9: Deze dag zijn we aangekomen bij de kerk waarin we verbleven. Ja, je leest het goed, we sliepen in een kerk. Maar ook in tenten. In tenten én in een kerk. (Spannend he:P) Door de lange reis vanaf Lake Bunyonyi naar Pelido (dat is het project waarbij we heen gingen) hadden we geen tijd meer om op dag 9 een daadwerkelijke activiteit te doen. We hebben nog wel een paar potjes Weerwolven gespeeld (dit is trouwens een hartstikke gezellig spel om te spelen in een groep, dit hebben we bijna elke avond gedaan!) en we hadden een meeting met een van de leiders van Pelido bij het warme kampvuur die aangestoken was door een bewaker. In Uganda zie je best vaak bewakers rondlopen, maar dit zijn hele andere soort bewakers dan in Nederland. Dit zijn mannen die met supergrote geweren op hun zak lopen. Toen ik voor het eerst zo'n iemand op het vliegveld zag, schrok ik best wel. Je krijgt het idee dat het een erg gevaarlijk land is, want anders zouden er toch niet zulke gewapende mannen nodig zijn? Maar tijdens de trip is ons vaak uitgelegd dat deze bewakers er alleen maar zijn voor de zekerheid. Dat er eigenlijk nooit iets gebeurd maar áls er iets gebeurd, dan hebben ze in ieder geval de zekerheid van zo'n bewaker.

Dag 10: Op dag 10 werden we in drie groepen ingedeeld. Ik was groep C en dat betekende dat ik deze dag naar een waterzuiveringproject ben geweest. We hebben planten weggehaald (die normaal gesproken het water vlakbij vervuilden) en water vanuit de greppel naar een andere kant geloodst (er een soort stroming ingemaakt) zodat het water weggeloodst werd en waardoor er weer schoon grondwater in de put kon komen. In de middag zijn we met schoolkinderen gaan lezen. Ik was met vier kindjes, en daar zat je dan, onder een boom, te lezen. Ik liet hun lezen en verbeterde zodra dat nodig was (en ja, dat kon ook met mijn niveau Engels, want de boekjes waren zeer makkelijk en de kindjes waren rond de 8). Het schattige was dat ik soms een kindje aanwees en alle kindjes tegelijk begonnen te lezen. Meerdere kleine kinderstemmetjes bij elkaar, dat klinkt gewoon érg schattig.

Dag 11: Deze ochtend zijn we door gewisseld. Nu zijn we met ons groepje naar het landbouwproject geweest. We moesten een greppel uitgraven waar het water in kon wegstromen. Dit kwam uit bij een grotere greppel.
Deze middag hebben we ook meegedaan aan en debat gehad met de school naast de kerk. De stelling was: het leven in de stad is beter dan het leven in dorpen. Wij waren voor en hebben gewonnen. Wel moet ik zeggen dat dit grotendeels kwam door de steun van onze (lokale) buschauffeurs en onze lokale expeditieleidster.

Als ik dit zo opschrijf, krijg ik het idee dat ik de meest saaie verhalen ooit heb geschreven. Maar alles was daar zo super hier dat 't helemaal niet zo saai was dan het nu, in deze blog klinkt. Het was geweldig, het uitzicht was geweldig, de mensen waren (zijn) geweldig, de natuur was geweldig. Uganda zit en blijft in mijn hart! Webalee!

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of hesteridsardi
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
2
Selected Categories