Verantwoord Vrijwillig

Wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen via Vrijwillig Wereldwijd, wordt ervoor gezorgd dat dit maatschappelijk verantwoord gebeurt. Op die manier halen zowel de vrijwilliger als het project waar hij of zij aan gaat meewerken het meeste uit de samenwerking! Maar wat betekent dat nou, maatschappelijk verantwoord? In deze blog wordt uitgelegd hoe Vrijwillig Wereldwijd te werk gaat om alles te doen voor leerzaam en productief vrijwilligerswerk.

Voorbereiding

-Voor je als vrijwilliger naar je bestemming vertrekt, moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Een VOG bewijst dat de vrijwilliger geschikt is om werkzaam te zijn binnen de sector waar het vrijwilligerswerk moet gaan plaatsvinden. Dit is van essentieel belang voor het project waar de vrijwilliger wil gaan werken.

-De potentiele vrijwilliger wordt zorgvuldig begeleid en voorbereid bij Vrijwillig Wereldwijd door middel van een intakegesprek, een trainingsdag en een uitgebreide informatiebrochure. Daarnaast kunnen (toekomstige) vrijwilligers altijd terecht bij het kantoor voor antwoorden op vragen of hulp bij problemen. Wanneer de vrijwilliger al werkzaam is bij een project en ergens tegenaan loopt, is er een lokaal aanspreekpunt waar je terecht kunt.

-Als voorbereidig op je vrijwilligerswerk volg je een cursus bij Stichting Muses. Tijdens deze cursus word je voorbereid op wat je kunt verwachten tijdens je vrijwilligerswerk en hoe je een positieve bijdrage kunt leveren aan een project. De volgende vragen zijn daarbij van belang: Welke rol neem jij op je als vrijwilliger? Wat is duurzaamheid? Hoe kun je jouw kwaliteiten het beste inzetten?

Op het project

-Bij projecten met gezinnen worden indien mogelijk de kinderen niet weggehaald uit hun vertrouwde omgeving. Vrijwillig Wereldwijd past zich aan aan de omgeving van de kinderen en werkt van daaruit naar een betere situatie. Om hechtingsproblemen te voorkomen, krijgen kinderen vanuit Vrijwillig Wereldwijd nooit een begeleider toegewezen die maar voor een korte tijd aanwezig kan zijn. De begeleiders die wel aan kinderen worden toegewezen kunnen voor een langere tijd blijven, en kunnen zo een stabiele factor vormen binnen het gezinsleven.

-Vrijwillig Wereldwijd controleert af en toe de projecten om er zeker van te zijn dat alles positief en transparant verloopt. Op die manier wordt zoveel mogelijk gegarandeerd dat de aangeboden projecten ethisch verantwoord zijn.

-Vrijwilligers verblijven in lokale accomodaties; vaak in een gastgezin of een lokale guesthouse. Aan deze accomodaties wordt een eerlijke prijs betaald voor het ontvangen van de vrijwilligers. Op deze manier wordt zowel de lokale economie als werkgelegenheid gestimuleerd.

Bij Vrijwillig Wereldwijd staat de lokale bevolking en de vrijwilliger centraal. Zo kunnen vrijwilligers zichzelf ontwikkelen, en tegelijkertijd een steentje bijdragen in de wereld!

Contributions

Blog of Supporter of Vrijwillig Wereldwijd
Content
Image
Statistics
3
Selected Categories
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Main Category
Support & Inspire
Language
Nederlands