ED-visum (studievisum) Thailand: aanvragen en aandachtspunten

Wil je langer dan zes maanden (maar korter dan twee jaar) in Thailand verblijven en niet verplicht om de paar maanden het land uit hoeven te reizen? Dan biedt het Thai Education Visa (Non-Immigrant ED Visa) mogelijkheden. Dit visum is bedoelt voor mensen die een stage, opleiding of trainingsprogramma volgen in Thailand. Hoewel het officieel niet is toegestaan om te werken met een ED-visum, is het visum al jaren populair onder digital nomads die zich voor langere tijd in Thailand willen vestigen. Één van de opties om in aanmerking te komen voor een ED-visum is door je in te schrijven bij een Thaise taalschool. In dit artikel lees je stapsgewijs hoe je dit doet.

Stap 1: Oriënteer je op scholen

Er is een groot aanbod aan taalscholen die Thaise lessen aanbieden en een ED-visum voor je kunnen verzorgen. Oriënteer je online en zoek bijvoorbeeld naar scholen die zich in de buurt van je woning bevinden of die makkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Verder kunnen ervaringen van anderen nuttig zijn bij het maken van een selectie en je uiteindelijke keuze; check online reviews of vraag naar ervaringen van mensen in je netwerk die Thaise les volgen. Bij de meeste taalscholen is het overigens ook mogelijk om een proefles te volgen. Op deze manier kun je zelf direct een indruk krijgen van de lesmaterialen en de lesmethode die wordt gebruikt.

Stap 2: Kies een taalschool

Let er bij de keuze voor een taalschool op hoeveel uur Thaise les je per week dient te volgen. Het minimum om in aanmerking te komen voor het ED-visum is acht uur per week. Bij sommige scholen kun je deze uren wekelijks zelf indelen van maandag t/m zondag (zie o.a. Language Express), en bij andere scholen volg je van maandag t/m vrijdag les op een bepaald tijdstip (zie o.a. Union Language School en Duke Language School). De prijzen voor Thaise les zijn afhankelijk van het aantal uur dat je les volgt per week, de grootte van de klas (krijg je één-op-één les of in een groep) en de school. Voor een intensieve cursus waarbij je vijf dagen per week drie tot vier uur Thaise les per dag volgt betaal je gemiddeld tussen de 200 en 300 euro per maand.

Stap 3: Vul de visumaanvraagformulieren in 

Als je eenmaal een taalschool hebt gekozen, maak je een afspraak bij de school voor je visumaanvraag. Hiervoor dien je in ieder geval je paspoort en twaalf pasfoto’s mee te nemen. Verder kan het zijn dat jouw taalschool aangeeft dat ze nog aanvullende documenten nodig hebben. Samen met een medewerker van de taalschool vul je de visumaanvraagformulieren van het Ministerie van Onderwijs in. Na twee tot vier weken ontvang je -als alle documenten in orde zijn- een goedkeuringsbrief van het Ministerie van Onderwijs. Met deze brief, en de andere formulieren die door je taalschool worden verzorgd, ga je naar een consulaat of ambassade buiten Thailand om het ED-visum aan te vragen.

Stap 4: Kies een Thais consulaat om je visum aan te vragen

Je taalschool kan je waarschijnlijk adviseren over een land waar je het beste je ED-visum kunt aanvragen. Als je nog in Nederland bent of je in een ander land bevindt waar een Thaise ambassade of consulaat aanwezig is, kun je het visum daar aanvragen. Bevind je je al in Thailand? Dan kun je naar één van de omliggende landen afreizen met de visumaanvraagformulieren en andere documenten die de taalschool je meegeeft.

In Vientiane, Laos gaat de visumaanvraag snel; als je in de ochtend je visum aanvraagt kun je je paspoort (met ED-visum) twee dagen later in de middag ophalen. Je kunt de visumkosten in cash (Thai baht) betalen wanneer je je paspoort ophaalt. De kosten zijn rond de 2000 baht. Voor een visumaanvraag in Vientiane moet je altijd online een afspraak maken via de website van de Thaise ambassade in Vientiane. Zonder afspraak word je niet geholpen.

Stap 5: Reis terug naar Thailand en begin met Thaise les

Als je visumaanvraag is goedgekeurd, ontvang je in eerste instantie een visum voor 90 dagen. Bij terugkomst in Thailand dien je met je paspoort en departure card (die je ontvangt bij aankomst in Thailand) binnen zeven dagen na aankomst naar de taalschool te gaan. De taalschool is namelijk verplicht om kopieën van je paspoort en het ED-visum in te dienen bij het Ministerie van Onderwijs voor de voorbereiding van de verlenging van je visum.
Je kunt nu beginnen met Thaise les!

Stap 6: Verleng je visum

Wanneer je bijna de 90 dagen van je visum hebt bereikt, dien je het ED-visum te verlengen bij een immigratiekantoor in Thailand. De kosten per verlenging zijn rond de 1900 baht. Je kan ervan uitgaan dat de immigratieambtenaar vragen zal stellen in het Thais om te kijken of je daadwerkelijk Thaise les volgt. Het zijn eenvoudige vragen (hoe heet je, waar kom je vandaan, etc.) dus als je lessen hebt gevolgd zal het geen probleem zijn om hier antwoord op te geven. Als alles in orde is, word je visum verlengd met 60 dagen. Na 60 dagen dien je opnieuw naar een immigratiekantoor te gaan om je visum te verlengen. Als je het maximum van acht maanden van je huidige visum hebt bereikt, kun je opnieuw een ED-visum aanvragen voor zes maanden en doorloop je nogmaals de hierboven genoemde stappen.

Aandachtspunten

 • Als je Thailand wilt verlaten terwijl je een ED-visum hebt, moet je altijd een re-entry permit aanvragen. Je kunt het re-entry permit aanvragen op de luchthaven (zowel Suvarnabhumi als Don Muang) of bij een immigratiekantoor. De kosten voor een single-entry re-entry permit zijn ongeveer 1000 baht, voor een multiple re-entry permit betaal je rond de 3800 baht. Het re-entry permit is alleen geldig voor je huidige visumlooptijd; na een verlenging dien je opnieuw een re-entry permit aan te vragen als je Thailand wilt verlaten. Vergeet je een re-entry permit aan te vragen? Dan vervalt je ED-visum wanneer je weer aankomt in Thailand.
 • Bij Thaise immigratie kantoren is het altijd druk. Voor het verlengen van je visum is het daarom aan te raden om vroeg in de ochtend te gaan (het liefst voor openingstijd, zodat je redelijk vooraan in de rij staat). Trek voor het verlengen van je visum in ieder geval een halve dag uit.
 • Zoals in de introductie al aangegeven, is het niet toegestaan om te werken met een ED-visum. Dit visum wordt echter wel veel gebruikt door mensen die in of vanuit Thailand werken en niet in aanmerking komen voor een werkvisum. Ben je van plan te werken op een ED-visum? Wees je er dan van bewust dat dit officieel niet is toegestaan en dat je het risico loopt om het land uitgezet te worden.
 • Houd er verder rekening mee dat visumregels continu aan verandering onderhevig zijn. Check dus altijd verschillende bronnen wanneer jij van plan bent een ED-visum in Thailand aan te vragen. Je taalschool kan je waarschijnlijk al veel relevante en up-to-date informatie geven. Daarnaast hebben zij vaak ervaring met verschillende situaties en kunnen ze advies geven met betrekking tot jouw specifieke situatie.

Deel je ervaringen

 • Heb je ervaringen met een taalschool of het aanvragen van een ED-visum in Thailand? Deel deze dan in een reactie op deze post of schrijf je eigen blog!
   
  • Hoe heb jij een keuze voor een taalschool gemaakt?
  • Hoe verliep het aanvraagproces voor je ED-visum?
  • Waar liep je tegenaan tijdens het aanvragen of verlengen van je visum?
  • Welke aanvullende aandachtpunten en tips heb je?
Contributions

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Jasmijn
Content
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Image
Statistics
7
Connect
WorldSupporter Resources

Toeristenvisum Thailand: aandachtspunten bij lang verblijf

Als je voor een kortere periode dan 30 dagen naar Thailand gaat en een retourticket hebt, hoef je vooraf geen visum te regelen. Je ontvangt bij aankomst in Thailand een 'visa on arrival', oftewel een stempel in je paspoort, waarmee je maximaal 30 dagen in Thailand mag verblijven. Ben je echter van plan om voor een langere periode in Thailand te zijn, dan dien je van tevoren altijd een visum aan te vragen.

Selected Categories
Categories