Welk visum regelen voor een reis, werk of vrijwilligerswerk naar Ecuador?

Toeristenvisum

Er is geen toeristenvisum nodig voor een verblijf tot 90 dagen in Ecuador. Als je langer wilt blijven zul je vanuit Nederland een toeristenvisum moeten aanvragen voor een periode van 180 dagen, dit is de langste periode dat je officieel in Ecuador mag verblijven in een jaar. Er zijn mensen die langer blijven dan hun visum aangeeft omdat er (meestal) geen boete is voor langer blijven (Let op! Het zou kunnen dat dit verandert). Officieel is een retour- of onwardticket verplicht. In de praktijk wordt hier bijna nooit om gevraagd. Vraag wel even na bij je vliegtuigmaatschappij of ze je mee laten vliegen zonder returnticket of visum.

Werkvisum

Het werkvisum moet worden aangevraagd bij de ambassade in Den Haag en is geldig gedurende 1 jaar of tot maximaal 2 jaar. Het kan wel verlengd worden in Ecuador. Het werkvisum is geldig voor bekwame (technische) werkers, directeuren of managers, mensen die opgeroepen worden door bedrijven of instituties of mensen in Ecuador voor een tijdelijke opdracht.

De volgende documenten zijn nodig voor de aanvraag:

 • Het visumapplicatieformulier, ingevuld en ondertekend (te doen op de ambassade)
 • Certificaat van goedkeuring, ingevuld en ondertekend (te doen op de ambassade)
 • Geschreven verzoek van het bedrijf, getekend door de voorzitter, manager of juridische vertegenwoordiger en geadresseerd aan de Ecuadoraanse Buitenlandse Service in de plaats van residentie van de aanvrager
 • Paspoort, ten minste geldig tot zes maanden na het inreizen van Ecuador
 • Eén recente pasfoto's in kleur met witte achtergrond
 • CV dat bewijst dat je geschikt bent voor de functie
 • Bewijs van inschrijving van het bedrijf in de KvK
 • Gecertificeerde kopie van het certificaat van Registro Único de Contribuyentes (RUC) van de sponsor
 • Gecertificeerde kopie van het recente certificaat van nakoming van verplichtingen en verbintenissen en het juridisch bestaan van het bedrijf, uitgegeven door de Ecuadoraanse Superintendent van Bedrijven
 • Gecertificeerde kopie van de afspraak van de directeur, manager, om op tijd geregistreerd te worden in het register van de KvK
 • Bewijs van het niet hebben van verplichtingen jegens de Insituto Ecuatoriano de Seguridad Social
 • Arbeidscontract, in het geval dat je in dienst bent bij het bedrijf, en als dit het geval is ook een werkvergunning.

Vrijwilligersvisum

Als je als vrijwilliger korter dan 90 dagen in Ecuador verblijft, heb je geen visum nodig. Blijf je tussen de 90 en 180 dagen, dan kan je het best het verlengde toeristenvisum 12 I-X voor maximaal 180 dagen aanvragen. Dit visum is bedoeld voor bezoekers die voor legale doeleinden langer dan de gebruikelijke 90 dagen in Ecuador willen blijven. Je moet hierbij kunnen aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt om in Ecuador te verblijven en een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is op de dag van vertrek. Als je langer wilt blijven, dan kun je het speciale 12-VII vrijwilligersvisum aanvragen. Deze is minimaal 6 maanden en maximaal 2 jaar geldig en kan je aanvragen bij de ambassade van Ecuador in Den Haag. Er zijn hier ook een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals een beschrijving van je werkzaamheden in Ecuador en een officiële brief van de organisatie waarbij je gaat werken dat verklaart dat de instelling eventuele kosten van je verblijf zullen vergoeden, maar hiervoor kan je terecht bij de ambassade. 

De benodigde documenten zijn:

 • Visumapplicatieformulier, ingevuld en ondertekend (te doen op de ambassade)
 • Certificaat van goedkeuring, ingevuld en ondertekend (te doen op de ambassade)
 • Paspoort, geldig voor ten minste zes maanden na vertrek
 • Eén recente pasfoto in kleur met witte achtergrond
 • Een brief van de juridisch vertegenwoordiger van de organisatie in kwestie, met het verzoek dat de vrijwilliger wordt toegelaten tot Ecuador
 • Gecertificeerde kopie van het decreet uitgegeven door de Ecuadoraanse regering, waarin het de organisatie toestemming geeft te opereren in Ecuador
 • Document van de gast entiteit van de vrijwilliger, waarin ze de verantwoordelijk op zich nemen voor de door de vrijwilliger gemaakte kosten als gevolg van het verlaten van het land
 • Document van de vrijwilliger waarin aangegeven wordt dat diensten gegeven zullen worden, zonder daarvoor beloning in ontvangst te nemen
 • Garantie van de sponsor dat zij de vrijwilliger financieel zullen ondersteunen gedurende zijn/haar verblijf in Ecuador
 • Benodigdheden speciaal voor vrijwilligers: SRUOSC certificaat (Sistema de Registro Único de Organizaciones de la Sociedad Civil) en een omschrijving van het vrijwilligersproject.

Actuele informatie

ecuador flag stamp
Follow the author: Travel Supporter
Supporting content
Welk visum regelen voor werk, vrijwilligerswerk of een reis naar Peru?

Welk visum regelen voor werk, vrijwilligerswerk of een reis naar Peru?

Algemeen

Er is geen toeristenvisum nodig voor een verblijf tot maximaal 90 dagen per 180 dagen. Je krijgt een stempel bij de grens en vaak mag je hier echter maximaal 90 dagen mee verblijven in het land. Er is een eenmalige verlenging mogelijk via de immigratie authoriteiten. Wil je langer blijven, dan zul je een verblijfsvergunning moeten aanvragen. Dit moet buiten Peru gebeuren. Officieel zijn een returnticket en een bewijs van voldoende financiële middelen verplicht voor het (toeristen)verblijf in Peru. In de praktijk worden het returnticket en een bewijs van voldoende financiële middelen alleen gecontroleerd door luchtvaartmaatschappijen.

Let op: Kom je met de nachtbus het land in? Er wordt nog wel eens doorgereden, waardoor je geen inreisstempel krijgt, wat weer kan zorgen voor problemen zodra je het land uit wilt. Zorg dan dat je bij de grens uitstapt en een inreisstempel regelt. Stap desnoods uit (vergeet je bagage niet!) en pak na het verkrijgen van de stempel een volgende bus.

Let op: Luchtvaartmaatschappijen kunnen het hebben van een return ticket controleren (en eisen bij vertrek). Wanneer je geen return/vervolg ticket hebt binnen de 90 dagen, kun je bijvoorbeeld een busticket of goedkoop vliegticket naar een buurland regelen, zodat je dit kunt overleggen bij vertrek.

De meest actuele informatie check je op: http://www.embassyofperu.nl/contac.htm

Welk visum regelen voor werk, vrijwilligerswerk of een reis naar Colombia?

Welk visum regelen voor werk, vrijwilligerswerk of een reis naar Colombia?

Een toeristenvisum is in Colombia niet verplicht voor een verblijf tot 90 dagen. In Colombia zelf kan een verlenging aangevraagd worden voor nog eens 90 dagen. Het aanvragen van een verlenging kost wel veel tijd, wees dus voorbereid op lange wachtrijen en hoog oplopende frustraties. Je kunt ook van tevoren bij het consulaat in Amsterdam een visum aanvragen voor 180 dagen, dit is wel het maximum dat je in Colombia kunt verblijven in een jaar. Wil je langer blijven, dan zul je een verblijfsvergunning moeten aanvragen en dit kan alleen maar als je buiten Colombia verblijft. Een return ticket is niet verplicht. Vraag wel even na bij je vliegtuigmaatschappij of je zonder return ticket mee mag.

Vrijwilligersvisum
Officieel moet je een Speciaal tijdelijk visum (Temporary visa – Special) aanvragen. Hiervoor zijn nodig:

 • Brief van organisatie waarin staat welke activiteiten je gaat ondernemen en waarom je hier geschikt voor bent.
 • Brief van de organisatie waarin ze zeggen verantwoordelijkheid te nemen voor het verblijf en vertrek van de vrijwilliger.
 • Bewijs dat je geschikt bent voor de taken: certificaten etc.
 • Kopie van inschrijving van organisatie bij het ministerie.

Je kunt hiermee maximaal 2 jaar in Colombia blijven.
Over het algemeen raden vrijwilligersorganisaties je aan om op een toeristenvisum binnen te komen en niet te melden dat je vrijwilligerswerk gaat doen. Dit levert over het algemeen geen problemen op.

Werkvisum
Ben je van plan te gaan werken in Colombia, dan heb je een werkvisum nodig. Er zijn vier soorten visa beschikbaar.

1. De eerste is het gewone business visum (of de NE visum) bedoeld voor niet-Colombianen die naar Colombia reizen voor werk. Je werkt dan dus voor je Nederlandse werkgever en bent in Colombia voor kortstondige bezoeken. Je mag tot 180 dagen in Colombia verblijven met dit visum.
2. Het tweede werkvisum is het Colombia Business Associate visum of het Business Owner visum. Dit visum is bedoeld voor diegenen die een bedrijf in Colombia willen kopen of opstarten.
3. Het Colombia Work visum is bedoeld voor mensen die in Colombia willen wonen en werken voor een Colombiaanse werkgever.
4. Het laatste werkvisum is het Colombia Investors visum voor investeerders die minstens 200.000 dollar willen investeren.

Voor een werkvisum moet je naast de standaard documenten zoals je paspoort en een aantal pasfoto's, in ieder geval één van de volgende dingen in je bezit hebben:

– Als je voor je werkgever naar Colombia gaat, heb je een document van je werkgever nodig waarin je werkzaamheden in Colombia beschreven zijn. Het bedrijf waarvoor je werkt, moet ook kunnen verklaren voldoende financiële middelen te hebben om jou in je tijd in Colombia te ondersteunen.
- Als je een zzp'er bent of iets in Colombia wilt opstarten, moet je een eigen verklaring opstellen over het doel van je bezoek en een bewijs van genoeg financiële middelen.
- Als je gaat werken voor een Colombiaanse werkgever moeten zij een brief aanleveren waarin verklaard wordt dat jij voor dat bedrijf of die instelling gaat werken en dat zij verantwoordelijk zijn voor jou.

De meest actuele visum informatie vind je op: http://paisesbajos.embajada.gov.co/en

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
ecuador flag stamp
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
[totalcount]