Welk visum regelen voor een reis, werk of vrijwilligerswerk naar de Verenigde Staten?

Toeristenvisum

Een toeristenvisum is niet nodig voor een verblijf tot 90 dagen (langer kan niet zonder visum!) zolang je gebruik maakt van het Visa Waiver Program (VWP). Voor de aanvraag van het VWP heb je een geldig paspoort nodig met een elektronische chip, dat leesbaar is door een machine (dit zijn bijna alle paspoorten uitgegeven na oktober 2006, behalve noodpaspoorten) en voorzien is van een digitale foto. De aanvraag kan op elk tijdstip voor aanvang van de reis ingediend worden in een online systeem. Het wordt echter aangeraden om dit zo vroeg mogelijk te doen. In de meeste gevallen krijg je binnen een paar seconden antwoord, maar het kan maximaal 72 uur duren. Let op! Als je na 11 maart 2011 naar Syrië, Libië, Iran, Irak, Soedan, Jemen en Somalië ben gereisd of een dubbele nationaliteit hebt van Syrië, Soedan of Iran, dan kom je niet meer in aanmerking voor het Visa Waiver Program. 

Voordat je aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de Verenigde Staten, is het daarnaast ook nodig om een ESTA-authorisatie te verkrijgen. Deze authorisatie blijft twee jaar lang geldig (of, indien dit korter dan twee jaar is, zolang het paspoort geldig is). In deze periode is het niet nodig vluchtgegevens te updaten. Het is dus mogelijk om meerdere keren in die twee jaar met dezelfde ESTA aanvraag de Verenigde Staten in te gaan. Alleen als er een nieuw paspoort is uitgegeven, dient er opnieuw authorisatie te worden aangevraagd. Bij veelvuldig bezoek moet je wel aan kunnen tonen dat je vaste verblijfplaats buiten de VS ligt. Let er wel op dat de VS de laatste tijd streng is en ESTA kan intrekken als je recentelijk hebt gereisd naar Iran, Irak, Syrië of Soedan, of een tweede nationaliteit van één van deze landen hebt. De aanvraag kost USD 14 p.p. en je hebt hiervoor een creditcard of Paypal nodig om dit te betalen. Aanvraag ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov.

Als je langer wilt blijven zul je van te voren een toeristenvisum (Visitor visum B-2) aan moeten vragen, je kunt maximaal een half jaar aaneengesloten in Amerika verblijven op dit visum. Het aanvragen van dit visum in Nederland kan veel tijd in beslag nemen omdat er een interview moet worden afgenomen op de ambassade. Verder moet je bewijzen dat je genoeg financiële middelen hebt en Amerika weer uit zult gaan binnen de tijd die je visum aangeeft.

Werkvisum

Welk visum je nodig hebt om te werken in de Verenigde Staten is afhankelijk van het soort werk dat je gaat uitvoeren. Als je wilt werken bij een onderneming, val je onder de Permanent Employment Based Visa. Hiervoor moeten er een paar stappen doorlopen worden. Ook een non-immigrant visum is een mogelijkheid voor verschillende functies. 

De werkgever moet eerst bij het Department of Labor een aanvraag doen tot het verkrijgen van een Labor Certification. Als je werkgever die eenmaal heeft, kan de werkgever een Immigrant Petition for Alien Worker aanvragen. Hierin moet aangegeven worden om wat voor categorie werknemer het zou gaan. Hier hoeft de werknemer (jij dus) dus niets voor te doen.

Als de petitie is goedgekeurd (I-129 in het geval van een Non-Immigrant Visum), wordt deze naar de National Visa Center (NVC) gestuurd. Zodra de administratiekosten zijn betaald moeten de benodigde documenten worden opgestuurd voor de visumaanvraag:

 • Paspoort, dat nog minstens 60 dagen geldig is na het verlopen van het visum
 • Aanvraagformulier voor (non-)Immigrant-visum en de Alien Registration
 • Twee pasfoto's
 • Geboortecertificaat en trouwakte (indien van toepassing)
 • Bewijs dat je over voldoende middelen beschikt/zal beschikken om in je eigen levensonderhoud te voorzien
 • Documenten van medisch onderzoek

Het NVC kan om extra documenten vragen. Als alles compleet is, worden de documenten opgestuurd naar het consulaat in het land van de aanvrager, waarna vervolgens een interview gepland moet worden. Hiernaartoe moet je je paspoort meenemen en mogelijk extra documenten, indien daarom gevraagd wordt. Tijdens dit interview krijg je je geboortecertificaat en trouwakte terug.

Als je visum wordt verschaft, krijg je je paspoort weer terug met daarin het visum. Daarnaast ontvang je een gesloten pakket documenten. Het is belangrijk dat je deze niet opent, aangezien het pas geopend mag worden door de douane in de Verenigde Staten. Je visum is zes maanden geldig. Binnen deze tijd moet je de Verenigde Staten ingaan. Eenmaal binnengelaten zal je Permanent Resident Card worden toegestuurd. Hoe lang je in de Verenigde Staten mag blijven met dit visum hangt af van de periode die je aanvraagt.

Wil je hulp bij het aanvragen van je J-1 visum of heb je interesse in een Work & Travel programma in de VS? Kijk dan eens bij Stage USA, een bemiddelingsbureau voor stage- en trainee programma's in de VS.

Vrijwilligersvisum

Als je als vrijwilliger aan de slag wilt gaan in de Verenigde staten, dan kun je je aanmelden voor het 'Visa Waiver Program' (VWP), waarmee je zonder visum maximaal drie maanden in de Verenigde Staten kan verblijven. Belangrijk is dat beide visa geldig zijn voor toeristen, zakenmensen en vrijwilligers: doelgroepen die niet betaald krijgen door een instelling uit de VS. Hiervoor zul je aan de voorwaarden van het Electronic System for Travel Autorization (ESTA) moeten voldoen; een online applicatie systeem, dat controleert of je recht hebt om het VWP aan te vragen. De ESTA is 2 jaar geldig, maar je mag maar voor 90 dagen achtereen gesloten in de VS zijn.

Naast het VWP, kan je ook het B-1 visum aanvragen als je langer dan drie maanden vrijwilligerswerk wilt doen in de VS. Het B-1 Visum is maximaal 1 jaar te gebruiken, en verlenging is eventueel mogelijk afhankelijk van de duur van je vrijwilligerswerk. Bij dit visum moet je kunnen aantonen dat je maar tijdelijk in de VS zal verblijven en dat je genoeg financiële middelen hebt. Je kunt je visum veranderen terwijl je in de VS blijft, als je bijvoorbeeld besluit te gaan werken of studeren.

Het VWP en het B-1 visum kun je beide online aanvragen. Als je niet aan de voorwaarden van bovenstaande visa voldoet, kom je wellicht in aanmerking voor het exchange visitor visum (J-1) of het temporary worker visum (H-2B).

Actuele informatie

De meest actuele informatie check je op: https://www.dhs.gov/visa-waiver-program-requirements

Updates & Meer informatie

 • Heb je updates of meer recente informatie, maak dan een post in de sectie 'Comments, Compliments & Kudos'  onderaan op deze pagina
 • WorldSupporter wordt onderhouden door en voor WorldSupporters. Help jij mee de informatie up to date te houden, dan help je ook anderen die in het buitenland gaan helpen of actief  zijn.

Image

Meer over het land en de regio

Meer over visa, documenten en regelwerk

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check the related topics:
Countries and regions
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
4446