Welk visum regelen voor een reis naar China (incl. Tibet en Hong Kong)?

Toeristenvisum

Een toeristenvisum is verplicht (behalve als je op doorreis bent of meegaat met een groepsreis tot maximaal 15 dagen). Een toeristenvisum is maximaal 30 dagen geldig. Er is een mogelijkheid om een verlenging van 30 dagen aan te vragen. Bij de aanvraag van een Chinees toeristenvisum (er gelden andere regels voor werk- en studievisa) moet je op een aantal dingen letten! De belangrijkste dingen waar je op moet letten:

1. Je moet in het bezit zijn van een vervoersbewijs naar China en een bewijs dat aantoont dat je het land weer verlaat. Je vertrek hoeft niet terug naar Nederland te zijn, dit mag ook naar een ander land. 
2. Je hebt een officiële uitnodiging van een Chinese relevante instantie/persoon nodig.
3. Je moet heen- en terugvervoer, en tevens boekingsverklaringen kunnen aantonen van je overnachtingsplekken en een uitleg van de route die je van plan bent te reizen. Geen zorgen! Je hoeft je niet aan deze overnachtingsplekken en route te houden, het betreft meer een formaliteit voor de aanvraag van het visum. 
4. Als je geen baan hebt, moet je ook een bankafschrift meesturen waarmee je bewijst dat je meer dan 500 euro op de bank hebt staan. Het komt wel eens voor dat het lukt met minder informatie. 
5. Sinds 2015 is het niet meer mogelijk je visum in China te verlengen, dus let er op dat je een visum aanvraagt voor de goede tijd. 
6. Na afgifte van je visum moet je binnen 90 dagen naar het land reizen. Plan je reis naar China dus zorgvuldig. Denk je er bijvoorbeeld aan om een lange reis door Azië te maken, wacht dan dus niet te lang met je aankomst in China. Begin bijvoorbeeld in China of vraag je visum aan bij de Chinese ambassade in het land waar je op dat moment verblijft, dit kan echter door taalbarrières en organisatiecultuur erg tijdrovend zijn.

Extra informatie

Het visum aanvragen kan in Nederland bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag. Voor alle documenten die je moet inleveren voor je visumaanvraag check altijd even goed de site van de Chinese ambassade.

Wil je gaan werken of studeren in China, dan gelden andere voorwaarden en documenten dan voor het toeristenvisum. Deze documenten krijg je in de meeste gevallen toegestuurd van de school of het bedrijf in China waar jij straks actief bent. Raadpleeg hiervoor de betreffende instantie. Voor meer informatie over een lang verblijf in verband met werk of studie lees hieronder onder 'werkvisum' en 'vrijwilligersvisum'.

Tibet

Er zijn twee manieren waarop je Tibet binnen kunt komen, via Nepal of via China. Via Nepal: deze procedure is erg ingewikkeld, je kunt maar kort verblijven en het is alleen mogelijk om binnen te komen met groepen vanaf vier personen. Je zult sowieso een Chinees visum nodig hebben omdat Tibet onder China valt. Via China: eerst vraag je een visum aan voor China (waarbij je niet vermeldt dat je naar Tibet of Xiangjang gaat), daarna vraag je in Chengdu een visum aan voor Tibet. Deze visumaanvraag moet met minimaal twee personen (je hoeft niet van dezelfde nationaliteit te zijn). Let er wel op dat de regels per dag kunnen veranderen en dat het niet altijd gegarandeerd is dat je Tibet ingelaten wordt. Altijd even goed navragen bij een lokale reisorganisatie dus!

Contributions

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Travel Supporter
Content
Image
Statistics
12
Selected Categories
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Main Category
Travel & Move
Country / Region
Language
Nederlands