Engelse Skills Testen en Verbeteren

Engels, dé wereldtaal van de 21e eeuw. Als Nederlander worden we van jongs af aan al blootgesteld aan deze taal; films en series kijken we in het Engels, de meeste muziek is Engelstalig, en tegenwoordig de meeste filmpjes op YouTube en sociale media ook. Engels is een herkenbare taal, zelfs al schrijf, lees, of spreek je het niet veel, je hoort het vaak veel meer dan je bewust van bent. Dit zorgt er dan ook voor dat het luisterniveau van Engels van Nederland veel hoger ligt dan dat van andere landen. Zo zijn onze Cito luistertoetsen veel lastiger dan internationale luistertoetsen. Verder is het gemiddelde niveau van Engels in Nederland ook erg hoog en na een paar jaar nummer 1 geweest te zijn, staat Nederland nu op nummer 2 van de EF English Proficiency Index. Over het algemeen scoort Nederland dus erg hoog op de ranglijst wat betreft het niveau van Engels. Echter betekent dit niet dat iedere Nederlander erg goed is in Engels. Het kan zijn dat je zelf over je Engelse skills twijfelt of misschien geen idee hebt over hoe goed jouw Engels is. Daarom zal ik hier wat tips en advies geven over wat handig kan zijn om je Engelse skills wat op te krikken.

Engelse kennis testen

Als je geen idee hebt hoe goed jouw Engelse skills zijn of benieuwd bent of ze verbeterd zijn, kun je dit altijd testen. Er zijn veel internationaal erkende toetsen waarbij je sowieso alle vier de hoofdskills test: lezen, luisteren, spreken, en schrijven. Vaak duren deze toetsen 3-6 uur en heb je binnen een week of twee jouw resultaten terug. De meest bekende en erkende internationale toetsen zijn TOEFL, IELTS, en Cambridge English exam: the FCE. Dit zijn maar een paar toetsen, er zijn er veel meer, en de meeste toetsen zijn ook op een bepaalde doelgroep gericht. Ik zal hier nog meer op ingaan in een andere blog, dus lees deze vooral als je hier meer over wilt weten.

Engelse kennis oefenen

Het meest logische en handige om te doen, als je je Engelse skills wilt verbeteren, is het verbeteren van je skills door te oefenen. Misschien wil je dit juist doen vóórdat je een toets maakt om jouw niveau te bepalen, bijvoorbeeld in het geval dat je een bepaald niveau moet halen om ergens te kunnen studeren of werken. Nu kan het ook natuurlijk zijn dat je dit juist wilt doen nadat je je resultaten terug hebt gekregen of wil je zonder een toets gemaakt te hebben je skills verbeteren. Wat dan ook de reden is, hieronder zal ik wat, waarschijnlijk bekende, tips geven over wat de beste manier is om je Engelse skills te verbeteren.

  • Lezen, lezen, lezen! Dit is vaak het eerste wat ik tegen mijn bijlesleerlingen zeg. Door boeken te lezen, maak je jezelf meer vertrouwd met de taal. Het gaat er niet om dat je elk woord begrijpt, zolang je de context maar snapt. Hoe meer je dit doet, hoe meer woorden je gaat herkennen. Het is belangrijk dat je het verhaal wel ergens kan volgen, dus kies wel een boek dat bij jouw niveau past. Je hoeft niet elke week een boek te lezen, maar zorg ervoor dat de taal en de woorden vertrouwd gaan voelen! Probeer elke avond bijvoorbeeld minstens 10 bladzijden te lezen, zo ga je uiteindelijk een groot verschil merken.
  • Films en series kijken! Meestal is dit iets wat de meeste mensen erg leuk vinden, dus ik raad ook vooral aan iets te kiezen wat jou aanspreekt, zolang het maar Engelstalig is! Nu is het bijvoorbeeld ook handig om te bedenken met wat voor soort accent jij wilt praten, of waar jij nu al het meest naartoe neigt. Zo is het handiger om vooral Britse shows te kijken als je dan ook met een Brits accent wilt praten, en hetzelfde geldt natuurlijk voor andere accenten. Waarschijnlijk kijk je al Engelstalige shows, maar het belangrijkste is dus dat je deze films/shows zonder ondertiteling of met Engelse ondertiteling kijkt. Door dit veel te doen ga je veel woorden herkennen en door dus een Britse/Amerikaanse (of andere Engelstalige) show/ film te kiezen, zal je ook eerder die uitspraak overnemen, omdat je het zo vaak hoort.
  • De belangrijkste vaardigheid van elke taal, of in ieder geval, de vaardigheid die je waarschijnlijk het meest in het echte leven zal gebruiken, is het spreken van een taal. Het lastige hieraan is vaak dat het moeilijk is om dit te oefenen als je niet in het buitenland bent. Iets wat mij erg heeft geholpen is hardop praten. Probeer elke dag iets te vertellen over jouw dag in het Engels, het klinkt misschien een beetje gek, maar zo laat je jezelf eraan wennen om in een andere taal hardop te denken en je gevoelens mee te uiten. In het echte leven heb je nu eenmaal bijna nooit de tijd om een gesprek voor te bereiden en is het vloeiend worden in een taal dan ook erg belangrijk. Iets anders wat je uitspraak erg zal helpen is het hardop voorlezen van boeken (of iets anders). Door elke dag op z'n minst twee bladzijden hardop voor te lezen, oefen je zo ook je uitspraak en gaan meer woorden bekend voor jou klinken. 
  • Schrijven is vaak ook een belangrijke vaardigheid om te hebben, vooral als je in het Engels zal moeten gaan studeren of werken. Als je de basis van een taal nog niet beheerst, is het vooral belangrijk dit te oefenen en veel grammaticale oefeningen toe maken (zeker van Engels valt er heel veel van online te vinden). Als je al een basis hebt van het Engels kun je beter oefenen met verhaaltjes/teksten schrijven. Zo kun je natuurlijk oefenen met artikelen/blogs schrijven over onderwerpen die jou aanspreken, nu kan dit alleen soms erg lastig zijn en voelt dit ook als een grote opdracht. Als je makkelijker wilt beginnen, is een dagboek/journal bijhouden een heel goed begin. Schrijf al je gedachtes en gevoelens gewoon op in het Engels en als je bepaalde woorden niet kan vinden, oefen je gewoon met het beschrijven hiervan. Door dit elke dag even te doen, maak je het schrijven in het Engels steeds wat makkelijker.

Door dit allemaal te oefenen, ga je al snel verbetering zien in jouw Engelse skills! Het belangrijkste is vooral dat je niet één maar meerdere onderdelen hiervan oefent. Alleen zo ga je snel verschil zien! Ik maak zelf vaak mee dat mensen denken dat het heel belangrijk is om eerst alleen de basis en grammatica te oefenen voordat zij dingen gaan doen als boeken lezen of films kijken. Dit is natuurlijk helemaal niet waar, want juist door veel te lezen en luisteren, raak je veel meer gewend aan de grammatica en basis van een taal. Dit zorgt ervoor dat je het uiteindelijk onbewust veel sneller goed gaat doen. Oefen dus vooral veel tegelijk en heb geduld! Een nieuwe taal leren gaat niet gelijk, maar door veel en vooral regelmatig hiermee te oefenen, ga je uiteindelijk een groot verschil zien!

Image
Follow the author: suzedegroot
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]