Milieuvriendelijk reizen. Hoe doe je dat?
Waar denk jij het eerst aan bij 'op reis gaan'? De kans is groot dat je jezelf in een vliegtuig naar een exotische bestemming ziet zitten. Misschien ook een mooi hotel met zwembad erbij? Zoals je weet heeft vliegen een grote impact op het milieu, maar er zijn ook minder in het oog springende activiteiten die je tijdens een reis onderneemt die veel impact hebben.
 
Transport
 
Het vervoermiddel dat je neemt naar je bestemming zorgt voor een groot deel van de uitstoot. Dat komt vooral door de uitstoot van vliegtuigen. Milieucentraal heeft een tool ontwikkelt waar je de klimaatimpact van jouw vakantie kunt meten. Zo kwam ik er achter dat mijn reis naar Bali bijvoorbeeld 3.960 kg aan CO2 uitstoot heeft gekost. Waarvon het overgrote deel van het vervoer naar de bestemming komt.
 
Image
 
Om dit even te vergelijken, dit is bijna net zoveel als het energieverbruik van een huishouden in 1 jaar.
 
Image
 
De meest voor de hand liggende oplossing zou zijn, reis minder ver! Maar ook voor kortere vliegreizen loopt de hoeveelheid uitstoot al snel op. Ook bieden vliegmaatschappijen steeds vaker de mogelijkheid om je uitstoot te compenseren. Dan betaal je een extra bedrag, vaak een paar tientjes, bovenop je ticket. Hier zitten echter wel haken en ogen aan dus het is zinvol te onderzoeken wat er precies gecompenseerd wordt.
 
Wel heb je als je minder ver reist ook de mogelijkheid om de trein of bus te pakken. Dat scheelt al een hoop CO2 uitstoot. De auto is minder milieuvriendelijk, maar nog steeds beter dan het vliegtuig. Verder zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten:
  • Ga minder vaak, ga langer op reis. 4 keer kort op reis is al snel meer vervuilend dan 1 keer lang.
  • Hoe meer mensen er met een voertuig mee kunnen hoe minder schadelijk voor het milieu. Reis bijvoorbeeld met zoveel mogelijk mensen in de auto. Neem je wel het vliegtuig (geldt ook voor de trein trouwens) reis dan tweede klas in plaats van eerste klas.
  • Neem een rechtstreekse vlucht in plaats van een vlucht met stop. Hoe vaker je landt, hoe meer CO2 je uitstoot. Dit komt omdat het vliegtuig vooral veel brandstof verbruikt bij het opstijgen en landen.
  • Kies voor een zuinige auto en pas je rijstijl aan. Plan je reis zodat je niet in de spits terecht komt en rijdt niet boven de maximumsnelheid.
  • Wees sportief, en ga voor een fiets- of wandelvakantie!
Verblijf
 
Het type verblijf dat je kiest kan veel verschil maken in de impact op het milieu. Daarbij geldt (jammer genoeg) vaak wel: hoe meer luxe, hoe meer milieubelasting. Een luxe hotel waar de airco de hele dag aanstaat heeft nou eenmaal meer impact op het milieu dan een tent op een camping. Er zijn echter ook veel eco-accommodaties die extra letten op zaken als water- en energieverbruik en recycling. Waar je verder op kunt letten:
  • Ruim je troep op een verantwoordelijke manier op. Kun je je afval niet ter plekke weggooien neem het dan mee. Sommige reizigers verbranden of begraven hun afval. Dit kan echter ernstige gevolgen hebben voor de bodem en voor dieren die het afval later weer opgraven. Zet ook geen dichte afvalzakken naast een container, wilde dieren (maar ook gewoon meeuwen) zijn in staat deze open te knagen.
  • Als je gaat kamperen, let goed op bij het stoken en doven van een vuurtje. Vooral in droge periodes kan één vonkje al leiden tot brand.
  • Let bij het uitzoeken van een accommodatie hoe er met het milieu wordt omgegaan. Er zijn hier verschillende keurmerken voor, bijvoorbeeld Bookdifferent, maar kijk ook altijd zelf wat zo'n keurmerk precies inhoudt. Kijk ook eens achterin de nieuwste edities van de Lonely Planet, hier staan adressen in van organisaties die duurzaam bezig zijn.
  • Laat je huis goed achter als je op reis gaat. Het is zonde als apparaten onnodig energie verbruiken terwijl je er niet bent!
Consumptie
Het eten dat je eet. De spullen die je koopt. De activiteiten die je doet. Ook als het gaat om consumptie zijn er veel dingen waar je op kunt letten om te zorgen dat je minder impact hebt op het milieu. Hierbij geldt eigenlijk dat hoe je thuis omgaat met je verbruik, je dat ook in het buitenland doet. Thuis gebruik je waarschijnlijk ook niet elke dag een nieuwe handdoek, dus waarom op reis wel? Enkele tips:
  • Kies herbruikbare producten. Dus geen plastic flesje maar een herbruikbare drinkfles, en doe onderzoek naar waar je deze kunt hervullen. Neem ter plaatse niet constant nieuwe plastic tasjes aan, maar neem zelf een boodschappentas of lichte opvouwbare rugzak mee.
  • Pak zo klein mogelijk in; hoe minder spullen je bij je hebt, hoe minder je weg zult hoeven gooien. Ook geldt: hoe minder zwaar je bagage is, hoe minder CO2 je uit zult stoten.
  • Gebruik milieuvriendelijke producten. Je kunt bijna overal een handwas doen als je zelf wasmiddel meeneemt. Kies voor het wasmiddel een biologisch afbreekbare variant, de waterzuivering is niet overal zo strikt als in Nederland. Dit geldt helemaal als je in de natuur verblijft.
  • Koop geen producten die moeilijk verkrijgbaar zijn of die afkomstig zijn van zeldzame of uitstervende diersoorten.
  • Bepaalde activiteiten zijn milieuvriendelijker dan anderen. Wandelen, mountainbiken of snorkelen is bijvoorbeeld beter dan golfen of jetskieën. Wees extra behoedzaam met activiteiten met wilde dieren. Hoe goed de dieren ook behandeld lijken te worden, het blijft een toeristische attractie die je zo in stand houdt.
Meer lezen:
  • Er is online veel te vinden over de uitstoot van bepaalde vormen van reizen en wat je daar aan kunt doen.
  • Zie bijvoorbeeld Milieucentraal voor feiten en achtergrond.
  • Alldasyeverydaisy blogt over duurzaam reizen.
  • Op JoHo.org vind je tips en inspiratie over jij je duurzame reis kunt vormgeven.
  • Heb jij nog een goede tip. Laat het vooral weten in een reactie!
Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: LauraD
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

External Link
Supporting content
Duurzaam reizen

Duurzaam reizen

Hoi! Leuk dat je in mijn magazine kijkt :) Duurzaam reizen is een thema dat mij al een tijdje bezighoudt. Ik heb zelf veel gereisd en ook gezien dat reizigers, en de industrie die daaromheen ontstaat, een grote impact kunnen hebben op een omgeving. Positief, maar ook negatief. Daarbovenop komt nog de impact die je niet direct ziet, zoals de impact op het klimaat.

Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat prachtige reisbestemmingen waar we allemaal graag naartoe willen, niet verpest worden doordat we er allemaal naartoe willen. In dit magazine heb ik interessante, blogs, tickets, statements en andere content over dit onderwerp verzameld die ik heb gevonden op WorldSupporter. Wordt uitgebreid!

More contributions of WorldSupporter author: LauraD
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1