Psychische problemen bij studenten

Het studentenleven. Voor veel jongeren is het dé tijd van hun leven. Je gaat iets doen wat je écht leuk vind, je komt in een andere leeromgeving terecht en mogelijk ook in een andere stad waar je gaat wonen. Het is het moment waar veel jongeren hun vleugels gaan uitspreiden en volledig hun eigen weg gaan. Naast het studeren ontmoet je nieuwe vrienden en zal je ongetwijfeld veel leuke dingen meemaken. Echter, dit ideaalbeeld wordt de laatste jaren overschaduwd door negatieve consequenties. Dit zijn, stressverschijnselen, hoge verwachtingen en in het ernstigste geval een burn-out. Hoe komt het alsof het lijkt dat dit de laatste jaren gebruikelijk lijkt te worden?

Onderzoek naar stress

Uit een grootschalig onderzoek van de Hogeschool Windesheim bleek dat van de 3000 studenten bijna zeven op de tien studenten vaak tot zeer vaak prestatiedruk ervaart. Een gedeelte van de ondervraagden geeft aan dat ze hierdoor zelfs te maken krijgen met serieuze angst- en depressieklachten. Of dit aantal toeneemt is nog onduidelijk. Het Ministerie van Onderwijs heeft aangegeven dat ze hier zeer binnenkort verder onderzoek naar gaan verrichten. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom studenten te maken krijgen met stress. Een van de bekendste redenen is de overgang naar het leenstelsel. Studenten ervaren meer druk om zo snel mogelijk hun studie af te ronden en zijn bang dat ze eindigen met duizenden euro’s schuld als ze klaar zijn met studeren. Dit heeft een grote impact op hun toekomst, want wat voor gevolgen heeft dit voor later? Is het überhaupt nog wel mogelijk om een normale hypotheek te krijgen als zij dat willen? Daarnaast lijkt het wel alsof studenten drukker zijn dan ooit. En dat ligt niet per sé aan hen, maar aan de veranderende maatschappij. Tegenwoordig moet alles sneller en beter en wordt er veel van deze kwetsbare doelgroep verwacht. Naast een studie zijn studenten lid van verenigingen, hebben ze een bijbaan om hun studieschuld gedeeltelijk te beperken en denken zij dat het handig is zoveel mogelijk andere relevante zaken ernaast te volgen om hun cv op te krikken. En dan is er ook nog is een sociaal leven wat ze willen volhouden. De grens wordt voor velen bereikt. Sommige studenten vinden hun uitweg in drank, drugs of andere verslavingen. Dit is natuurlijk niet de oplossing.

Taboe

Deze problemen vragen om oplossingen, maar er heerst nog een groot taboe om eerlijk toe te geven dat je te maken hebt met stressverschijnselen. Studentenhuisarts Peter Vonk van de Universiteit van Amsterdam geeft aan, aan de hand van een uitgevoerd onderzoek door deze universiteit, dat de helft van de studenten die te maken hebben met psychische problemen geen behoefte hebben aan hulp. Er heerst een groot gevoel van schaamte en psychische klachten op zo’n jonge leeftijd wordt door de maatschappij ook vaak gezien als aanstellerij. Maar dit is het niet! Een beetje stress is gebruikelijk. Dat hoort nu eenmaal bij het leven, maar er zijn hieraan echt grenzen te stellen. Daarnaast zijn er volgens Geertje Hulzebos, voorzitter van studentenvakbond LSVb, ellenlange wachtlijsten voor psychologische hulp. Er dient echt wat ondernomen te worden, want de recente cijfers geven niet veel hoopgevend perspectief voor de toekomstige generatie(s) studenten.

Hulp bij stressverschijnselen 

Heb jij zelf soms last van concentratieproblemen of andere vormen van stressverschijnselen tijdens je werk, studie en/of sociale leven? Op de website van JoHo staat meer informatie over verschillende soorten stress en zijn er bruikbare verwijzingen te vinden naar andere pagina’s, waardoor je hopelijk meer inzicht krijgt hoe je met stress in je dagelijks leven om kan gaan.

Voor meer informatie over actuele cijfers, oorzaken en gevolgen van stress onder studenten kan je kijken op de onderstaande nieuwsartikelen.

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1870