Welk visum regelen voor een reis, werk of vrijwilligerswerk naar Vietnam?

Toeristenvisum

Een toeristenvisum is verplicht voor Vietnam. Bij de ambassade in Den Haag kun je een visum krijgen voor 30 dagen die in Vietnam eventueel met 30 dagen verlengd kan worden. Let op: spoedaanvragen zijn niet meer mogelijk via de ambassade. Als je per vliegtuig aankomt in Vietnam op Hanoi of Ho Chi Minh City kun je soms ook een 'visa on arrival' krijgen. Hiervoor heb je echter wel een autorisatiebrief nodig, deze zijn verkrijgbaar via reisorganisaties. Ook online kun je een visa-on-arrival regelen. Zoek dit wel goed uit als je dit van plan bent! Ook aanvragen via Vietnamese ambassades in het buitenland schijnen een stuk goedkoper te zijn dan in Nederland. Je kunt dan wel je paspoort een paar dagen kwijt zijn voor de verwerking. Ook andere organisaties bieden de autorisatie aan via internet. 

Werkvisum
Je hebt een werkvergunning en verblijfsvergunning nodig om gedurende langere periode in Vietnam te werken. Om dit te verkrijgen, moet je al een werkgever hebben in Vietnam die dit voor je regelt bij de lokale Afdeling van Werk, Oorlogsinvaliden en Sociale Aangelegenheden. 

Jij moet voorzien in de volgende documenten:

 • aanmeldingsformulier voor een werkvergunning
 • brief waarin je aanvraagt in Vietnam te mogen werken
 • Rechterlijke papieren, als je langer dan zes maanden in Vietnam heb verbleven
 • CV, inclusief foto
 • Medisch certificaat
 • Gelegaliseerde kopieën van certificaten waaruit blijkt dat je over de juiste vaardigheden beschikt
 • 3 recente foto’s in kleur

Daarnaast moet je op zijn minst 18 jaar oud zijn en geschikt zijn voor het werk dat je wilt gaan doen. De Vietnamese overheid verwacht dat je gespecialiseerde kennis hebt als je in Vietnam aankomt. Daarnaast zal je werkgever moeten kunnen aangeven waarom er een buitenlandse werknemer nodig is. De reden moet schriftelijk worden goedgekeurd door de lokale afdeling van Werk, Oorlogsinvaliden en Sociale Aangelegenheden.

De werkvergunning is 36 maanden geldig, waarna deze weer vernieuwd kan worden bij de Afdeling van Werk, Oorlogsinvaliden en Sociale Aangelegenheden. Pas na het verkrijgen van een werkvergunning mag het contract ondertekend worden.

Als je een werkvergunning hebt, kun je ook een Tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen. Deze is maximaal 3 jaar geldig en moet worden aangevraagd bij de lokale Immigratie Afdeling. Benodigde documenten hierbij zijn:

 • ingevuld aanvraagformulier met 2 pasfoto's
 • kopie van geldig paspoort
 • de werkvergunning
 • een huurcontract van je woning
 • kopie van het work permit

Vrijwilligersvisum

Als vrijwilliger in Vietnam kan je een toeristenvisum aanvragen. Een toeristenvisum is geldig voor 30 dagen en kan slechts eenmaal worden verlengd met nog eens 30 dagen. Je kunt je visum voor vertrek aanvragen (minstens 15 dagen en maximaal 6 maanden van te voren) of je kunt je visum op het vliegveld in Vietnam regelen. Belangrijk bij dit laatste is dat het visum enkel te regelen is op de vliegvelden Hanoi en Ho Chi Minh en dus niet bij een grensovergang, en dat je van te voren een goedkeuring nodig hebt voor je visumaanvraag. Het voordeel van het visum on arrival is dat je niet langs de ambassade in Den Haag hoeft of je paspoort hoeft op te sturen, het voordeel van een visum aanvragen van te voren is dat je zeker weet dat je je visum hebt. Visa kunnen worden aangevraagd bij de ambassade in Den Haag en voor de visa on arrival kan een visum autorisatieformulier online worden ingevuld, dat dient mee te worden genomen naar Vietnam. Het is ook een mogelijkheid om een visum te regelen in één van de buurlanden van Vietnam, dit is echter op eigen risico. We raden aan om voor exacte en up-to-date informatie nog even bij de ambassade te informeren, aangezien officiële informatie over visums in Vietnam erg miniem is. 

Actuele informatie 

De meest actuele informatie check je op: https://www.vietnamonline.nl/reisinformatie-vietnam/geld/

Updates & Meer informatie

 • Heb je updates of meer recente informatie, maak dan een post in de sectie 'Comments, Compliments & Kudos'  onderaan op deze pagina
 • WorldSupporter wordt onderhouden door en voor WorldSupporters. Help jij mee de informatie up to date te houden, dan help je ook anderen die in het buitenland gaan helpen of actief  zijn.

Image

Meer over het land en de regio

Meer over visa, documenten en regelwerk

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
2382