Geef Engelse les in Japan met het JET Programme

Het unieke eten, de bijzondere tradities en fascinerende cultuur maakt Japan al decennia lang een populair land onder reizigers. Het is dan ook niet gek dat veel mensen voor langere tijd naar Japan willen om dit land te kunnen ontdekken. Het JET - Japan Exchange and Teaching - Programme biedt een mogelijkheid om voor een jaar in Japan te kunnen verblijven en te werken als Engels docent.

Wat is het JET Programme?

Het JET programme werd in 1987 in leven geroepen door de Japanse overheid met als doel het bevorderen van culturele uitwisseling tussen Japan en andere landen. Het programma biedt de mogelijkheid voor Engelssprekenden om als ‘Assistant Language Teacher' (ALT) aan de slag te gaan op openbare scholen in Japan. Daarnaast is er ook de optie om als ‘Coordinator of International Relations’ of 'Sports Exchange Advisor’ te gaan werken. Hierbij assisteer je lokale overheden bij het organiseren van internationale uitwisselingsactiviteiten. De meeste mensen die meedoen aan het JET Programme gaan echter als ALT aan de slag.

Wat zijn de voorwaarden voor deelname aan het JET Programme?

Om mee te kunnen doen aan het JET programme moet je geselecteerd worden. Je hoeft geen native English speaker te zijn of een lerarenopleiding te hebben gedaan. Wel zijn er een aantal criteria waarop geselecteerd wordt. Dit zijn onder andere:

  • Interesse hebben in Japan en gemotiveerd zijn om je te verdiepen in de Japanse taal en cultuur tijdens en na je verblijf.
  • In bezit zijn van een bachelor diploma of hoger.
  • Inwoner zijn van één van de deelnemende landen aan dit programma; bijvoorbeeld Nederland of België.
  • Goed Engels kunnen spreken. 

Het JET Programme is zeer populair en daarom ook erg competitief. Het helpt dus als je kunt aantonen dat je ervaring of kwalificaties hebt op het gebied van lesgeven (bijvoorbeeld door middel van een TEFL cursus). Of als je goed Japans spreekt. 

Hoe kun je je aanmelden voor het Jet Programme?

Je kunt je aanmelden bij de Japanse ambassade of consulaat. De selectieprocedure start 1 keer per jaar en begint meestal rond januari. Op de website van de Japanse ambassade in Nederland wordt informatie gepubliceerd over wanneer en hoe je je kan aanmelden. Ook vind je daar de volledige voorwaarden en benodigdheden voor je aanmelding.

Wat zijn je werkzaamheden als ALT via het JET Programme?

Als ALT assisteer je Japanse docenten Engels. Er wordt over het algemeen niet verwacht dat je in je eentje voor de klas staat dus wanneer je relatief weinig lesgeef ervaring hebt is dit een goede manier om ervaring op te doen.

Het verschilt per school en leraar wat je precieze verantwoordelijkheden zijn, maar je kunt denken aan het voorbereiden van lesmateriaal, assisteren bij de les of meedoen aan naschoolse activiteiten. Als iemand die vloeiend Engels spreekt kun je Japanse scholieren helpen om hun spreekvaardigheid te verbeteren.

Je kunt bij de aanmelding een voorkeur opgeven voor waar in Japan je graag zou willen werken. Aangezien het doel van het JET programma is om gemeenschappen door heel Japan internationaler te laten worden komen de meeste leraren terecht in kleine steden of dorpen. 

Meer lezen:

 

Kyoto, Japan | 清水寺 Kiyomizu-dera | Alejandro | Flickr

 

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of LauraD
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
7
Connect
WorldSupporter Resources
Selected Categories
Promotions
JoHo Insurances verzekert wereldwijd