Tussenjaar: Hoe maak je een plan en bereid je je voor?

Het is zover, je hebt eindelijk die beslissing gemaakt om dan echt een tussenjaar te nemen na je middelbare school, studie, werk, of gewoon ergen tussendoor. Die beslissing maken heeft vaak al best wat wilskracht nodig, maar je tussenjaar plannen is nog een hele andere taak op zichzelf. Ik heb zelf een tussenjaar genomen en van tevoren een heel plan gemaakt, of beter gezegd: plannen, vaak veranderde deze ook weer. Uiteindelijk ben ik wel erg tevreden geweest met en zeker over mijn keuzes geweest. Hopelijk kan ik jou ook een beetje de juiste richting in helpen als je hierover twijfelt. Deze blog is vooral gericht naar mensen die van plan zijn om te reizen tijdens hun tussenjaar.

1. Hoe lang wil je weggaan?

Een vraag die handig is om aan het begin al over na te denken, omdat het antwoord ook veel invloed heeft op andere beslissingen. Hoelang ben jij van plan om te reizen en wat is realistisch? Ben je van plan om in je eentje te reizen of met andere mensen of is het een combi van de twee? Het reisgezelschap kan namelijk ook veel invloed hebben op hoe lang je wilt gaan. Als je weet dat je je snel gaat ergeren aan anderen tijdens het reizen is dat handig om mee te rekenen in je beslissing met hoe lang je dan met anderen gaat reizen. Als je weet dat je het moeilijk vindt om lang in je eentje te zijn, moet je je bedenken of je je reis dan juist zó gaat plannen dat je niet lang alleen bent of dat je jezelf wilt uitdagen door juist langere tijden alleen te zijn. Als jij een reisperiode hebt bedacht, kan je dus beter inrichten hoe lang je ergens wilt zijn en met wie. Belangrijk om in gedachten te houden is dat je van tevoren kan bedenken dat je x aantal maanden weg wilt gaan, maar dat dit antwoord ook kan veranderen tijdens je reis. Misschien besluit je tijdens het reizen dat je ergens langer wilt blijven, maar het zou ook kunnen dat je last krijgt van heimwee of gewoon eerder weer terug wilt. Hoe dan ook, is het handig om een goede schatting te maken van hoe lang jouw reisperiode is, zeker omdat het invloed heeft op andere keuzes zoals je budget en reisbestemmingen.

2. Waar wil je heen?

Een vraag die de meesten zichzelf al snel stellen en anders wel worden gesteld is waar je heen wilt tijdens je tussenjaar. Het is sowieso handig om te bedenken welke richting je op wilt. Weet je misschien niet welk(e) land(en) precies, dan kan je wel bedenken welk werelddeel je zou willen ontdekken. De keuze van bestemmingen heeft namelijk ook weer veel invloed op je budget en eventueel ook op wat je daar gaat doen. Als je een langere periode wil reizen en niet van plan bent om te gaan werken, is het handig om een beetje goedkope bestemmingen in je hoofd te houden, zoals Azië. Als je wel naar wat duurdere bestemmingen wilt gaan en een beperkt budget hebt, is het handig om dat mee te rekenen. Dus bedenk of je dan liever voor een kortere tijd wil gaan of dat je nog steeds lang weg wilt gaan, maar gaat werken om het een beetje te balanceren. Ook is het handig om rekening te houden met factoren zoals de taal, de cultuur, de omgeving en de mensen: zoek vooral iets wat bij je past of waar je meer van wilt weten. Met bestemmingen in je hoofd kan je namelijk een stuk beter gaan kijken naar wat je wilt doen.

3. Wat wil je gaan doen?

Dit is een vraag waar je automatisch al veel mee bezig bent tijdens het plannen van een reis en hoogstwaarschijnlijk door bijna iedereen om je heen wordt gesteld. Het kan zijn dat je een vacature tegenkwam voor vrijwilligerswerk ergens en daarom speciaal naar die plek wilt reizen, maar het kan ook zijn dat je ergens heen gaat voor de mensen, het voedsel, de cultuur, de natuur, noem maar op! Nadat je de eerste twee stappen wat helderder hebt, is het belangrijk om beter te bedenken wat je precies wilt gaan doen tijdens je tussenjaar. Wat ik zelf heb gedaan en vaak als tip mee geef aan mensen is: bedenk/plan voor de grotere gedeeltes wat je precies gaat doen, maar houd gedeeltes vrij ertussen. Zo zorg je ervoor dat je niet hoeft te stressen op locatie zelf over wat je moet gaan doen daar, maar zo zorg je er ook voor dat je jezelf iets van ademruimte geeft en dus ook de optie iets spontaans te doen tussendoor. Stel je gaat een halfjaar weg, zorg er dan voor dat je in ieder geval voor vier maanden iets gepland hebt, maar houd die paar weken verder vrij, vooral tussen verschillende baantjes door. Als je nog totaal geen idee hebt wat je kunt gaan doen tijdens je tussenjaar, hier zijn een paar opties:

 • Reizen! Dit komt natuurlijk niet als een verrassing, maar veel mensen gaan alleen maar reizen tijdens hun tussenjaar (iets wat vaak alleen te doen is als je niet al te lang weggaat, naar goedkope plekken reist, of als je een groot budget hebt).

 • Vrijwilligerswerk! Dit kan van alles zijn: bij een organisatie die je van tevoren hebt betaald, iets wat je ter plekke tegenkomt en graag bij wilt helpen, helpen met klusjes in ruil voor onderdak, werken in een hostel, op een boerderij, noem maar op! 

  • Belangrijk bij (vrijwilligers)werk is vooral dat je van tevoren goed checkt of iets betrouwbaar is: mocht je het op locatie regelen, vraag dan vooral rond in de omgeving over de mensen/het werk, kijk van tevoren naar recensies, mocht je geen internet hebben en het ter plekke regelen: bel vrienden/familie en vraag of zij het voor jou kunnen opzoeken.

 • Betaald werk! Misschien heb je familie/vrienden in het buitenland zitten die jou aan een baantje kunnen helpen of heb jij via een organisatie een baantje weten te regelen, betaald werken in het buitenland is natuurlijk ook een optie! Check van tevoren hoeveel je kan verwachten qua loon en zorg ervoor dat je niet wordt afgezet daar omdat je een “toerist” bent. Handig om te weten is dat een salaris vaak het enige is wat je kan verwachten, ga er dus niet vanuit dat er een slaapplek en/of eten voor je geregeld wordt. 

  • Kijk voordat je weggaat altijd of betaald werk iets verandert voor jou wat betreft visum en/of verzekering. Vaak moet je een andere verzekering regelen als je salaris boven een bepaald bedrag is en in sommige landen heb je een ander visum nodig om voor een salaris te mogen werken. In Australië en Nieuw-Zeeland heb je bijvoorbeeld een Working Holiday Visum nodig (Ik heb hier ook een andere blog over geschreven), zorg ervoor dat je dit van tevoren regelt en niet voor verrassingen komt te staan!

 • Cursus! Mocht je een wat groter budget hebben of niet zo lang op reis gaan, dan is een cursus ook altijd een optie! Nu kun je ook altijd voor een paar weken tijdens je reis een cursus volgen. Dit kan een taalcursus zijn, maar ook een cursus om andere skills te verbeteren. Dit is vooral een leuke optie als je ook ergens een tijdje als student door het leven wil gaan in plaats van van reiziger of toerist. Vaak zijn er veel andere internationals die ook zo’n cursus doen. Het is een leuke en interessante manier om meer van een specifiek onderwerp, maar ook van het land te leren kennen. Bedenk alleen dat de kosten erg kunnen oplopen met slaapplek, eten, en andere na”schoolse” activiteiten. 

4. Wat is je budget?

Ik heb het al meerdere keren over je budget gehad en na al deze stappen gezet te hebben, is het dan ook belangrijk om daar goed naar te kijken. Mocht je een heel strict budget hebben, dan zou ik daar vooral als eerste naar kijken om zo je keuzes daarop te baseren. Nu kun je natuurlijk ook je budget bepalen nadat je hebt bepaald voor hoelang je weg wilt gaan, waarheen en wat je wilt gaan doen: je hebt nu alle informatie die je nodig hebt om je budget helemaal samen te stellen. Waarschijnlijk had je van tevoren al gespaard of geld om te gebruiken voor je tussenjaar - reizen is nu eenmaal duur - dus je budget zal hier sowieso binnen vallen. Aangezien het vaak niet het doel is alles van dit gespaarde geld op te maken en al helemaal niet om meer uit te geven dan het plan was, is het handig om hier wat over na te denken vóórdat je op reis bent. Als je meer gaat reizen, is het niet handig om de duurste slaapplekken te boeken, denk eerder aan hostels; dit is vaak de goedkoopste optie. Houd ook rekening met eten, de prijs hiervan kan veel sneller oplopen dan je vaak doorhebt. Als je in een land bent waar eten goedkoop is, is dit natuurlijk minder van toepassing. Vaak merk je het beste tijdens je reis wat de gemiddelde prijs is van bepaalde dingen. Ga niet elke dag voor ontbijt, lunch, en avondeten uiteten, maar kook af en toe zelf of haal iets bij een kraampje of iets dergelijks. Het is vooral belangrijk dat je het naar je zin hebt tijdens je reis en niet tegen alles nee zegt omdat je het te duur vindt, maar zorg er ook voor dat je niet thuis komt en een hele schuld als souvenir hebt meegenomen.

 • Je budget is iets waar je natuurlijk een stuk minder over na hoeft te denken als je ergens werkt, aangezien je dan ook een inkomen hebt, of als je ergens vrijwilligerswerk doet, aangezien je slaapplek en vaak ook je eten is inbegrepen. 

 

Nadat je wat meer hebt nagedacht over deze vragen, kun je beginnen je reis beetje bij beetje te plannen en je voor te bereiden. Voordat je weggaat, hier nog wat belangrijke tips:

 • Zorg ervoor dat je kopieën maakt van al je belangrijke document zoals je ID, paspoort, bankpas, zorgpas etc. Neem zelf een setje mee hiervan en stop die op een andere plek dan je echte pasjes. Laat ook een setje achter bij mensen die je kan vertrouwen, je familie/vrienden, zodat je altijd met hen contact kan opnemen mocht je iets kwijt zijn. 

 • Zorg ervoor dat je het adres van je slaapplek/werkplek doorgeeft aan familie/vrienden als je ergens een langere tijd blijft. Je kan dit natuurlijk elke keer doen als je naar een nieuwe plek gaat, maar zorg er in ieder geval voor dat er mensen zijn die weten waar jij bent, zeker als je ergens langer blijft dan een paar dagen. Vooral als je alleen reist is dit een heel belangrijk voorzorgsmaatregel.

 • Vertrouw altijd op je eigen instinct, als iets niet goed voelt, ga er vooral weg! Ook als dit een plek is waar je werkt of verblijft, liever een paar mensen die niet heel blij met je zijn dan dat jou iets ergs overkomt. 

 • Als je als vrouw alleen reist en in hostels verblijft, huur dan all-female rooms om je veiliger te voelen. Natuurlijk zijn het niet alleen mannen die vervelend kunnen zijn, maar vaak geeft dit je al een iets veiliger gevoel. Ook zijn er altijd kamers voor twee personen die je in je eentje kan afhuren, mocht je niet met andere mensen op een kamer willen zitten en een hotel net te duur vinden (natuurlijk is dit wel een iets duurdere optie).

 • Ga verstandig om met je kostbare spullen. Stop niet alles in je rugzak, maar laat ook niet alles op je gedeelde kamer achter. Zorg ervoor dat je een moneybelt of iets dergelijks hebt om in ieder geval belangrijke documenten en wat briefgeld bij je te hebben, mocht je bestolen worden. Stop verder je kostbare spullen niet helemaal bovenaan je rugzak of ergens anders waar het makkelijk uitgehaald of gepakt kan worden. 

 • Neem niet te veel mee! En les die ik heb moeten leren tijdens mijn reis en daarom altijd extra snel meegeef aan andere reizigers. Neem niet een te grote tas mee, aangezien het dan heel verleidelijk is die ook helemaal vol te stoppen, en onthoud vooral: je moet het zelf allemaal dragen! Neem alleen mee wat je echt nodig hebt en natuurlijk kan je ook wat leuke kleding meenemen, maar neem vooral niet te veel onnodige spullen mee. 

 • Stuur tijdens je reis om de zoveel tijd foto’s naar vrienden of familie, mail ze naar jezelf, zet het op de cloud of op Google Drive; zorg ervoor dat je niet al je foto’s en video’s in één keer kwijt bent als je mobiel crasht of wordt gestolen.

 • Heb vooral veel plezier en als je alleen reist: durf ook mensen te vertrouwen! Dit is nu eenmaal nodig als je iets van sociaal contact wil en gewoon een leuke tijd wil hebben. Ook hierbij geldt, luister naar je instinct en zoek mensen vooral gelijk op facebook op zodat je weet dat iemand een beetje te vertrouwen is. 

 

Natuurlijk zijn er nog genoeg dingen waar je rekening mee kunt en moet houden voor en als je op reis gaat! Dit zijn vooral stappen die belangrijk zijn om voor je reis te zetten en je erg kunnen helpen om een concreet plan te maken voor je reis. Verder zijn dit tips en dingen die mij erg hebben geholpen tijdens mijn tussenjaar. Kort gezegd: Bedenk een plan, boek het een en ander, houd je gezond verstand erbij, maar vooral: geniet!

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
[totalcount] 1 1