Scriptie wel verdiend?

De scriptie. Het is de laatste en vaak tevens ook zwaarste periode uit de studie. Alle kennis die jij de afgelopen jaren hebt opgedaan tijdens je studie wordt tot uiting gebracht gedurende je scriptie. Hbo-studenten schrijven deze vaak voor een organisatie en wo-studenten voeren een wetenschappelijk onderzoek uit. Het kost veel tijd, energie en liters koffie totdat het eindresultaat wordt bereikt. Jijzelf wil natuurlijk de scriptie in één keer halen, maar de docenten waarschijnlijk ook. Alhoewel, waarom willen zij dat?

Ik las laatst een artikel in de Volkskrant waarin werd verteld dat geschiedenisdocenten aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) alleen de onderwijsuren erkend kregen voor het begeleiden van scripties die met een voldoende werden afgerond. Dit klinkt vrij schimmig, maar het afdelingshoofd van de RUG heeft dit bevestigd. Waarom wordt deze keuze gemaakt? En zorgt het er juist niet voor dat de drempel om een scriptie te halen vele malen lager wordt? Het is algemeen bekend dat de werkdruk binnen het onderwijs, van basisonderwijs tot hoger onderwijs, hoog is. Als er dan ook nog is uren niet worden uitgerekend, omdat een student zijn scriptie niet haalt, zorgt dit voor alleen nog maar meer druk. Vanuit buitenaf spreekt men er ook van dat deze regeling onacceptabel is. Er kan aan de ene kant meer twijfel ontstaan of een docent legitiem zijn studenten heeft beoordeeld en aan de andere kant wordt een docent niet beloond voor alle tijd en energie die hij/zij steekt in de begeleiding van scripties. Tevens krijgen universiteiten ook meer geld als een student zo snel mogelijk zijn studie afrond.  

Deze ontwikkelingen bevorderen naar mijn mening niet de kwaliteit van het onderwijs. Ik vraag mij af of jullie ook een onderwijsinstelling of faculteit bij een hogeschool of universiteit kennen die deze regels hanteert of hanteerde. Want volgens mij is dit niet de juiste weg die het onderwijs aan het inslaan is.

  • Als je meer wil weten, het artikel van de Volkskrant is te terug te lezen via onderstaande link. 
Image
Follow the author: Stan
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

External Link
More contributions of WorldSupporter author: Stan
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]